Agerpress: Liderii Coaliţiei susţin că fac progrese privind sistemul electoral, comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari Liderii Coaliţiei susţin că fac progrese privind sistemul electoral, comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari

Coaliţia de guvernare se îndreaptă către soluţia votului direct în care candidaţii de pe primul loc în colegiile uninominale să obţină automat mandatul de parlamentar iar locurile rămase în Legislativ să fie ocupate printr-un sistem de compensare, au declarat marţi lideri politici participanţi la şedinţa coaliţiei.

De asemenea, liderii coaliţiei s-au arătat de acord cu reducerea numărului de parlamentari şi cu comasarea alegerilor, însă au spus că nu s-a luat încă o decizie privind modul în care vor fi realizate acestea. „S-au făcut progrese pe trei proiecte: care vizează comasarea, sistemul de vot şi reducerea numărului de parlamentari. Astăzi a fost o discuţie extrem de productivă, iar în zilele următoare continuă discuţiile”, a declarat secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

El a afirmat că partidele coaliţiei sunt de acord cu necesitatea comasării alegerilor, dar decizia va fi luată odată cu stabilirea sistemului electoral. Referitor la sistemul electoral, deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ a detaliat că UDMR şi PDL vor o formă de compensare. „Există unele progrese în apropierea opiniilor UDMR cu ale PDL, pornind de la faptul că cel care va câştiga alegerile va obţine mandatul de parlamentar, într-un anumit procent va exista o formă de compensare”, a declarat Ganţ.

Cu privire la reducerea numărului de parlamentari, liderii coaliţiei s-au exprimat pentru această soluţie, pornind de la varianta de compromis propusă de UDMR, în care numărul senatorilor scade de la 137 la 98, rămânând câte doi senatori pe judeţ şi câte unul pe fiecare sector al Bucureştiului. „Au ajuns la o înţelegere de principiu că se va opera o posibilă reducere a numărului de parlamentari, pornind de la soluţia de compromis a UDMR, de reducere a numărului senatorilor”, a spus Ganţ.

La rândul său, viceliderul grupului UDMR de la Camera Deputaţilor Marton Arpad a arătat că liderii coaliţiei au făcut progrese în sensul unui acord. „Ne-am apropiat. Mai mult de atât nu pot să vă spun, pentru că elementele de fineţe urmează să le discutăm mâine, pentru că decizia politică va fi pe baza acestor apropieri”, a spus deputatul UDMR.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: