InPolitics: Analisti politici despre „renasterea PNTCD”

Zoe Petre

 Deși este potrivit ca electoratul din România să fie reprezentat de mai multe partide, confecționarea unui PNȚ în trena PDL este periculoasă, dacă țărăniștii ar fi apți, într-adevăr, să rupă voturi semnificative din bazinul electoral al USL, afirmă analistul politic Zoe Petre, pentru Inpolitics. ”Avem de-a face cu două planuri. Teoretic, sunt de părere că nu este bine să reduci numărul de partide, așa cum se întâmplă în România. Consecința este că rămân multe opțiuni politice neexprimate. Ceea ce nu este întocmai democratic. Mai cu seamă când e vorba de vot uninominal, sunt multer partide care rămân pe dinafară. Partide care reprezintă niște oameni. În acest sens, o renaștere a PNȚ este binevenită. Practic însă, urgența absolută este să fie obligat Traian Băsescu să numească un Guvern în care PDL să nu fie deloc reprezentat. Orice reprezentare PDL în Guvern duce la continuarea distrugerii României. Confecționarea unui PNȚ în trena PDL este foarte periculoasă. O atare opțiune ar fi perdantă pentru PNȚ. Domnul Victor Ciorbea poate să susțină că se sacrifică. Are o fidelitate care îl recomandă pentru acte suicidale. Îl cunosc și este o persoană respectabilă. Cu toate acestea, posibilitatea dislocării unor voturi din electoratul USL este pericoală. Eu cred, însă, că voturile pe care le-ar aduce PNȚ nu sunt semnificative”, explică Zoe Petre.

Mircea Kivu

Renașterea PNȚCD este ”un vis complicat” în actuala situație politică în care se găsește România, afirmă sociologul Mircea Kivu, el fiind de părere că, prin cooptarea țărăniștilor, Traian Băsescu urmărește reanimarea electoratului CDR și ruperea unor voturi care, în genere, se duc spre PNL. ”Există un electorat latent al PNȚ. În prezent, elactoratul ăsta nu pare a exista. Mai cu seamă că partidul este scindat. În principal, acest electorat de dreapta se duce, de regulă, spre PNL. Este vorba despre votul util. Un vot care se duce spre un partid care nu intră în Parlament, este un vot pierdut. Prin cooptarea PNȚ, Traian Băsescu dorește să renască o parte din electoratul CDR. Totodată, el speră să rupă niște voturi de la PNL. Cât despre renașterea PNȚ, este un vis complicat în această situație”, comentează sociologul.

Stelian Tănase

La întrevederea de la Cotroceni, Traian Băsescu i-a sfătuit pe țărăniștii Victor Ciorbea și Aurelian Pavelescu să se împace, să pună un terț la conducerea PNȚ și să colaboreze cu PDL, susține analistul politic Stelian Tănase, care mai spune că șeful statului are nevoie de o legitimare țărănistă. ”Apariția formulelor politice bidon, de genul Mișcării Populare, este motivată de încercarea de a rupe fărâme din majoritatea confortabilă a USL. Cât a fost la Bruxelles, lui Traian Băsescu i s-a spus să se ocupe de PNȚ. Să vadă ce se poate face cu țărăniștii. PNȚ este membru al PPE, la fel ca PDL și UDMR. Eu știu ce s-a discutat la întâlnirea dintre Traian Băsescu, Victor Ciorbea și Aurelian Pavelescu. Am două relatări din interior. Țărăniștii s-au certat în fața lui Băsescu. Președintele le-a propus ca ei să găsească un terț care să conducă PNȚ, să facă un Congres, și să colaboreze cu PDL. Pedeliștii au nevoie de PNȚ pentru un plus de legitimitate. În prezent, PNȚ este un fel de cui al lui Pepelea. Băsescu a primit mandat să discute cu ei dar ei nu se înțeleg deloc. Ciorbea vrea el. Pavelescu vrea el. Toată lumea vrea să intre în Parlament. Țărăniștii au 11 ani de când nu au mai intrat în Parlament. Seniorul Corneliu Coposu a oficializat PNȚ în PPE încă din ilegalitate. La rândul lui, Băsescu are nevoie de o nostalgie țărănistă de anii 90. Ori, PPE l-a mandatat să facă asta. Acolo Băsescu nu face ce vrea. Execută ceea ce i se spune”, explică Stelian Tănase.

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: