Ziare.com – Miscarea Populara: Cum poate creste sau ingropa PDL

Logica ne spune ca Miscarea Populara se face. Pentru ca are sens, dintr-o perspectiva electorala. Cu alte cuvinte, orice lucru in plus poate aduce mai multe voturi pentru PDL. Daca e facut asa cum trebuie. Cu toate astea, Miscarea Populara poate ascunde si un pericol. Daca e facuta prost, daca e facuta ca un conglomerat de partide adunate cu arcanul.

Daca PDL se aliaza in Miscarea Populara cu partide precum PNG-ul lui Becali, Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu sau, Doamne fereste, PRM-ul lui Vadim, principalul partid de guvernare poate sa-si ia adio de la mai multe lucruri. Foarte probabil, de la guvernare. Dat fiind ca o asemenea alianta, cu asemenea personaje – sau macar cu unul dintre ele – ar fi o chestiune de igiena, vorba lui Theodor Paleologu. De igiena politica.

In schimb, o formula ceva mai bine gandita poate fi interesanta. Tot un vehicul electoral pentru PDL va fi si nu va convinge USL-istii puri si duri sa schimbe taberele. Insa ii poate aduce inapoi pe multi dintre fostii votanti pedelisti pe care partidul a reusit sa-i piarda.

Miscarea Populara – varianta dezastru 

Cand ii auzi pe liderii PDL spunand ca nu exclud o colaborare cu Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu, speri ca o spun doar ca pe o solutie de avarie. Eventual dupa alegeri, in disperare de cauza, in cazul in care USL nu poate da premierul, cand oricine ar face alianta cu oricine. Si PDL cu Partidul Poportului. Si USL cu Partidul Poporului, sa fiti siguri. Au facut PSD si PNL alianta cu un partid de joasa factura, PC-ul cu miros de colaborare cu Securitatea, de ce nu ar face cu PP-DD? Oricum, in niciun caz nu vrei sa te gandesti ca PDL ar putea face o alianta electorala cu acestia.

Sau o alianta electorala cu Gigi Becali. Ce Miscare Populara ar fi asta? Ce Alba ca Zapada, cu un asemenea personaj? Chiar in halul asta de ahtiat dupa putere sa fii incat sa incurajezi o asemenea monstruozitate de alianta, cu un om care are de-a face cu democratia, logica inalta sau decenta cate are cu limba chineza? Desigur, a fi protagonistul unei inregistrari telefonice in care ii ura diferite lucruri neortodoxe lui Dan Voiculescu nu te califica pentru o alianta anti-USL.

Pentru PDL, poate fi un dezastru de imagine. Sau macar o fuga de tot ce a pretins ca reprezinta. Printre ele, seriozitatea sau bunul simt. Daca as fi unul dintre intelectualii partidului sau macar dintre oamenii care clameaza valori in PDL, mi-as da demisia in fata unei asemenea aliante preelectorale. Unei inglobari ale unor asemenea oameni care ar trebui, cel mult, marginalizati, daca nu combatuti.

Chiar daca, uitandu-ne atent pe sondaje, vedem ca Partidul Poporului ar intra, in acest moment, in Parlament, pe orice sistem de vot care presupune compensarea. Doar ca ar face-o pe un vot in primul rand anti-PDL. In Miscarea Populara, ar goni mai multi oameni decat ar aduce.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: