Blog Iosif Buble – PDL diabolicum est: muta şpaga electorală direct în secţiile de votare

Cu bani faci orice, cu bani cumperi pe oricine. Acesta este principiul fundamental care guvernează acţiunea politică a PDL. Principiu care va deveni realitate odată cu campania electorală de anul viitor şi mai ales cu alegerile comasate.

PDL a încercat în varã, la alegerile parţiale din Neamţ, unde a câştigat Adrian Rădulescu, şpaga masivă către alegători. Potrivit estimărilor pesediste, Rădulescu ar fi „investit” în mandatul de deputat mai bine de un milion de euro – pungi cu alimente, cizme, haine, icoane.

Metoda „cadourilor” electorale, dublate de o „primă” substanţială chiar la intrarea/ieşirea din secţia de vot are dezavantajul că nu permite controlarea eficientă a votului. În plus, chiar cu bani aruncaţi cu nemiluita, te poţi trezi fie că omul îţi ia banul dar pune ştampila pe alt candidat, fie că opoziţia reuşeşte, pe valul greu de nemulţumire socială, să mobilizeze la vot mai mulţi alegători decât poţi tu cumpăra.

Metoda cea mai eficientă de a „corecta” alegerile, prin care se evită erorile şi care este sigură sută la sută este mutarea şpăgii direct în secţiile de votare. Avantajul este că activiştii PDL nu mai riscă să fie reclamaţi pentru mită electorală, nu mai trebuie să umble din poartă în poartă cu banii în mână, nu mai trebuie să descarce în miezul nopţii sacoşe din portbagaje.

Planul este aruncarea şpăgii direct în secţia de votare, la reprezentantul USL. În medie, în fiecare judeţ sunt cam 500 de secţii de votare. Avantajul este că pedeliştii nu mai trebuie să vâneze decât un singur om: reprezentantul USL la secţia de votare. Fără bătăi de cap, cu un „scor” de 2500-3000 euro omul USL poate fi uşor convins să se uite în altă parte sau să plece puţin pe afară când se numără buletinele cu voturi. Evident, „strategia” nu va merge peste tot, însă în majoritatea satelor şi a oraşelor mici şi sărace, o sumă de 2500-3000 de euro înseamnă salariul pentru un an de zile!! Bani în mânã, neimpozabili:)

Această metodă anulează efortul specific campaniilor electorale de până acum – mitinguri, bannere, afişe, calendare, acţiuni de tot felul, etc, acţiuni care nici măcar nu garantează succesul.Dacă în loc să dai bani pe tricouri, brichete, pixuri, sacoşe etc îi pui direct în buzunarul omului din secţia de votare, eşti sigur că votul „iese” cum trebuie.

Dacă luăm o medie de 500 de secţii de votare pe judeţ şi o cheltuială de 3000 de euro pentru „liniştea” reprezentantului USL, reiese o sumă de un milion jumătate de euro pe judeţ. Cam tot atât cât ar cheltui doi candidaţi cu dare de mână, însă doar pentru colegiile lor.

Aşadar, cu un milion jumătate de euro pe judeţ (deşi aici s-ar putea face economii, pentru că nu în toate secţiile oamenii USL vor fi lihniţi de foame şi nici nu are rost să te arunci în secţiile în care ştii că eşti în fieful tău) ai asigurat succesul nu doar la Parlament, ci şi la locale. Nu degeaba PDL vrea comasarea alegerilor – cu o singură şpagă a rezolvat două probleme.

Succesul în alegeri e o reţetă simplă şi nu foarte costisitoare: cam 60 de milioane de euro. O nimica toată pe lângă banii aruncaţi pe săli de sport, patinoare, telegondole şi alte „obiective”.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: