O. Stancu (National): Cadou, şpagă sau bani negri? Cum a plătit Traian Băsescu vila din Otopeni

Dosarul în care Traian Băsescu a fost cercetat pentru spălare de bani aduce o nouă dezvăluire care-l incriminează pe preşedinte: vila din Bucureşti-Ploieşti 137B nu a fost cumpărată cu bani curaţi.

ESENTIAL fila din dosarul de la Oficiul pentru combaterea spalarii banilor care arata ca suma primita pentru fila din contractul prin care Traian Basescu cumpara vila din Otopeni in care se arata ca a platit i

În octombrie 2002, Traian Băsescu a vândut lui Costel Căşuneanu terenul din Băneasa,  de 8,5 ori mai scump decât la cumpărare, pentru a putea justifica public achiziţionarea casei din nordul Capitalei. Terenul a fost vândut pe 14 octombrie cu 361 540 de dolari, iar vila din Otopeni cumpărată o săptămână mai târziu, pe 21 octombrie, cu 280 000 de dolari, la care se adaugă taxe de 33 321 dolari. În actul de vânzare cumpărare se arată clar că suma a fost achitată în ziua semnării: “Noi, Băsescu Traian şi Băsescu Maria am cumpărat de la soţii Gheţeu Virgil-Dan şi Gheţeu Mariana imobilul situat în Şoseaua Bucureşti Ploieşti 137B şi am plătit preţul  convenit de 280 000 dolari”; “Noi, vânzătorii, declarăm că am primit integral de la cumpărători astăzi, data autentificării prezentului înscris preţul prezentei vânzări, această declaraţie a noastră, a vânzătorilor ţinând cont de chitanţă descărcătoare de primire a întregului preţ al vânzării”. (n.a. – această din urmă precizare a vânzătorilor ar putea fi de interes pentru jurişti).

Surpriză de proporţii însă: Traian Băsescu a primit cele 12 miliarde de lei vechi (la vremea respectivă 361 540 de euro) din vânzarea terenului, dar nu i-a folosit pentru a plăti casa din Otopeni.

Din banii de la Căşuneanu, nu…

Astfel, consemnează Oficiul pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor, la 15 octombrie 2002, Traian Băsescu primeşte în conturile sale în lei şi valută deschise la ABN AmroBank de la Gabriela Blaj 8,285 miliarde lei (vechi) şi 110 000 USD, dar nu-i mişcă înspre soţii Gheţeu nici la 21 octombrie nici mai târziu. “Banii au fost folosiţi iniţial pentru constituirea şi lichidarea succesivă a unor depozite, iar apoi, echivalentul USD al întregii sume, a fost transferată în contul fiicei sale Băsescu Ioana, deschis la ABN AmroBank, la data de 10.06.2003 (după aproximativ opt luni)”. Ioana Băsescu a retras 30 000 USD, iar cu restul a constituit un nou deposit.

Întrebarea legitimă este “Cu ce bani a achitat Traian Băsescu vila din Otopeni?”

Din conturi, nu…

În conturi (cinci la număr, trei la ING şi două la ABN AmroBank), Traian Băsescu deţinea, potrivit aceluiaşi dosar al ONPCSB, 26 405 euro şi 36 964 dolari. Cele două depozite nu doar că nu erau suficiente pentru a plăti vila, dar nici nu au fost atinse, după cum arată declaraţiile de avere din 2005 şi ulterior acestui an, sumele se regăsesc în aceste documente.

De la ciorap, nu…

Ar rămâne varianta banilor la ciorap, “economisiţi” de Traian Băsescu în anii în care a străbătut mările. Numai că el însuşi a făcut declaraţii din care rezulta că ciorapul s-a deşirat, banii s-au tocat…Iată declaraţia de avere pe care o făcea publică prin intermediul Mediafax, la 25 martie 2002: un Mercedes 500 (n.a. luat de la Căşuneanu), terenul de 3700 mp din Băneasa şi aproximativ 480 de grame de aur, “achiziţionate în cei 12 ani de activitate pe mare”. “Din punctul de vedere al banilor, am suficienţi cât să încep să-mi construiesc o casă şi insuficienţi ca să o termin”, afirma el.

Apoi, în interviul pe care mi-l acorda în iunie acelaşi an, susţinea că nu are nici cât să poată contracta un credit pentru a-şi cumpăra casă. “Nu reuşesc să vând acum terenul (din Băneasa), deşi aş vrea, pentru că până la 31 decembrie nu pot să-mi fac casa de care am nevoie. Atunci expiră prelungirea contractului cu RAAPPS pentru locuinţa din Prezan şi nu vreau să mai am nevoie de Guvernul  Năstase pentru o nouă prelungire. Nu reuşesc să contractez un credit la nivelul la care am nevoie pentru construcţia casei, aşa că va trebui să vând terenul din Aleea Privighetorilor”.

Şi atunci? Cu ce bani a cumpărat preşedintele vila din Otopeni? A cumpărat Traian Băsescu vila din Otopeni? A fost cadou? A fost mai grav de atât, o mită? Preşedintele este obligat să lămurească public. Toate tranzacţiile, toate achiziţiile, toţi banii rulaţi. Instituţiile statului sunt la fel de obligate să facă lumină.

“Din punctul de vedere al banilor, am suficienţi cât să încep să-mi construiesc o casă şi insuficienţi ca să o termin”, (Traian Băsescu, 25 martie 2002, Mediafax) “Din punctul de vedere al banilor, am suficienţi cât să încep să-mi construiesc o casă şi insuficienţi ca să o termin”, afirma el.

Apoi, în interviul pe care mi-l acorda în iunie acelaşi an, susţinea că nu are nici cât să poată contracta un credit pentru a-şi cumpăra casă. “Nu reuşesc să vând acum terenul (din Băneasa), deşi aş vrea, pentru că până la 31 decembrie nu pot să-mi fac casa de care am nevoie. Atunci expiră prelungirea contractului cu RAAPPS pentru locuinţa din Prezan şi nu vreau să mai am nevoie de Guvernul  Năstase pentru o nouă prelungire. Nu reuşesc să contractez un credit la nivelul la care am nevoie pentru construcţia casei, aşa că va trebui să vând terenul din Aleea Privighetorilor”. (Traian Băsescu, iunie 2002, Jurnalul Naţional)

Intrebarile adresate şefului statului încă din 30 octombrie

CATRE ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA DOMNULUI PRESEDINTE AL ROMANIEI, TRAIAN BASESCU

Domnule Presedinte,

In urma documentelor prezentate in emisiunea “Exces de putere” de la Antena 3, va rog sa aduceti pentru opinia publica necesarele clarificari in legatura cu tranzactiile pe care le-ati efectuat – dumneavoastra personal sau membri ai familiei dumneavoastra –, tranzactii care determina serioase semne de intrebare in legatura cu transparenta averii dumneavoastra si legalitatea actiunilor intreprinse.

Fac precizarea ca purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a fost informat in legatura cu prezentarea acestor documente cu suficient timp inaintea difuzarii lor, cu toate acestea nu am putut beneficia de un punct de vedere din partea dvs.

1. Cum justificati tranzactiile efectuate avand ca obiect terenul din Aleea Privighetorilor nr. 86?

2. Cum explicati faptul ca pentru aceeasi suprafata, de la acelasi proprietar, in aceeasi zi, dumneavoastra ati platit 1,4 miliarde de lei vechi, iar Costel Casuneanu 5 miliarde de lei vechi?

3. Cum justificati pretul de 8,5 ori mai mare obtinut din vanzarea acestui teren avand in vedere ca valoarea metrului patrat in zona respectiva in anul 2002 nu crescuse de tot atatea ori fata de anul 2000?

4. Cum justificati faptul ca ati declarat ca “habar nu aveti” cine este doamna Gabriela Blaj, cand era cumnata lui Costel Casuneanu, pe care l-ati calificat drept “bun amic”, si cand dumneavoastra insiva ati afirmat in 2007, la TVR, ca i-ati vandut terenul lui Casuneanu insusi?

5. Intrucat banii pe care i-ati primit de la doamna Blaj provin de la Costel Casuneanu, dupa cum arata contractul incheiat de cei doi, ati incercat, domnule Presedinte, sa ascundeti relatia directa cu omul de afaceri in aceasta tranzactie? De ce?

6. Cum apreciati decizia Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor de a inchide dosarul in care ati fost cercetat pentru spalare de bani nu sub argumentul neprobarii faptelor, ci sub acela al imunitatii pe care ati dobandit-o ca urmare a alegerii in functia de presedinte?

7. Ce provenienta au banii cu care ati achizitionat, la 21 octombrie 2002, vila din Bucuresti-Ploiesti 137B?

8. Care este explicatia pentru care ati donat aceasta casa fiicei dumneavoastra?

9. Ati primit de la fiica dumneavoastra 105 000 de euro dumneavoastra si 105 000 de euro doamna Maria Basescu, asa cum prevede actul de vanzare cumparare incheiat de doamna Ioana Basescu (Marin) cu dl Cozma Emil la data de 14 septembrie 2005? Daca da, de ce nu i-ati trecut niciodata in declaratia de avere? Daca nu, prin ce act juridic ati prevazut intoarcerea acestor sume la fiica dumneavoastra?

10. Cum explicati achizitiile facute de fiica dumneavoastra, Ioana Basescu, pe care dumneaei le-a pus pe seama “vanzarilor anterioare”, cand, iata, actele dovedesc ca din 105 000 de euro cat i-au ramas din vanzarea casei din Bucuresti-Ploiesti 137B a cumparat doua vile, una in Aviator Sanatescu si una in Corbeanca, iar din vanzarea vilei din Corbeanca a putut cumpara apartamentul din complexul lui Puiu Popoviciu? Domnule Presedinte, fiica dumneavoastra a sustinut ca a platit pe apartamentul din cartierul lui Puiu Popoviciu 544 000 euro plus TVA. Pretul unui astfel de apartament este 1 250 000 euro plus TVA. Cum explicati reducerea substantiala care i-a fost facuta fiicei dumneavoastra de controversatul om de afaceri? De ce ati acceptat ca fiica dumneavoastra sa primeasca un asemenea cadou?

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: