Realitatea.net – Preşedintele CNS invocă nesupunerea civică pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsák Balázs, spune că, dacă vor fi epuizate toate posibilităţile democratice în vederea obţinerii regiunii unitare şi separate „Ţinutul Secuiesc”, în caz de necesitate extremă, liderii organizaţiei sunt hotărâţi să dea dovadă de nesupunere civică.

Izsák Balázs a anunţat, luni, la Târgu Mureş, în cadrul unei conferinţe de presă, că, pentru obţinerea regiunii  „Ţinutul Secuiesc”, liderii CNS se vor folosi de toate instrumentele democratice, însă atrage atenţia că, dacă prin acestea nu vor avea reuşită, în caz de necesitate extremă, ei vor da dovadă de nesupunere civică. „Nu mi-ar plăcea dacă s-ar întâmpla acest lucru, scopul nostru principal este ca reorganizarea regională să se desfăşoare fără tensiune. Dacă vom epuiza toate posibilităţile democratice şi cele trei judeţe ale Ţinutului Secuiesc nu vor fi parte a aceleiaşi regiuni sau dacă la cele trei judeţe vor anexa şi alte judeţe şi astfel maghiarimea va ajunge minoritară în viitoarea regiune, vom recurge la instrumentul nesupunerii civice. Am dori ca locuitorii Ţinutului Secuiesc să cunoască ideea de nesupunerea civică, deoarece până acum nu a avut astfel de exemple, deci, este necunoscută cetăţenilor”, a spus preşedintele CNS.

El a mai adăugat că nu trebuie să se recurgă la agresiune nici dacă se vor izbi de agresiune. Izsák a subliniat că este deosebit de importantă solidaritatea şi ca în interesul cauzei să se înainteze pas cu pas, să se înfiinţeze o bază de solidaritate, un sprijin social vast pentru persoanele care vor ajunge în situaţii dezavantajoase din cauza nesupunerii civice. „Suntem hotărâţi, dar am dori dacă nu s-ar ajunge aici. În 1968, când puterea comunistă s-a hotărât să decidă actuala organizare teritorială a ţării, din cauza primei variante, generaţia părinţilor noştri a ieşit pe stradă în Miercurea Ciuc. Prin acest pas, ei i-au obligat la negociere pe reprezentanţii dictaturii, aşa au fost înfiinţate judeţele actuale. În prima variantă, de exemplu, Sfântu Gheorghe aparţinea judeţului Braşov. Nu suntem mai fricoşi sau mai slabi decât generaţia părinţilor noştri”, a mai spus Izsák Balázs.

Liderul organizaţiei a mai afirmat că în curând se vor adresa în scris Consiliilor Judeţene Harghita şi Mureş, solicitând să pună pe ordinea de zi şi să adopte, când va fi posibil, o hotărâre asemănătoare celei din judeţul Covasna, pentru a putea realiza regiunea Ţinutului Secuiesc. „Am dori ca judeţele Harghita şi Mureş să urmeze exemplul judeţului Covasna şi să adopte referendumul, deoarece, în acest fel, formarea regiunii ar putea fi realizată după voinţa comunităţilor locale. Noi dorim autonomie pentru toţi, să fie întrebaţi toţi, indiferent de naţionalitate”, a conchis preşedintele CNS.

Etichete:, , , , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Aceasta persoana reprezinta PNL Brasov? Eu sper ca nu « Hai ca se poate! - 22 noiembrie 2011

    […] Realitatea.net – Preşedintele CNS invocă nesupunerea civică pentru autonomia Ţinutului Secuie… […]

    Apreciază

  2. Deputatul PSD Vasile Bleotu a declarat ca Geoana i-a propus sa participe la ruperea USL – vezi inregistrarea « Hai ca se poate! - 22 noiembrie 2011

    […] Realitatea.net – Preşedintele CNS invocă nesupunerea civică pentru autonomia Ţinutului Secuie… […]

    Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: