Crin Antonescu: Conferința de presă susținută la finalul ședinței USL – 26 septembrie 2011-

Bună ziua!

Înainte de toate aș dori să fac niște precizări în numele Uniunii Social Liberale, bineînțeles, legate de inițiativa pe care împreună am avut-o și care până la urmă a întrunit o majoritate din voturile plenului Parlamentului României, legate de invitarea Majestății Sale în Parlament cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani.

Președintele Băsescu a făcut anumite considerații publice de natură diversionistă încă o dată și trebuie să dăm un răspuns foarte clar și o facem. Nimeni dintre noi cei care am propus acest lucru și am votat acest lucru în Parlamentul României nu am pus și nu punem în discuție Constituția în vigoare în țara noastră care consacră forma de stat, republică a României. Este o Constituție adoptată prin referendum de poporul român și nici direct, nici indirect prin acest demers sau prin alte atitudini, noi nu am pus la îndoială această realitate constituțională.

De asemenea, toate considerațiile pe care președintele, în calitate de, vezi Doamne, apărător acerb al acestei Constituții le-a făcut nu au nici un temei în realitate. Las la o parte faptul că nu președintele Traian Băsescu, ale cărui raporturi cu Constituția României sunt cel puțin discutabile  e cea mai nimerită persoană să se erijeze în străjer al acestei Constituții, dar este pur și simplu o diversiune, încă o dată spun, care nu are nici un fel de punct de plecare măcar. Cum se știe, în Partidul Național Liberal coexistă oameni care, de principiu, sunt republicani și monarhiști. Cred, cred personal că republicanii sunt mai mulți, domnul Călin Popescu Tăriceanu care ca lider al grupului din Cameră al PNL a făcut această propunere, cred că mai degrabă se numără printre republicani. Partidul Social Democrat cred, în întregime, e un partid a cărui profesiune de credință republicană este notorie. Altceva stă în spatele acestei propuneri și acel ceva poate să reunească foarte bine republicani și monarhiști, social-democrați și liberali și anume un respect, o prețuire pentru istoria națională, pentru personalitățile acestei istorii, pentru personalitatea istorică a Regelui Mihai și, într-un gest care, în opinia noastră, va avea consecințe favorabile și asupra României, nu am făcut decât să propunem o ședință festivă dedicată până la urmă împlinirii acestei vârste de către ultimul supraviețuitor dintre șefii de stat din timpul celui de-al doilea Război Mondial care, avem norocul să fie român și să se afle în România.

Așadar, toate considerațiile domnului Băsescu despre faptul că, cei care au propus acest lucru ar fi devenit brusc monarhiști nu au nici un fel de temei. Eu sunt un om care sub titlu personal am precizat totdeauna, am convingeri de principiu monarhiste și le păstrez. Am spus asta când n-o spunea nimeni dar asta nu are nici un fel de legătură cu respectarea Constituției de către noi toți, evident inclusiv cel care vă vorbește și despre faptul că nici o secundă partidele noastre sau careva dintre noi ar fi pus la îndoială Constituția în ansamblul ei sau vreun articol, cel privitor la forma de guvernământ în speță nu au fost puse la îndoială vreo secundă.

În al doilea rând aș dori să spun că în ciuda eforturilor pe care puterea, în frunte cu președintele, cu primul-ministru care ar trebui în principiu să aibă altă treabă, eforturilor pe care puterea le face de a transmite mesajul șubrezirii Uniunii Social Liberale, disensiunilor din interiorul Uniunii Social Liberale, această construcție politică merge mai departe, își respectă programul pe care deja l-a anunțat. O dată cu desemnarea candidatului comun pentru Primăria Generală a Capitalei am mai închis un capitol din acest calendar pe care noi, repet, l-am respectat întocmai și chiar dacă nu totdeauna lucrurile acestea sunt făcute publice, și președintele Victor Ponta și eu depunem eforturi pentru ca deja să pregătim și să intrăm în partea a doua a ceea ce înseamnă pregătirea alegerilor locale și anume, la nivelul fiecărui județ, desemnarea, găsirea celor mai buni, celor mai potriviți candidați pentru cazul în care avem candidaturi comune.

Uniunea Social Liberală este o reunire a unor forțe politice majore care are drept scop și obligație, cum o considerăm noi de a fi alternativa la actuala putere și toate lucrurile pe care noi le-am angajat încă de la formare, le-am realizat până la acest moment și le vom realiza. Speranța pe care actuala putere și susținătorii ei, cât mai sunt, câți mai sunt o nutresc, că Uniunea Social Liberală s-ar putea rupe, s-ar putea dezmembra, s-ar putea îngloda în conflicte interne nu are nici un fel de temei și în vreme ce domnul Băsescu, una dintre fiicele domnului Băsescu, diferitele doamne de fier, diferitele Albă-ca-Zăpada încearcă să construiască himere care să mascheze realitatea dezgustătoare a actualei puteri, alternativa la putere, Uniunea Social Liberală își vede de drum, își vede de pașii pe care îi are de făcut pentru a răspunde așteptărilor pe care societatea românească și electoratul român le au de la noi. Mă opresc aici, îl rog pe domnul președinte Ponta să vă transmită și domnia sa cele cuvenite și după aceea stăm împreună la dispoziția dumneavoastră pentru câteva scurte întrebări.

(…)

Deci, aș adăuga până dați frâu nestăvuitelor dumneavoastră întrebări, nu am mai vorbit despre asta pentru că apetitul presei românești pentru așa ceva este redus, dar pentru că domnul a evocat pe laburiști, am avut săptămâna trecută o întâlnire, la Londra, cu vicepremierul britanic, Nick Clegg, și de asemenea discuțiile fiind chiar interesante, și de asemenea pentru sfârșitul acestei săptămâni este așteptată o vizită în România a ministrului Mediului de afaceri, al Economiei cum am zice la noi, deci titulatura nu este exactă, un portofoliu foarte interesant, Vince Cable, care se va întâlni și cu noi, și cu care vom discuta programul economic al Uniunii Social Liberale, oamenii fiind interesați de ceea ce înseamnă alternativă și de ceea ce înseamnă viziunea forțelor politice importante din România, peisajul european. Vă rog să vă manifestați interogativul.

Întrebări mass-media

Jurnalist: A fost o ședință la care a participat și Dan Voiculescu, dar și Relu Fenechiu. Ce s-a discutat referitor la propunerea lui Relu Fenechiu de ieşire a PC-ului din USL?

Crin Antonescu: Noi nu am discutat o astfel de propunere astăzi, noi am discutat lucruri care țin de calendarul parlamentar al grupurilor noastre și parlamentarilor noștri pe această săptămână, și, mă rog, lucruri care țin de viitorul colaborării în Uniunea Social Liberală. În orice caz nimeni nu are de gând să elimine pe cineva din această construcție, dimpotrivă este o construcție deschisă care așteaptă în continuare, și este deschisă în continuare oricărei forțe politice sau personalități publice onorabile care dorește să ni se alăture, care dorește să construiască împreună cu noi, așa cum am dovedit-o, cred, recent, și prin parteneriatul cu Sorin Oprescu.

Jurnalist: Astăzi trebuia făcut anunţul oficial de susţinere a lui Sorin Oprescu, în condiţiile în care PC-ul şi-a exprimat nemulţumirea.

Crin Antonescu: Resemnați-vă domnișoara, acești doi co-președinți suntem și aceștia vom fi până la victoria în alegeri. Anunțul făcut de către mine și de către domnul Ponta în conferința de presă de la Parlament, cu Sorin Oprescu, a fost cum v-am spus de atunci, un anunț formal, oficial, pe deplin întemeiat în documentele Uniunii Social Liberale. Sigur, între timp, lucrurile s-au lămurit și pentru Partidul Conservator care nu se mai zbate în dilema Oprescu – Piedone, date fiind declarațiile și clarificările făcute de primarul Sectorului 4. Și, deci, nu mai avem nici un fel de problemă, dar hotărârea anunțată de atunci a avut un caracter formal pentru că așa cum domnul Ponta v-a spus de cum a început să vă vorbească la acea conferință de presă, temeiul, articolul care îndrituia cei doi copreședinți ai Uniunii să desemneze candidatul comun, există. De asemenea așa cum v-am spus și eu ulterior discutasem și informasem despre aceste lucruri pe domnul președinte Daniel Constantin.

Jurnalist: Deci, spuneţi că nu există nicio tensiune la nivelul USL, PC?

Crin Antonescu: Unde există viață, există tensiune, de pildă, iată cum circulă sângele în corpul omenesc, există o tensiune, ea se și măsoară cu aparate speciale, dar nu există niciun fel de motiv pentru a pune la îndoială soliditatea și unitatea acestei construcții politice.

Jurnalist: Faptul că liderii PC au plecat ceva mai devreme de la şedinţă, poate fi pus pe seama acestor tensiuni?

Crin Antonescu: Nu. Nu, este un fapt strict de agendă, domniile lor aveau probabil o ședință de partid sau nu știu, oricum ce era esențial s-a discutat și nu poate fi interpretat în niciun fel, în cazul acesta fiți pe pace. 

Jurnalist: Sorin Frunzăverde spune că trebuie accelerate demersurile de înregistrare a Mişcării Populare, astfel încât noua formaţiune să fie înregistrată în luna decembrie.

Crin Antonescu: (…) Dimineață ascultam un comentariu caraghios privitor la Gigi Becali sau Dan Diaconescu, cum au fost târâți prin închisori, citez din reporter, poate vorbeau de Mandela, de Coposu, adică mari deținuți politici dar, e comic și asta, a devenit și închisoarea comică în România.

Jurnalist: Aţi discutat şi despre posibilitatea ca PC să-l susţină pe Sorin Oprescu la Primăria Capitalei?

Crin Antonescu: Da, sigur, dar e simplu. Doamnă, încă o dată vă spun și vă conjur să mă înțelegeți. Această construcție politică are niște documente, niște regulamente de funcționare. La articolul 4, aliniatul 3, cred, scrie foarte clar: candidatul comun al Uniunii Social Liberal pentru Primăria Generală a Capitalei va fi desemnat de către cei doi co-președinți. Atâta vreme cât cei doi co-președinți l-au desemnat pe Sorin Oprescu această hotărâre are din punct de vedere formal, din punct de vedere juridic, din punct de vedere regulamentar toată plinătatea. Problema Partidului Conservator a fost cea pe care v-a anunțat-o și ea a dispărut între timp. Partidul Conservator nu are nici un fel de reținere în a susține candidatul comun al USL desemnat în conformitate cu Protocolul de către cei doi co-președinți în persoana cunoscutului primar general, medic, profesor Sorin Oprescu.

Jurnalist: Ce ideologie credeţi că va avea noua Mişcare Populară?

Crin Antonescu: Păi nu o formăm noi. În materie de ideologie sau de doctrină istoria de până acum a Partidului Democrat este binecunoscută și ea ne descurajează în a face profeții în această privință.

Mulțumim!

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Crin Antonescu: Conferința de presă susținută la finalul ședinței USL – 26 septembrie 2011-”

  1. gelu tamas 26 septembrie 2011 la 5:54 PM #

    VA SPUN EU ,CA BASESCU NU E ZDRAVAN LA CAP. DUCETI-L CUMVA LA PSIHIATRU, DAR AVE-TI GRIJA SA NU FIE SI PSIHIATRUL PORTOCALIU.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: