Jurnalul national – Dictatele lui Zeus. PDL s-a împotmolit în proiectele comandate de preşedintele Traian Băsescu

Traian Băsescu ordonă, PDL se chi­nu­ieşte să execute. De luni de zile, de­mocrat-liberalii şi-au bifat în agenda de lucru temele date de şeful statu­lui, însă toate sunt în aer. Modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială, votul uninominal şi comasarea alegerilor sunt cele pa­tru proiecte mari şi late care dau bătăi de cap partidului condus de Emil Boc. Ba nu sunt de acord partenerii de coaliţie de la UDMR, ba nu există ma­­joritate confortabilă în Parlament, ba nu vor baronii locali, toate sunt mo­­tive care au determinat tergiversa­rea planurilor. Mai nou, pedeliştii au adăugat pe listă o nouă sarcină prezidenţială – crearea Mişcării Populare.

Noua Constituţie

Încă de la suspendarea din 2007, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că vrea modificarea Constituţiei. Anul acesta, şeful statului a dat tonul amendării legii fundamentale după ce o comisie formată la Palat a întocmit un raport ce a ajuns pe masa Parlamentului în luna iunie. PDL s-a an­gajat să susţină proiectul pre­zi­den­ţial, dar nu s-a sinchisit să mişte prea repede un deget, deşi Băsescu a trecut în vară prin Parlament pentru a im­pulsiona demersurile. Asta l-a in­dig­nat pe preşedinte, care, la în­ce­pu­tul lui septembrie, îi muştruluia pe pedelişti că atât de mult îl sprijină, încât, pe timpul verii, Comisia de revizuire condusă de un democrat-li­beral (Daniel Buda) „nici măcar nu a schiţat un gest să se întâlnească”. La numai trei zile, grupurile parlamentare ale PDL şi-au asumat rapid proiectul lui Băsescu şi l-au depus la Birourile Permanente reunite pentru a fi discutat în comisia condusă de Buda. PDL, prin vocea Robertei Anastase, a admis însă că demersurile de modificare a Constituţiei nu au şanse în actuala legislatură,  pentru că nu există majoritatea necesară în Parlament, adi­că cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Votul uninominal

Este tot o doleanţă veche a şefului statului, repusă pe tapet în această vară, alături de reducerea numărului de parlamentari la 300. Aflat la Sulina, Băsescu spunea că a redeschis în coaliţie subiectul trecerii la votul uninominal necompensat, într-un tur sau două, astfel încât să fie aplicat la alegerile din 2012. PDL s-a conformat şi a început cu UDMR discuţiile privind modificarea legilor electorale, formându-se în acest sens o comisie specială în coaliţie. Numai că cele două partide nu se înţeleg deloc în privinţa sistemul de vot. Democrat-liberalii vor votul uninominal pur, în timp ce udemeriştii susţin un sistem mixt, cu vot direct şi pe listă. UNPR s-a declarat de acord cu PDL că este nevoie de vot uninominal pur, dar liderii acestei formaţiuni au admis că „o eventuală compensare, într-o formă sau alta, cum doreşte UDMR, probabil că nu va putea fi evitată”. În lipsa unei decizii comune cu UDMR, pedeliştilor le este practic imposibil să treacă legile electorale prin Parlament. Ori ajung la un compromis, ori renunţă la idee.

Reorganizarea ţării

În iunie anul acesta, Traian Bă­ses­cu cerea Guvernului să anali­ze­ze re­or­ganizarea administrativă a ţă­rii prin înlocuirea celor 41 de judeţe cu opt judeţe mari sau şapte judeţe şi mu­ni­cipiul Bucureşti. PDL a preluat ca din zbor ideea şi a anunţat că Exe­cutivul îşi va asuma răspunderea pe un astfel de proiect. UDMR a respins demersul şi a propus amânarea dis­cu­ţi­ilor pentru toam­nă sau pentru 2012. PDL, acuzat între timp de Băsescu că nu susţine reorganizarea, pentru că unii „nu se mai văd pre­şe­dinţi de consilii judeţene”, a fost de acord şi a anunţat că regionalizarea va fi pusă în practică după alegerile lo­ca­le. În week-end, liderii PDL s-au răz­gândit şi au decis ca pâ­nă la finalul lunii noiembrie conduce­rea să defi­nitiveze detaliile reorganizării însă, şi aici, în lipsa unei înţelegeri cu UDMR, o decizie nu este posibilă. De altfel, ieri, democrat-liberalii s-au arătat deschişi la un compromis: dacă UDMR ar accepta reorganizarea în acest mandat şi nu după 2012, democrat-liberalii ar fi de acord cu doleanţele Uniunii în privinţa votului uninominal compensat.

Comasarea alegerilor

Tot în vară au apărut şi zvonurile privind cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare. La acel moment, Băsescu a intervenit şi a declarat că ia în calcul comasarea doar dacă această ipoteză vine din partea partidelor. Ca un făcut, PDL a lansat ipoteza şi a pornit discuţiile în coaliţie, într-o nouă  comisie specială. UDMR s-a declarat de acord, numai că Traian Băsescu a revenit şi a spus că singurul argument în favoarea comasării ar fi dacă se va face reorganizarea administrativă a ţării. Ulterior, PDL a decis ca alegerile cuplate să aibă loc în noiembrie, însă lucrurile au rămas încremenite, nu s-a demarat nici o procedură, din cauza divergenţelor cu UDMR pe marginea sistemului electoral. Varianta asumării răspunderii guvernului pe o lege care să permită împingerea alegerilor locale către parlamentare, din iunie în toamnă, a rămas la stadiul de intenţie.

Mişcarea Populară

Este noua misiune a democrat-liberalilor. Tot ordin de la Băsescu, care şi-a rugat fata cea mare, Ioana Băsescu, să înregistreze în aprilie Mişcarea la OSIM. A recunoscut-o public recent la TVR,  când spunea că „trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe”. Dacă până atunci democrat-liberalii se codeau în a face comentarii pe această temă, după intervenţia şefului statului, au băgat subiectul în şedinţă, stabilind ca proiectul să fie demarat şi finalizat cât mai repede. Subiectul  fost reluat la întâlnirea de duminică a liderilor PDL şi a şefilor de organizaţii ju­de­ţe­ne, când s-a decis ca BPN să rezolve până la finalul lunii noiembrie înfiinţarea Mişcării Populare. Toţi reprezentanţii PDL ar fi de acord cu înfiinţarea Mişcării, rămâne de văzut cu cine se va face.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: