Agerpres – Deputaţii aprobă tacit ca aleşii locali să-şi piardă mandatul în cazul condamnărilor penale

Camera Deputaţilor a adoptat marţi tacit un proiect de lege care prevede că aleşii locali îşi pierd mandatul în cazul condamnărilor prin hotărâri rămase definitive şi irevocabile.

Proiectul legislativ iniţiat de deputatul PDL Nicuşor Păduraru, pentru modificarea Statutului aleşilor locali, prevede că primarii, consilieri judeţeni şi locali îşi pierd mandatul, înainte de expirarea duratei normale, în cazul în care suferă o condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

Păduraru susţine că nu este corect ca primari sau preşedinţi de consilii judeţene să rămână în funcţie, chiar dacă au un trecut penal demonstrat. ‘Consider că încetarea mandatului unui ales local pentru săvârşirea unor fapte penale nu trebuie să condiţionată de modalitatea de executare a pedepsei (privativă sau nu de libertate), ci trebuie să ţină cont de integritatea şi probitatea legală şi morală a acelei persoane’, se arată în expunerea de motive a legii.

Legislaţia în vigoare prevede posibilitatea continuării mandatului de către aleşii locali, deşi aceştia au suferit condamnări pentru fapte penale.

Proiectul a fost adoptat tacit, în contextul în care termenul pentru dezbatere şi vot final a expirat pe 9 noiembrie. Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest act normativ, decizia finală aparţinând Senatului.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: