Crin Antonescu: Declaratie de presa la finalul BPC -26 septembrie 2011-

Solicit în numele Partidului Național Liberal și Biroului Politic Central, solicit Guvernului, puterii, majorității să precizeze cât mai repede, la o dată cât mai apropiată, când doresc să mai facem alegeri în această țară și care sunt elementele esențiale ale Legii electorale din punctul lor de vedere, pentru că este corect să existe un termen în care toate cele necesare pregătirii unui proces de alegeri în regim democratic, inclusiv la nivel guvernamental, să se desfășoare.

Noi înțelegem că puterea actuală se află în derivă, o derivă marcată de faptul că încearcă să se ascundă în spatele unor construcții care nu se mai nasc odată, în spatele unor mișcări, în spatele unor personaje imaginare, înțeleg că actuala putere e de asemenea încurcată de faptul că procesul de racolare a primarilor opoziției merge greu sau nu merge deloc, însă dacă doresc să mai păstreze o minimă aparență  a democrației și statului de drept din România, le cerem să își spună măcar punctul de vedere, în ceea ce îi privește, în legătură cu data și cu modalitatea alegrilor, atât locale, cât și parlamentare.

Eu nu am nici un fel de îndoială, și nu are nimeni niciun fel de îndoială în Partidul Național Liberal, că indiferent de data acestor alegeri și indiferent de Legea electorală pe baza căreia ele se vor desfășura, Uniunea Social Liberală le va câștiga. Dar este corect față de alegători în primul rând, și față de participanții la jocul politic să avem măcar în al doisprezecelea ceas o regulă a jocului, știută de toți, și nu atunci când își va termina puterea toate socotelile posibile legate de racolări, de transformări, de lepădări de piei de broască ș.a.m.d. Și acesta este principalul mesaj, pe care, în urma ședinței Biroului Politic Central al Partidului Național Liberal, îl am de transmis astăzi.

Dacă sunt Întrebări din partea dumneavoastră:

Jurnalist: Președintele UNPR a spus astăzi, după ședința de la UNPR, că sunt vreo 10 parlamentari PSD, PNL, care ar dori să treacă la UNPR.

Crin Antonescu: Cine este președintele UNPR?

Jurnalist: Marian Sârbu.

Crin Antonescu: Ce este acest UNPR? Haideți că nu putem să comentăm ce declară tot felul de transfugi politici și ”traficanți de mandate”, sigur la figurat.

Jurnalist: Ați avut o discuție și la nivel de partid și în legătură cu moțiunile pe care le veți depune în următoarea perioadă, vorbeați mai devreme de o posibilă moțiune de cenzură la ședința USL.

Crin Antonescu: Nu azi nu am avut. Sunt în curs cele angajate. La Senat moțiunea de care știți, deocamdată nu am discutat de o moțiune de cenzură. Sigur că ea nu este exclusă, dar deocamdată nu am avut o astfel de discuție.

Jurnalist: O moțiune simplă pe tineret?

Crin Antonescu: Există mai multe astfel de proiecte. Astăzi însă n-am discutat despre unul din ele anume.

Jurnalist: Domnule președinte mai există ceva disensiuni cu Partidul Conservator în acest moment, legat de candidaturi la locale?

Crin Antonescu: Nu. Cred că sunt pe cale să se lămurească și, mă rog, nepotrivirile de calendar, care au existat. Nu am avut disensiuni majore în legătură cu asta, și probabil că perioada care urmează va limpezi definitiv toate lucrurile.

Jurnalist: Mișcarea Populară ce vă spune?

Crin Antonescu: Nimic. Dumneavoastră? Care Mișcare Populară? Mișcarea Populară a lui Tudor Vladimirescu, care mișcare? Vorbim de… Eu întotdeauna am răspuns și răspund cu plăcere întrebărilor dumneavoastră pentru că vă respect și respect pe cei în numele cărora întrebați, însă m-am săturat, vă spun drept, să discut despre tot ceea ce visează domnul Lăzăroiu, din lipsă de ocupație, tot ceea ce i se năzare seara, mai la oboseală, domnului Băsescu. Există în România o formațiune politică numită astfel? Nu. Am eu de ce să discut despre ceva care nu există? Nu.

Jurnalist: 3,5% creștere economică pentru 2012 este credibil, fezabil?

Crin Antonescu: Domne’ eu cred că, așa cum merg lucrurile și la nivel european, prognozele sunt din ce în ce mai riscante. Cât privește prognozele pe care autoritățile române, în frunte, în fine, cu premier, cu președinte, cu cei care se împing așa pe scaunul de prim-ministru,  guvernator, le fac, m-am obișnuit de mult să le iau sub un beneficiu foarte foarte serios. Eu cred că 3,5% creștere economică pentru anul viitor este un obiectiv riscant, și cred că este aruncat doar pentru a putea justifica firavul discurs de natură electorală pe care premierul și reprezentanții Guvernului îl mai țin.

De altfel, ați văzut că dânșii sunt foarte puțin preocupați de chestiunile economice. Ei nu discută despre creștere economică, despre măsuri anticriză. Ei discută despre USL. Ei discută despre Mișcarea Populară. Ei discută despre culoarea pe care o au sau nu o au. Președintele statului n-are o problemă că noi am fost ținuți la ușa spațiului Schengen într-un mod rușinos, ci își trimite pe una din fiice să înregistreze la OSIM Mișcări, ca și cum asta ar fi treaba unui președinte. Puțin. Ne aruncă așa câte o cifră ca să existe un orizont de speranțe, dar eu cred că nu putem să discutăm serios pe cifrele lor. O astfel de discuție ar merita făcută și, încă o dată, cred că orice dialog serios, chiar cu acest guvern, un dialog între guvern – opoziție – reprezentanți ai mediului de afaceri, cu care această putere, deși se pretinde de dreapta, de dimineață până seara, nu prea discută, ar fi binevenită, pentru că noi am vorbit și vorbim foarte mult, și pe bună dreptate, de categorii de bugetari, de oameni care sunt afectați în sistemul de pensii, sistemul de asistență socială, dar vorbim foarte puțin și guvernanții aproape deloc despre mediul de afaceri și soluțiile pentru mediul de afaceri, singurul loc de unde ne poate veni creștere economică și, mă rog, aprovizionare bugetară, ca să spun așa.

 Jurnalist: Care sunt domeniile care ar putea duce la această creștere economică?

Crin Antonescu: Noi am discutat, după cum bine știți, foarte mult sau am vrut să discutăm foarte mult și cu guvernul și cu opinia publică despre elementele din programul nostru. Sigur că într-un moment de criză, contextuală, așa cum o traversează Europa astăzi, trebuie să fii pregătit prin sistemul legislativ. Asta poți face tu ca guvern – prin sistemul legislativ, prin sistemul fiscal, printr-un sistem de soliditate și de garanții politice, să aspiri orice investiție, orice bani de unde or veni.

Bineînțeles că există domenii care, din punctul de vedere al oricărui guvern, în România, trebuie să fie priorități. Agricultura, în condițiile în care mai ales pe durată medie se discută și despre o posibilă criză alimentară, cunoscut fiind potențialul României. Despre turism s-a discutat atât de mult încât, a vorbi despre turism sau despre reformă, cred că interesează din ce în ce mai puțin pe oameni, dar și din turism, în condițiile unui plan de investiții în infrastructură, susținut și aplicat, cred că se poate discuta și sigur că, în ceea ce privește politica resurselor, pentru că președintele o invocă acum, foarte impulsionat de dosarul Roșia Montană, sigur că asta este o discuție serioasă, dar care trebuie scoasă din acest context, nu numai despre Roșia Montană, ci despre resursele majore, inclusiv resursele minerale ale României.

Dar, dincolo de asta, nu guvernul face, exceptând, să spunem, infrastructura, investițiile majore, trebuie să creezi un cadru favorabil pentru ca banii, care există în lumea asta, să vină. Sigur că e destul de greu în contextul Uniunii Europene, având în vedere că, de pildă, România nu e în zona euro, să folosim partea bună în acest moment a acestui lucru. Dar despre lucrurile astea ar trebui discutat cu mediul de afaceri, cu guvernul. Guvernul însă are o problemă: că USL-ul e gogoașă sau că nu-i gogoașă sau că-i socialistă și n-ai cu cine să discuți.

Jurnalist: Cum vi se pare prognoza de 1,8 pentru anul acesta, creștere economică?

Crin Antonescu: La fel ca și cealaltă, deși, sigur că, până la urmă, vedeți, noi nu trăim din cifre. Domnul Boc, în calitate de prim-ministru, a angajat câteva promisiuni cu acte-n regulă, ca să spun așa. Atunci când a tăiat salariile cu 25% a spus că este o măsură temporară, până la 31 decembrie anul acela, adică 2010. A vorbit, de asemenea, despre posibilitatea, a vorbit în vreo două rânduri, după aceea s-a răzgândit, despre posibilitatea ca în cursul acestui an, bazându-se pe anumite prognoze, să facă niște măriri de salarii sau să refacă ceva din ceea ce s-a tăiat la aceste salarii. Nici dânsul nu știa foarte bine, că e 10, că e 15.

Noi nu trăim din aceste cifre care, până la urmă, nu sunt semnificative la acest nivel. Că e 1,6, că e 1,5, că e 2, în condițiile în care guvernul nu poate să ne spună ce anume a făcut sau de unde așteaptă o politică activă din punct de vedere economic, jocul acesta cu cifre de la guvern până la Banca Națională sau Institutul de Statistică sunt mai puțin încurajatoare, pentru că din aceste cifre nu se crează nici măcar un loc de muncă, din aceste cifre nu se câștigă nici măcar un leu la venitul real al oricărei categorii de salariat, fie că e bugetar, fie că este în sistemul privat ș.a.m.d.

Jurnalist: Credeți că ținta de deficit pentru 2012, de 3%, ar trebui renegociată și dacă dumneavoastră, ca partid, în cadrul discuțiilor pe proiectul de buget, ați fi de acord cu o astfel de renegociere, să fie mărită, practic, ținta de deficit?

Crin Antonescu: Eu, personal, da, dar asta este o poziție pe care o vom lua atunci când va exista discuția despre buget și eventual această temă, o vom lua împreună și cu partenerii noștri

Jurnalist: Ați luat vreo decizie la nivelul USL sau al PNL în legătură cu alegerile parțiale din Cluj, dacă veți desemna candidat?

Crin Antonescu: N-am discutat încă subiectul acesta.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: