Agerpres – Cluj: UDMR propune câte doi senatori în fiecare judeţ

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, vineri, că formaţiunea sa propune un sistem electoral mixt prin care la Senat să fie aleşi câte doi senatori din fiecare judeţ. El a declarat, într-o conferinţă de presă, că în acest fel numărul senatorilor ar scădea sub 100.

”Noi am mai propus o schimbare, ca o temă de gândire, ca la nivelul Senatului, în sensul de a reduce numărul senatorilor, fiecare judeţ să aibă câte doi senatori, indiferent de mărimea judeţului şi fiecare sector câte un senator. Asta ar însemna că am avea un senat sub 100 de membri, un Senat care ar reflecta o altă gândire spre viitor. În acelaşi timp, pentru Senat putem să mergem chiar mai departe, să fie ales pe colegii uninominale, fără listă naţională, ceea ce ar însemna o noutate. Este o temă care trebuie dezbătută, analizată. La Camera Deputaţilor am propus să rămână aşa cum e acum, numărul de deputaţi, nicio schimbare şi un sistem mixt pentru o compensare”, a precizat Kelemen Hunor.

Potrivit preşedintelui UDMR, în cazul adoptării acestui sistem, pentru alegerile la Senat în fiecare judeţ ar urma să existe câte două colegii, iar primii clasaţi să devină senatori. Kelemen Hunor a menţionat că e necesar un sistem electoral mixt pentru a nu se pierde niciun vot al alegătorilor.

”Sunt convins că vom găsi o soluţie concretă, astfel încât sistemul proporţional să funcţioneze, fiecare vot să fie transformat în mandat, să nu se piardă niciun vot exprimat din partea niciunui cetăţean. (…) Sistem mixt înseamnă că 50, 55, 60% din mandate vor fi obţinute în colegii uninominale, restul mandatelor vor fi obţinute de pe o listă naţională”, a adăugat Kelemen Hunor.

El a precizat că această propunere trebuie discutată cât mai repede şi luată o decizie în acest sens până la sfârşitul lunii în curs pentru a exista timpul necesar modificării legislaţiei, în paralel cu demersul de comasare a alegerilor. ”Comasarea alegerilor trebuie să meargă împreună cu acest sistem regândit, sistemul electoral, şi dacă promovăm un act normativ privind comasarea alegerilor, adică prelungirea mandatului aleşilor locali, trebuie dublat de acest act normativ privind sistemul electoral”, a afirmat Kelemen Hunor.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: