USL in Revista Presei Locale, 21-27.11.2011

MOLDOVA

PNL

Agerpres – 24 Nov Neamţ: Preşedintele PNL Neamţ ar putea fi executat silit pentru datorii la bugetul local

Preşedintele filialei PNL Neamţ, Dorinel Ursărescu, ar putea fi executat silit de Primăria Roman, pentru o sumă de aproape 20.000 de lei pe care o datorează bugetului local. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Constantin Cudalb, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că Dorinel Ursărescu este unul dintre cei 370 de locuitori ai oraşului Roman pentru care au fost demarate procedurile de executare silită, din cauza datoriilor la plata taxelor şi impozitelor locale. ‘Domnul Ursărescu figurează la poziţia 329 în lista datornicilor, întocmită în ordine alfabetică’, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Roman. Dorinel Ursărescu a declarat însă că nu ştie de existenţa unor datorii, că nu a primit nicio înştiinţare, dar că, dacă informaţia se confirmă, va achita imediat restanţele. Dorinel Ursărescu a fost deputat în mandatul 2004 – 2008, iar la alegerile locale din 2008 a candidat pentru funcţia de primar al municipiului Roman. Din anul 2010, Dorinel Ursărescu este preşedinte al filialei PNL Neamţ.

PSD

Agerpres – 21 Nov BPJ Suceava susţine excluderea lui Mircea Geoană din PSD

Liderul judeţean al PSD Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că filiala va susţine demersul de excludere din partid a lui Mircea Geoană. În calitate de membru al Comitetului Executiv Naţional al PSD, Nechifor a spus că va respecta atât decizia Biroului Permanent Naţional de înlocuire a lui Mircea Geoană de la conducerea Senatului, cât şi recomandarea Comisiei de Integritate, subliniind că orice membru al PSD este obligat să respecte statutul acestei formaţiuni politice.  Totodată, Nechifor a spus că, în ultima reuniune a BPJ Suceava, s-a decis susţinerea, ”în totalitate”, a poziţiei centrale a partidului în legătură cu excluderea lui Geoană. ”Suntem de acord ca Ponta să îşi desfăşoare mandatul de preşedinte până la capăt”, a spus Nechifor. În opinia sa, Mircea Geoană trebuia să ţină cont şi să respecte deciziile luate de conducerea PSD prin încheierea unui protocol cu PNL şi PC în cadrul USL. ‘Mircea Geoană a avut şansa istorică să câştige alegerile prezidenţiale şi trebuia să facă tot posibilul pentru asta. Acum, din punct de vedere politic, avem o altă înţelegere, în cadrul USL, care stabileşte clar cine, ce şi cum’, a precizat Nechifor. În ceea ce priveşte posibilitatea pierderii preşedinţiei Senatului de către PSD, Nechifor a spus că social-democraţii nu vor fi afectaţi, atât timp cât toate deciziile importante se luau în Guvern. Din punctul lui de vedere, singurul care va avea de pierdut va fi Geoană. ”Pe noi, ca partid, nu ne influenţează şi nu interesează nici românii cine conduce Senatul, pentru că, din păcate, decizia guvernamentală e cea care primează. Am fost obişnuiţi ca de multe ori Guvernul să înlocuiască decizia parlamentară, pentru că a venit cu foarte multe ordonanţe, a venit cu foarte multe asumări de responsabilitate care nu au avut parcursul parlamentar. (…) Cel mai mult are de pierdut Mircea Geoană”, a explicat Nechifor.

Agerpres – 21 Nov Ioan Cătălin Nechifor (PSD): Vrem să depăşim numărul de membri pe care l-am avut în 2004

PSD Suceava a demarat procedurile pentru reînscrierea partidului la Tribunal, organizaţia suceveană propunându-şi să ajungă la 18.000 de membri, maximul înregistrat în anul 2004, a declarat presei, luni, liderul judeţean, deputatul Ioan Cătălin Nechifor. El a spus că social-democraţii suceveni au reuşit, până în prezent, să strângă aproximativ 12.700 de semnături de la membrii de partid din judeţ, pentru reînscrierea PSD la Tribunal. ‘În acest moment, fiecare partid are obligaţia să-şi reînscrie partidul la Tribunal şi vreau să precizez că am reuşit să depăşim ţinta transmisă de Comitetul Executiv Naţional al PSD, adică 11.000 de semnături pentru Suceava. Suntem la aproape 12.700 de semnături ale membrilor PSD din judeţul Suceava, care au semnat pentru reînscrierea partidului, însă mai sunt localităţi în judeţ în care nu s-a finalizat această procedură de strângere de semnături’, a explicat Nechifor, adăugând că doreşte ca, după finalizarea acţiunii de strângere de semnături, numărul membrilor PSD Suceava să se apropie sau chiar să-l depăşească pe cel din anul 2004. ‘Vrem ca, în această iarnă şi în primăvara viitoare, prin acţiunile politice pe care le facem, să depăşim numărul de membri pe care l-am avut în 2004’, a spus Nechifor.

Agerpres – 21 Nov Vaslui: Anchetă în cazul unui deputat PSD implicat într-un scandal într-un club de noapte

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui a deschis luni o anchetă în cazul unui inspector al Asociaţiei pentru Drepturile Producătorilor de Fonograme din România care a depus o plângere penală pentru ultraj împotriva deputatului PSD Adrian Solomon. Potrivit IPJ Vaslui, inspectorul reclamă faptul că în timp ce se afla în control la o societate din municipiul Bârlad a avut o altercaţie cu parlamentarul vasluian într-un club de noapte. În plângerea penală depusă la poliţie, victima susţine că deputatul Adrian Solomon i-ar fi adresat reproşuri şi cuvinte jignitoare. ”Pentru a aplana conflictul dintre cei doi, poliţistul aflat împreună cu salariatul Asociaţiei pentru Drepturile Producătorilor de Fonograme a intervenit, dar a fost nevoie de sprijinul altor poliţişti şi al jandarmilor. Inspectorul a depus o plângere penală la Poliţia Bârlad prin care sesizează că a fost împiedicat să-şi exercite atribuţiile de serviciu, solicitând să fie efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj. Practic, inspectorul a sesizat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce se afla într-un bar din Bârlad împreună cu proprietarul localului a apărut şi deputatul Adrian Solomon, care i-a adresat reproşuri şi cuvinte jignitoare. Plângerea va fi înaintată pentru soluţionare la unitatea de Parchet competentă”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Ştraub. Adrian Solomon susţine că totul este o înscenare. ”Când noi am sunat la 112 oamenii au fugit, nemaiavând noi timp să ne altercăm cu ei sau să ne strângem în braţe. Sunt nişte invenţii pur şi simplu. Are haine de piele, să ia amprente să dovedească. Nici nu l-am atins. Poate s-au bătut între ei. Este un abuz, nici fanarioţii nu umblau noaptea cu arnăuţii să vadă dacă mai au ceva prin hambare. Ce fel de taxe sunt astea care se strâng noaptea? Eu am fost cel care a sunat la numărul de urgenţă 112. În momentul respectiv, domnul inspector a fugit, ca apoi să aflu că a făcut plângere penală împotriva mea. Era normal să facă asta pentru că cel mai simplu să astupi un abuz este să faci un scandal cât mai mare”, a precizat deputatul.

Agerpres – 25 Nov Senatorul Gheorghe Marcu (PSD) susţine că Executivul nu îşi respectă propriile legi

Preşedintele Organizaţiei judeţene Botoşani a PSD, senatorul Gheorghe Marcu, susţine că Executivul nu respectă propriile acte normative, el afirmând, vineri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul nu a prevăzut în proiectul Legii bugetului de stat pe 2012 fonduri pentru finanţarea capitolelor unde există deja legi speciale. ‘Guvernul Boc nu îşi respectă propriile legi. Sunt trei legi elaborate de Guvernul Boc şi pentru care proiecţia bugetară pentru anul 2012 nu ţine cont de ele’, a afirmat Marcu. Potrivit acestuia, Executivul ar încălca Legea-cadru a salarizării, pentru care a fost asumată răspunderea în faţa Parlamentului şi care trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012. El susţine că proiectul de Lege a bugetului de stat pe 2012 face abstracţie de acest act normativ. De asemenea, liderul social-democrat din Botoşani susţine că actuala putere încalcă şi Legea pensiilor, aprobată tot prin angajarea răspunderii Guvernului, act normativ care prevede că ‘pensiile vor creşte în funcţie de rata inflaţiei, la care se adaugă jumătate din creşterea salariului net pe economie’. Cel de-al treilea act normativ invocat de Gheorghe Marcu este Legea educaţiei, care stipula ca 6% din Produsul Intern Brut să fie alocat educaţiei, iar 1% cercetării ştiinţifice.

Agerpres – 26 Nov Botoşani: Primarul municipiului Dorohoi, ales preşedinte al Ligii aleşilor locali ai PSD

Primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, a fost ales, sâmbătă, preşedinte al Ligii aleşilor locali ai Partidului Social Democrat (PSD) din judeţul Botoşani. El a fost votat în unanimitate de delegaţii la şedinţa de constituire a ligii. ‘E o maximă responsabilitate, mai ales că ne aşteaptă un drum foarte greu şi dificil din toate perspectivele. Mă gândesc la ceea ce înseamnă programul privind alegerile locale, care este foarte important. Doresc ca vocea aleşilor locali să fie una puternică şi auzită de toţi factorii de răspundere de la nivel de judeţ şi la nivel central. Mă voi zbate pentru acest lucru’, a afirmat Alexandrescu. Vicepreşedinţi ai Ligii aleşilor locali ai PSD din Botoşani au fost desemnaţi primarul oraşului Bucecea, Andron Ţâmpău, primarul comunei Vorona, Aurel Ştefan, primarul comunei Vlăsineşti, Lucian Trufin, primarul comunei Dimăcheni, Ştefan Cojocaru şi viceprimarul comunei Conceşti, Costel Nazare. Secretarul noii structuri a fost desemnat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Aroşoaie. Scopul principal al ligii este acela de a implementa strategia şi obiectivele politice ale PSD în administraţia publică locală.

MUNTENIA

PNL

Agerpres – 21 Nov E. Frâncu (PNL) vrea ca judeţul Vâlcea să fie comasat cu Gorjul, iar reşedinţa să fie la Râmnicu Vâlcea

Senatorul liberal Emilian Frâncu susţine ca în varianta unei reorganizări administrativ-teritoriale să fie comasate doar judeţele Vâlcea şi Gorj, iar capitala să fie la Râmnicu Vâlcea. ‘În varianta unei redesenări teritoriale a României, dar asta după anul 2012, singura soluţie pentru mine cel puţin este ca Vâlcea să formeze cu Gorjul un judeţ. Doar atât. Este judeţul ‘Oltenia de Nord’, cunoscută plastic – Oltenia de sub munte. Vâlcea şi Gorjul sunt înrudite tradiţional, economic, geografic şi turistic. Împărţim aceiaşi munţi, aceleaşi bazine miniere, aceleaşi drumuri – vezi Transalpina – şi aceeaşi istorie. Având în vedere dimensiunea Râmnicului, spre deosebire de Târgu Jiu, viitoarea capitală a judeţului Oltenia de Nord trebuie să fie Râmnicu Vâlcea’, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Emilian Frâncu. El contestă variantele discutate până în prezent care includeau judeţul Vâlcea fie într-o regiune lărgită alături de Olt, Dolj, Gorj şi Mehedinţi, cu capitala la Craiova, fie într-una mai restrânsă alături de Argeş şi Dâmboviţa, cu capitala la Piteşti. ‘În prima variantă, Vâlcea se dilua alături de celelalte judeţe şi era un conglomerat foarte discrepant, iar în a doua variantă, este foarte simplu, Vâlcea nu are mari legături cu Argeş şi Dâmboviţa. În varianta cu Gorjul, Râmnicul devine capitală, din cele două oraşe – Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu – municipiul nostru este singurul care poate genera o zonă metropolitană’, a mai spus parlamentarul liberal. Emilian Frâncu a precizat că în şedinţa din Senat de luni sunt şanse mari să treacă noua lege privind înfiinţarea de zone metropolitane, unde parlamentarul vâlcean a propus un amendament care specifică faptul că ‘toate municipiile reşedinţă de judeţ pot genera zone metropolitane’, spre deosebire de forma veche care reducea această posibilitate numai pentru municipiile de rang I, cu peste 300 000 de locuitori.

Agerpres – 24 Nov Olt: Deputatul liberal Gigel Ştirbu crede că Geoană nu mai are vreun cuvânt de spus în politică

Deputatul liberal de Olt, Gigel Ştirbu, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că, în opinia sa, preşedintele Senatului Mircea Geoană nu mai are un cuvânt de spus în politică din momentul în care a pierdut alegerile prezindenţiale din 2009. ‘Nu cred că Mircea Geoană mai are vreun cuvânt de spus în politica românească, şi asta nu de acum ci începând din data de 6 decembrie 2009. După acea dată Geoană trebuia să treacă în eşalonul al doilea al partidului care l-a promovat. Un preşedinte de partid care pierde alegerile este schimbat. Asta s-a întâmplat şi la PNL’ a spus Ştirbu. Parlamentarul l-a criticat pe preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi pentru că nu renunţă la această funcţie argumentând că politicienii trebuie să înţeleagă şi să fie pregătiţi pentru a accepta efemeritatea funcţiilor lor. ‘Mă întreb, văzând acum că Mircea Geoană refuză să plece din fotoliul de la Senat, ce se întâmpla în situaţia în care ajungea preşedinte al României? Funcţia politică este una efemeră şi nu te poţi ţine de ea cu ghearele, cu dinţii’, a conchis parlamentarul liberal.

PSD

Agerpres  – 21 Nov Preşedintele PSD Dâmboviţa cere demiterea şefului IPJ

Preşedintele PSD Dâmboviţa, deputatul Ion Stan, îi cere ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, demiterea şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Dâmboviţa, Vasile Tache, pe care îl acuză că nu a luat măsuri după ce în centrul Târgoviştei a fost pus un mash cu o ”listă a ruşinii” ce cuprindea numele consilierilor judeţeni ai PSD şi PNL, precum şi ale preşedinţilor filialelor celor două partide. ”Am să îi trimit ministrului de Interne sesizarea pe care am făcut-o către domnul comisar şef. Am să îi trimit şi răspunsul şi în completare am să îi trimit fotografiile cu mash-ul. În felul acesta, punând nişte probe la dispoziţia ministrului, poate îl sensibilizează şi pe domnul comisar şef Tache, portocaliu din cap până-n picioare, să ia măsuri şi să apere ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului în judeţul Dâmboviţa. Îi solicit ministrului demiterea domnului comisar-şef şi a celor care au colaborat în acest caz pentru că nu şi-au făcut în niciun fel datoria”, a precizat Ion Stan. Acesta este nemulţumit şi de răspunsul primit din partea Poliţiei în legătură cu sesizarea făcută în cazul mash-ului din Târgovişte şi a fluturaşilor cu ”lista ruşinii” răspândiţi în municipiu. ”Din comunicările Poliţiei municipiului Târgovişte şi Poliţiei Locale Târgovişte rezultă că nu se deţin date şi nu au fost identificate persoane care au afişat în locuri publice din municipiul Târgovişte bannere sau mash-uri, afişe sau fluturaşi cu mesajele respective”, se arată în răspunsul IJP Dâmboviţa la sesizarea social-democratului Ion Stan. Acesta i-a cerut demisia şefului IPJ Dâmboviţa, Vasile Tache, şi în urmă cu câteva zile, din aceleaşi motive. Nici atunci şi nici acum, Vasile Tache nu a dorit să facă vreun comentariu pe acest subiect. În mash-ul şi fluturaşii cu ”lista ruşinii” consilierii judeţeni ai Opoziţiei erau acuzaţi că nu au votat accesarea unui împrumut necesar pentru cofinanţarea şi susţinerea mai multor investiţii cu bani europeni, inclusiv reabilitarea Spitalului Judeţean Târgovişte.

Agerpres  – 21 Nov Dâmboviţa: Deputatul PSD Ion Stan acuză nereguli în retrocedarea unor păduri

O suprafaţă de pădure de 860 de hectare din Munţii Bucegi a fost retrocedată ilegal unei persoane care este proprietar al drepturilor litigioase ale moştenitorilor Elenei Văcărescu, a declarat, luni, preşedintele PSD Dâmboviţa, deputatul Ion Stan. Acesta spune că prefectul judeţului Dâmboviţa, Iancu Caracota, este implicat în acestă retrocedare şi că va sesiza Parchetul General. „‘Voi depune astăzi (n.r. – luni) o interpelare către procurorul şef Laura Codruţa Kovesi în legătură cu modul în care prefectul judeţului Dâmboviţa, Iancu Caracota, s-a implicat anul acesta în retrocedarea către moştenitorii Elenei Văcărescu a suprafeţei de 860 de hectare pădure, deşi prin testamentul olograf lăsat de Elena Văcărescu cele 900 de hectare pe care le avea au fost lăsate 60 de hectare moştenitorilor şi aceştia au intrat în posesia lor şi restul Academiei Române”, a precizat Ion Stan. Acesta a adăugat că retrocedarea în cauză a fost reanalizată într-o Comisie de Fond Funciar la intervenţia prefectului de Dâmboviţa, după ce iniţial a fost respinsă. ”Deşi în cadrul Comisiei de Fond Funciar, la prima dezbatere amendamentul de retrocedare s-a anulat, la intervenţia domnului prefect cei de la Romsilva au restituit tot ce mai era pădure, începând de la Iuda şi până la Lucieni, unor moştenitori care nu aveau dreptul să primească. De ce a fost atât de interesat domnul prefect şi a băgat şi a doua oară în Comisia de Fond Funciar? Ce relaţie are cu persoana care a venit ca şi proprietar al drepturilor litigioase? (…) Eu cred că instituţiile statului trebuie să clarifice de urgenţă aceste lucruri”, a mai spus preşedintele PSD, deputatul Ion Stan. În replică la declaraţiile deputatul Ion Stan, prefectul de Dâmboviţa, Iancu Caracota, a precizat că ”moştenitorilor defunctei Zoe Caribol (Văcăreşti) le-a fost retrocedat dreptul de proprietate conform actelor depuse în dovedirea proprietăţii şi a continuităţii acesteia”. Unul dintre aceste acte este, conform sursei citate, tabloul de propritari cu moşii de la 25 de hectare în sus, document eliberat de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dâmboviţa, din conţinutul căruia rezultă că în anul 1945, Zoe Caribol deţine în proprietate suprafaţa totală de 1.140 de hectare din care 884 de hectare reprezintă pădure, iar restul teren agricol. Un alt act este procesul verbal încheiat în 10.04.1948, întocmit cu ocazia constituirii Marii Unităţi Forestiere Nucet, document liberat de Arhivele Naţionale din conţinutul căruia rezultă că Zoe Caribol deţinea suprafaţa de 913 hectare de pădure în ”Văcăreasca”. ”Având în vedere că punerea în posesie nu a putut fi realizată în întregime pe raza localităţii Văcăreşti (deoarece vechiul amplasament este ocupat de alte persoane cărora legal le-a fost reconstituit dreptul de proprietate, de construcţiile edificate pentru formarea Barajului Văcăreşti, iar cea mai mare parte şi-a schimbat categoria de folosinţă devenind teren agricol), prin respectarea dispoziţiilor art. 69 din HG. 890/2005 s-a aprobat înscrierea în anexa 42, la regulament, prin stabilirea noilor amplasamente acceptate de fostul proprietar, situate în afara limitelor de competenţă ale comisiei Văcăreşti, respectiv pe raza localităţiilor Nucet, Raciu, Lucieni şi Pierşinari”, mai precizează, pentru AGERPRES, prefectul de Dâmboviţa, Iancu Caracota.

Agerpres – 23 Nov Ion Prioteasa: Am fost alături de Geoană, dar, de acum, eu şi PSD Dolj avem un alt drum

Preşedintele organizaţiei PSD Dolj, Ion Prioteasa, unul dintre cei cinci social-democraţi care au votat, marţi, în Comitetul Executiv Naţional, împotriva excluderii lui Mircea Geoană, spune că, deşi a fost un susţinător al acestuia ‘până în ultimul moment’, de acum înainte filiala se desparte de el şi este alături de conducerea centrală şi de preşedintele Victor Ponta, pentru că ‘minoritatea se supune deciziei majorităţii’. ‘Am fost alături de Mircea Geoană pe tot parcursul acestui an – şi când am avut o suspendare a lui Geoană, şi acum când s-a pus problema unei sancţiuni radicale. Organizaţia de Dolj şi eu, personal, am avut o poziţie consecventă, în care am fost alături de Mircea Geoană în fiecare etapă. Am avut această poziţie şi pentru că mulţi colegi, primari din organizaţie, au dorit să dăm un semnal de încredere şi cred că, în ultimă instanţă, noi am probat şi caracter, aceasta rara avis în politică, şi am dovedit că cine dă mâna cu noi nu este lăsat la primul colţ de stradă la dispoziţia oricui. De aceea am fost alături de Mircea Geoană până în ultima clipă. Ne pare rău că s-a ajuns în acest moment, ne-am fi dorit o soluţie de mijloc, ni l-am fi dorit în continuare preşedinte al Senatului, dar motivele pentru care a fost exclus există. Însă în acest moment sunt iar într-un moment delicat, pentru că intrăm într-o altă fază. Nu mai este membru al PSD şi de acum eu şi organizaţia de Dolj avem un alt drum’, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Craiova, Ion Prioteasa. El a precizat că el şi organizaţia de Dolj a PSD nu îl vor urma pe Geoană într-o eventuală altă construcţie politică. ‘Cei pe care îi ştiu eu vor sta în PSD. Poate vor fi alţii, care vor face altceva, dar nu vor fi mulţi. Suntem prieteni cu Mircea Geoană, vom fi probabil în continuare, ne vom întâlni cu el, vom bea o cafea, însă nu mai are de-a face cu organizaţia de Dolj sau cu implicarea organizaţiei de Dolj în vreo acţiune a sa. Aşa că estimez că, într-o perioadă următoare, va mai fi vânzoleală, dacă unii vor dori să plece nu este o problemă, pentru că oamenii vin de bună voie şi pleacă tot aşa’, a susţinut Prioteasa. El a transmis şi un semnal de încredere conducerii centrale a PSD, în special lui Victor Ponta. ‘Noi nu avem niciun fel de reţinere să spunem că PSD Dolj îl sprijină pe Victor Ponta, sprijină Comitetul Executiv şi este alături de celelalte decizii care se iau şi chiar de această decizie, pentru că minoritatea se supune majorităţii’, a subliniat Prioteasa. Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis marţi excluderea lui Mircea Geoană din partid.

Agerpres – 23 Nov Preşedintele PSD Dolj exclude organizarea unui congres extraordinar pentru schimbarea conducerii partidului

Preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, a declarat miercuri, la Craiova, că este exclusă posibilitatea organizării unui congres extraordinar al partidului pentru schimbarea preşedintelui formaţiunii. ”Cred că se poate vorbi de organizarea unui congres atunci când se va vorbi despre programul partidului, despre intrarea la guvernare. Dar dacă cineva se gândeşte la organizarea unui Congres al PSD pentru schimbarea preşedintelui partidului, pentru că am văzut vehiculată această idee în mass-media, este exclus. Este exclusă orice fel de posibilitate de organizare a unui Congres Extraordinar”, a spus Prioteasa, într-o conferinţă de presă. Preşedintele PSD Dolj a mai afirmat că un congres extraordinar putea fi convocat de Comitetul Executiv, la care au participat aproape 60 de persoane. ”Însă în momentul în care 50 de persoane au votat împotriva lui Mircea Geoană, cinci în favoare, iar trei s-au abţinut, ca să ne jucăm de-a congresele, nu are rost”, a mai afirmat preşedintele PSD Dolj. Potrivit lui Prioteasa, dacă Geoană contestă la CCR schimbarea din funcţia de preşedinte al Senatului, ”lucrurile se schimbă”, pentru că, în această situaţie, ar trebui să rămână în funcţie până la pronunţarea instanţei. Mircea Geoană a anunţat miercuri că a luat decizia de a contesta la Curtea Constituţională a României hotărârea Senatului prin care este revocat din funcţia de preşedinte al acestui for.

Agerpres  – 24 Nov Constantin Boşcodeală (Buzău): PSD iese întărit în urma excluderii lui Mircea Geoană

Preşedintele organizaţiei PSD Buzău, primarul Constantin Boşcodeală, susţine că, în urma excluderii lui Mircea Geoană, Partidul Social Democrat iese întărit. El a infirmat, joi, într-o conferinţă de presă, ‘speculaţiile privind susţinerea acestuia în şedinţa Comitetului Executiv Naţional’. ‘Am votat pentru excluderea lui Mircea Geoană din partid. Acesta a fost exclus ca urmare a faptului că s-a situat în afara partidului şi a intrat în conflict cu reprezentanţii partidului la nivel naţional, de aceea s-a considerat că nu mai poate să facă parte din această echipă’, a precizat Constantin Boşcodeală. Liderul social-democrat de la Buzău a subliniat că nu are ‘nicio controversă cu preşedintele Victor Ponta’, dar că ‘pentru binele USL’ vrea să se respecte protocolul, iar la Buzău PSD să propună candidatul pentru Consiliul Judeţean. ‘La nivel naţional, PNL trebuie să se mulţumească nu cu 19, ci cu 18 candidaţi pentru consiliile judeţene, iar PSD să desemneze 23 de candidaţi, căci acesta este raportul real între cele două partide’, a susţinut Boşcodeală.

Agerpres – 24 Nov Olt: Consilierul judeţean Dumitru Ţoncu a fost înlocuit din CJ după excluderea sa din PSD

Consilierii judeţeni au aprobat joi hotărârea de încetare a mandatului de consilier judeţean al lui Dumitru Ţoncu, ca urmare a excluderii acestuia din PSD, partidul pe listele căruia a fost ales, în locul său fiind validat social-democratul Nicolae Stancu. Ţoncu a fost exclus din PSD săptămâna trecută şi, pentru că a pierdut calitatea de membru al partidului pe lista căruia a fost ales în Consiliul Judeţean Olt, postul său din for a fost declarat vacant la şedinţa de joi. La aceeaşi şedinţă a fost validat mandatul lui Nicolae Stancu, supleant pe lista de candidaţi a PSD. Dintre consilierii judeţeni ale căror mandate au fost validate în vara anului 2008, în prezent au mai rămas mai puţin de o jumătate, PDL fiind partidul care a făcut cele mai multe schimbări de consilieri, lista de candidaţi a acestui partid pentru CJ Olt fiind epuizată încă din 2010. PSD a ajuns la lista de supleanţi. Cele mai multe schimbări de consilieri judeţeni au fost cauzate de excluderi din partide.

Agerpres – 27 nov Giurgiu: Poliţiştii cercetează condiţiile dispariţiei de mobilier şi birotică de la sediul PSD

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Giurgiu efectuează cercetări la sediul PSD Giurgiu după ce la finalul acestei săptămâni a apărut o sesizare referitoare la existenţa unor suspiciuni că ar fi fost sustrase bunuri din incinta sediului acestei organizaţii politice. ”În urma sesizării, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale de la Poliţia Municipiului Giurgiu au efectuat cercetări la faţa locului, în prezenţa preşedintelui interimar şi a altor membri din conducerea organizaţiei, pe timpul activităţii de cercetare a locului faptei, membrii organizaţiei invocând lipsa mobilierului şi a biroticii în proporţie de 95%”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu, Mirela Gheţa. Din audierile efectuate de poliţişti a rezultat că în seara zilei de 19 noiembrie 2011, A.P., fostul preşedinte al organizaţiei Giurgiu a partidului politic, ar fi încărcat bunurile reclamate a fi sustrase, în mai multe autovehicule. Prejudiciul va fi comunicat ulterior pe baza valorilor de inventar din evidenţa organizaţiei. Poliţiştii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei, după care se vor lua măsurile legale.

TRANSILVANIA

PNL

Agerpres  – 23 Nov Covasna: TNL propune ore de instrument muzical, manual de educaţie alimentară şi stimularea dascălilor activi

Tinerii liberali din judeţul Covasna consideră oportun ca în programa şcolară să fie introdusă obligativitatea studierii unui instrument muzical, să se predea cursuri de istorie comparată a religiilor, să se elaboreze un manual de educaţie alimentară, iar dascălii care organizează activităţi extraşcolare cu elevii să fie recompensaţi. Tinerii liberali din judeţul Covasna au organizat marţi seară, la Sfântu Gheorghe, o masă rotundă în cadrul căreia s-au conturat şase idei principale pe care aceştia le vor propune pentru a fi cuprinse în Programul politic naţional al TNL. Noul preşedinte al Tineretului Naţional Liberal (TNL) Covasna, Emil Pantelimon, a declarat pentru AGERPRES că ideea introducerii în programa şcolară a studierii unui instrument muzical la nivel de începător (cel puţin 25% din ore) a avut drept considerent efectele benefice pe care le poate avea asupra dezvoltării şi consolidării culturale a comunităţii, iar cea privind orele de istorie comparată a religiilor (care să fie predate de profesori de istorie în cadrul orelor de religie – n.r.) s-a bazat pe necesitatea lărgirii sferei informaţiilor referitoare la toate cultele. O altă propunere a fost aceea de a se introduce în curricula şcolară ore la care să fie invitaţi foşti deţinuţi politici ai regimului comunist, astfel încât elevii să dobândească informaţii referitoare la acele vremuri direct de la cei care au trăit experienţele nefaste ale epocii. Nu în ultimul rând, tinerii liberali covăsneni propun realizarea în parteneriat public-privat a unui material didactic auxiliar dedicat diriginţilor, care să prezinte pe larg un model de educaţie alimentară prin intermediul căruia elevii să fie conştientizaţi asupra riscurilor la care se expun atunci când consumă alimente ‘nesănătoase’, care conţin aditivi. TNL Covasna va propune, de asemenea, acordarea unor burse pentru profesorii care organizează activităţi extraşcolare, cum ar fi spre exemplu excursii culturale, recreative sau sportive, precum şi pentru elevii cu rezultate excepţionale la învăţătură care se dedică şi acţiunilor de voluntariat. ‘Programul de burse pentru profesori vrea să încurajeze acţiunile care ocupă timpul liber al tinerilor altfel decât în faţa calculatorului, cu crezul că diminuarea vizibilă a excursiilor şcolare nu este viabilă pentru formarea culturală şi socială a tinerilor’, a declarat Emil Pantelimon, precizând, totodată, că bursele de excelenţă pentru elevi au fost introduse cu succes la Sfântu Gheorghe la iniţiativa consilierului PNL Mădălin Guruianu şi consideră că proiectul merită să fie extins la nivelul întregii ţări. Cele şase propuneri conturate în cadrul mesei rotunde vor fi trimise Biroului Central al TNL în cursul săptămânii viitoare.

Agerpres – 24 Nov Deputatul Ciprian Dobre spune că procesul intentat UMF Tg Mureş ‘antrenează o tendinţă separatistă’

Deputatul liberal, Ciprian Dobre, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că procesul intentat conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş de către Asociaţia Maghiară pentru Pregătire Medicală şi Farmaceutică din România ‘antrenează o tendinţă separatistă’. ‘Mă îngrijorează această modalitate în care se pune problema în cazul UMF, pentru că un astfel de demers de fapt antrenează o tendinţă separatistă. Eu cred că astăzi, chestiunea legată de separarea etnică a studenţilor de la medicină este una absolut marginală şi fără importanţă pentru pregătirea medicilor din România. La Târgu Mureş nu învaţă numai studenţi români sau maghiari din Târgu Mureş, acolo funcţionează chiar şi Secţia de medicină militară a României, adică cu alte cuvinte, UMF nu este o instituţie a Târgu Mureşului sau a judeţului Mureş, sau a etnicilor maghiari sau români, ci este o instituţie de învăţământ superior a României, o instituţie naţională’, a arătat Dobre. Acesta a spus că toate asociaţiilor care au legătură cu medicina ar trebui să depună eforturi să se ajungă la o unitate de excelenţă în ce priveşte învăţământul medical, ‘nu să separăm pe criterii etnice studenţii la şcoală’. ‘Cred că învăţământul românesc universitar sau preuniversitar are probleme mult mai mari. Cred că trebuie să avem mare grijă de cum construim profilul UMF, iar această chestiune legată de separarea etnică a studenţilor, la Târgu Mureş, cine promovează aşa ceva distruge brandul oraşului în ceea ce priveşte învăţământul medical. Avem o tradiţie în ceea ce priveşte învăţământul medical la Târgu Mureş şi nu ne-am construit-o pe separarea etnică a studenţilor, ci pe sudoarea unor profesori universitari, ne-am clădit-o pe sudoarea studenţilor care au învăţat în această universitate de medicină şi farmacie’, a subliniat deputatul PNL. Acesta a precizat că, pe fond, nici măcar nu există posibilitatea tehnică de realizare a ceea ce doreşte asociaţia respectivă şi că UMF Târgu Mureş trebuie să rămână ‘o universitate fără separarea etnică a studenţilor’. Dobre a mai spus că prioritatea UMF trebuie să fie calitatea învăţământului şi că tendinţele de dezmembrare a universităţii vor atrage o serie de consecinţe negative. Parlamentarul a mai susţinut că tendinţa separatistă manifestată la UMF Târgu Mureş ar fi fost încurajată de iniţiativele actualei puteri, prin lansarea subiectului reorganizării administrativ-teritoriale a ţării. ‘Ştiu că se vorbeşte despre dezorganizare administrativă a ţării, ştiu că se vorbeşte despre regionalizare. Despre dezmembrarea UMF vorbim în acelaşi context, pentru că dacă nu aveam un PDL, dacă nu aveam un preşedinte ca Traian Băsescu care să vorbească de regionalizare, de dezorganizare administrativă, probabil că nu aveam o astfel de cerere de dezmembrare pe criterii etnice a UMF’, a conchis Ciprian Dobre.

Agerpres – 24 Nov Arad: Mihăiţă Calimente (PNL), convins că Mircea Geoană va rămâne preşedintele Senatului, cu sprijinul CCR

Deputatul liberal Mihăiţă Calimente şi-a exprimat joi convingerea că Mircea Geoană va reuşi să îşi păstreze poziţia de preşedinte al Senatului ”cu sprijinul Curţii Constituţionale”. ”PNL a avut o oarecare strângere de inimă atunci când au fost iniţiate discuţiile privind excluderea lui Mircea Geoană din PSD şi retragerea sprijinului pentru preşedinţia Senatului, dar partidul a înţeles că o criză declanşată mai târziu, chiar de către Geoană, s-ar fi rezolvat mult mai greu”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Calimente. Potrivit acestuia, liberalii s-au temut că ”scandalul din PSD ar putea afecta USL”. ”Iniţial, ne temeam că putem pierde această funcţie (preşedinţia Senatului – n.r.), iar scandalul din PSD va afecta şi USL. Dar prin afirmaţiile făcute de Geoană din ziua în care s-a pus problema excluderii sale din PSD, am realizat că de fapt acesta avea un program politic foarte bine pus la punct, motiv pentru care cred că social-democraţii au procedat foarte bine excluzându-l acum din partid”, a spus acesta. Calimente spune că ”Geoană nu a înţeles că USL are un program şi că şi-a desemnat deja candidaţii pentru funcţiile de premier şi de preşedinte al României”. ”Geoană nu a înţeles nimic nici din înfrângerea suferită în faţa lui Băsescu la ultimele alegeri prezidenţiale, cu toate că a avut sprijinul celei mai mari coaliţii. Este clar că vrea să mai candideze în 2014, sau când vor fi alegeri prezidenţiale, pentru că acestea ar putea fi mult mai devreme’, a precizat deputatul liberal. Mihăiţă Calimente a mai spus că Mircea Geoană îşi va face partid, urmând să beneficieze de sprijin de la Cotroceni. ”Mircea Geoană îşi va face un partid, cu largul sprijin al Cotrocenilor. De asemenea, va rămâne preşedinte al Senatului, cu sprijinul Curţii Constituţionale, pentru că se ştie cum lucrează aceasta”, a mai adăugat deputatul PNL.

Agerpres – 24 Nov Arad: Preşedintele liberalilor arădeni consideră că demersul de suspendare a lui Traian Băsescu nu este o chestiune de agendă

Preşedintele Filialei Municipale PNL Arad, Ioan Cristina, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în opinia sa, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu nu este o chestiune de ‘agendă’ a unui partid ci o ‘datorie’. ‘Voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mâinile unui singur om, care dictează guvernului, care a constituit majorităţi false, care nu mai acceptă nici măcar în aparenţă puterea judecătorească. De aceea, demersul de suspendare a lui Traian Băsescu nu este o chestiune de agendă, nici un calcul de oportunitate, de şanse sau număr de voturi, ci o datorie pe care o avem de a nu trece cu vederea încălcarea legii fundamentale şi de a face toate eforturile pentru restabilirea unei ordini fireşti într-un stat de drept’, a declarat Ioan Cristina. El a spus, de asemenea, că preşedintele ar trebui sancţionat pentru că ar încuraja ‘nesocotirea instituţiilor statului’ şi ‘guvernarea fără Parlament’. ‘Sunt limite peste care nu se poate trece pur şi simplu, sunt fapte care nu au voie să rămână nesancţionate. Preşedintele care a încurajat şi încurajează nesocotirea instituţiilor statului, guvernarea fără Parlament şi coaliţiile bazate pe şantaj şi concesii împotriva interesului public, preşedintele care a anulat cu cinism statul social şi a condamnat la mizerie şi frig localităţi întregi conduse de alţi primari decât cei ai PDL trebuie suspendat din funcţie’, a mai adăugat Ioan Cristina, preşedinte al PNL Arad.

Agerpres – 24 Nov Mihăiţă Calimente (PNL): Nu cred că tronsonul de autostradă Arad – Timişoara va fi gata pe 15 decembrie

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că tronsonul de autostradă Arad – Timişoara nu va fi gata pe 15 decembrie, aşa cum a anunţat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. ”Ministrul Anca Boagiu a reuşit să facă ordine în minister, să aibă programe privind autostrăzile din România, însă nu cred că afirmaţiile sale privind finalizarea autostrăzii Arad – Timişoara pe data de 15 decembrie sunt reale. (…) Autostradă finalizată înseamnă ca aceasta să fie dotată cu panouri de protecţie, cu semnalizări, tot ceea ce include o autostradă. Nu cred că va fi finalizată pentru a se putea circula pe ea. (…) Oricum, din informaţiile pe care le deţin, autostrada va fi cu adevărat finalizată undeva la mijlocul lunii martie a anului viitor”, a precizat deputatul PNL.

Agerpres – 25 Nov Cluj: Tinerii liberali sesizează Corpul de control al primului-ministru

Organizaţia de tineret a PNL Cluj-Napoca a formulat, vineri, o sesizare către Corpul de control al primului-ministru prin care cere o verificare a tuturor contractelor şi licitaţiilor atribuite şi organizate de Regia Autonomă de Transport Urban de Călători (RATUC), subordonată primăriei, în perioada 2009 – 2011. Sesizarea este adresată şefului Corpului de control, Sorin Alăzăroaie. ‘Având în vedere faptul că primarul Sorin Apostu este acuzat de luare de mită pentru acordarea contractului de asigurare a maşinilor din parcul RATUC către o firmă anume, iar valoarea contractului este infimă în comparaţie cu celelalte contracte acordate de către RATUC, vă solicităm, pe această cale, domnule şef al Corpului de control al primului ministru, să demaraţi o verificare a tuturor contractelor şi licitaţiilor atribuite şi organizate de RATUC Cluj-Napoca în perioada 2009 – 2011’, se precizează în sesizarea semnată de preşedintele TNL Cluj-Napoca, Ioan Bîldea. Printre altele, în sesizare se menţionează faptul că RATUC – o regie a Primăriei Cluj-Napoca – ‘rulează anual sume de ordinul milioanelor de euro pentru întreţinerea şi funcţionarea parcului auto’ şi că ‘doar pentru achiziţionarea de motorină, RATUC a organizat la începutul anului 2010 o licitaţie de 11,5 milioane de lei’.

Agerpres – 25 Nov Minerva Boitan (PNL), alături de persoanele cu handicap cărora li s-au luat drepturile

Senatorul PNL Minerva Boitan a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că susţine acţiunea persoanelor cu handicap din Sibiu, cărora li s-au luat drepturile. Aceasta doreşte ca Ministerul Muncii să nu reducă fondurile alocate bolnavilor cu handicap. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuro-locomotor, Marcela Brad, a spus că toţi membrii asociaţiei vor protesta pe 3 decembrie, în Piaţa Mare, din centrul Sibiului. Marcela Brad a ameninţat că va intra în greva foamei, dacă aceşti bolnavi nu vor fi respectaţi şi vor mai fi chemaţi să fie reevaluaţi. La conferinţa de presă a participat şi un sibian de 71 de ani, care a povestit că i s-a luat ajutorul de handicap, fără nicio explicaţie, deşi, de mai bine de o jumătate de secol, nu mai are nici piciorul, nici mâna dreaptă. ‘Mi s-au cerut actele de ieşire din spital de la 16 ani, pe care nu le mai am. Când am fost la comisie, mi s-a zis să merg, le-am arătat protezele. Coloana îmi e distrusă toată, de la mers. Am primit hârtia că mi se suspendă şi nu înţeleg’, a declarat Radu Şoroagă. Acesta, dar şi alţi bolnavi cu handicap locomotor au anunţat că refuză să mai meargă la comisia care îi reexaminează la Sibiu, pentru că ei au handicap permanent. ‘Nu mi-a crescut mâna’, a spus o femeie din municipiul Mediaş, prezentă şi ea la conferinţa de presă.

PSD

Agerpres – 25 Nov Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud îl provoacă pe Ioan Oltean să candideze la şefia CJ

Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Radu Moldovan, i-a lansat vineri o provocare liderului judeţean al PDL şi secretar general al acestui partid, Ioan Oltean, de a candida unul împotriva celuilalt la şefia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. ‘Eu îi lansez această provocare: îl aştept cu mare drag ca unul dintre noi să plece din politică. Îl aştept la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud ca şi candidat şi cel care pierde pleacă. Deci eu îmi asum aceste lucruri public faţă de dumneavoastră şi îl aştept’, a declarat Moldovan, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui Radu Moldovan, cel mai fericit lucru pentru locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud ar fi ca Ioan Oltean să candideze ‘la pensie’. ‘Cel mai fericit lucru pentru locuitorii judeţului ar fi să candideze la pensie, dar nu o să avem onoarea asta, pentru că e îndrăgostit de putere, şi atunci v-am spus unde mi l-aş dori candidat, să-mi dau şi eu examenul de maturitate în politică’, a mai spus Moldovan. Liderul judeţean al PSD a ţinut să precizeze că, dacă alegerile locale şi parlamentare vor fi comasate, nu se va răzgândi în privinţa candidaturii la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi va da posibilitatea altui reprezentant al USL să candideze pentru funcţia de deputat pe care o deţine în prezent. ‘Încă au probleme cu punerea în legalitate a prelungirii mandatelor şi alte lucruri. Eu vă spun că, în condiţiile în care alegerile sunt comasate, nu o să blochez posibilitatea unui coleg de-al meu din USL şi să candidez şi într-un colegiu de deputat – ceea ce nu-mi poate interzice legea, adică aş putea candida pentru mai multe poziţii’, a declarat Moldovan. Radu Moldovan a câştigat în 2008 cel de-al doilea mandat de deputat de Bistriţa-Năsăud candidând în colegiul 2, în timp ce Ioan Oltean a obţinut cel de-al cincilea mandat de deputat în colegiul 3 al aceluiaşi judeţ.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: