Puterea: Vicepremierul rus ironizează România pentru instalarea scutului antirachetă

Dmitri Rogozin, noul vicepremier rus, fost ambasador al Rusiei la NATO, a ironizat România pentru găzduirea scutului antirachetă. Potrivit lui Rogozin, cu toate că românii au permis instalarea componentelor sistemului de apărare antirachetă pe teritoriul lor, ei nu vor avea niciun control asupra acestora. ‘Am examinat acordul pe care americanii l-au semnat cu românii (privind desfăşurarea în România de interceptori americani de rachete în construirea apărării europene antirachetă) (…) Românii pot crede că sunt administratori importanţi ai interceptorilor de rachete, dar chiar şi comandantul bazei, un militar român, are dreptul să intre numai în hol’, a declarat vicepremierul rus.

Conform lui Rogozin comandantul bazei româneşti nu va vizita niciodată staţia de control din simplul motiv că baza este americană, nu a NATO. Cu toate că, Germania şi Rusia s-au dezvoltat în democraţii moderne cu sisteme de piaţă liberă, NATO încă se teme de reapariţia fostelor state nazist şi sovietic, a apreciat fostul reprezentant permanent al Rusiei la NATO.

Potrivit lui Rogozin blocul militar occidental nu-şi va schimba niciodată opiniile, indiferent ce tip de sistem politic are Rusia. ‘Indiferent ce poate fi Rusia – imperială, comunistă sau democrată – ei ne văd cu aceiaşi ochi cum au făcut în secolele anterioare’, a afirmat acesta.

Vicepremierul rus a explicat că aceeaşi atitudine se aplică faţă de Germania, cea mai mare şi cea mai reuşită economie din Uniunea Europeană. ‘Relaţia cu Germania rămâne şi ea complicată, pentru că ei încă se tem de ea (…) Germanii nu mai au batalioane în armata NATO, care de fapt nu există, ci doar unităţi de forţe naţionale pentru anumite operaţiuni’, a spus oficialul rus.

Rogozin susține că NATO îşi desfăşoară încă activitatea în baza unor principii depăşite, stabilite de primul secretar general al NATO, Lord Ismay, care a deţinut această funcţie din 1952 până în 1957. ‘NATO continuă să trăiască în conformitate cu principiile stabilite de secretarul general al NATO Lord Ismay: ‘America în, Germania sub şi Rusia afară (…) Aceasta înseamnă control asupra militarismului german; ei înţeleg …că germanii se pot dezvolta oricând într-o forţă, care va consolida Europa în jurul său’, a spus fostul ambasador al Rusiei la NATO.

În acest context, SUA îşi impune prezenţa militară în Europa prin orice mijloace posibile, în timp ce Rusia este ţinută la distanţă. ‘America trebuie să fie reprezentată în Europa cu orice preţ (…) Rusia trebuie ţinută la distanţă – cu cât mai departe, cu atât mai bine’, a subliniat Rogozin, care a avertizat că țara sa va menţine un ochi vigilent asupra a ceea ce se întâmplă în spatele scenei blocului militar condus de SUA.

Declarațiile vicepremierului rus s-au adresat ofiţerilor Forţelor Aerospaţiale din zona restricţionată din Krasnoznamensk, informează Agerpres.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: