USL in presa locala (26 septembrie – 2 octombrie 2011)

MOLDOVA

USL

Agerpres – Europarlamentarul Daciana Sârbu la cafeneaua politică a femeilor din USL Suceava

Europarlamentarul social-democrat Daciana Sârbu se întâlneşte sâmbătă, la Suceava, cu membre şi simpatizante ale USL, în cadrul unei acţiuni politice organizate de liderii uniunii, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Biroul de presă al PSD Suceava.

Daciana Sârbu va fi prezentă, sâmbătă dimineaţă, în cartierul sucevean Burdujeni unde social-democraţii au organizat o acţiune de testare gratuită a glicemiei pentru locuitorii din zonă, după care, în jurul prânzului va participa la o cafenea politică la Galeria de artă din cadrul Shopping City Center unde sunt aşteptate peste două sute de membre şi simpatizante ale USL.

În comunicatul de presă se mai arată că preşedinţii PSD şi PNL, Victor Ponta şi, respectiv, Crin Antonescu, vor participa duminică la o dezbatere politică cu membrii şi simpatizanţii USL Suceava, acţiune la care va fi prezentă şi europarlamentarul Daciana Sârbu. Potrivit liderului judeţean al PSD Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, cei doi copreşedinţi ai USL vor să stea de vorbă cu sucevenii, pentru a da un mesaj clar despre ceea ce USL îşi propune să facă şi care este oferta politică a acestei alianţe ca alternativă la actuala putere democrat-liberală. ‘Vrem să dăm un mesaj clar. Reiterăm ideea că avem un program de guvernare clar, pe etape, cu o componentă socială a PSD şi cu o componentă a PNL de creştere economică, care înseamnă o dezvoltare echilibrată şi armonioasă’, a spus Nechifor.

Agerpres – Botoşani: USL vrea să preia, pentru şase luni, administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati

Uniunea Social Liberală (USL) intenţionează să preia administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, co-preşedintele filialei din Botoşani a USL, deputatul liberal Florin Ţurcanu.

Potrivit acestuia, planul are în vedere schimbarea managementului Spitalului Judeţean astfel încât, peste şase luni, acesta să îndeplinească principalele condiţiile pentru încadrarea unităţii în gradul III de clasificare. Soluţia USL se doreşte a fi o alternativă la proiectul de comasare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati cu Spitalul de Obstretică şi Ginecologie, Spitalul de Copii şi Spitalul de Psihiatrie. ”Noi avem ca obiectiv clasificarea Spitalului Judeţean în gradul III fără să dezinformăm cetăţenii şi fără să distrugem alte trei spitale performante”, a afirmat Ţurcanu.

Consilierii judeţeni din Botoşani vor dezbate, joi, în şedinţa ordinară a CJ, proiectul de hotărâre privind comasarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati cu Spitalul de Obstretică şi Ginecologie, Spitalul de Copii şi Spitalul de Psihiatrie. Este pentru a treia oară când Consiliul Judeţean are pe ordinea de zi acest proiect, însă la precedentele două întâlniri consilierii USL au votat împotrivă. 

PSD

Agerpres – Neamţ: Conducerea filialei PSD caută soluţii pentru un candidat propriu la preşedinţia CJ

PSD Neamţ caută soluţii pentru a avea un candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, în alegerile de anul viitor, a declarat, marţi seară, pentru AGERPRES, preşedintele filialei, Alin Antochi.

Aceasta este de altfel concluzia celor aproape patru ore de discuţii purtate, marţi seară, în cadrul comitetului executiv al partidului, şedinţă la care a fost prezent şi secretarul general al partidului, Liviu Dragnea.

Şedinţa a fost convocată la solicitarea primarilor nemulţumiţi că filiala PSD nu are candidat nici la primăria municipiului Piatra Neamţ şi nici la preşedinţia Consiliului Judeţean. Unii dintre aceştia au intrat în sala de şedinţe hotărâţi să ceară demisia conducerii filialei şi din cauză că au fost pierdute alegerile parlamentare parţiale din 21 august, din colegiul 6.

La finalul şedinţei, Alin Antochi a declarat că nu s-a pus în discuţie, niciun moment, demisia sau demiterea sa din funcţia de preşedinte al filialei. ‘A fost o discuţie extrem de utilă în care principalul subiect a fost lipsa unui candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean, ştiindu-se faptul că, la nivel naţional, USL a decis ca acest candidat să fie dat de PNL. Există mai multe variante de lucru însă deocamdată nu avem nicio certitudine’, a declarat Alin Antochi, preşedintele PSD Neamţ.

Prezent la şedinţă, Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a declarat că ‘a fost o întâlnire la care s-au spus lucrurilor pe nume’. ‘Mă bucur că am venit şi voi mai veni la Neamţ şi nu numai. A fost o şedinţă în care s-au spus lucrurilor pe nume, ceea ce este foarte bine. Nimeni nu a cerut nici demisia şi nici demiterea preşedintelui Alin Antochi’, a declarat Liviu Dragnea.

Potrivit unor surse din cadrul PSD Neamţ, filiala nu exclude nici posibilitatea susţinerii, la alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, a unui candidat propriu sau chiar a unui independent, chiar dacă, liderii USL au decis ca acesta să fie din partea PNL.

Agerpres – Liviu Dragnea, chemat să detensioneze situaţia din PSD Neamţ

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, va coordona, marţi, şedinţa Comitetului Executiv al PSD Neamţ, convocată pentru a detensiona situaţia din organizaţie, după pierderea alegerilor anticipate din colegiul 6 şi după ce conducerea USL a hotărât ca filiala să nu aibă candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean şi la Primăria Piatra Neamţ.

Preşedintele PSD Neamţ, Alin Antochi, a declarat, pentru AGERPRES, că a solicitat liderilor partidului să participe la această şedinţă. ”Şedinţa este programată la ora 17,00 şi va participa domnul Liviu Dragnea. Deocamdată pot spune că vom analiza situaţia filialei”, a declarat Alin Antochi.

Despre zvonurile din ultima perioadă conform cărora preşedintele filialei PSD Neamţ ar putea fi schimbat, Alin Antochi a declarat că nu ştie nimic despre eventuala sa demitere.

În ultimele şedinţe de birou executiv, organizate după pierderea alegerilor parlamentare parţiale din 21 august, mai mulţi primari au solicitat schimbarea preşedintelui PSD Neamţ. Situaţia s-a acutizat după ce, la nivel naţional, liderii USL au decis ca PSD Neamţ să nu aibă candidat nici la preşedinţia Consiliului Judeţean şi nici la Primăria Piatra Neamţ, din cauza pierderii alegerilor anticipate. Şedinţa comitetului executiv al PSD Neamţ este programată să înceapă la ora 17,00.

MUNTENIA

PNL

Agerpres – Giurgiu: Lucian Iliescu (PNL) crede că PDL va avea soarta PNŢCD

Preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Giurgiu, Lucian Iliescu, crede că PDL va avea soarta PNŢCD pentru că în noua Mişcare Populară se vor regăsi doar oameni din această formaţiune şi nu partidul în forma şi denumirea lui actuală. ”Aşa cum sunt semnalele despre PDL cred că ne vom întâlni cu al doilea PNŢCD pentru că nu ştiu unde se mai regăseşte PDL în această mişcare populară. PDL este foarte pătat şi s-ar putea să dispară această denumire”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele PNL.

El crede că PDL va fi sancţionat de cetăţeni la alegeri. ‘Populaţia trebuie să fie atentă la alegeri’, a spus acesta. Lucian Iliescu crede că alegerile de anul viitor nu vor mai fi comasate pentru că Mişcării Populare îi ”trebuie timp să coaguleze”.

Agerpres – Liberalii vâlceni îi solicită ministrului Transporturilor să reglementeze situaţia DN 7D

Preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, a solicitat marţi ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, reglementarea de urgenţă a situaţiei DN 7D, care arată, potrivit parlamentarului vâlcean, ca ‘o potecă haiducească’. ‘Este a 30 oară când un ministru al Transporturilor este aproape implorat să facă ceva cu acest drum naţional. Sunt convins că niciun demnitar aflat în Guvern nu cunoaşte starea reală a acestui DN şi deciziile sunt luate într-unul din birourile de la Bucureşti, din Palatul Transporturilor, în faţa unor hărţi care indică acest DN 7D ca fiind practicabil, lucru contrar realităţii din teren. Regret lipsa de implicare a decidenţilor PDL de la nivelul judeţului Vâlcea şi dezinteresul acestora în rezolvarea acestei probleme, inclusiv prefectul de judeţ’, a declarat Buican, într-o conferinţă de presă.

Acesta spune că a fost nevoit să recomande mai multor turişti să evite traseul. ‘Din acest drum naţional sunt asfaltaţi aproximativ 7 km, iar starea lui este una deplorabilă. De multe ori, când plouă torenţial şi există calamităţi nici măcar nu este practicabil. M-am întâlnit în această vară cu turişti care mergeau pe acest drum, bazându-se pe indicaţiile de pe hartă, unde DN7D este cu linie îngroşată, şi le-am recomandat să nu îl urmeze pentru că vor rămâne blocaţi cu maşina în pustiu. Aşa ceva nu este posibil, nu este normal ca un drum naţional al României să arate ca o potecă haiducească, pentru că, vă spun sincer, acesta este adevărul”, a declarat deputatul Cristian Buican.

Problema DN 7D datează de mai bine de 10 ani, când o hotărâre de Consiliu Judeţean l-a scos din normativul de Drum Comunal şi l-a trecut sub denumirea de Drum Naţional. Acesta porneşte din localitatea Câineni pe Valea Oltului şi, potrivit hărţii rutiere, traversează comunele Boişoara, Titeşti, Perişani şi intră în judeţul Argeş, prin comuna Sălătrucul.

Pe harta rutieră el este indicat ca drum naţional, deşi din cei 30 de km cât are pe teritoriul judeţului Vâlcea, majoritatea sunt neasfaltaţi.

În judeţul Argeş, potrivit hărţii rutiere, acest acest drum se continuă cu un drum comunal. Reprezentanţii CNADNR spun că nu există prevăzute fonduri pentru acest drum naţional, deşi reabilitarea acestuia ar putea să fie o variantă de ocolire a Văii Oltului, legând Sibiul de Piteşti prin Curtea de Argeş.

USL

Agerpres – Vâlcea: USL va avea candidaţi comuni în toate cele 89 de localităţi ale judeţului, afirmă liderii PSD

Uniunea Social Liberală va avea candidaţi comuni la alegeri în localităţile din judeţul Vâlcea, a declarat, luni, pentru AGERPRES, secretarul executiv al organizaţiei judeţene a PSD, Dumitru Persu. ‘Noi am avut deja o întâlnire de socializare cu activul de primari PSD, PNL şi PC din judeţ, care pot spune că a fost una benefică pentru toate cele trei formaţiuni angrenate în acest proiect numit Uniunea Social Liberală. Mai mult s-a căzut de acord cu obiectivul de a câştiga 75% la alegerile din 2012, un scor bun care să suplinească minusurile din alte judeţe. Referitor la candidaturi, s-a stabilit foarte clar că acolo unde există primării ale PNL, PSD sau PC acestea să rămână în continuare sub mandatul respectivelor partide’, a precizat Persu.

În cazul primăriilor conduse de alte formaţiuni politice, mai puţin USL, s-a căzut de acord că se impune candidat unic în cazul alegerilor comasate. ‘Nu sunt multe primării, decât 17 unde nu este primari PSD, PNL sau PC, de aceea nu cred că este o problemă să cădem de acord cu un numitor comun, adică să avem un candidat unic, pe cel mai bine plasat în urma unor sondaje. La Vâlcea nu există disensiuni în rândul USL, toţi au înţeles că orice orgoliu este prea mic pentru un scop atât de mare, acela de a îndepărta definitiv guvernarea PDL de la centru şi din administraţie’, a mai spus Dumitru Persu.

În judeţul Vâlcea, din 89 de localităţi, 72 au primari PNL, PSD şi PC. 14 localităţi au primari PDL, 1 PNŢCD, 1 PNG şi 1 independent.  La nivelul judeţului a fost stabilit social-democratul Ion Câlea, candidat la preşedinţia CJ Vâlcea, iar liberalul Emilian Frâncu, candidat la primăria Râmnicu Vâlcea. 

PSD

Agerpres – PSD Buzău face presiuni pentru a-şi impune candidatul la alegerile de anul viitor

Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Buzău, primarul Constantin Boşcodeală, a reafirmat joi hotărârea social-democraţilor buzoieni de a nu renunţa la candidatul lor pentru preşedinţia CJ la alegerile de anul viitor şi solicită conducerii centrale a partidului ‘reînceperea discuţiilor cu PNL’. ‘Este o chestiune foarte clară la care nu vom renunţa, vom merge mai departe şi suntem siguri că acest lucru va fi rezolvat în perioada următoare’, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, liderul PSD Buzău.

Constantin Boşcodeală susţine că a avut şi o ‘hotărâre a Comitetului Executiv judeţean, hotărâre care a fost trimisă preşedintelui partidului, Victor Ponta, pentru a reîncepe discuţiile cu PNL’. ‘Ne menţinem în continuare poziţia prin care PSD Buzău solicită copreşedinţilor USL să revină la candidatura PSD la funcţia de preşedinte al CJ. Cele două lucruri care stau la baza solicitării noastre sunt protocolul de funcţionare al USL prin care candidatura este desemnată din partea celui care obţine cel mai bun rezultat la sondajul de opinie publică, domnul Mocanu Victor, candidatul nostru a ieşit primul, şi, cel de-al doilea, faptul că în momentul de faţă în judeţul Buzău intenţia de vot pentru PSD depăşeşte de două ori şi ceva intenţia de vot pentru PNL’, a mai spus Constantin Boşcodeală.

Conducerea USL a nominalizat drept candidat la alegerile de anul viitor pentru preşedinţia CJ Buzău pe reprezentantul PNL, senatorul Cristi Bâgiu.

Agerpres – Vasile Bleotu (PSD) doreşte să candideze independent la preşedinţia CJ, cu sprijinul lui Mircia Gutău

Vicepreşedintele PSD Vâlcea deputatul Vasile Bleotu a declarat miercuri pentru AGERPRES că ar dori să candideze independent pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Vâlcea, dar cu sprijinul fostului primar al Râmnicului Mircia Gutău. ‘Nu vreau să comentez în vreun fel cazul juridic Mircia Gutău. Însă indiferent de ce i s-a întâmplat lui Mircia în ultimii doi ani, fostul primar al Râmnicului este un brand. Oricine din acest judeţ, luat de mână de Mircia Gutău şi prezentat drept candidat la vreo funcţie publică, pleacă din start cu un capital electoral. Sunt prieten cu Mircia Gutău, am avut totdeauna relaţii extraordinare cu el, în 2008 m-a invitat în mai multe rânduri să candidez la preşedinţia Consiliului Judeţean din partea PDL. Este o declaraţie faptul că aş fi tentat să candidez independent anul viitor la preşedinţia Consiliului Judeţean cu sprijinul lui Mircia Gutău’, a precizat Bleotu.

Fostul primar din Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău, deşi nu are dreptul de a candida după eliberarea sa condiţionată, s-a înscris în urmă cu două zile în UNPR.

La doi ani după arestarea sa, potrivit mai multor sondaje de opinie difuzate în mass-media locală, Gutău este creditat cu cele mai mari procente la nivel de încredere. Declaraţia deputatului PSD Vasile Bleotu este catalogată de social-democraţii vâlceni drept ‘un subiect de presă’. ‘Vasile Bleotu este un tip inteligent, câteodată şi distructiv. Eu cred că el glumeşte şi vrea să ofere un subiect de presă, de a băga jurnaliştii în ceaţă’, a comentat pentru AGERPRES secretarul executiv al PSD Vâlcea, Dumitru Persu.

În judeţul Vâlcea, USL l-a desemnat drept candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean pe liderul organizaţiei judeţene a PSD, Ion Câlea.

Agerpres – Toţi preşedinţii de consilii judeţene care aparţin PSD, convocaţi în comuna brăileană Stăncuţa

Toţi preşedinţii de consilii judeţene care aparţin PSD şi ”posibilii viitori candidaţi ai PSD” pentru aceste structuri unde social-democraţii nu deţin preşedinţia au fost convocaţi joi, în comuna brăileană Stăncuţa, de secretarul general al formaţiunii, Liviu Dragnea. ”Vor fi prezenţi cei 16 preşedinţi PSD de consilii judeţene, plus o parte din viitorii posibili candidaţi din judeţele unde nu avem preşedinţi de consilii judeţene. Va fi o discuţie axată pe pregătirea pentru alegerile locale şi pe posibilii viitori candidaţi ai PSD pentru consiliile judeţene. Vor fi discutate toate problemele cu care ne confruntăm noi acum în consiliile judeţene: lipsa bugetelor, abuzuri, şantaj, presiuni asupra primarilor. Trebuie să ne gândim la un plan de măsuri să reacţionăm sau să încercăm să ajutăm comunităţile pe care le reprezentăm şi le şi conducem”, a declarat Dragnea.

Legat de abuzuri, Liviu Dragnea a dat exemplu propriului judeţ pe care îl conduce în calitate de preşedinte de Consiliu Judeţean, pe care l-a catalogat ca fiind ”un judeţ blocat”, deoarece bugetele mai multor administraţii, inclusiv cea judeţeană, sunt blocate. ”În Teleorman, de exemplu, Consiliul Judeţean, primăria municipiului Alexandria, primăria municipiului Turnu Măgurele şi încă 20 de primării au bugetele blocate. Nu putem să mai facem absolut nimic. Sunt zeci de proiecte europene blocate. Primăriile nu mai pot plăti salariile la profesori, indemnizaţiile la persoanele cu handicap. Am câştigat procesele, s-a atacat din nou, am câştigat din nou şi iar s-a atacat. Am informat Guvernul, îl informăm în continuare şi nimeni nu reacţionează. Este un judeţ blocat. Sunt şi alte abuzuri în toate judeţele, într-o mai mică sau mai mare măsură, în funcţie de imaginaţia fiecăruia”, a afirmat Liviu Dragnea.

TRANSILVANIA

PNL

Agerpres – Marius Nicoară (PNL): Nokia a plecat din raţiuni economice, dar legate de angajamentele nerespectate de România

Senatorul PNL Marius Nicoară, cel care a semnat contractul cu Nokia pe vremea când era preşedintele CJ Cluj, consideră că autorităţile române au o mare vină pentru închiderea fabricii de la Jucu.

El a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că semnalul dat de plecarea Nokia este ”foarte prost” pentru România. ”Nu vreau să politizez subiectul pentru că raţiunile Nokia de a pleca sunt strict economice, dar aceste raţiuni economice sunt legate de angajamente pe care România le avea şi pe care o guvernare nu le-a dus la bun sfârşit. Clujul trebuia să aibă un terminal cargo, o pistă de aeroport care să poată să găzduiască avioane de mare tonaj pentru transportul mărfurilor, Clujul trebuia să aibă o centură ocolitoare care să se ducă la autostradă, o şosea rapidă, trebuia să aibă o autostradă care să fie legată de Europa de Vest. Aici spun că este o vină a autorităţii locale, a primarului municipiului Cluj, care nu l-a sprijinit pe preşedintele Consiliului Judeţean în dezvoltarea aeroportului şi astfel mii de oameni care locuiesc în Cluj şi munceau la Jucu şi-au pierdut locurile de muncă. Aici, Guvernul pe care îl conduce Emil Boc a mărit TVA şi taxele pe salarii, impozitele pe pensii etc, lucru care a dus la creşterea costurilor pe care le are Nokia aici. Iată un amalgam de probleme, atât guvernamentale, cât şi ale conducerilor locale care nu au dus la îndeplinirea obligaţiilor asumate, ci au dus la această zi tristă pentru Cluj şi pentru România”, a declarat Marius Nicoară.

El a adăugat că ”nu numai judeţul Cluj, ci întreaga Românie este afectată de decizia companiei Nokia”. Potrivit senatorului liberal, autorităţile române ştiau de mai mult timp de intenţia Nokia de a închide fabrica de la Jucu şi că, din datele sale, vicepreşedintele de la Nokia Erik Anderson a avut chiar miercuri o întâlnire cu premierul Emil Boc.

La rândul său, deputatul PNL Horea Uioreanu a subliniat pierderea mare cauzată de plecarea Nokia din România. ”Plecarea Nokia înseamnă o pierdere economică pentru judeţul Cluj de 30%. Discutăm la ora actuală de al doilea exportator al României şi de 1% din PIB-ul României. Clujul va avea bani mai puţini cu 30%, va însemna mai mult de 2.000 de şomeri, pentru că se adaugă încă 1.300 de şomeri ai firmei lor de comerţ, urmează alţi şomeri la firmele care prestau servicii pentru Nokia: firme de pază, transport etc. Cel mai important e că pleacă unul dintre cei mai mari şi cei mai de renume investitori pe care-i are România. Şi aceştia trebuie adăugaţi la tot ce s-a adus, firme de renume, care în ultimii trei ani au fost izgonite: IBM, Ursus, ING Service, Bechtel, Centrul de cercetare şi acum Nokia. Acesta este bilanţul guvernării portocalii de trei ani la nivelul judeţului Cluj”, a menţionat Horea Uioreanu.

Producătorul finlandez de telefoane mobile a decis să închidă fabrica Nokia din Cluj, decizie care a fost anunţată angajaţilor joi dimineaţă.

În România, Nokia a investit 60 de milioane de euro în localitatea Jucu din judeţul Cluj într-o fabrică inaugurată în 2008.

Agerpres – PNL Covasna: Partidul lui Tokes este un ‘partid balama’, interesat de poziţii şi funcţii

Conducerea PNL Covasna este de părere că Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), apărut recent pe eşichierul politic românesc, este un ‘partid-balama’, care nu va reuşi să treacă pragul electoral, dar va căuta să se plaseze cât mai avantajos pentru a obţine ‘poziţii şi funcţii’.

Preşedintele filialei PNL Covasna, Marius Obreja a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în opinia sa, noul partid se încadrează în şirul numeroaselor ‘acţiuni politicianiste’ ale europarlamentarului Tokes Laszlo (iniţiatorul PPMT -n.r) şi a fost generat din ‘orgoliu’.

‘Nici societatea românească şi nici comunitatea maghiară nu aveau nevoie de încă un partid (…) E gândit ca un partid balama, care nu va putea obţine un scor peste pragul electoral, dar prin negocieri va obţine un avantaj politic (…) Tokes urmăreşte să-şi maximizeze poziţii, oameni, funcţii’, a spus liderul organizaţiei PNL, potrivit căruia PPMT ‘nu a venit cu ceva nou sau spectaculos’ faţă de celelalte partide maghiare.

Curtea de Apel Bucureşti a admis luna aceasta înregistrarea PPMT iar decizia este definitivă şi irevocabilă. Formaţiunea se doreşte a fi o alternativă la UDMR şi Partidul Civic Maghiar şi va milita pentru autonomia maghiarilor din Transilvania.

Agerpres – Covasna: PNL nu va face nominalizări pe criterii etnice şi nu va accepta ca PSD să aibă drept de veto asupra listelor

Conducerea PNL Covasna afirmă că nu-şi va nominaliza niciodată pe criterii etnice candidaţii pentru alegerile locale şi parlamentare şi nici nu va accepta ca PSD să aibă drept de veto asupra listelor Uniunii Social Liberale (USL).

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în mod firesc, se va consulta cu aliaţii în privinţa candidaturilor, este deschis la negocieri, dar nu va accepta niciodată ca aceştia să îşi impună cu orice preţ voinţa asupra listelor comune. ‘Ne vom consulta cu PSD pentru că aşa e colegial, dar nu vor avea drept de veto’, a spus Marius Obreja, subliniind că în urma negocierilor purtate la nivel central în USL s-a decis ca PNL să facă nominalizările pentru funcţia de primar al municipiului Sfântu Gheorghe şi preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna.

Obreja a mai spus că, indiferent de obiecţiile sau sugestiile PSD, liberalii nu-şi vor nominaliza candidaţii pe criterii etnice, singurele criterii valabile fiind notorietatea şi competenţa.

În acest context a vehiculat numele profesorului universitar Cziprian Lorand ca posibil candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna, menţionând, însă, că această propunere ‘nu este bătută în cuie’. ‘Nicio candidatură nu este deocamdată definitivă şi bătută în cuie (…) Nici cea a lui Mădălin Guruianu pentru funcţia de primar al municipiului Sfântu Gheorghe. Încă nu am comunicat la Bucureşti hotărârea, deci o mai putem schimba’, a mai spus liderul filialei PNL.

Declaraţia acestuia vine la câteva zile după ce preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama le-a atras atenţia aliaţilor să ţină seama şi de profilul electoratului social-democrat şi să facă nominalizări responsabile.

‘Asta vreau să clarific – dacă PNL face nominalizările în urma înţelegerii stabilite la centru (…) nu înseamnă că stă mai bine în sondaje sau că are rezultate superioare faţă de PSD în judeţul Covasna şi de aceea au fost aleşi (…) Persoanele propuse vor candida în numele USL, deci va trebui să întrunească şi acceptul nostru, nu ca un moft, ci pentru că avem o mare responsabilitate (…) PSD are o pondere mai mare în judeţ, avem şapte primari şi mai mulţi consilieri locali şi judeţeni, deci voturile electoratului PSD contează’, a spus acesta.

Grama a mai adăugat că după părerea lui PNL ar face bine să nominalizeze la conducerea Consiliului Judeţean Covasna o persoană cu notorietate în special în municipiul Sfântu Gheorghe şi în zona Întorsurii Buzăului, unde se află principalele bazine electorale româneşti, altfel ar putea pierde în faţa concurenţei. De asemenea, a apreciat că nominalizarea unui maghiar nu ar fi cea mai bună opţiune, întrucât s-au mai făcut astfel de ‘experimente’ nereuşite care au dovedit că majoritatea maghiarilor nu votează partidele româneşti, chiar dacă acestea susţin candidaţi maghiari.

PSD

Agerpres – PSD Târgu Mureş va depune plângeri penale împotriva consilierilor care refuză să valideze doi supleanţi

Preşedintele PSD Târgu Mureş, dr. Dragoş Popa, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că va depune plângeri penale împotriva tuturor consilierilor locali care refuză să valideze doi supleanţi ai formaţiunii, ţinând blocate posturile respective de mai multe luni. ‘Noi vom depune plângeri penale împotriva tuturor consilierilor care trebuia să se sesizeze asupra acestui aspect – să nu uităm că deciziile validate în CL pot fi oricând atacate ca fiind nelegale, era datoria lor să se sesizeze asupra acestui aspect că 3 posturi din CL (două a PSD şi unul al PNL -n.r.) sunt astăzi nevalide şi dacă nici în cadrul acestei şedinţe de săptămâna aceasta nu vor lua o poziţie fermă vom depune plângeri penale. Până joi vom depune totuşi o informare în care le vom reaminti tuturor celor implicaţi de situaţia pe care PSD Târgu Mureş o semnalează’, a spus Dragoş Popa.

Acesta a spus că deşi Florin Vlas a fost exclus din PSD de mai multă vreme, votează şi acum hotărâri în Consiliul Local Târgu Mureş, în vreme de al doilea loc, care a fost ocupat de Bogdan Buda, de asemenea exclus din partid, este vacant. ‘În această săptămână are loc şedinţa CM, şi din păcate am observat că nici de data asta pe ordinea de zi a şedinţei nu se menţionează nimic legat de starea celor două posturi de consilieri pe care noi le considerăm vacante – unul chiar şi este – altul este ocupat cu nesimţire de Florin Vlas şi care în ciuda faptului că şi-a pierdut funcţia şi poziţia de membru al PSD ocupă acel post. Bineînţeles este concubinajul pe care-l trăieşte cu Dorin Florea (primarul -n.r.) şi cu UDMR, dânsul a avut nevoie de sprijin din partea primarului’, a arătat Popa.

Acesta a accentuat că vinovaţii pentru situaţia creată sunt primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi secretara Primăriei, Maria Ciobanu. ‘Şi de data aceasta o spun cu subiect şi predicat: doamna Maria Ciobanu şi domnul Dorin Florea în primul ei se fac vinovaţi de această situaţie. Să nu uite că starea aceasta de fapt nu se va prescrie şi la un moment dat o să răspundă pentru tot ceea ce au făcut în această perioadă’, a mai spus Dragoş Popa.

De cealaltă parte, viceprimarul Claudiu Maior, a declarat presei că dacă PSD are ceva de spus, trebuie să depună o adresă oficială la Primăria Târgu Mureş. ‘Astept o adresă în scris dacă PSD are ceva de comentat. Este liber oricine să formuleze orice plângere penală împotriva oricui în ţara asta este posibil orice. O dată ce votează este normal că este consilier local. Există o lege care trebuie respectată şi noi avem 4-5 consilieri locali în judeţ care nu mai sunt membri PDL şi votează în consiliile locale pentru că exista o lege care trebuie respectată’, a declarat Claudiu Maior.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: