Transcrierea conferinţei de presă susţinute de vicepreşedinţii PNL Varujan Vosganian şi Daniel Chiţoiu 5 octombrie 2011

Varujan Vosganian 

          Această conferință de presă, pe care o facem în calitatea noastră de președinți ai comisiei de buget-finanțe și bănci și economie ale Partidului Național Liberal, vine în continuarea conferinței de presă pe care am făcut-o zilele trecute și ea concretizează un anumit tip de atitudine pe care dorim să-l luăm de aici înainte. Anume, Partidul Național Liberal refuză să mai participe la acest tip de dezbatere în care trebuie să jucăm la exerciții impuse. Din partea guvernării vin tot felul de teme care crează confuzie, teme care au ca obiectiv, de fapt, să destabilizeze structurile statului și să creeze confuzie în jurul anului electoral 2012.

Pe scurt, Partidul Naţional Liberal, prin refuzul său de a participa la exerciții impuse, doreşte să pună pe agenda publică teme de actualitate și în acest fel să încerce evitarea derapajelor care apar tot mai evidente în ce priveşte anul 2012.   Împreună cu Daniel Chiţoiu și cu colegii noștri din cele două comisii, am depus deja o seamă de întrebări și de interpelări către guvern şi care se referă la nivelul investiţiilor străine, care se referă la investițiile per ansamblul economiei naționale, se referă la obiectivul privind reducerea intensității energetice. Așteptăm cu interes răspunsuri pe aceste teme, pentru ca apoi, în funcție de ele, să continuăm dezbaterea.

Astăzi, împreună cu Daniel Chițoiu, dorim să lansăm o altă temă importantă pentru România. Noi considerăm că România, într-un anumit fel, este o țară necunoscută pentru români și din cauza asta multe teme importante fie că rămân în uitare, fie că sunt dezbătute într-un mod care este supus mai degrabă politicianismelor, decât adecvării la situația reală.

Astăzi, dorim să discutăm despre o amenințare nu doar la adresa modernizării clasei politice, ci și la adresa culturii civice din România. E limpede că suntem într-o mare confuzie morală. De aici însă, a face un blazon din imoralitate este foarte departe. Chestiunea racolării primarilor, a șantajelor, a presiunilor, a ademenirilor de tot felul către parlamentari este probabil o practică ce a existat sau există dintotdeauna. Să-ți faci însă un titlu de glorie din asta, să faci din asta politică de stat și să implici ministere fundamentale în emanciparea, modernizarea statului român este un lucru extrem de grav.

Am luat notă în ultima lună de o adevărată Cântarea României în ce privește racolarea de parlamentari. Am văzut că această tumoare a clasei politice românești, care este UNPR, îşi face un titlu de glorie din faptul că are deja mai mulți parlamentari decât UDMR. Cu alte cuvinte, ne sugerează UNPR că amploarea trădării din România a depăşit nivelul, pragul electoral și al unui partid parlamentar. Noi nu dorim să facem acum un proces de intenție primarilor. La urma urmelor, e o chestiune de conştiinţă individuală.

Ceea ce însă ne îngrijorează pe noi este faptul că trădarea, şantajul, oportunismul și mituirea riscă să devină politică de stat şi după 20 de ani când noi credeam că o să încheiem tranziția și o să pornim către o societate deschisă și către o democraţie consolidată, de fapt, din toate acestea se face blazon. Acesta este blazonul pe care-l poartă actuala guvernare.

Singurul mod în care putem împiedica toate aceste lucruri este atributul instituţional pe care-l avem ca partid parlamentar. După o consultare pe care am făcut-o cu colegii noștri din conducerea Partidului Național Liberal, am decis să solicităm la nivelul comisiilor de buget şi comisiilor de administraţie ale celor două Camere ale Parlamentului, și economică, fie formarea unei subcomisii, fie formarea unei noi comisii care să monitorizeze zilnic transferurile bugetare către administraţia locală.

Se discută mult despre abuzurile puterii, despre tentativele de mituire. Observăm scandalizați cum parlamentari ai acestui partid, care-și spune progresist, spun că primarii ar trebui să vină către dânșii pentru că de la PNL și PSD nu vor primi nimic, de parcă impozitele oamenii le plătesc la partide, și nu le plătesc la stat. Ei bine, e nevoie, pentru ca opinia publică să cunoască permanent situația și pentru ca primarii să aibă sentimentul că sunt parte a unui sistem bugetar bazat pe norme, pe reguli, pe proporții pe care le respectă alocările bugetare, e nevoie ca și noi și românii să cunoască exact care este situația alocărilor bugetare.

Am făcut, împreună cu Daniel, și o listă a fluxurilor financiare pe care le vom solicita. Noi ne vom ocupa de situaţia din 2009 şi 2010, nu dorim să complicăm guvernul și cu această situație. Însă, pentru 2011, vom solicita în primul rând înființarea acestei comisii și ea să solicite, o vom face și separat prin comisiile noastre de specialitate, să solicite pentru fiecare localitate din România alocările făcute prin hotărâre de guvern din rezerva bugetară, transferurile prin intermediul ministerelor de linie şi celelalte sume care sunt alocate pe proiecte, programe speciale.

În acest fel, putem avea o oglindă clară în legătură cu raporturile dintre administrația centrală și administrația locală și sperăm să putem demasca şi prin aceasta să putem opri acest trafic dubios care se face cu banul public pentru a atrage primari.

Faptul că pe de o parte administraţia locală e pauperizată, iar pe de altă parte se oferă recompense de acest fel pentru ca primarii se vânture de colo-colo este un lucru extrem de rușinos. Iar faptul că acest partid, care își spune progresist și care adună toți penalii și penalizații, șantajații și șantajiștii, trădătorii, oportuniști de toate felurile, se laudă că are deja peste 200 de primari și zilnic anunță treceri de primari de colo-colo și un număr de parlamentari cât se poate de mare şi solicită posturi guvernamentale tot mai multe, este, după opinia noastră, una din cele mai ruşinoase pagini ale politicii românești de la Unirea Principatelor și până astăzi.

Și nici acest lucru n-ar fi cel mai grav dintre toate dacă el n-ar fi gestionat sub oblăduirea instituțiilor înalte ale statului – preşedintele României, Guvernul României și grupurile parlamentare ale majorității, de însuşi ministrul apărării naţionale, general în rezervă al Armatei Române și despre care auzim că drept răsplată pentru atârnarea acestui blazon rușinos pe frontispiciul Palatului Victoria va fi răsplătit cu poziția de ministru de interne.

Trebuie să oprim acest tăvălug înjositor şi insultător la adresa statului român și singura modalitate pe care o avem este cea parlamentară și îmi manifest speranța că Parlamentul va înceta să mai fie o arenă dezgustătoare de încălcări procedurale şi va deveni ceea ce trebuie să fie, adică apărătorul, garantul democrației și al modernizării funcționării statului român. Asta am avut eu să vă spun. 

Daniel Chițoiu 

O singură completare aș dori și eu să fac. Vreau să vă spun că acest demers nu are scopul decât a aduce la cunoștința opiniei publice cum sunt alocate fondurile de la bugetul general consolidat, bugetul de stat, bugetele sociale și  bugetul sănătății și să arătăm faptul că aceste sume sunt alocate în funcție de clientela politică și, mai ales în ultimul timp, vedem că primarii și președinții de Consilii Județene ai opoziției nu au primit sume de la bugetul de stat sau prin ministerele de linie iar cei care au semnat, primarii sau președinții de Consilii Județene, care au semnat pentru UNPR așa cum spunea domnul ministru Vosganian, vedem că în ultimul timp au primit bani. Ăsta este rolul acestui demers, să arătăm de fapt că se cumpără primari cu banii de la bugetul de stat.

Varujan Vosganian:

Eu îmi manifest speranța că și Curtea de Conturi va privi cu seriozitate demersul lor. Vă rog, dacă sunt întrebări.

Întrebări mass-media

Jurnalist: Aș vrea să îmi spuneți dacă știți câți primari are în acest moment Partidul Național Liberal. Câți mai are?

Varujan Vosganian: Am citit alaltăieri că douăzeci de primari au plecat din județul Iași. Am sunat la Iași și mi s-a spus că sunt zvonuri de presă. Această zvonistică dezgustătoare este una dintre consecințele cele mai dezagreabile ale traficului de care vă vorbeam. Ministrul Apărării și alții din siajul domniei sale fac vizite în teritoriu sau invită primarii opoziției la sedii guvernamentale, le oferă prânzuri copioase și tot felul de promisiuni dacă semnează în alb. După opinia mea, nu aceasta este tema cea mai importantă, câți primari, care este amploarea, amploarea de fapt o sugerează chiar partidul acesta care își spune progresist, iată unde era progresul României și care lansează sume care sunt de ordinea sutelor de primari.

Îmi aduc aminte, în 2001-2004 au trecut la partidul de guvernământ de atunci, PSD un număr de primari, consilieri județeni și consilieri locali care puteau umple un stadion. Erau, după evaluările noastre, peste opt mii. Partidul de guvernământ de atunci a păstrat însă discreția în legătură cu ceea ce făcea și astăzi însă observăm că asta devine un titlu de glorie. Ceea ce ne alarmează cel mai tare este faptul că imoralitatea începe să devină principiu al politicii, este asumat ca politică de stat și gestionat de un general al Armatei Române care conduce un minister care respectă și care este expresia onoarei Casei Militare. Sunt lucruri foarte grave pentru prestigiul României pe care trebuie să le stopăm. Nu pot să vă spun câți primari pentru că primarii nu ies explicit să își anunțe aderarea la UNPR, știți foarte bine că legile țării sunt severe în privința asta, există o anumită colcăială, o anumită zvonistică, o anumită penumbră întristătoare în legătură cu asta, se nasc tot felul de suspiciuni, se paralizează legăturile dintre administrațiile locale, Consiliile Județene, primării și oameni care nu au nici un fel de intenție de a trece vreo frontieră către alt partid sunt supușii suspiciunii și asta îi stânjenește în exercitarea funcției publice.

Este un procedeu pe care trebuie să-l stopăm dacă vrem să lăsăm o Românie curată celor care vin după noi, o România mai bogată văd că nu putem să le lăsăm dar măcar o România curată să le lăsăm.

Jurnalist: Dumneavoastră cunoașteți bine situația de la nivelul grupurilor parlamentare. Există riscul ca parlamentari ai PNL să plece totuși la UNPR?

Varujan Vosganian: În legătură cu această chestiune, pentru a vedea care este temeiul unei astfel de opțiuni, imaginați-vă că intrăm în sufletul unui om care ia o decizie de acest fel, fie că e primar, consilier local, consilier județean sau deputat sau senator. El trebuie să opteze între a părăsi o formațiune care este cotată la peste 50% în sondaje pentru a trece la alta care în ultimul sondaj avea 0,5%. Orice explicație de natură politică, de natură ideatică, de natură ideologică nu are nici un fel de relevanță. E limpede că singura modalitate este aceasta: a mituirii, a șantajului și a presiunilor de altă natură. În momentul de față noi nu avem cunoștință de așa ceva. În ultimele luni nici unul dintre colegii noștri nu s-a exprimat în grupurile parlamentare în discuțiile pe care le-am avut în sensul unor astfel de intenții. Ce se va întâmpla de aici înainte nu știu. Fiecare dintre noi are prețul lui. Suntem oameni, numai că unii pot trece prin viață fără să știe niciodată ce preț au, alții pot trece prin viață cu un preț pe care nimeni nu are cum să-l plătească pentru că el nu se măsoară în bani ci se măsoară în principii, alții au prețuri care, ca obiectele din vitrină, au cifre, virgulă și zecimale. Eu îmi manifest speranța ca în Partidul Național Liberal colegii noștri să fie cei din primele două categorii și, fără să pot garanta pentru nimeni vă pot spune însă că cel puțin în privința grupurilor parlamentare e un comportament omogen în acest moment. De altfel cred că ați observat că și la Senat, la votul la moțiune, toți parlamentarii noștri cu excepția lui Ioan Ghișe care a avut o situație mai presus de orice fel de suspiciune și, mă rog, care este delicată, toți parlamentarii noștri au fost acolo și au votat.

Aș vrea în final să vă spun ceva. Să știți că noi nu facem asta ca să ne lamentăm. Noi facem asta ca să salvăm niște principii. Noi facem asta ca să creăm mecanisme pentru ca așa ceva să nu se întâmple pentru că legile trebuie să te apere de răul pe care ți-l poate face altul dar trebuie să te apere și de răul din tine. Trebuie să ferim oamenii ca asupra lor să se facă presiuni de acest fel. Trebuie să ferim pe oameni să trebuiască să aleagă între siguranța familiei lor și o opțiune rușinoasă. Să-i lăsăm să aleagă liberi în virtutea convingerilor lor și nu în obscuritatea unor astfel de presiuni și șantaje.

Guvernul trebuie să-i apere pe oameni de rău. Guvernul nu trebuie să fie emanația răului. Acesta este marele pericol în care ne aflăm astăzi, în care noi trebuie să-i apărăm pe români împotriva propriului guvern.

Va mulțumim foarte mult!

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: