Ziarul Ring – Ludovic Orban: Daca Basescu nu va nominaliza premierul USL, il trimitem acasa

Sunt şanse minime ca ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, să beneficieze de sprijinul politic necesar pentru a impune acele măsuri care să permită creşterea absorbţiei fondurilor europene, a declarat, pentru ”ring”, fratele noului demnitar, deputatul PNL Ludovic Orban. Liberalul nu îl vede pe copreşedintele USL, Victor Ponta, cel mai potrivit pentru funcţia de prim-ministru, în eventualitatea în care alianţa dintre PNL şi PSD va câştiga alegerile de anul viitor.

Aţi gustat gluma doamnei Elenei Udrea cu privire la candidatura în Ţinutul Secuiesc?

Treaba ei. Poate să candideze oriunde în România, pentru că nu mai are nicio şansă să fie aleasă nimic. Poate doar dacă se bagă pe vreo listă de consilieri locali. Nu îi dau nicio şansă la alegerile de anul viitor.

Cum apreciaţi că se descurcă doamna Anca Boagiu la Transporturi? E mai eficientă decât domnul Berceanu?

Cu certitudine se descurcă mai bine decât Berceanu. Este mai bună, dar nu trebuie comparată cu Radu Berceanu. Nu vreau să fiu subiectiv şi să o compar cu mine. Pe de altă parte, toate proiectele de infrastructură sunt întârziate şi acest lucru creează un handicap în dezvoltare. Problemele sunt foarte mari în zona de transporturi şi, din păcate, e greu să recuperezi întârzierile majore care s-au făcut în ultimii trei ani. Acum îmi doresc un lucru esenţial pe care trebuie să îl facă doamna Boagiu: să asigure licitaţii corecte pentru toate tronsoanele de autostradă şi de cale ferată care intră în modernizare.

 Ce miniştri consideraţi că ar trebui remaniaţi cât mai repede?

Bine ar fi pentru România să plece toţi. Orice guvern din zona portocalie emanat de Traian Băsescu nu va avea capacitatea să scoată România din impasul în care ne găsim astăzi. Performanţa sectorială şi performanţa de ansamblu sunt catastrofale, ca atare e nevoie de o remaniere totală. Trebuie schimbată puterea. Ostilitatea faţă de partidul de guvernământ este uriaşă, niciodată nu a existat o asemenea nemulţumire din partea populaţiei faţă de un partid politic, iar asta se întâmplă din cauza bramburelii generalizate a guvernanţilor.

Câştigă USL alegerile de la anul?

Sunt absolut convins că aşa se va întâmpla. Alianţa dintre PNL şi PSD va câştiga alegerile, chiar dacă alianţa nu funcţionează la capacitate maximă. Sigur, nu trebuie tratate cu superficialitate alegerile de anul viitor, aşa cum s-a întâmplat la ultimele alegeri din Maramureş şi Neamţ. Suntem într-o perioadă în care toţi cei care fac politică trebuie să renunţe la demagogie şi la promisiuni. Pe lângă asta, este foarte important ca toate creierele PNL şi ale partenerilor din alianţă să fie puse la treabă pentru a genera cu adevărat un program de guvernare şi politici publice care să asigure dezvoltarea României. Mă bucură că tot mai mulţi colegi de-ai mei încep să înţeleagă că, de fapt, a fi la guvernare astăzi şi în următorii ani nu este un premiu, ci o răspundere uriaşă. Toate măsurile PDL nu au făcut altceva decât să adâncească criza. E suficient să te uiţi la date, nu mai vorbesc de umilinţa la care au fost supuse toate grupurile sociale din România de către puterea portocalie. Datoria publică raportată la PIB s-a mărit de la 13% la 40%, iar riscul României de a intra în incapacitate de plată a crescut, de asemenea. Am avut cea mai mare prăbuşire economică dintre statele UE. Nici măcar Grecia nu avut o asemenea cădere.

Dacă USL câştigă alegerile, ce anticipaţi că va face preşedintele Băsescu? Va accepta premierul USL?

Sunt sigur că va numi premierul pe care îl va propune PNL şi PSD pentru că, dacă nu va face asta, vom fi obligaţi să îl suspendăm, lucru care, după părerea mea, nu ar fi foarte rău, pentru că e greu de presupus că un guvern USL o să aibă linişte şi o să se poate concentra pe rozolvarea problemelor României avându-l în coastă pe Traian Băsescu. Sincer, mi-aş dori ca Traian Băsescu să nu nominalizeze premierul USL, pentru că am avea temeiul constituţional clar să îl trimitem acasă. Îl vedeţi pe Traian Băsescu să stea liniştit la Cotoroceni şi să se ocupe de fanfare? Va fi un factor de disoluţie instituţională şi de conflicte sociale.

Domnul Victor Ponta va fi, la anul, viitorul premier?

Nu spuneţi Victor Ponta, viitorul prim-ministru, pentru că protocolul USL nu reglementează cine va fi premier. Consider că ar fi mult mai bine pentru România dacă poziţia de premier ar aparţine PNL şi dacă guvernul ar avea o componentă liberală mult mai puternică. Dacă ar fi să aleg între Ponta prim-ministru şi orice liberal, aş alege un liberal.

Spre exemplu, domnul Dinu Patriciu ar fi mai potrivit pentru această funcţie?

Dacă, printr-o minune, Dinu Patriciu ar ajunge prim-ministru şi ar sta măcar doi ani, sunt convins că ar şti ce să facă în domeniul economic. Trăind în lumea economică reală simte altfel lucrurile decât mulţi dintre noi, cei care nu ne confruntăm cu problemele de pe partea cealalată a baricadei. Noi trăim într-o lume în care primim informaţiile filtrate.

S-a discutat această variantă în cadrul USL?

Nu şi nici nu cred că se va realiza.

 În 2014, domnul Crin Antonescu va mai fi candidatul PNL la Preşedinţia României?

Până în 2014 va mai curge multă apă pe Dâmboviţa. Nu poţi să faci o fotografie a momentului, să anticipezi ce se va întâmpla peste trei ani.

Domnule Orban, de ce credeţi că fratele dumneavoastră a acceptat funcţia de ministru al afacerilor europene?

Lipsa de experienţă politică şi, mai ales, de experienţă guvernamentală l-a împins să facă acest pas care, după opinia mea, nu îi va face bine. Nu cred că va beneficia de sprijinul politic pentru a impune acele măsuri care să permită creşterea absorbţiei fondurilor. Ar fi fost cu totul altceva dacă ar fi avut în subordine autorităţile de management. Nu l-am încurajat în acest demers. Mi-aş dori pentru noi, românii, în general, să reuşească. E păcat să nu folosim aceşti bani pentru dezvoltarea României, însă sunt sceptic, pentru că nu cred că acestei caracatiţe care conduce astăzi România o să i se poată reteza tentaculele.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: