Sociollogica: O perspectivă neobişnuită asupra intenţiei de vot pentru USL/PDL

Graficele de mai jos sunt diferite de cele pe care le găsiţi în alte locuri, şi asta pentru că procentele sunt exprimate prin raportare la întreaga populaţie a României (şi aici ar fi bună o sub-discuţie, dar nu e timp), şi nu prin raportare la câţi români susţin că vor veni să voteze (un factor fluctuant şi problematic din punct de vedere metodologic).

USL nu exista oficial înainte de 2011. Pentru perioada anterioară am folosit suma PSD + PNL.

Ambele grafice iau în calcul informaţii de la cel puţin două institute de sondare a opiniei publice – informaţii care, surpriză, se coroborează. În primul grafic, informaţiile pentru luna decembrie provin de la IMAS:

… în al doilea grafic, pentru luna decembrie 2011 voi utiliza informaţiile din sondajul Avangarde:

Întrebări şi răspunsuri:

Q: De ce există diferenţe între cele două grafice pentru luna decembrie a anului 2011?

A: IMAS şi Avangarde au folosit metode diferite pentru a determina câţi români vor veni la vot. Conform Avangarde, 53% dintre români vor vota. Conform IMAS, este vorba de 65%. Diferenţa de 12% este reprezentată de potenţiali votanţi care nu au o opinie certă. Aceşti 12% sunt în majoritate votanţi PDL. În  primul grafic ei sunt luaţi în calcul; în al doilea nu. Foarte important: afirmaţia în albastru de mai sus este confirmată şi de un sondaj efectuat de Gallup în noiembrie, conform căruia electoratul PDL conţine în acest moment un grup de semnificativ de votanţi care nu sunt foarte hotărâţi dacă să voteze sau nu. În cazul USL, electoratul este mai disciplinat.

Q: Din grafice, se pare că intenţia de vot pentru USL a rămas stabilă de jumătate de an. Atunci de ce în multe sondaje din ultima vreme, cum ar fi chiar sondajul IMAS de acum câteva zile, USL este în scădere?

A: USL a pierdut într-adevăr procente în întenţia de vot. Dar nu a pierdut susţinători. Celelalte partide au câştigat. Acest lucru a dus la o scădere relativă a intenţiei de vot pentru USL.

Exemplu: să ne imaginăm că în întreaga Românie se află 100 de oameni cu drept de vot.
În mai, 31 vroiau să voteze USL. 53 vroiau să vină la vot. Scorul USL: 31 / 53 = 58,4%.
În decembrie, 31 votau USL. 63 vroiau să vină la vot. Scorul USL: 31 / 63 = 49,2%.

Observaţie: atât conform IMAS, cât şi conform Avangarde, 31% dintre români vor să voteze USL. De fapt, conform IMAS, 31,8% dintre români ar vota USL, în timp ce conform Avangarde, este vorba de mai puţin: 31,2%. Detalii aici.

Q: Cum se poate ca între iulie şi septembrie 2010 să crească intenţia de vot atât pentru USL cât şi pentru PDL?

A: A crescut semnificativ numărul românilor care şi-au format o perspectivă politică asupra fenomenului tăierilor. Practic, o cincime dintre români nu intenţionau în primăvară să voteze, dar în septembrie aveau o opţiune politică. Un sociolog pretenţios ar scrie că după o perioadă de ajustare personală, aceşti români au ales una sau cealaltă dintre cele două naraţiuni politic-explicative care le erau la dispoziţie. Întrucât nu sunt un sociolog pretenţios, nu voi scrie aşa ceva.

Q: Alianţele duc la pierderi de procente. Cum de reuşeşte USL să aibă mai multe voturi decât PSD şi PNL separat?

A: PSD şi PNL şi-au atins punctul maxim în septembrie 2010, iar USL a pierdut masiv în iarna anului 2011 (după cum arată şi graficele de mai sus), adică exact atunci existenţa alianţei a devenit un lucru cert.

Q: PP este atât de puternic în sondaje. De ce, în graficele de mai sus, „alte partide” au un scor atât de mic?

A: Intenţia de vot pentru PP este chiar şi mai mică decât ar părea la prima vedere, întrucât „alte partide” include şi UDMR. Motivul pentru care PP pare puternic în sondaje este absenteismul. Într-o ţară în care doar jumătate din cetăţenii cu drept de vot chiar vin să voteze, 4% în graficele de mai sus devine 8% din voturi, iar 7% devine 14%. Mobilizarea – în astfel de condiţii – este fundamentală.

Vă invit să puneţi întrebări adiţionale via butonul de comentarii.

sursa: Sociollogica

Etichete:, , , ,

12 comentarii pe “Sociollogica: O perspectivă neobişnuită asupra intenţiei de vot pentru USL/PDL”

 1. Ionutz 4 ianuarie 2012 la 10:34 PM #

  De ce nu reuseste USL sa convinga votantii indecisi ? De ce votanti care nu erau decisi s-au indreptat spre alte partide de la ultimele sondaje ? Credeti ca demiterea lui Geaona din PSD a influentat ?

  Apreciază

  • Gondolin 5 ianuarie 2012 la 12:18 AM #

   se poate sa fi jucat si episodul Geoana un rol, dar nu prea mare.
   Fapt este ca fiind in opozitie, USL nu a reusit (nici nu prea avea cum!) sa convinga aratandu-si muschii… in primul rand deoarece a apelat la mijloace strict democratice (lupta parlamentara) iar in acest sector s-a aplicat tirania majoritatii de stransura (PDL+UNPR+UDMR+minoritati). Ori, boborul roman se inchina la trei idoli: Puterea (in orice forma s-ar manifesta), manelele si binomul mici+bere. Deocamdata, USL nu dispune sau nu vrea sa faca apel la njici unul dintre acesti idoli.
   Dar USL este datoare sa se faca auzita si in straturi ale populatiei care nici nu au auzit, sau daca au auzit nu au constientizat, despre faptul ca USL este actualmente singura alternativa viabila la aceasta ciuma portocalie..

   Apreciază

   • berenger 5 ianuarie 2012 la 7:44 AM #

    asta-i tot? poporul e de vina si e nerecunoscator fata de ce poate oferi useleul? useleul in sine n-are nicio vina?
    tu cu manuta ta ai propus o idee care, pusa in practica, ar dinamita dezbaterea politica si ar transa multe lucruri. de ce nu au propus liderii usele asa ceva (demisia primarilor)? iar daca suporter de-al lor a propus, a preluat vreunul ideea?
    sau
    basescu a realizat, la sfarsitul anului trecut, unul dintre cele mai puternice atacuri la adresa separatiei puterilor in stat (cand a spus ca politicienii trebuie sa fie mai atenti cand permit justitiei sa-i ancheteze). reactia usele? nada. zero absolut (banuiesc ca nivelul de acceptare, mai ales in elita pesede, a fost maxim). mai grav: reactia sustinatorilor usele, de la televiziuni pana la blogeri? tacere cvasiabsoluta. or asta nu spune doar ca usele a pierdut o ocazie majora de a demitiza unul dintre mesajele puterii (justitia e curata), dar, mai grav, a aratat clar cum are de gand sa guverneze…
    sau
    amatorismul total al specialistilor usele fata de problemele economice, atacuri in gol etc, etc
    sau… sau… sau…
    dar tu ai dreptate: poporul e incult. tratati-l in continuare asa, iar useleul va incepe sa scada si din maretul procent de 31%…

    Apreciază

    • Gondolin 5 ianuarie 2012 la 1:21 PM #

     he he he… nu sari la beregata mea 😛
     ma refeream la acei cca 50% dintre romani care nu stiu nici pe cine voteaza, nici de ce ar vota, daca ar vota pe cineva. La acea Romanie profunda si stupida de care ne izbim, functie de profesia si mediul nostru social, mai des sau mai rar.
     Sa nu imi spui ca poporul nu este de vina niciodata, ci de vina sunt politicienii care nu il educa. Penru ca nu voi fi de acord – acel popor este responsabil pentru propria sa cultura, inclusiv cea politica.
     ceea ce ni vrea sa spuna ca USL, prin liderii, specialistii, membrii sai, nu are o parte de vina constand intr-o relativa slabiciune (a vitezei de reactie, a calitatii reactiei dar si a actiunilor pre-emptive, a imaginatiei, a constructiei, etc, samd). Dar slabiciunea opozitiei nu scuza stupizenia poporului, a poporului ala mancator de mici si beutor de bere la care facea referire in comntariul de mai sus.

     Apreciază

 2. Ionutz 5 ianuarie 2012 la 11:13 AM #

  Eu nu cred ca cei care erau nehotarati fac parte din categorile mai sus mentionate 😉

  Sau a inceput deja PDL campania electorala ? + USL duce o campanie impotriva PDL si nu se bazeaza pe campania lor ei se compara tot timpul cu PDL , sa nu ajunga PDL sa faca pe lovitii si asa sa castige electorat ( toata lumea in potriva lor )

  Apreciază

 3. Barbu Mateescu 5 ianuarie 2012 la 2:04 PM #

  Blog-ul menţionat în titlu (Sociollogica) şi pe care a apărut această analiză este aici: http://sociollogica.blogspot.com.

  Apreciază

  • Gondolin 5 ianuarie 2012 la 2:08 PM #

   am introdus linkul si la subsolul articolului, pentru a se evita orice confuzie.

   Apreciază

 4. radu 5 ianuarie 2012 la 2:30 PM #

  Am mai spus-o si o repet: cand doi se cearta, al treilea (adica tot al doilea) castiga: PP-DD, acoperitii lui Basescu. USL trebuie sa aiba strategii si pt. contracararea cresterii lui. Deocamdata, vad o criza de leadership si de comunicare, de parca Opozitia asteapta ca Dumnezeu sa-i bage si-n traista. Mie mi-e clar ca Opozitia trebuie sa lucreze pe dedesubt pt. o alianta cu UDMR sau cu Geoana sau cu PRM, pentru ca perspectiva de crestere e foarte mica in lipsa unor miscari radicale. Pe care nu le vad.

  Apreciază

  • Gondolin 5 ianuarie 2012 la 3:08 PM #

   Radu – chiar daca ar fi tratative (sau, mai degraba, mentinute contacte informale cu lideri influenti) acestea nu se vor devoala decat dupa alegeri, si atunci doar daca va fi nevoie de o astfel de „ajutor”. Exista relatii destul de bune intre PRM si PSD, in teritoriu; precum si relatii oficializate cu UDMR, intre PNL sau USL de o parte, si UDMR, de cealalta parte. Din aceste relatii ar putea sa apara ceva….
   Cred fara a fi convins ca cea mai buna strategie pentru contracararea PPDD este ignorarea acestuia, pana in campania electorala propriu-zisa.

   Apreciază

 5. Barbu Mateescu 5 ianuarie 2012 la 2:32 PM #

  Mulţumesc.

  Iar acum voi încerca să dau câteva răspunsuri.

  @Ionutz: USL nu ia indecişi pt. că a rămas blocată în aceleaşi mesaje de cam un an. La fel este şi pentru PDL, dar zvonurile / discuţiile / evenimentele de pe plan extern se integrează foarte bine în discursul lor public. Nu cred că Geoană reprezintă o cantitate importantă, dar este posibil să mă înşel. Cred că în cazul lui şi al partidului lui se va aplica teoria votului util (partidele mici beneficiază de susţinere mai mică pentru că sunt percepute ca având o şansă mai mică să ajungă la guvernare, iar partidele mari adună votanţi pentru că sunt percepute ca fiind puternice – un fel de cerc vicios).

  @Gondolin, despre cei 3 idoli (Puterea (in orice forma s-ar manifesta), manelele si binomul mici+bere): hai să nu subestimăm poporul român. USL are totuşi cel mai bun scor în sondaje pe care l-a avut un partid sau alianţă din 1993 încoace. „Mămăliga” românească a schimbat de fiecare dată guvernul (cu excepţia lui 1992). Focoşii şi temperamentalii de mexicani au avut acelaşi partid la guvernare 47 de ani.

  Precizare generală: nu am pus în grafice câţi oameni sunt siguri că nu votează. În genere nehotărâţii nu votează. Rareori, votează surprinzător (PRM – 2000).

  Vă mulţumesc pentru lectură, sunteţi genul de cititori pe care şi-i doreşte orice blogger: atenţi şi inteligenţi.

  Apreciază

 6. radu 5 ianuarie 2012 la 4:52 PM #

  PRM poate fi folosit ca o contrapondere USL-ista la PP-DD. Dezavantajul e ca DD e tanar,. Vadim e obosit.
  PC ar fi fost un echivalent al UNPR. Acum Voiculescu nu mai conteaza decat prin Antene.
  UDMR tb. cultivat informal, intr-adevar.
  PP-DD tb. ignorat, de acord.
  Dar cu leadership-ul si strategiile USL chiar tb. facut ceva major.

  Apreciază

  • Gondolin 5 ianuarie 2012 la 5:51 PM #

   daca vor fi alegeri comasate, si daca se va adeveri ca primarii vor trage dupa ei partidele, atunci PPDD va suferi o infrangere majora, si nu este sigura intrarea in parlament, deoarece nu are reprezentanti locali si nici mijloace cu care sa cumpere/santajeze reprezentanti alesi deja, care sa faca propaganda. PRM are deja in teritoriu o structura mai mult sau mai putin consolidata.
   PC nu a contat niciodata decat prin Antene. Deocamdata ponderea este data de Antena3. Dar Antena 1 tinde sa egaleze PRO TV, iar PRO TV a fost basist in ultimele doua campanii electorale, deci in plan media electronica, se egaleaza sansele…

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: