Bloombiz. Dilema liderilor din UE: salvam bancile sau tarile?

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, presedintele Fondului Monetar International, Christine Lagarde si cancelarul german, Angela Merkel au o mare dilema, in acest moment. Ce trebuie sa salveze: bancile sau tarile?

Cum ar trebui zona euro sa salveze criza valutara? Capitalele europene se pregatesc sa injecteze capital proaspat in banci, in contextul in care cativa economisti sustin ca salvarea sectorului financiar ar fi mai ieftina decat refacerea unor tari intregi, precizeaza Der Spigel.

Totusi, se ridica o intrebare. Cat de multa rabdare ar trebui sa mai aiba zona euro vizavi de Grecia?

Un numar din ce in ce mai mare de politicieni si experti economici critica pachetele de salvare acordate statului elen, deja supraindatorat, si cer ca Grecia sa fie lasata sa intre in faliment.

Parisul si Berlinul inca nu reactioneaza, dar pe de alta parte, se pregatesc de eventualitatea in care Grecia ar intra in default.

Ministrii de finante din zona euro au discutat planul pentru a furniza capital de stat pentru bancile mari din Europa. Banca Centrala Europeana (BCE) a promis sume semnificative de bani pentru a veni in ajutorul institutiilor financiare.  Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet a avertizat guvernele europene sa se asigure ca bancile lor sunt suficient de bine capitalizate.

In Germania, cancelarul Angela Merkel a reiterat ca isi mentine pozitia si a anuntat ca sustine un plan de salvare pentru banci. Daca institutiile bancare au nevoie urgenta de bani, statele europene nu ar trebui sa intarzie in acordarea de ajutor financiar. In opinia cancelarului german, acestia ar fi “bani investiti inteligent”.

In spatele numeroaselor anunturi programate saptamana aceasta, investitorii continua sa ramana ingrijorati. Acestia se tem, mai ales, ca criza datoriilor europene s-ar putea extinde si ca ar putea afecta, foarte curand, bancile. Multe dintre acestea avand chiar obligatiuni si chiar titluri de stat spaniole si italienesti. Multe banci nu ar putea sa reziste la intrarea in faliment a unui stat din zona euro.

Acestea ar fi obligate sa piarda miliarde, iar unele dintre ele ar putea sa fie confruntate, la randul lor, cu falimentul. Increderea a scazut atat de mult incat, in ultimele luni, imprumuturile interbancare au fost stopate, creand astfel o situatie care nu a mai fost intalnita in Europa inca din 2008, de la colapsul Lehman Brothers.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

3 comentarii pe “Bloombiz. Dilema liderilor din UE: salvam bancile sau tarile?”

 1. adrian 16 octombrie 2011 la 12:15 PM #

  Nu stiu cum e mai bine, nu am patrunderea fenomenului economic. Insa sunt sensibil la constatarile mele si ale altora, anume ca bancile sunt extrem de rapace si ca, de fapt, nu stim cine a cumparat in realitate toate datoriile acumulate ale diverselor tari. Cred ca un faliment zdravan ar fi foarte dureros dar pana la urma poate ca ar trebui sa piarda si fiintele rapace care alcatuiesc sistemul bancar caci ei se pare ca nu pierd niciodata. Asa ar fi poate mai responsabili si creatia ar conta mai mult decat specula. Altfel vom plati in nestire indefinit.
  Pe de alta parte am stat ieri aproape o zi intreaga sa ma uit pe youtube la discursurile in PE sau interviurile lui Nigel Farage, euroscepticul sef din PE. In unele luari de pozitie s-a referit si la datoriile tarior, inca din octombrie 2008 avertizand ca Grecia o sa ia foc. Nu pot sa-l contrazic cu nimic in ceea ce spune pe euroscepticism …

  Apreciază

  • Gondolin 16 octombrie 2011 la 12:25 PM #

   aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu. LIberal fiind, ar trebui sa iau apararea bancilor? Bancile care s-au bucurat de edcenii de lipsa de reglementare pentru a umfla bula derivatelor, care au dictat pretul dobanzilor si s-au ingrasat precum niste purcelusi? Poate ca a venit Sf. Ignat la bancilor?

   Apreciază

   • adrian 16 octombrie 2011 la 1:19 PM #

    Pai nici eu nu cred ca trebuie luata apararea bancilor. Pentru ca fiecare trebuie sa-si asume riscurile la care se expune. Ma refer la bancile private. Eu cred ca daca ar fi fost vorba despre bancile de la sfarsitul secolului al XIX-lea inceputul sec. al XX-lea poate merita purtata discutia caci alea erau intr-adevar motoarele economiei. In ziua de azi bancile nu mai sunt in realitate motorul economiei ci sunt parazitul acesteia. Se interzice camataria dar se pompeaza bani publici in camataria institutionalizata care a devenit azi sistemul bancar ?? Cred ca nu e in regula. Deci trebuie vazut cum se poate asterne salteaua de protectie pentru firmele care ar avea de suferit in urma colapsului unor banci. Speculatorii ar trebui sa piarda odata si antreprenorii ar trebui sa revina in prim-planul social.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: