Agerpres – IPP propune o lege care să sancţioneze penal votul multiplu din Parlament

Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită liderilor partidelor parlamentare să co-iniţieze o propunere legislativă care să sancţioneze votul multiplu din Parlament.

Potrivit unui comunicat al IPP dat publicităţii luni, iniţiativa vine după ce, în urma sesizării Institutului adresate Parchetului General pentru a lua act de faptele deputaţilor ce au votat în 2011 folosind două, respectiv trei cartele (Ciprian Florin Luca – PSD, Vasile Berci – PNL, Dănuţ Liga – PDL, Marius Dugulescu – PDL, Valentin Rusu – PDL, Ioan Stan – PSD, Gheorghe Ana – PSD, Ion Dumitru – PSD şi Ştefan Vasile Bereş – UDMR), dar şi de cele ale deputaţilor ale căror cartele erau folosite la voturile în plen, procurorii au comunicat că: ‘memoriul formulat de IPP nu a fost înregistrat în evidenţa cauzelor penale, întrucât din datele existente fapta ar putea constitui o abatere de la Regulamentul Camerei Deputaţilor şi nu o faptă de natură penală’.

În aceste condiţii, IPP a pregătit o iniţiativă legislativă cu articol unic, inspirată chiar din textul unei legi votate de către parlamentari, anume Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, care conţine precizări clare privitoare la sancţionarea votului multiplu al cetăţenilor cu ocazia alegerilor.

Această iniţiativă arată astfel: ‘Proiect de lege pentru sancţionarea votului multiplu în Camera Deputaţilor şi/sau Senatul României precum şi în plenul reunit al celor două Camere. Articol unic, Alin. (1) Fapta unui parlamentar de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori asupra aceleaşi propuneri/aceluiaşi proiect de lege în plenul uneia dintre Camere, în şedinţele de plen reunit sau în şedinţele de comisie permanentă, specială şi/sau anchetă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Alin. (2) Tentativa se pedepseşte’.

‘Considerăm că o faptă similară trebuie pedepsită cu o sancţiune similară iar noua propunere legislativă va permite în viitor procurorilor să înceapă o anchetă şi să încadreze în faptă penală votul multiplu din Parlament. Ne adresăm tuturor liderilor partidelor parlamentare care sunt şi parlamentari să preia această importantă iniţiativă legislativă şi să o depună la începutul următoarei sesiuni parlamentare. Dacă partidele politice nu îşi vor asuma nici de această dată sancţionarea unor astfel de gesturi, au obligaţia – din respect faţă de proprii alegători – să abroge articolul 56 din Legea nr. 35/2008, urmând ca nici alegătorii care votează de mai multe ori să nu mai fie sancţionaţi penal’, susţine IPP.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: