Agerpres – Maramureş: USL susţine menţinerea activităţilor industriale la Uzina Romplumb-Baia Mare

Filiala USL Maramureş susţine continuarea activităţilor industriale la Uzina Romplumb-Baia Mare, după ce Agenţia Regională de Mediu Cluj a retras autorizaţia integrală de mediu, iar angajaţii societăţii au fost nevoiţi să organizeze două proteste publice la interval de o săptămână, ultimul având loc vineri.

Secretarul general adjunct al PNL, Dan Mihalache, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută în Baia Mare, că reprezentanţii statului ar trebui să găsească o soluţie de compromis pentru a putea menţine în funcţiune uzina respectând normele de mediu în parametri acceptabili şi nu exagerând unele cerinţe imposibil de atins tehnologic în privinţa poluării mediului.

‘Romplumb e ultima unitate economică din municipiul Baia Mare din domeniul metalurgiei neferoase din ţară care încă, spre mirarea multora, se zbate să funcţioneze. Guvernul ar trebui să găsească imediat pârghiile necesare prin care să menţină producţia mai ales că o parte din producţia uzinei se valorifică pe piaţa internă. Consider că uzina este importantă atât din punct de vedere economic, dar şi social, pentru că e vorba de 600 de locuri de muncă’, a afirmat Dan Mihalache.

Deputatul PSD Florin Tătaru a spus că surprinde atitudinea inspectorilor doar în cazul Uzinei Romplumb-Baia Mare căreia i-a fost impusă o autorizaţie integrată de mediu imposibil de respectat care nici măcar nu este recomandată în normativele europene.

‘Romplumb a fost forţată de inspectorii de mediu, respectiv Agenţia Regională de Mediu Cluj, să semneze documente prin care se specificau parametri imposibil de îndeplinit chiar după ce uzina a trecut printr-un lung proces de modernizări, reutilări şi îmbunătăţiri ale procesului de prelucrare a metalelor neferoase. Aici sau efectuat de-a lungul anilor de către Ministerul Economiei, investiţii în tehnologii ce depăşesc suma de 9 milioane euro, iar inspectorii de mediu au obligat administraţia uzinei prin eliberarea autorizaţiei de mediu că nu va depăşi concentraţia maximă admisă la dioxid de sulf şi alte componente cu 250 mg/metru cub, în timp ce alte trei unităţi economice din ţară cu profil asemănător au primit încadrare în normativul european de 350 mg/metru cub. E aberant să aplici doar unei uzine ca Romplumb un asemenea standard care nu poate fi deloc respectat’, a susţinut deputatul Florin Tătaru.

Peste 400 dintre salariaţii Uzinei Romplumb au făcut un marş prin municipiul Baia Mare până în faţa Prefecturii Maramureş îngrijoraţi de faptul că acţionariatul uzinei a anunţat că în următoarea perioadă va trece la concedieri colective.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: