Declaratia de presa sustinuta de presedintele PNL Crin Antonescu cu ocazia sedintei BPC – 16 ianuarie 2012

Constatând şi evaluând toate evenimentele din ultimele zile, constatând, practic, disoluţia autorităţii de stat, incapacitatea autorităţilor de a-şi face datoria de la cel mai înalt nivel, Partidul Naţional Liberal, Biroul Politic Central a luat următoarele hotărâri:

Înainte de toate, să ceară demisia imediată a Guvernului Boc, care este peste conducerea Jandarmeriei, este peste conducerea Ministerului de Interne, s-a dovedit incapabil şi absent în toate aceste zile, în faţa unor evenimente din ce în ce mai serioase, cu diverse semnificaţii. Demisia imediată a acestui guvern vinovat în cea mai mare parte şi de cauzele protestelor şi de desfăşurarea lor în forma pe care aţi văzut-o aseară.
Solicităm, de asemenea, Parchetului General să se autosesizeze şi să pornească urmărirea penală împotriva vandalilor, huliganilor, celor care au provocat acele lucruri inacceptabile în seara trecută şi care sunt alţii decât protestatarii. Ei trebuie identificaţi şi ei trebuie pedepsiţi cu maximă severitate şi în conformitate cu legea. Dacă Parchetul General nu se autosesizează, vom înainta o plângere penală pe această speţă.
A doua decizie este de a solicita, împreună cu colegii noştri din PSD şi din Partidul Conservator, o sesiune parlamentară extraordinară, pe a cărei ordine de zi – cât mai curând, evident, pe a cărei ordine de zi să se afle două subiecte principale: discuţia asupra situaţiei politice în care ne aflăm. Şi eu spun limpede, de la bun început, soluţia pe care noi o vedem este cea a alegerilor anticipate, pentru care trebuie să existe un acord politic al unor forţe politice responsabile, şi, în al doilea rând, modul în care autorităţile responsabile au gestionat aceste evenimente în aceste zile.
În fine, pentru ceea ce înseamnă evoluţiile din perioada următoare, Partidul Naţional Liberal îşi reafirmă solidaritatea cu toţi cei care, în ţară, în aceste zile au protestat paşnic şi vor mai protesta. Îşi reafirmă, de asemenea, intenţia ca împreună cu membrii săi şi  oficial, ca organizator, să iniţieze acţiuni paşnice şi democratice de protest şi, în sensul acesta, am fost mandatat de către Biroul Politic Central să discut la nivelul conducerii Uniunii Social Liberale organizarea unui amplu miting şi a unui marş de protest în zilele următoare, în Bucureşti. Voi discuta , însă, această chestiune cu colegul meu Victor Ponta, cu colegul meu Daniel Constatin atunci când se vor întoarce.
Încă o dată trebuie spus că Partidul Naţional Liberal înţelege în acest moment responsabilitatea sa ca partid de opoziţie, ca partid apărător în toată istoria sa, şi în ultimii 20 de ani cu precădere, a statului de drept şi a democraţiei în România, înţelege ca în plan politic să acţioneze în convergenţă cu revendicările protestatarilor autentici din stradă.
Partidul Naţional Liberal atrage atenţia împotriva posibilelor încercări de diversiune care încearcă să creeze confuzie între mişcările de protest cu oameni de calitate, cu comportament perfect civilizat, perfect paşnic, manifestări care au avut loc în toată ţara, şi manifestările unor huligani, unor vandali, unor oameni care sunt certaţi cu legea şi care trebuie să fie pedepsiţi de către lege, care n-au niciun fel de legătură cu protestul pe care ceilalţi oameni l-au făcut în toate aceste zile din urmă.
Nu vreau să ne lăsăm şi nu vrem să ne lăsăm şi nu ne lăsăm liberalii intimidaţi de riscul unei asemenea confuzii şi cred că o implicare a noastră, inclusiv în stradă, în forme legitime, în forme organizate, în forme autorizate, va putea înlătura pericolul acestor confuzii.
Mai sunt, probabil, întrebări la care putem răspunde după încheierea şedinţei. Vorbim acum despre detaliile organizării acţiunii de culegere de semnături pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, semnături nu în parlament, ci semnături în stradă. Discutăm o serie de alte acţiuni pe care Partidul Naţional Liberal le va organiza, le va iniţia în perioada următoare.
Şi, încă o dată, eu am vorbit acum despre Partidul Naţional Liberal pentru că sunt decizii luate la un for al Partidului Naţional Liberal. Toate aceste acţiuni vom încerca şi vom reuşi să le facem împreună în cadrul Uniunii Social Liberale, împreună cu partenerii noştri. Unitatea Uniunii Social Liberale este mai puternică decât oricând pentru că între alte mesaje pe care oameni din stradă ni le-au trimis a fost şi acela al unităţii. ”

Întrebări din partea mass-media:

Jurnalist: Domnule preşedinte, când preconozaţi că va avea loc acel amplu miting şi la câte persoane speraţi că veţi reuşi să scoateţi în stradă?
Crin Antonescu: Eu nu pot vorbi acum cu precizie despre o dată pentru că vrem să-l organizăm în comun, Uniunea Social Liberală. Eu sper să fie ceva în zilele următoare. Deci, noi înţelegem, spre deosebire de actuala putere, că lumea are nevoie de răspunsuri rapide şi convingătoare. Noi nu stăm să ne gândim şi să pregătim peste o lună acţiuni prin care să ne solidarizăm şi să fim, repet, în convergenţă cu oamenii nemulţumiţi din România. Nemulţumirea este acum, nemulţumirea este de multă vreme. Ea a izbucnit acum şi tot ceea ce noi ca politicieni avem de făcut este să găsim soluţii şi să găsim, de asemenea, cadre paşnice, cadre civilizate pentru manifestarea acestei nemulţumiri. Pentru că formele de violență chiar atunci când nu sunt provocate de diversioniști de profesie, formele de violență care parazitează asemenea manifestări se petrec și în alte părți și ele pot fi prevenite sau eliminate, doar printr-o foarte bună organizare și printr-o asumare de responsabilitate la care Partidul Național Liberal este gata.
A încerca însă așa cum fac slugoii propagandistici ai regimului Băsescu, nu îi mai numesc că sunt prea mulți și îmi fac păcat să îl uit pe vreunul,  a acuza Partidul Național Liberal de vreo legătură cu faptul că o manifestație poate să degenereze, a interpreta ceea ce eu am spus în declarația de aseară, ca un fel de alimentare a tensiunilor, este un gest de slugoi propagandist, eu am spus foarte clar și aseară și acum, suntem pentru protestul democratic și vom participa la el și îl vom organiza chiar, suntem împotriva oricăror forme de violență și de a aceea am vorbit și despre solicitarea pe care noi o facem Parchetului General.

Jurnalist: Cum apreciați că liderii ai galeriilor au anunțat deja că în această seară, vor veni din nou în zonele în care se organizează proteste?
Crin Antonescu: Eu cred și am spus-o și în declarația de aseară că datoria forțelor de ordine, față de care ne-am poziționat și ne poziționăm într-un mod cât se poate de rațional, cărora le înțelegem și postura și dificultatea, dar misiunea lor este să distingă între protestatari pașnici și între huligani. Eu nu știu dacă oamenii care au avut acele manifestări îngrozitoare din noaptea trecută, erau sau nu membrii ai galeriilor de fotbal. Asta nu e treaba mea, asta este treaba Jandarmeriei, Parchetului, Poliției. Ei trebuie identificați, suporteri sau nu, trebuie pedepsiți conform legii. Ceea ce știu cu siguranță și ați putut vedea cu toții este că ei nu aveau nici o legătură cu oamenii care protestau și care își spuneau păsurile  din punct de vedere politic și din punct de vedere social, și a face distincția între astfel de grupuri, a împiedica amestecarea lor, a împiedica intervenția unui asemenea grup ale cărui intenții erau evidente de la sosire, e totuși datoria forțelor de ordine și nu a oamenilor care protestează sau a vreunui partid politic.
Jurnalist: Cum puteți lua o decizie în privința mitingului, dat fiind faptul că domnul Ponta se află la Strasbourg și apoi la Monte Carlo?
Crin Antonescu: Nu cred că sunt eu în măsură să vă vindec de anumite obsesii, există însă profesioniști, asta o spun pentru dumneavoastră, cu grija mea pentru toți românii. Domnul Ponta este la Strasbourg și se întoarce în cursul zilei de mâine și vom discuta, ca să nu mai spun că s-au inventat telefoanele.

Jurnalist: Ce o să prezinte domnul Ponta despre vizita de la Strasbourg?
Crin Antonescu: Domnul Ponta va face foarte publice, foarte transparente, întâlnirile sale de acolo, declarațiile sale de acolo, nu trebuie să vorbesc eu în numele domniei sale.

Jurnalist: Dumneavoastră veți participa la mișcările de protest din zilele acestea?
Crin Antonescu: Nu, am spus că nu, eu voi participa la un miting la care Partidul Național Liberal va fi printre organizatori și atunci voi fi în fruntea, în primele, rânduri ale acelui miting, asumându-mi responsabilitatea. Sunt însă solidar cu orice formă de protest pașnică ce mai va avea loc până atunci sau de atunci încolo.

Jurnalist: Ce valoare juridică vor avea semnăturile pe care le strângeți în stradă?
Crin Antonescu: Eu cred că așa cum în Constituția României există prevederi foarte clare în ceea ce privește dreptul de inițiativă legislativă, pentru un număr de cetățeni români, așa cum pentru depunerea unor candidaturi în diversele tipuri de alegeri din România ți se cer un număr de semnături, chiar dacă nu avem o prevedere specifică prin care să se declanșeze suspendarea președintelui, eu cred că au valoare aceste semnături, și trebuie să vedem până la urmă în ce măsură ceea ce auzim la toți protestatarii, din toate orașele și din toate zilele acestea, și anume că vor demisia sau înlăturarea șefului statului, este o solicitare susținută de o majoritate sau de un număr semnificativ al cetățenilor români. În conformitate cu sondajele și în conformitate cu ceea ce noi știm, răspunsul este clar, dar una este să răspunzi la un sondaj și alta este să scrii pe o foaie de hârtie cu nume, cu prenume, cu număr de buletin, că susții o măsură de o asemenea importanță și de o asemenea gravitate. Mulțumesc!

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: