NewsIN – Biroul Permanent a retrimis grupurilor USL sesizarea împotriva lui Anastase şi Oltean

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, acuză majoritatea din Biroul Permanent al Camerei că a dispus abuziv retrimiterea la grupurile USL a sesizării acestora îndreptată împotriva preşedintelui Roberta Anastase şi vicepreşedintelui Ioan Oltean.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a avut pe ordinea de zi a şedinţei de marţi o sesizare prin care grupurile PSD şi PNL reclamau modul în care a fost dat votul în şedinţa de plen de săptămâna trecută pentru numirile la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Curtea de Conturi şi cereau sancţionarea preşedinţilor de şedinţă Roberta Anastase şi Ioan Oltean, dar şi a preşedintelui comisiei de buget-finanţe din Cameră, Eugenia Barna (UNPR).  „În Biroul Permanent, am solicitat să fie sesizată comisia juridică în vederea sancţionării celor trei cu sancţiunea maximă prevăzută de Regulament, interzicerea participării la şedinţele de plen pentru un termen de 30 de zile”, a precizat Mircea Duşa, liderul grupului deputaţilor PSD.

Social-democratul susţine că majoritatea a decis, prin vot, să ceară reformularea sesizării adresate comisiei juridice, deşi Biroul Permanent avea doar atribuţia să trimită sesizarea la comisie, fără a se pronunţa asupra conţinutului acesteia, Duşa calificînd acest demers drept „o aberaţie”. „Vicepreşedintele Marian Sârbu a citit o frază o frază din textul de vreo opt pagini şi a propus Biroului ca textul să fie restituit grupurilor pentru refacere, deoarece este necorespunzător”, a spus Duşa. El a spus că sesizarea va fi trimisă în aceeaşi formă şi săptămâna viitoare, iar în cazul în care Biroul Permanent va avea aceeaşi atitudine, ar putea fi trimisă direct comisiei juridice. „Legea spune că membrii Comisiei juridice judecă asemenea cazuri. Până la urmă, probabil vom ocoli Biroul şi o vom trimite direct la Comisia juridică”, a conchis Duşa.

Parlamentarii liberali şi social-democraţi au anunţat, pe 28 septembrie, că intenţionează să sesizeze Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pentru încălcarea Regulamentului şedinţelor comune de către preşedintele Camerei, Roberta Anastase şi vicepreşedintele Ioan Oltean.

Opoziţia susţine că cei doi au încălcat Regulamentul şedinţelor comune ale Parlamentului supunând la vot rapoartele comisiilor de buget-finanţe privind unele numiri la Curtea de Conturi şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, în condiţiile în care respectivele rapoarte ar fi fost întocmite neregulamentar. Liderul grupului deputaţilor PSD, Mircea Duşa şi viceliderul PNL, Eugen Nicolăescu, susţin că rapoartele comisiilor de specialitate, prezidate de către Eugenia Barna (UNPR), au fost întocmite fără să existe cvorum, deoarece erau prezenţi doar cinci senatori din 11. „Roberta Anastase şi Ioan Oltean au supus la vot documente nelegale. USL nu recunoaşte aceste numiri şi atunci când va avea majoritatea parlamentară va proceda la anularea votului nelegal şi va relua procedurile de numire în condiţiile cerute de lege şi regulamente. În zilele următoare, vom depune sesizări la comisia juridiucă din Camera Deputaţilor privind încălcare Regulamentului de către preşedintele Roberta Anastase şi vicepreşedintele Ioan Oltean, de către preşedintele comisiei de buget-finanţe din Cameră, Eugenia Barna, în vederea sancţionării potrivit regulamentului”, a declarat Nicolăescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri.

De asemenea, urmează să fie sesizaţi şi senatorii jurişti pentru constatarea prezenţei insuficiente din partea senatorilor la şedinţa la care au fost întocmite rapoartele incriminate de către PSD şi PNL. Nicolăescu susţine că numirea unor persoane în funcţii importante la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, fără respectarea condiţiilor legale, va periclita funcţionarea pieţei financiare. Parlamentarii au tranşat marţi în plen situaţia Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Astfel, Constantin Buzoianu a fost ales preşedinte, cu 230 de voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”, în timp ce ca vicepreşedinţi au fost aleşi Cornel Coca Constantinescu (234 voturi „pentru”, niciunul împotrivă) şi Baltă Tudor (232 voturi „pentru”, 2 „împotrivă”). Doru Frunzulică (231 de voturi „pentru”, 3 voturi „contra”) a fost ales  în funcţia de membru al Consiliului  de Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, consideră că sesizarea pe care grupurile USL au depus-o împotriva sa la Comisia juridică se întemeiază pe acuzații nefondate şi a spus că ea şi-a făcut corect datoria.

Luni, Victor Ponta a anunţat că pe lângă procedurile parlamentare USL va depune şi plângeri penale contra lui Anastase şi Oltean, dar şi contra Eugeniei Barna.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: