Declaratii Crin Antonescu – conferinta de presa de la finalul sedintei USL, 9.01.2012 (+ video conferinta de presa USL)

Bună ziua. ”La mulți ani”, înainte de toate, pentru că suntem la începutul unui an atât de important şi atât de aşteptat, cred, de toată societatea românească, în orice caz, de noi și de dumneavoastră.

Vreau să vă doresc un an bun, dumneavoastră celor din presă care veți avea un an greu, dar și un an plin. Dumneavoastră  al cărui rol va fi foarte, foarte important în tot ceea ce se va întâmpla în acest an, în viața politică și nu numai și prin intermediul dumneavoastră tuturor compatrioților noștri care aşteaptă o schimbare, care aşteaptă lucruri mai bune decât cele care ni se întâmplă astăzi.

Uniunea Social Liberală, la începutul acestui an decisiv, este mai pregătită şi mai determinată ca oricând să ducă până la capăt o bătălie pe care să o încheie cu o victorie, și prin victorie înteleg, nu doar câştigarea alegerilor când şi cum vor avea ele loc, ci și pregătirea suficientă pentru ca de a doua zi după această victorie electorală să fim capabili să schimbăm semnificativ în bine soarta Romîniei și a  românilor.

Avem în sensul acesta o sumă de obiective, o strategie, un calendar, avem câteva direcţii majore în care eforturile noastre vor fi desfăşurate în cursul acestui an și toată această strategie și această sumă de obiective sunt gândite pentru ca, la momentul alegerilor, Uniunea Social Liberală să fie pregătită sub aspectul programelor de guvernare și programelor de acțiune politică, în general, să fie pregătită cu cei mai buni candidaţi pe care noi să-i putem oferi şi pe care electoratul să-i aștepte și să-i susţină, pregătită de asemenea cu pachete de soluții pe durată scurtă şi medie pentru ca în contextul internaţional România să revină la poziții care să îi asigure, să-i refacă șansele de dezvoltare pe termen lung.

Am intrat acum cinci ani în Uniunea Europeană cu speranţa că de atunci încolo drumul nostru ca naţiune, va fi unul nu neapărat ușor, dar unul sigur. Am sperat atunci că statul de drept, calitatea democratică a vieții noastre politice, precum şi şansele de prosperitate pentru toți românii sunt în mare măsură asigurate. Constatăm, astăzi, dupa cinci ani, că lucrurile sunt mai complicate, că sub anumite aspecte, paradoxal, realitatea românească s-a degradat, că avem, astăzi, mai puțin stat de drept și aflat sub multe amenințări decât aveam la intrarea în Uniunea Europeană.

Constatăm, astăzi, că este nevoie mai mult ca oricând de un guvern responsabil și capabil să dea soluții acestei țări. Soluțiile nu vin din altă parte, nu vin de-a gata şi cine a crezut că intrarea în Uniunea Europeană, înseamnă punerea guvernării României pe pilot automat, s-a înșelat, noi nu am crezut-o nici atunci, cu atât mai puțin o credem astăzi.

Despre desfăşurarea concretă a acestor intenţii și obiective la început de an, vom vorbi în permanenţă, şi nimic din ceea ce vom face nu va avea un caracter conspirativ, un caracter secret, vom face totul la vedere și vom face totul așa cum am făcut și în cursul anului trecut, pe înţelesul tuturor celor care aşteaptă o speranţă, tuturor celor care așteaptă o șansă de schimbare, tuturor celor care cred și caută o alternativă.Colegul meu, domnul președinte, Victor Ponta căruia îi urez un an 2012 foarte bun, și un an 2013 excelent, vă va da de la începutul anului coordonatele concrete ale acestei strategii.

Întrebări din partea mass-media:

Jurnalist: Traian Băsescu a vorbit zilele trecute despre cele mai importante priorități pe 2012, care vizează și reorganizarea administrativ-teritorială, revizuirea Constituției, care bănuiesc că include și reducerea numărului de parlamentari.

Crin Antonescu: (…) Dacă îmi permiteți, domnul Băsescu, în persoană, într-o dezbatere la un post de televiziune public, a dat soluția problemei. A cerut parlamentarilor PDL să voteze proiectul nostru dacă dorește să reducă numărul de parlamentari. A recunoscut implicit că nu e nevoie de modificarea Constituției dacă vrem să rezolvăm această problemă cu reducerea numărului de parlamentari.

Jurnalist: De ce ați optat pentru această variantă cu aceiași parlamentari să fie candidați? Sunteți mulțumiți de toți parlamentarii? La PNL mergeți pe aceeași variantă?

Crin Antonescu: Candidații vor fi desemnați de către partide în propriile foruri de conducere și în conformitate cu prevederile Statutului propriu în această materie. Eu nu pot să vă spun în acest moment ce va face Partidul Național Liberal pentru că nu am avut această discuție și această decizie în forurile respective. O vom avea. Pot să vă spun că, personal, apreciez că marea marea majoritate a parlamentarilor liberali pot candida din nou, repet din punctul meu de vedere. E o chestiune care, așa cum spunea și domnul președinte Ponta, înainte va fi verificată sau re-verificată. Vom avea pe de-o parte punctul de vedere al partidului, al forurilor statutare care desemnează, învestesc candidații, și pe de altă parte vom avea și răspunsul alegătorilor acestor candidați în colegiile în care ei au funcționat. Eu sunt optimist din acest punct de vedere, cred că aproape toți parlamentarii liberali și-au făcut datoria din toate punctele de vedere. Și vom vedea, repet, și care e susținerea lor publică. Sigur că în tot acest proiect al nostru, important este să știm ce număr de parlamentari vom avea. PNL-ul are 79 de parlamentari în acest moment, deci are și el în primul rând tema, provocarea de a căuta un număr semnificativ de noi candidați.

Jurnalist: Din măsurile pe care le-ați enumerat până acum nu reiese că v-ați pregăti să preluați guvernarea în 2012 înainte de alegeri, că nu mai negociați cu UDMR, cu alte partide, ci că vă pregătiți doar pentru alegerile din noiembrie.

Crin Antonescu: UDMR-ul avea în 2011 o opțiune majoră de făcut în raport, nu cu noi, ci în raport cu această țară, și a făcut-o. Vremea acestei opțiuni a trecut.

Jurnalist: Șeful statului spunea zilele trecute că ar dori să consulte partidele pe subiectele actuale. Când veți primi o invitație scrisă îi veți da curs?

Crin Antonescu: Atenție, aici noi am spus ceva, noi liberalii cel puțin. Și a rămas valabil. Noi, la sindrofii, la întâlniri de socializare, la întâlniri de palmares cu domnul Băsescu nu mergem. De când am spus acest lucru au fost vreo două runde de așa-zise consultări la care n-am fost, și au fost două rânduri în care împreună cu domnul președinte Ponta, și a doua oară și cu domnul președinte Daniel Constantin, am fost. Și se cunoaște foarte bine că era o tematică majoră anunțată.Acum ca să discutăm din nou sau să ne facem că discutăm despre modificarea Constituției, ca să pară domnul Băsescu consecvent că vrea să reducă numărul de parlamentari, deși asta se poate face prin simpla votare a unui proiect de lege, și alte astfel de istorii, istorioare și discuțioare, la asta vă spun din capul locului că nu mergem. Nu are importanță când o să vină invitația. Sunt teme serioase cum a fost Acordul de guvernare fiscală, așa cum a fost cealaltă întâlnire la care a fost și am propus lucruri foarte concrete, care nu au fost luate în seamă, dar nu suntem chiar dispuși să ne jucăm de-a consultările cu domnul Băsescu.

Jurnalist: Organizarea de alegeri preliminare va impune un efort financiar pentru USL. La ce nivel sunteți dispuși să sprijiniți financiar acest demers? Faceți un fel de mini-campanii?

Crin Antonescu: În orice caz nu din bani publici, din bugetul public direct sau indirect, și cred că ar trebui să vă preocupați cu prioritate de banii pe care îi cheltuiesc cei care sunt la putere, pentru că sunt bani publici

Vă mulțumim. Un an bun încă o dată!

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: