Agerpres – Cristian Rizea(PSD): Toate lucrurile promise de oficialii PDL la Forumul Românilor de Pretutindeni rămân doar intenţie

Toate lucrurile frumoase promise, vineri, participanţilor la Forumul Românilor de Pretutindeni de către premierul Emil Boc, preşedintele Camerei, Roberta Anastase şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, vor rămâne doar la stadiul de intenţie, în condiţiile în care nu se ţine cont şi de opinia Opoziţiei în acest sens, a declarat, pentru AGERPRES, deputatul Cristian Rizea, preşedintele PSD Diaspora.

El a ţinut să îşi exprime nemulţumirea că în programul Forumului, organizat de Departamentul Românilor pentru Pretutindeni (DRP) şi Camera Deputaţilor, nu s-a dat cuvântul niciunui reprezentant al Opoziţiei, deşi a apreciat faptul că aceasta este totuşi prima manifestare organizată de DRP la care a fost invitat.

Totodată, Cristian Rizea a subliniat că au fost invitate în cea mai mare parte asociaţiile ‘acolite sau apropiate’ ale PDL, scopul real al reuniunii fiind apropierea campaniei electorale şi strângerea rândurilor prin promisiunea acordării de către DRP a unor finanţări pentru proiecte.

‘Vreau să îl întreb pe Eugen Tomac, şeful DRP, dacă şi anul acesta sesiunea de depunere-aprobare a proiectelor pentru asociaţiile românilor din afara graniţelor va fi organizată tot în perioada 15 decembrie-15 ianuarie ca anul trecut’, a afirmat preşedintele PSD Diaspora, el arătând că acest mod de atribuire a finanţărilor de către DRP ridică multe semne de întrebare. De asemenea, deputatul social-democrat a amintit că a adresat de cel puţin 3 luni o interpelare şefului DRP în care i-a solicitat publicarea listei cu toate finanţările acordate, pentru fiecare proiect şi cuantumul acestora, însă DRP nu a răspuns nici în prezent.

De asemenea, Rizea a ţinut să sublinieze că PDL nu e interesat de organizarea unei dezbateri reale în privinţa modalităţii de vot a românilor din diaspora, în condiţiile în care sunt multe asociaţii şi specialişti care au solicitat, inclusiv vineri, adoptarea votului electronic, nu prin corespondenţă cum este prevăzut în proiectul de lege al MAE. ‘Asta le-a mai rămas, votul prin corespondenţă, este singura lor salvare ca să se mai regăsească în Parlament. Dar ei nu suportă nicio critică’, a spus Rizea, care a amintit că a adresat inclusiv preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare pe această temă, iar răspunsul a fost că forma cea mai indicată pentru votul cetăţenilor români din străinătate ar trebui să fie votul electronic, mai ales că există deja proiectul Cyber Vote aplicat cu succes în 10 state membre UE. Rizea a subliniat că votul prin corespondenţă implică o birocraţie greoaie şi un risc mai mare în privinţa posibilităţilor de fraudare.

Totodată, el a mai spus că angajaţii consulatelor româneşti din străinătate deja adună CNP-urile cetăţenilor români. ‘Inventariază pentru a prefaţa fraudarea votului prin corespondenţă. Pentru ce au nevoie de CNP-uri dacă nu pentru fraudare?’, a afirmat Rizea.

Camera Deputaţilor şi Guvernul, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, organizează vineri şi sâmbătă la Palatul Parlamentului Forumul Românilor de Pretutindeni, fiind invitaţi 200 de reprezentanţi ai societăţii civile şi ai asociaţiilor românilor din afara graniţelor ţării, atât din cadrul comunităţilor de dată recentă – Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Franţa, Elveţia ş.a., cât şi din rândul comunităţilor istorice – Serbia, Ucraina, Ungaria, Albania, Macedonia, Bulgaria, Grecia şi Republica Moldova.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: