EMISIUNEA: PRIM PLAN
POSTUL: TVR 1
ORA: 21:00
MODERATOR: ALINA STANCU
INVITAŢI: CRIN ANTONESCU
DAN CRISTIAN TURTURICĂ
TALK-SHOW
Alina Stancu: Doamnelor şi domnilor, bine v-am regăsit la „Prim plan”. Invitatul acestei ediţii este preşedintele PNL şi copreşedinte al USL, domnul Crin Antonescu. Bună seara, bine aţi venit la TVR, domnule preşedinte!
Crin Antonescu: Sărut-mâna.
Alina Stancu: Ca de obicei, alături de noi, Dan Cristian Turturică, redactor şef România Liberă. Bună seara vă spun şi dumneavoastră. Iar adresa alina.stancu@tvr.ro este adresa de e-mail care vă stă dumneavoastră, celor care ne priviţi în acest moment la dispoziţie pentru a ne putea transmite mesaje şi mai ales întrebări pentru invitatul din această seară. Înainte de toate aş vrea să mergem în Piaţa Universităţii, acolo unde pentru a 11-a zi consecutiv s-au strâns oamenii pentru a protesta şi a-şi striga nemulţumirile. Colegul meu, Marius Popescu, este în acest moment în mijlocul protestatarilor. Bună seara. Par să fie interesaţi oamenii care sunt acum în spatele tău şi îmi spuneai puţin mai devreme că sunt aproximativ 400-500 de oameni după estimările tale, par să fie interesaţi de mesajele transmise astăzi şi de concluziile sesiunii parlamentare extraordinare? Cei care se află în piaţă.
/…/
Alina Stancu: Mulţumesc foarte mult pentru informaţiile pe care mi le-ai dat. Vom reveni la tine. Domnule Antonescu, aţi contrazis puţin mai devreme zvonurile legate de greva parlamentară. Aţi vorbit despre o demisie în bloc a parlamentarilor opoziţiei. S-a ajuns la un consens în USL?
Crin Antonescu: Urmează să vedem, pentru că eu am dat această informaţie din nemărginita mea dragoste faţă de presă, când am văzut că foarte mulţi colegi de-ai dumneavoastră aşteptau la ieşirea din sala Grupului liberal, unde, după ce s-a încheiat sesiunea extraordinară, şedinţa celor două camere, ne-am întâlnit împreună cu toţi parlamentarii liberali, doar liberali, care erau prezenţi. Acolo s-a degajat din toate discuţiile opţiunea parlamentarilor noştri pentru o retragere în bloc a opoziţiei din parlament. Am comunicat acest lucru, dar am spus fireşte că nu este vorba de o decizie, pentru că nu putem numai noi să decidem pentru tot blocul opoziţiei. Şi începând de mâine, dacă nu chiar din seara aceasta, după ce mă despart de dumneavoastră, începem discuţiile cu colegii din PSD şi din PC.
Alina Stancu: Bun, Ludovic Orban şi Adriana Săftoiu şi-au pus demisiile la dispoziţia conducerii PNL începând cu 1 februarie. Mai sunt şi alţii?
Crin Antonescu: Sunt mai multe, 8, 10 astfel de hârtii pe care colegi de-ai mei, între care cei doi amintiţi, chiar primii, le-au semnat, mi le-au înaintat ca preşedinte al partidului…
Alina Stancu: Câţi sunt până la acest moment, ştiţi?
Crin Antonescu: Nu, nu i-am numărat pentru că în acest moment nu putem vorbi de demisii active, ele nu sunt activate. Într-un gest de mare încredere pentru care le sunt recunoscător, mi le-au înaintat ca preşedinte al partidului, urmând ca în funcţie de discuţiile pe care le avem şi cu colegii noştri să le activăm. Dar atunci sigur că nu vor fi numai ei. Pentru că, repet, asta este o decizie care se ia cu oarecare dificultate, e limpede că părerile sunt împărţite şi eu aş vrea să-mi fac datoria şi să spun că nu orice parlamentar care nu agreează o face pentru a-şi păstra scaunul, pur şi simplu este o evaluare de obiectiv politic, aşa consideră unii. Însă o dată luată o decizie, dacă decidem să rămânem în parlament, nici cei care ar vrea să demisioneze, nu vor demisiona, iar dacă decidem să plecăm, nici cei care ar vrea s rămână, nu vor rămâne.
Alina Stancu: Sunt voci care până la acest moment se opun cât se poate de clar acestei idei de demisie în bloc a opoziţiei? Mă refer aici la colegii dumneavoastră din PNL, nu vorbesc de cei de la PSD.
Crin Antonescu: Cele mai multe voci în PNL sunt pentru o demisie în bloc a opoziţiei. Repet, demisie, nu grevă, nu jumătăţi de măsură. Demisie, retragere din parlament. În acelaşi timp toţi sunt de acord că ce vom decide, aia vor face toţi şi că este foarte de dorit ca opoziţia să facă acelaşi lucru, adică să avem o demisie în bloc, dacă avem o demisie.
Alina Stancu: Bun, apropo de cei doi, Ludovic Orban şi Adriana Săftoiu, pentru a fi încă o dată foarte clari pentru cei care ne urmăresc. În acest moment ei nu şi-au dat demisia din calitatea de deputaţi ai PNL, şi-au depus demisiile, aşteaptă să fie semnate în funcţie de ceea ce urmează să se decidă. Nu s-a decis însă nici până la acest moment nimic în ceea ce priveşte…
Crin Antonescu: Încă nu, demisiile se depun la parlament….Noi avem aici o lege. Pentru ca un deputat să fie socotit demisionar, trebuie ca el să facă o cerere oficială la parlament, la Secretariatul General şi aşa mai departe şi după aceea să confirme cu prima şedinţă în plen, să confirme la microfon în carne şi oase, prin viu grai această decizie. În acest moment, nici Ludovic Orban nici Adriana Săftoiu nu sunt demisionaţi, sunt doar nişte oameni care şi-au exprimat în felul acesta dorinţa, disponibilitatea de a demisiona.
Alina Stancu: La ce ar ajuta concret decizia, dacă veţi ajunge la o decizie din punctul acesta de vedere cu colegii de la PSD, demisia în bloc a opoziţiei, din perspectiva alegerilor anticipate pe care le-aţi susţinut astăzi, inclusiv în Parlamentul României, la sesiunea parlamentară extraordinară pe care v-aţi dorit-o şi aţi şi obţinut-o din partea puterii, cu ce ar rezolva această demisie în bloc a opoziţiei situaţia actuală?
Crin Antonescu: Cred că, pe de-o parte, în ordine practică, ar putea fi un impuls suplimentar, pentru că actuala majoritate să se gândească, totuşi, că nu poate guverna chiar în chip oficial de una singură şi că oricum e puţin plăcut să rămână singură, nu cu strada, că nu vorbim aici de câteva sute de oameni sau mii de oameni, ci cu o nemulţumire majoră din societatea românească şi deci să mai mediteze asupra faptului că soluţia anticipatelor este una sănătoasă din punct de vedere democratic, din orice punct de vedere. Pe de altă parte, pentru ca în opinia publică să fie foarte limpede în acest moment cine unde e. Noi am sesizat, într-adevăr, în toate aceste manifestaţii publice de protest nu doar dominantele – „Jos cei care conduc: preşedinte, prim-ministru, guvern”. Noi am sesizat, şi nu e prima dată, nu era nevoie de aceste manifestaţii ca să ştim că există o nemulţumire nu egal, dar răspândită în toate direcţiile, nemulţumirea aceea globală în legătură cu performanţa clasei politice româneşti de 20 de ani şi actuală.
Alina Stancu: Bun, şi atunci care e alternativa?
Crin Antonescu: Alternativa, aşa cum am văzut-o, este să avem un moment T Zero, cum se spune, în care să facem alegeri anticipate pentru că oricine ar câştiga aceste alegeri anticipate la Preşedinţie, la Parlament implicit pentru Guvern, ar veni a doua zi şi ar putea să conducă România necontestat măcar o vreme cu deplină autoritate şi cu o legitimitate proaspătă…
Alina Stancu: Constituţional se poate, domnule preşedinte?
Crin Antonescu: Constituţional se poate, pentru că atâta vreme cât această procedură a alegerilor anticipate este prevăzută în Constituţia României, dacă există voinţă politică ne putem încadra şi în lege. Eu sunt de acord, şi spun demult chestiunea asta; să ştiţi că acum ceva vreme, în vremuri ceva mai liniştite, prin 2005 a fost o discuţie când a fost tentativa de a organiza anticipate a lui Traian Băsescu, a fost o discuţie Băsescu – Tăriceanu, au şi început nişte divergenţe atunci, se vorbea despre anticipate şi am constatat şi atunci că mecanismul constituţional din România privitor la dizolvarea Parlamentului este complicat şi uşor absurd. Bun, asta e temă de meditaţie pentru momentul când o vom modifica, dar…
Alina Stancu: Tocmai de aceea, atâta vreme cât puterea nu este de acord să demisioneze, nu, aşa cum aţi sugerat, domnule, toată clasa politică să-şi dea demisia, se declanşează alegerile anticipate…
Crin Antonescu: Puterea nu poate fi obligată să demisioneze, cel puţin…
Alina Stancu: Nefăcând asta constituţional, însă cum pot fi declanşate alegerile anticipate, pentru că a explicat şi Adrian Năstase că ar fi vorba de declanşarea alegerilor parţiale anticipate, nicidecum alegerile anticipate pe care vi le doriţi?
Crin Antonescu: Dacă puterea nu doreşte anticipate, noi, poate alţii, dar noi nu o putem sili. Şi atunci puterea va avea de ales între a face, totuşi, anticipate sau a continua să-şi ducă până la capăt mandatul singură.
Dan Cristian Turturică: Dar există şi acest risc de care vorbeau unii dintre colegii dumneavoastră, şi anume ca dumneavoastră să vă daţi demisia, respectiv PNL, PSD, iar puterea să meargă chiar cu alegeri parţiale şi să-şi ocupe restul locurilor rămase libere…
Crin Antonescu: Dumneavoastră chiar aşa, chiar în halul ăsta îi credeţi?
Dan Cristian Turturică: E vă spun că este una din variantele pe care le-au ridicat colegii dumneavoastră astăzi.
Crin Antonescu: Bun, colegii mei sigur au o părere foarte proastă despre putere. Nu ştiam că şi dumneavoastră împărtăşiţi o asemenea părere. Eu să ştiţi că am, totuşi, aşa în nemărginita mea bunătate şi încredere în om, am o speranţă că totuşi, în cadrul partidului principal de guvernământ, care, sigur, la UNPR n-am vreo pretenţie în privinţa asta, poate chiar şi la UDMR există… cât să le arate că şi situaţia lor, ca partide, se depreciază foarte grav, dacă vor întinde coarda şi vor organiza o chestiune care, cred, va irita pe mulţi, adică e limpede că dacă noi plecăm din parlament şi ei organizează alegeri anticipate doar pe 200 de colegii sau cât însumează actualmente opoziţia, noi nu vom participa. Şi atunci chiar aşa, o Daciadă din asta politică dinainte de ’89 eu nu cred să organizeze, dar sigur, noi putem împiedica.
Dan Cristian Turturică: Deci dacă metoda e atât de sigură, că dacă vă daţi demisia din parlament…
Crin Antonescu: Nu e sigură, nu e sigură, dar e semnificativă.
Dan Cristian Turturică: PD-L să se ruşineze atât de tare încât până la urmă o să fie de acord cu alegerile anticipate, de ce ezită PSD, de exemplu?
Crin Antonescu: Domnule Turturică, eu cred că bine ar fi dacă noi toţi în politică am face lucrurile numai din ruşine. Probabil că nu eram aici. Dar lucrurile în politică se mai fac şi de teamă. Poate că dacă… ruşine.
Dan Cristian Turturică: De ce le e teamă PSD-ului?
Crin Antonescu: De o depreciere…
Alina Stancu: De pierderea mandatelor…
Crin Antonescu: …de o depreciere electorală catastrofală, de faptul că dacă mai fac şi acest circ cu anticipatele la care participă numai ei totuşi vine o scadenţă, nu ştiu, în noiembrie, în 2013, cândva şi s-ar putea atunci costul să fie enorm. Aşa mă gândesc. În orice caz, ceea ce este cert, câştigul, că despre asta m-aţi întrebat este că o bună parte din opinia publică, dac nu toată, poate să vadă că există şi oameni politici capabili să fie consecvenţi cu propria lor decizie chiar cu preţul acestor fotolii atât de râvnite.
Alina Stancu: Consecvenţi, da, dar constructivi, domnule preşedinte? Asta ar înţelege opinia publică din gestul pe care l-ar face opoziţia, presupunând, atenţie, subliniez încă o dată acest lucru, că veţi ajunge la un consens din punctul acesta de vedere şi că toţi parlamentarii opoziţiei vor fi de acord cu propunerea dumneavoastră?
Crin Antonescu: Sigur, nu este foarte multă construcţie în acest gest al retragerii, aici intrăm în alte semnificaţii pe care am încercat să le spun mai devreme, însă noi cred că, propunând anticipate, am fost constructivi. Ce altă soluţie raţională, democratică şi mai economicoasă, mai ieftină, să găsim decât aceste alegeri anticipate? Nu este de dorit oare să tranşăm nişte lucruri în martie, să spunem, decât în noiembrie? Eu cred că da. Pe de altă parte, aş vrea totuşi să mai spun o dată faptul că – şi asta mă bucură – noi toţi din opoziţie nu am instigat pe nimeni, nu am isterizat pe nimeni, am făcut mereu apeluri la, cum să spun, o manifestare nonviolentă. Chiar la nuanţă mergând, dacă aţi observat, spre deosebire chiar de unii jurnalişti, am fost foarte reţinuţi şi în materie de raporturi jandarmi-demonstranţi. Nu pentru că nu am fi observat că jandarmii au călcat strâmb în anumite împrejurări, ci pentru că înţelegem cât de greu le e, pentru că o asemenea instituţie nu trebuie decredibilizată, pentru că avem nevoie toţi, acum, mâine, oricând, de ordine publică, de civilitate, şi pentru că, într-adevăr, este foarte greu, foarte greu – este o meserie grea şi prost plătită în România – să distingi între huligani, suporteri care s-au transformat în cetăţeni, protestatari politici şi aşa mai departe, deci noi cred că am fost cât se poate de constructivi în privinţa asta şi am mai fost constructivi, cred eu, indirect în ceva. De când s-au lansat programele de guvernare sau programele pe diferite domenii ale USL şi în toată această dezbatere din anul 2011 nu ne-am angrenat niciodată în promisiuni populiste, de genul: dăm înapoi tot ce s-a luat, dublăm salarii, confiscăm averile nu ştiu cui, vă dăm 20.000 euro şi astfel de prostii. Cred că ăştia sunt totuşi nişte paşi.
Alina Stancu: Bun. Vă întreabă unul dintre telespectatorii noştri: declaraţi dumneavoastră că fără partide politice nu există decât dictatură sau anarhie.
Crin Antonescu: Aşa cred, da.
Alina Stancu: Demisia opoziţiei din parlament şi mutarea luptei politice în stradă, vă întreabă telespectatorul nostru – nu este riscantă? Să cadă guvernul sub presiunea străzii, nu există un risc de anarhie? Pentru o ţară membră a UE nu este de dorit că tranziţia puterii să se producă pe cale paşnică?
Crin Antonescu: Eu cred că telespectatorul ştie cu cine vorbiţi. Cred că asta este întrebarea pe care ar trebui să o pună în primul rând celor care sunt astăzi la putere, pentru că strada, totuşi, nu ne contestă pe noi, cei din opoziţie, în calitate de opoziţie.
Alina Stancu: Dar nici nu vă doreşte pe dumneavoastră ca alternativă din perspectiva…
Crin Antonescu: Dorinţele oamenilor în materie de politică se văd la vot şi nu exclud posibilitatea ca domnul Băsescu, dacă ar demisiona – parcă ar avea dreptul să participe la alegeri anticipate – sau PD-L să câştige alegerile. Eu ştiu? Dar asta acolo vedem.
Dan Cristian Turturică: În 2004, PNL şi PD-L au ales ca metodă de a sancţiona un parcurs ciudat al PSD vizavi de aderarea la UE organizând o grevă parlamentară. Astăzi spuneţi că greva parlamentară este prea soft – ca să vă citez. De ce?
Crin Antonescu: Soft a fost expresia dumneavoastră; eu am acceptat-o, sigur că…
Dan Cristian Turturică: Nu… agenţia de ştiri.
Crin Antonescu: Pentru că în practica parlamentară, practica democratică, o grevă parlamentară are o semnificaţie. Retragerea de la lucrări a parlamentarilor, a opoziţiei, într-un anumit moment are o semnificaţie, dar în contextul în care ne aflăm, cu oameni în stradă, cu răbdarea la capăt, după 14 angajări de răspundere, după toate numărătorile controversate – cum să fiu eu mai elegant, învăţaţi-mă – din parlament, eu cred că în momentul ăsta ne-am expune ridicolului cu grevă parlamentară. Lasă că în general opinia, datorită deprecierii profunde, din păcate, a acestei instituţii, este că în parlament nu se face mare lucru, nu, acum ori rămânem în parlament şi ne continuăm lupta acolo, pe baricadele pe care ni le oferă opoziţia, ori plecăm din parlament. De altfel, dacă-mi permiteţi o foarte scurtă paranteză, s-a vorbit mult despre reforme, despre tot felul de lucruri pe care trebuie să le schimbăm în statul român. Cred că va trebui s-avem o discuţie serioasă, când se va putea, şi despre câteva schimbări esenţiale, nu la nivelul Constituţiei, nici măcar la nivelul altor legi, ci măcar la nivelul regulamentului parlamentului. Şi acolo, am putea să stabilim câteva lucruri inspirate din practica altor astfel de instituţii occidentale sau chiar a Parlamentului European, unde să impunem cel puţin un circuit de consultare prealabilă. Sigur că cine are majoritatea îşi impune, până la urmă, voinţa, dar există măcar un ritual care ţine de studii de impact, de discuţii în comisii prealabile, de consultare de pronunţare măcar a opoziţiei. De asemenea, o modificare de regulament, în sensul de a aduce mai mult din dezbaterile publice care la noi se fac mai mult la televiziuni, în parlament şi, sigur, câteva alte lucruri care să redea ceva din prestigiul acestei instituţii.
Alina Stancu: Demiterea ministrului de externe, Teodor Baconschi, pentru declaraţiile făcute la adresa protestatarilor, declaraţii, e adevărat, făcute pe blog-ul său personal, dar în calitate de demnitar, în calitate de ministru de externe. Este o măsură bună luată de premier, cum o apreciaţi? Se impunea această demitere acum, în aceste momente?
Crin Antonescu: Demiterea ministrului de externe, după părerea noastră şi după cum am şi cerut, se impunea demult şi pe motive la fel, cel puţin la fel de serioase, care ţineau de jobul său strict. Din păcate, nu pot să cred în sinceritatea premierului, pentru că nu a făcut-o a doua zi. Dacă premierul a fost indignat sau nemulţumit, a considerat că cineva care spune aceste lucruri sau le scrie, le spune public, nu mai poate fi ministru de externe, că altă pricină nu înţeleg că i-ar fi găsit…
Dan Cristian Turturică: Nu, că şi asta a şi declarat, din cauza asta.
Crin Antonescu: Da. Sunt multe zile de când Teodor Baconschi a spus aceste lucruri. Doi, eu nu mai vreau vreo demisie, că mi-e egal dacă domnul Baconschi a fost sau nu concediat sau dacă, să zicem, colegul meu de Senat, domnul senator Urban ar fi nu ştiu ce, exclus din PD-L. Că un coleg PD al premierului, care este senator, i-a făcut viermi şi i-a făcut şi mai explicit decât a făcut-o Teodor Baconschi. În rest, ce să zic, planuri măreţe avea domnul Baconschi la Congresul PD-L, dar asta se întâmplă cu…
Dan Cristian Turturică: Schimbarea domnului Baconschi e posibil să pună sub semnul întrebării şi un proiect pe care dânsul l-a susţinut foarte mult şi pe care nu l-aţi agreat şi anume, voturile românilor din străinătate. În continuare, vă exprimaţi că nu ar fi o soluţie bună pentru România?
Alina Stancu: Votul prin corespondenţă.
Dan Cristian Turturică: Exact, prin corespondenţă.
Crin Antonescu: Atâta vreme cât nu avem garanţia corectitudinii acestui vot, da, nu avem niciun fel de ezitare să spunem că nu suntem de acord cu votul prin corespondenţă, dar…
Dan Cristian Turturică: N-ar fi o soluţie, de exemplu, s-avem vot prin corespondenţă, dar cu măsuri de siguranţă, care să fie… dumneavoastră le numiţi.
Crin Antonescu: Dacă putem să discutăm în acest regim, cu sinceritate căutând metode de siguranţă, sigur că putem discuta oricând. Numai că să ştiţi, eu nu cred că proiectul a căzut, pentru că domnul Baconschi era, ca să spun aşa, cel care cu o oarecare stângăcie – dar ce elegant sunt în seara asta? – cu o oarecare stângăcie, la Congresul PD-L…
Alina Stancu: Aţi venit, propunându-vă să nu fiţi elegant, domnule preşedinte?
Crin Antonescu: Nu. Nu. Nu, dar vremurile sunt grele. A făcut acolo o… aşa, un exces de zel, haide să fim serioşi, planul de fraudare, dacă-l face cineva, nu-l făcea domnul Baconschi. Oamenii care sunt coordonaţi şi lucrează într-un asemenea plan, sunt coordonaţi de unii care nu sunt destituiţi aşa, la vedere sau puşi la vedere, aşa că, din punctul ăsta de vedere, nu suntem mai relaxaţi.
Alina Stancu: Vă întreabă foarte multă lume, care ne scrie în acest moment, şi vă mulţumesc pentru că sunteţi alături de noi. O puteţi face în continuare. Cum aţi receptat, dacă vreţi, această sesiune parlamentară extraordinară, pe care aţi cerut-o cu atâta insistenţă? S-au rezolvat problemele sau vă aşteptaţi să se rezolve problemele pentru care aţi cerut această sesiune parlamentară extraordinară?
Crin Antonescu: Nu s-au rezolvat, dar asta nu înseamnă că ea a fost lipsită de rost. Noi am cerut o sesiune parlamentară extraordinară, pentru că am socotit că avem o problemă.
Alina Stancu: Care a fost rostul ei, acum, după ce s-a întâmplat?
Crin Antonescu: Să găsim soluţii, să găsim răspuns la faptul că în România, în mod neobişnuit, a izbucnit o serie de mişcări de protest nu cu un număr foarte mare de oameni, ca în Franţa, ca în Grecia, dar semnificativ pentru România, neobişnuit, în peste 60 de oraşe din ţară şi de vreo 10 zile încoace. Că avem o problemă, au admis, totuşi, şi cei de la putere, pentru că au fost de acord cu această sesiune extraordinară. La această problemă, în sesiune extraordinară, noi am venit public cu nişte soluţii. Dânşii, să continue guvernarea, că e foarte bună şi numai noi, USL, îi încurcăm în drumul spre progres, noi, cu aceste alegeri anticipate. Sigur că nu am găsit o soluţie împreună, n-a ieşit de aici o rezoluţie a parlamentului…
Alina Stancu: Până la urmă, soluţia alegerilor anticipate nu era o chestie pe care s-o fi tranşat astăzi, în sesiunea parlamentară extraordinară.
Crin Antonescu: Puteam s-o tranşăm măcar la nivel de principiu. Puteam să exprimăm acolo un acord al tuturor partidelor politice parlamentare pentru asta, dacă se voia, dacă există voinţă…
Alina Stancu: V-aşteptaţi, domnule preşedinte – sincer vă întreb, pentru că sunteţi un om cu foarte multă experienţă politică în spate şi vă cunoaşteţi colegii atât de partid, cât şi de parlament, extrem de bine…
Crin Antonescu: Nu m-aşteptam…
Alina Stancu: …aţi fost şi în alianţă cu mulţi dintre ei, vă aşteptaţi să fie de acord?
Crin Antonescu: Nu m-aşteptam, în sensul că n-aş fi pariat că vor fi de acord, numai că trebuia să ne facem datoria şi să discutăm şi, în orice caz, să ştim foarte clar, să ştie toată lumea ce vrea fiecare şi cum vedem continuare. Aş vrea să vă spun că unii ne acuză că suntem radicali şi eu, astăzi, am asumat cumva în intervenţia mea în parlament acest radicalism şi am îndemnat foarte clar să distingem, radicalismul nu înseamnă nicidecum extremism sau violenţă. cred c-avem nişte nemulţumiri radicale care necesită remedii radicale. Dar, atenţie, nici puterea n-a venit să spună: hai, că din diverse motive nu vrem noi să facem anticipate, dar am putea să căutăm cumva alte mijloace ca să se mai liniştească lumea. De ce se teme lumea?
Alina Stancu: Care ar fi …
Dan Cristian Turturică: O renunţare la alegerile comasate, de exemplu, ar fi un tip de concesie…
Alina Stancu: Am văzut că premierul a făcut referire doar la parlamentare în chestiunea de astăzi.
Crin Antonescu: Cu comasatele, sigur, dincolo de faptul că s-a discutat şi s-a asumat şi asta aşa cum s-a asumat, acum suntem într-o altă faţă a discuţiei: ce va spune Curtea Constituţională? Ce să mai spună? După motivul pentru care Curtea a amânat verdictul cred că nu mai sunt comentarii. Dar nu e decisiv ce spune Curtea, pentru că putem avea un verdict al Curţii că sunt constituţionale, dar Guvernul să aibă voinţa politică şi să spună: da, domnule, sunt constituţionale, dar hai să nu mai facem comasate, dacă ele au stârnit îndoieli, temeri, nemulţumiri.
Alina Stancu: Localele din iunie, domnule preşedinte…
Crin Antonescu: Da.
Alina Stancu: … pot fi puse pe masa negocierii? Din perspectiva dumneavoastră.
Dan Cristian Turturică: Nu, adică v-ar satisface, în primul rând?
Crin Antonescu: Nu, noi, în acest moment, nu am dorit să intrăm într-o negociere propriu-zis cu puterea. Pentru că, însă, nu e nicăieri de dorit să ai…
Alina Stancu: Păi, staţi o secundă, că spuneaţi puţin mai devreme că v-aţi dorit această sesiune parlamentară extraordinară tocmai pentru a încerca să găsiţi soluţii împreună cu cei care sunt acum la putere. De-aia vă întreb.
Crin Antonescu: Da, da, dar nu le-aş numi negociere.
Alina Stancu: Bun.
Crin Antonescu: Am pornit de la ideea că nu e bine niciodată să ai mişcări de protest. Opoziţia, sigur, pare avantajată pe o anumită secvenţă, dar a la long, nu e bine. Doi: nu scapă nimănui şi noi nu avem de ce să tăcem asupra faptului că toate aceste tulburări, proteste sociale, costă, costă bani. Prezintă nişte riscuri din punctul de vedere economic, vorbim de economia României. Tocmai de asta trebuie să-i găseşti soluţie repede şi, dacă se poate, durabilă.
Alina Stancu: Dar se bate cap în cap cu soluţia radicală, de care vorbeaţi puţin mai devreme.
Crin Antonescu: Păi, nu, staţi puţin. Totdeauna este mai costisitor să accepţi abuzuri. Pentru că ce o să se întâmple, dumneavoastră ştiţi foarte bine: nici măcar puterea şi nici măcar dumneavoastră nu ne-aţi acuzat pe noi că am fi instrumentat şi am fi scos în stradă aceşti oameni, că am fi organizat aceste proteste. Eu am spus-o, fără nicio teamă, că ne-au surprins şi pe noi. Noi ştiam că există o cantitate de nemulţumire mare, acumulată în 2010, de la jumătatea lui 2010 şi chiar dinainte, 2011…
Alina Stancu: Asta din cauza măsurilor de austeritate pe care România s-a văzut nevoită să le ia, exact aşa cum au făcut toate celelalte ţări din jurul ei. Vă rog.
Crin Antonescu: Nu, nu, nu, nu. Oamenii nu cred că protestează împotriva unor măsuri de austeritate, ci protestează împotriva faptului că aceste măsuri de austeritate nu au fost în niciun fel distribuite echitabil. Adică, România este o ţară în care foarte clar s-a rezolvat chestiunea echilibrelor bugetare, echilibrul deficitului bugetar, tăindu-le celor de la care nu se putea lua nici direct nici indirect din comision vreo şpagă şi o ţară în care mare parte din salariaţi bugetari, dar şi din salariaţi în mediul privat, pentru că vorbim şi de creşterea TVA-ului, şi de consecinţele de acolo, au sărăcit, în vreme ce elita politică, clientela puterii, în principal, poate că nu numai, dar în principal, s-a îmbogăţit. ăsta este un lucru care te revoltă. Doi: nicăieri în Europa, iertaţi-mă, deocamdată, nu s-au tăiat salarii cu 25%. nicăieri. În Grecia a fost un scandal monstruos contra îngheţării pensiilor şi tăierii celui de-al 13-lea salariu, în Spania s-a vorbit de 5% şi s-a ajuns la anticipate, ca să vezi, şi aşa mai departe. Doi…
Alina Stancu: Acolo permiţându-se, însă, aceste alegeri anticipate fiind permise de către Constituţie.
Crin Antonescu: Vorbim, totuşi, despre faptul că acest guvern, care astăzi redescoperă virtuţile dialogului şi promite să fie prietenos, nu numai că a ignorat opoziţia, nu numai că a asumat de 14 ori răspunderea, nu a mai avut dialog social cu nimeni, pe motivul că nu ştiu care sindicalist e penal, ei au suspendat dialogul cu orice sindicat. Pe motivul că, mă rog, cei care se opun reformei sunt nişte paraziţi şi, în fine, nişte retrograzi şi nişte comunişti, sau mai ştiu eu ce, nu au mai discutat cu nimeni.
Alina Stancu: E tardiv acum intensificarea acestui dialog, care spuneţi dumneavoastră că a lipsit până acum?
Crin Antonescu: Din punctul nostru de vedere, e tardiv. pentru că, o dată, nu am încredere. Eu văd de la o zi la alta, cum să vă spun, acum patru zile, domnul Boc era mai prietenos. De vreo două, trei încoace… şi, încă, premierul, parcă şi astăzi a fost cel care, mă rog, a cerut nişte scuze, l-a dat afară pe Baconschi, a mai asumat, aşa, cumva să spună „domnule, nu a fost chiar totul perfect”. Dar camarazii, domnul Oltean, toţi ceilalţi, la luptă cu USL-ul.
Dan Cristian Turturică: V-aţi supărat pe el pentru că v-a acuzat că aţi ieşit pe locul doi în alegerile din Maramureş.
Crin Antonescu: Domnule Turturică, eu nu am candidat… Domnule, nu e o chestiune, cum să vă spun, care să mă deranjeze, se spune de un an, se strigă de un an. De obicei se spune că am ieşit pe locul trei. Eu nu chestiunile astea le discut. Eu am candidat şi vă rog să vă aduceţi aminte că şi în interiorul PNL, cine dorea, pe sistemul ăsta electoral, să meargă într-un colegiu în care să fie sigur că iese pe locul întâi, se ducea şi ieşea pe locul întâi. Eu, Orban, alţi colegi am zis, domnule candidăm la Bucureşti, că trebuie cineva să candideze şi la Bucureşti, nu putem pleca toţi, ca atunci vântul politic bătea altfel. Bun. Nu asta este problema mea. Problema mea este că, în momentul în care eu, ca totuşi să mai clarificăm nişte lucruri, îi spun în faţă domnului Oltean că totuşi nu pe toţi din parlament. Pe mine, de exemplu, nu m-a găsit nimeni prin biroul ministrului industriei, cerând contracte ieftine de la băieţii deştepţi.
Dan Cristian Turturică: Pe domnul Oltean l-au găsit?
Crin Antonescu: Pe domnul Oltean l-au găsit, sigur că l-au găsit. Sau că nu am luat eu şpagă sau altcineva, să pun pe unul ca Botiş ministru, în drept la replică la replică domnul Oltean iese şi spune că a luat 51% la Bistriţa. Quod erat demonstrandum, dar asta chiar o paranteză.
Dan Cristian Turturică: Bun. Chestiunea corupţiei…
Crin Antonescu: Dar, oamenii au început, apropo de disponibilitatea de dialog, să răcnească din nou împotriva USL, fără să înţeleagă că ei nu au o problemă cu USL acum, ci cu oamenii din stradă şi cu cei din casă care….
Alina Stancu: Aceeaşi problemă o are şi USL. Vă reamintesc, cu respect, acest lucru pentru că oamenii din stradă, domnule Antonescu, nu au spus că îşi doresc venirea ca soluţie …
Crin Antonescu: Da, perfect.
Alina Stancu: La actuala criză prin care ei trec, venirea opoziţiei la putere. Nu v-au clamat.
Crin Antonescu: Poate că avem şi noi…. Poate că avem aceeaşi problemă. Deosebirea dintre noi şi cei din PD-L şi mă rog, cei care guvernează, este că noi suntem gata până la urmă să tragem o linie şi să spunem, da, domnule, bun. Ia spuneţi dumneavoastră, domnule, pe cine mai vreţi, pe cine nu mai vreţi? Partid cu partid, om cu om.
Alina Stancu: Staţi o secundă că nu v-aţi lămurit din punctul ăsta de vedere. Încă nu ştiţi dacă sunteţi gata cu toţii să faceţi acest pas, domnul preşedinte? Să renunţaţi la mandatele actuale pentru …
Dan Cristian Turturică: Inclusiv cei din PSD, adică.
Alina Stancu: Absolut.
Alina Stancu: Mă refer acum la toată lumea care face parte din această uniune.
Crin Antonescu: Eu cred, aşa cred, nu sunt Mafalda, nu am pretenţii, nici măcar de domnul Lăzăroiu, darămite de Mafalda. Deci, eu cred că cei din PSD vor merge şi ei pe asta şi vom avea o demisie în bloc. Dacă nu, o să vină nişte alegeri şi o să vedem. Dar vreau să vă mai spun ceva. Eu nu am aşteptat aceste manifestaţii ca să înţeleg că lumea vrea o înnoire profundă a clasei politice. De fapt, tema asta se pune demult. În 2004 s-a pus cu acuitate, Parlament curat etc., etc. Totuşi, ca să vorbesc numai de PNL, dar trag cu ochiul sigur şi la PSD, că suntem aliaţi…
Dan Cristian Turturică: Şi speraţi?
Crin Antonescu: Nişte … Sunt condamnat. Nişte mişcări, nişte eforturi de înnoire, de capacitare a unor oameni care nu au mai făcut politică, s-au făcut. Am dat exemple, nu le mai dau. Vedeţi dumneavoastră, acum toată lumea strigă, cei care sigur vor să ne spună că, de fapt, în Piaţă nu se strigă nimic, ni se fac numai semne. În Piaţă se strigă totuşi nişte lucruri. Bun. Vin ei, ne spun aşa: că opoziţia nu a arătat că poate să atragă specialişti şi nu ştiu ce. Domnul Turturică, pesemne, care nu este aşa de tânăr ca dumneavoastră, cum nici eu nu sunt, îşi aduce aminte că am făcut, la un moment dat, un guvern din umbră pe când nu eram uniţi cu PSD în care erau minoritari membrii PNL. Mi s-a sărit în cap atunci de către aceeaşi comentatori că sunt un prost şi că o să am mare scandal în partid.
Dan Cristian Turturică: Dar de ce nu îi prezentaţi acum?
Crin Antonescu: Eu ceva scandal în partid am avut, dar uite că am supravieţuit.
Dan Cristian Turturică: Nu ar fi o idee bună şi un guvern din umbră acum? Tocmai ca cei din piaţă să vadă ca PNL este, dacă nu şi PSD, este chiar sincer în a promova alţi oameni.
Crin Antonescu: Sigur că este.
Dan Cristian Turturică: Pentru că ştiţi ce este în mintea foarte multor celor din Piaţă.
Crin Antonescu: Sigur că ar fi bine.
Dan Cristian Turturică: Domnule, îi dau afară pe ăştia, da, presiunea nu, îi dăm afară cu ei cu tot şi ne trezim din nou cu … Să nu încerc să dau nume pentru că…
Alina Stancu: Că baroni locali sunt peste tot, în toate partidele.
Dan Cristian Turturică: Îi ştiţi mai bine decât mine.
Crin Antonescu: Acum, totuşi, şi asta este o chestiune care este la latitudinea fiecăruia, cu guvernul din umbră, da, ar fi bine.
Dan Cristian Turturică: De ce nu faceţi?
Crin Antonescu: Am şi discutat cu Victor Ponta. Nu mai pot să o fac singur, poate că o să reuşim să o facem pentru ca…
Dan Cristian Turturică: Bun, dar de ce nu vrea PSD, atunci?
Crin Antonescu: Nu, nu am spus că nu vrea PSD, dar este foarte complicat în acest moment pentru că asta ar însemna să alocăm deja nişte ministere, asta luaţi voi, asta luăm noi şi poate că este prematur. Doi, să avem curajul, eu l-am mai avut o dată, deci nu am o problemă să asumăm, să spunem nişte nume, curajul faţă de partid pentru că, să fie limpede, există o piramidă a intereselor, chiar licite, în politică…
Dan Cristian Turturică: Deci, înţelegeţi şi pe cei din PD-L într-un fel?
Crin Antonescu: Nu. Pe cei din PD-L nu am de ce să-i înţeleg.
Dan Cristian Turturică: Clientela politică nu are tentacule în toate partidele din România?
Crin Antonescu: Staţi puţin. Domnule Turturică, clientela politică are tentacule în toată lumea, adică partidul…
Alina Stancu: Sponsorii partidelor conduc România, este unul din sloganurile care este în Piaţa Universităţii acum, ştiţi?
Crin Antonescu: Eu… România o conduc oricum. Problema e că nu conduc toate partidele. Dar vreau să vă spun că e un slogan foarte plauzibil, îl înţeleg pe omul care a scris asta, pentru că, într-adevăr, până acum, deciziile mari în politica românească au fost şi marea politică, peste tot au influenţate de sponsori, direct, indirect…
Dan Cristian Turturică: Vezi stenogramele discuţiilor Ioan Nicolae, din 2009.
Crin Antonescu: Sigur, da… Deci clientelă politică există. Partidul lui Sarkozy, să spunem, are clientelă politică, Partidul Socialist francez…
Dan Cristian Turturică: Cu o singură diferenţă, că în Franţa mai ajung şi la condamnări.
Crin Antonescu: Exact. Şi cu singura diferenţă, că atunci când vorbim de clientelă politică, vorbim doar de anumite afaceri, într-o anumită zonă, nu vorbim de spolierea cetăţenilor zi de zi şi nu vorbim de aducerea unor oameni profund incapabili, vădit incapabili, fără nicio legătură cu domeniul.
Dan Cristian Turturică: Cine e arbitrul acestei… care pune linia? Unde e spoliere şi unde sunt, să spunem, interese, hai să le numim inevitabile?
Crin Antonescu: Care e arbitrul, presa independentă, care e preocupată…
Dan Cristian Turturică: Preşedinţii de partid, poate?
Crin Antonescu: A, vorbim în interiorul partidului, preşedinţii de partid…
Dan Cristian Turturică: Sigur.
Crin Antonescu: Orice preşedinte de partid trebuie să-şi asume răspunderea, dacă ajunge la guvernare, de exemplu, pentru fiecare om care e, nu ştiu, director într-un judeţ, el nu poate spune „Nu m-am ocupat eu de asta”, răspunde de asta…
Dan Cristian Turturică: Dar ştiţi că fără această decizie trebuie să ajungă… trebuie să ia o decizie înainte, pentru că se iau… discuţiile cu Ioan Nicolae au fost pentru finanţarea campaniei. Deci, mai degrabă, când ajunge la putere, un partid aplică, eventual, sau nu respectă ceva ce a negociat în campanie, când cel care a investit a pus cam ca la ruletă, că putea să iasă, putea să nu iasă. De acord cu mine?
Crin Antonescu: Domnul Turturică, sigur, lucrurile acestea se întâmplă. Dar vedeţi dumneavoastră, în campania din 2009 eu nu am făcut nicio înţelegere, nici cu domnul Ioan Nicolae, nici cu vreun alt domn, n-am făcut nicio înţelegere cu nimeni…
Dan Cristian Turturică: Dar când aţi văzut stenogramele, despre care bănuiesc că… la momentul acela, nu aţi avut aşa, măcar o ridicare din sprâncene?
Crin Antonescu: Nu, de ce să am o ridicare din sprânceană?
Dan Cristian Turturică: Ştiaţi că se întâmplă asta?
Crin Antonescu: Eu am fost copilul sărac al acelei campanii. Toată lumea, două luni sau cât a durat… şi a râs de mine pe toate posturile de televiziune, arătând că… „Rişti să candidezi, dar lasă, că nu ai şanse, că sunt două maşini puternice de război”. Unii din ăia care râdeau, acum râd, dar mai la răcoare. E problema lor. Eu vreau să vă spun că, totuşi, există o limită rezonabilă între existenţa sponsorilor, existenţa unor grupuri, inclusiv de afaceri, o spun deschis, apropiate de anumite guverne, de anumite partide, dar totul se face în nişte limite de rezonabilitate şi nu se trece dincolo de anumite graniţe. Eu…
Dan Cristian Turturică: Care ar fi acele graniţe? Pentru că oamenii asta aşteaptă, pentru că ştiu că s-au întâmplat în diverse cicluri, aceleaşi metehne s-au perpetuat, acum, unul dintre lucrurile care le întreabă, „ce pot sau cum vor să facă un nou tip de politician din România?”, altfel, acele lucruri, care, iată, spuneţi dumneavoastră că sunt inevitabile până la un punct.
Crin Antonescu: Haideţi să convenim că măcar la nivelul liderilor acestor trei partide din opoziţie este vorba de lideri noi. Adică, haideţi să nu mai discutăm la nesfârşit când vreţi să-l scoateţi nu dumneavoastră anume, deşi vi se întâmplă, să-l scoateţi basma curată pe Băsescu, nu mai vorbiţi de Iliescu şi de Năstase, pentru că Iliescu şi Năstase, politicieni importanţi…
Dan Cristian Turturică: Aşa…
Crin Antonescu: …nu mai conduc în acest moment partidul. Că au o influenţă mai mare sau mai mică, asta este altceva, dar măcar la nivelul liderului – şi care s-a dovedit a fi un lider real – e o schimbare. E o schimbare şi la PNL, e o schimbare până şi la PC. Mai departe…
Dan Cristian Turturică: Haideţi să vă spun o întrebare foarte concretă, apropo de basmale curate, da?
Crin Antonescu: Da.
Dan Cristian Turturică: Eu, de exemplu, l-am criticat în nenumărate rânduri pe Traian Băsescu că nu a continuat, de exemplu, demersul preşedintelui Emil Constantinescu de a desecretiza arhiva Întreprinderii de Comerţ Exterior Dunărea, care ştiţi foarte bine că a gestionat foarte mulţi din banii lui Ceauşescu. Vă trimit şi editorialele mele în care am făcut asta…
Crin Antonescu: Foarte bine nu ştiu, dar aşa presupun…
Alina Stancu: Vă întrerup o secundă doar…
Dan Cristian Turturică: Doar două secunde…
Alina Stancu: Două secunde, domnule Turturică…
Dan Cristian Turturică: Dumneavoastră aţi face această mişcare, aţi continua desecretizarea arhivei Dunărea, începută de Emil Constantinescu?
Crin Antonescu: Fără niciun fel de ezitare şi nu ştiu dacă avea legătură cu asta sau nu…
Dan Cristian Turturică: O luăm ca pe o promisiune, o puneţi pe agenda dumneavoastră? Pentru că acolo s-au mişcat foarte mulţi din banii din care s-au constituit afacerile necurate ale României.
Crin Antonescu: Fără niciun fel de îndoială şi nu ştiu dacă avea legătură cu asta sau nu, dar vă rog să vă aduceţi aminte sau vă aduc eu aminte că primul meu conflict, aşa, public, cu preşedintele Traian Băsescu, pe când încă era prietenie mare şi se guverna cu PNL, a fost episodul în care Constantin Ticu Dumitrescu – Dumnezeu să-l ierte! – a fost împiedicat, în ciuda angajamentelor comune, să ajungă preşedinte la CNSAS.
Dan Cristian Turturică: Dar ştiţi de al cui nume se leagă Întreprinderea de Comerţ Exterior Dunărea? De a domnului Dan Voiculescu.
Crin Antonescu: Poate să se lege…
Dan Cristian Turturică: Este unul dintre oamenii care şi-au asumat oficial prezenţa în acea întreprindere.
Crin Antonescu: Poate să se lege şi de numele mamei mele, ceea ce nu e cazul, vorbim la figurat. e un lucru pe care noi trebuie să-l cunoaştem, pe care lumea trebuie să-l cunoască…
Dan Cristian Turturică: Deci veţi desecretiza arhivele Întreprinderii de Comerţ Exterior Dunărea?
Crin Antonescu: Fără niciun fel de îndoială.
Alina Stancu: O ştire ultimă oră ne spune că PC este pregătit, stimaţi telespectatori, să se retragă imediat din parlament, alături de colegii din opoziţie…
Crin Antonescu: Aţi văzut?
Alina Stancu: …odată de această decizie va fi luată în cadrul USL. Asta este declaraţia pe care a făcut-o, cu puţin timp în urmă, preşedintele PC, Daniel Constantin, citat de agenţia Mediafax. Vin în continuare mesaje din partea telespectatorilor, sunt mesaje şi din partea revoluţionarilor, care vă pun câteva întrebări. Am să le dau citire…
Crin Antonescu: Vă rog…
Alina Stancu: Însă, până atunci, mi-aţi rămas dator cu o întrebare pe care vi-o adresasem puţin mai devreme şi care nu este încă foarte clar cum rămâne din perspectiva răspunsului. Alegerile comasate, dacă se renunţă la ele, e un subiect sau o măsură care ar putea să vă mulţumească…?
Crin Antonescu: Nu.
Alina Stancu: …în acest moment?
Crin Antonescu: E o măsură binevenită, e o măsură care se ia nu pentru noi, că noi, alegerile astea nu le facem pentru noi şi pentru pedelişti. E o măsură binevenită, din punctul de vedere al sănătăţii vieţii publice şi corectitudinii de fond a alegerilor.
Dan Cristian Turturică: Ce faceţi cu subiectul demisiei preşedintelui? Dacă, de exemplu, puterea e de acord să organizeze alegeri anticipate, bănuiesc pentru parlamentare, că la ele vă referiţi… sau doriţi alegeri anticipate şi pentru preşedinte, şi pentru parlamentare?
Crin Antonescu: Noi am dori şi pentru preşedinte, ne gândim că aşa ar fi frumos. Dar sigur că nu…
Dan Cristian Turturică: Dar dacă nu ar accepta decât parlamentare, aţi fi de acord?
Crin Antonescu: Facem doar la parlamentare, sigur…
Dan Cristian Turturică: Şi renunţaţi, deocamdată cel puţin sau pentru un timp, la cererea de demisie a preşedintelui?
Crin Antonescu: Sigur că da, noi am dat în seara asta, astăzi, în parlament, pachetul de soluţii, aşa cum l-au formulat chiar protestatarii şi cum noi îl formulăm de multă vreme. Până la urmă, chestiunea demisiei – atenţie, nu suspendării, vorbim de demisia preşedintelui – este o afacere între domnul Băsescu şi popor. Nu noi l-am ales pe domnul Băsescu, ca să îi cerem noi demisia. Noi am prezentat…
Dan Cristian Turturică: Dar dumneavoastră reproduceţi vocea poporului şi azi, în parlament, aţi pronunţat…
Crin Antonescu: Noi credem că ar fi bine şi pentru noi toţi, şi pentru domnul Băsescu însuşi să-şi dea demisia. Acum, nu şi-o dă, nu şi-o dă.
Dan Cristian Turturică: De ce pentru preşedinte, de ce ar fi bine pentru el chiar?
Crin Antonescu: Pentru că, întotdeauna, o demisie, atunci când măcar unii dintre cei care, în fine, te-au adulat, te-au votat, acum ajung să umble cu lucruri care, vă spun sincer, pe mine nu mă bucură deloc… în pieţele publice, între protestatari există, cum să spun, deja prea multă ură, există o violenţă simbolistică; vedem spânzurători, alte trăsnăi. Eu înţeleg că oamenii ăia sunt foarte supăraţi, le împărtăşesc mâhnirea, dar nu îmi place să văd lucruri din astea. Sigur că ar fi o chestiune de demnitate, ar fi o posibilitate a preşedintelui să explice ce crede că a fost bine, că nu a fost bine, să mai divulge ceva moguli, să facă o campanie frumoasă, să ne spună dacă dosarul domnului Verestoy mai e activ, se mai lucrează, s-a închis, s-a rezolvat, ce-i cu Patriciu…
Alina Stancu: Credeţi că mogulii aceia la care face referire preşedintele Traian Băsescu… aţi făcut şi dumneavoastră, la un moment dat, referire la ei şi acum sunteţi coleg de alianţă cu ei.
Crin Antonescu: Da, dar staţi un pic, eu am spus foarte clar în momentul în care am făcut această alianţă cât, de unde şi până unde sunt coleg şi cu Dan Voiculescu, şi cu Ion Iliescu, şi cu Adrian Năstase, dar eu cred că există nişte nuanţe pe care nu se poate ca dumneavoastră să nu le observaţi.
Dan Cristian Turturică: Da, dacă, de exemplu, Adrian Năstase ar fi condamnat într-unul din dosare şi ar fi cum spune chiar liderul PSD, domnul Ponta…
Crin Antonescu: Doamne fereşte! Ziceţi şi dumneavoastră, apăraţi-l…
Dan Cristian Turturică: …că ar fi o soluţie politică, aţi ieşi alături de cei din PSD ca să condamnaţi această condamnare?
Crin Antonescu: Nu, dacă aşa ceva s-ar întâmpla, ceea ce eu sper pentru domnul Adrian Năstase, pentru prezumţia de nevinovăţie, pentru…
Dan Cristian Turturică: Îl credeţi nevinovat pe domnul Adrian Năstase?
Crin Antonescu: Până la proba contrarie, da.
Dan Cristian Turturică: Ştiţi ce declaraţi în 2004, nu, despre domnul Adrian Năstase?
Crin Antonescu: Sigur că ştiu. Da, da, vă rog…
Dan Cristian Turturică: Nu vă mai citesc, nu?
Crin Antonescu: Vă rog…
Dan Cristian Turturică: Legat de culmile de nesimţire şi de corupţie pe care a ajuns România în timpul lui.
Crin Antonescu: Da, da, sigur. Dar sigur că da. Staţi puţin că…
Dan Cristian Turturică: Vă bazaţi pe ceva când făceaţi acele declaraţii atunci?
Crin Antonescu: Sigur că mă bazam pe ceva, aşa cum mă bazez şi acum…
Dan Cristian Turturică: Deci ar fi o mare revelaţie dacă aţi constata că Năstase e nevinovat?
Crin Antonescu: Am să vă spun ce aş face, ca să nu credeţi că evit…
Alina Stancu: Daţi-mi voie să vă întrerup o secundă pe amândoi, pentru că în acest moment colega mea Laura Ştefănescu se află la sediul Partidului Democrat Liberal, unde înţeleg că are loc acum o şedinţă extraordinară. Se decid şi alte demisii în această seară, e posibil să auzim şi alte nume decât demiterea domnului Baconschi. Bună seara, Laura Ştefănescu!
Reporter: Bună seara. În primul rând, şedinţa conducerii PD-L care a fost convocată de urgenţă în această seară s-a încheiat în urmă cu puţin timp. Există două tipuri de concluzii, s-a discutat doar despre situaţia de la Ministerul de Externe, nu este vorba despre niciun alt tip de remaniere în acest moment, nici despre demisia lui Emil Boc, aşa cum s-a vehiculat la un moment dat. Revenind la situaţia de la Ministerul de Externe există un nume care a fost acceptat de PD-L în această seară, este vorba despre Cristian Diaconescu de la UNPR, deşi Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt, a evitat să facă această nominalizare, în această seară va avea loc o nouă şedinţă a coaliţiei în care se va pune la punct practic această nominalizare a lui Cristian Diaconescu. A mai fost în discuţie şi Bogdan Aurescu, secretarul de stat de la Ministerul de Externe, se pare că a câştigat varianta politică în acest moment. L-am întrebat pe domnul Voinescu, care a vorbit la modul general despre faptul că în PD-L s-a discutat o variantă pentru Ministerul de Externe, dacă această propunere va trece prin Parlament. Nu, nu va trece prin Parlament, nu este nevoie, spune domnul Sever Voinescu, pentru că este atributul primului ministru să facă o remaniere. Repet, pe surse am aflat că este vorba despre nominalizarea lui Cristian Diaconescu. Ea va fi din nou discutată în această seară în cadrul coaliţiei de guvernare şi va fi oficializată probabil mâine de primul ministru. De principiu, PD-L a decis să renunţe la postul de la Ministerul de Externe, ocupat până astăzi de Teodor Baconschi, care rămâne prim-vicepreşedinte al PD-L. Foarte puţine informaţii de la PD-L, dar această şedinţă din această seară a fost dedicată exclusiv situaţiei de la Ministerul de Externe, care nu poate rămâne într-un soi de neclaritate foarte mult timp. Este o decizie a coaliţiei.
Alina Stancu: Mulţumesc. Ce părere…?
Dan Cristian Turturică: Ce aţi face în cazul lui Adrian Năstase – nu renunţ la întrebarea mea – dacă ar fi condamnat, că asta începuse-ţi să-mi povestiţi mai devreme?
Crin Antonescu: Ce aş face eu, Antonescu, sau ce aş face eu dacă aş fi în locul lui Adrian Năstase?
Dan Cristian Turturică: Nu, nu, ce aţi face dumneavoastră Antonescu?
Crin Antonescu În momentul în care e în curs un proces, după cum ştiţi am şi votat pentru ridicarea imunităţii… Beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Dacă…
Dan Cristian Turturică: Şi dacă… din PSD vin şi spun: e un proces politic, e o decizie politică…
Crin Antonescu: Dacă avem o sentinţă care îl condamnă pe Adrian Năstase, pe Antonescu, pe Turturică, pe cine vreţi dumneavoastră, noi, fără excepţie, considerăm că în acel moment până la un eventual recurs care să-l achite, omul respectiv trebuie să facă un pas, chiar mare, înapoi din prim-planul scenei politice.
Alina Stancu: Ne spunea colega noastră puţin mai devreme, în direct de la sediul PD-L, că este foarte probabil ca mâine să avem un nou ministru de externe în persoana domnului Cristian Diaconescu.
Crin Antonescu: Atâta au discutat. Apetitul dumneavoastră pentru alte maziliri se deschisese.
Alina Stancu: Ce părere aveţi despre Cristian Diaconescu în calitate de ministru de externe dacă se va confirma acest lucru?
Crin Antonescu: E păcat că domnul Cristian Diaconescu e un om chiar fermecător, e frumuşel, e elevat, e educat, e un om care are experienţă diplomatică, fără niciun fel de îndoială, dar ce păcat că nu e un om liber. E bine să ai un ministru de externe un om liber.
Alina Stancu: Staţi o secundă, ce înseamnă că nu e un om liber? Că nu înţeleg ce vreţi să spuneţi, trebuie să-mi traduceţi.
Crin Antonescu: Uite aşa cred eu despre un om care se duce la UNPR, după ce a boxat la PSD, s-a retras din cursa prezidenţială…
Dan Cristian Turturică: Dar sunt mulţi care au făcut… Chiar şi în PNL sunt mulţi care au avut şi alte partide în spate înainte.
Crin Antonescu: Păi dar ce credeţi…? Dar eu am părerea despre unul care a plecat la UNPR că e vreun om liber? Nu. Nu e niciunul liber. Păcat însă… În vreme ce de alţii… Cum să vă spun? Cu părere de rău, toată viaţa au slugărit colo, colo, dar Cristi Diaconescu, un om cu anumite calităţi nu pe orice…
Alina Stancu: Potrivit pentru această funcţie de ministru de externe în momentul acesta? Dacă se confirmă, repet.
Crin Antonescu: Dacă ar fi fost liber, da.
Alina Stancu: Atât dumneavoastră cât şi Victor Ponta spuneaţi în felul următor: că nu poate fi vorba, dacă veniţi la putere, de creşteri salariale sau de creşteri de pensii.
Crin Antonescu: Nu, am spus că nu poate fi vorba de creşteri absurde, de dublări, de promisiuni aberante.
Alina Stancu: Asta înseamnă că va fi posibilă totuşi o creştere a salariilor şi pensiilor de îndată ce guvernul condus de Victor Ponta va ajunge la putere?
Crin Antonescu: De îndată ce guvernul va alcătui un proiect de buget.
Dan Cristian Turturică: Chiar dacă condiţiile economice nu o vor permite, pentru că ştiţi totuşi, dincolo de faptul că a făcut-o Theodor Stolojan acea declaraţie privind înrăutăţirea condiţiilor economice să ştiţi că e reală în Europa şi România e dependentă de piaţa…
Crin Antonescu: Dumneavoastră ce spuneţi? În ciuda faptului că a făcut-o Theodor Stolojan…
Dan Cristian Turturică: Anticipam o reacţie, a spus-o Stolojan, nu contează…
Crin Antonescu: Dar staţi puţin. Eu în raport cu domnul Stolojan să ştiţi că am avut cred, atitudine cuviincioasă totdeauna şi nu aprecierile de natură economică ale domnului Stolojan le-am persiflat eu vreodată. Disperările domnul Stolojan sunt comice în plan politic.
Alina Stancu: Noi, opoziţia, nu promitem acum şi nu vom promite nici la alegeri ceea ce ştim că nu vom putea face peste noapte. Nu vom promite mari sume de bani – e declaraţia dumneavoastră, domnul Antonescu.
Crin Antonescu: Sigur că da.
Alina Stancu: Deci aici vă refereaţi inclusiv la pensii şi salarii.
Dan Cristian Turturică: Dar nu v-a spus… mult mai mici.
Crin Antonescu: Nu am propus. Eu am spus următorul lucru. Dumneavoastră vorbiţi de condiţii economice. O să daţi ceva la salarii înapoi, pentru că – atenţie! – noi suntem încă sub obligaţia de a respecta o lege care a fot prorogată, să spunem, dată de Boc, nu de noi, de majoritatea lor.
Alina Stancu: În varianta USL la guvernare, după alegeri anticipate sau la termen, domnule preşedinte, dacă protestele în stradă continuă, aşa cum putem vedea acum în imagini la Universitate şi în alte oraşe din ţară, cum veţi stabili reprezentativitatea celor care vă contestă? Vă întreb doar ca principiu?
Crin Antonescu: Înainte de toate, eu nu cred că cineva, un guvern, măcar cel puţin un an, dacă nu face nişte aberaţii – s-ar putea ca răbdarea românilor să nu mai aibă acelaşi tempo şi bine ar fi – nu poate contestat o perioadă după ce a avut nişte alegeri. În al doilea rând, nu salariile, atâta cât le hotărăşte un guvern, nu se dau după proteste în stradă. Salariile se dau după nişte criterii şi raţiuni economice şi după anumite opţiuni pe care le faci. Până la urmă, sigur că oamenii ăştia sunt mânaţi, bună parte din ei, de nevoie, frustrarea acumulată este de la micşorarea dramatică a veniturilor, dar ei acum, în stradă nici măcar nu cer ăia 25% înapoi la salariu. Cer, pur şi simplu, un alt guvern şi atunci când sunt supăraţi pe acest guvern, pe acest preşedinte, nu sunt supăraţi numai pentru că li s-au tăiat banii, ci şi pentru că au fost sfidaţi, ci şi pentru că li se pare că nu mai au chiar niciun cuvânt de spus.
Alina Stancu: Bun. Invocarea articolului 7 din Tratatul European, cel care se referă la stoparea fondurilor europene şi care prevede, după cum bine ştiţi, sancţiuni care pot ajunge până la blocarea dreptului de vot al românilor în instituţiile europene, articol pe care l-a invocat în discursul pe care l-a avut sâmbătă europarlamentarul PSD, doamna Rovana Plumb. Poate fi interpretată cum, această invocare, domnule preşedinte?
Crin Antonescu: Nu ştiu exact, vă mărturisesc. Nu am putut să urmăresc nici alocuţiunea doamnei Rovana Plumb şi desigur cu atât mai puţin lucrările Organizaţiei de Femei a PSD.
Dan Cristian Turturică: … un demers al PSD la Parlamentul European….
Crin Antonescu: Ceea ce ştiu eu este că Victor Ponta nu a declarat sub nicio formă şi niciodată că ar trebui blocate fondurile europene pentru România, iar în ce mă priveşte, în ciuda spuselor domnului Stolojan, dar nu o iau în nume de rău, poate este puţină confuzie, nu am declarat niciodată nimic în legătură cu acest subiect.
Dan Cristian Turturică: Vă spun textual ce a spus domnul Ponta.
Crin Antonescu: Este adevărat.
Alina Stancu: Pe scurt, domnule Turturică.
Dan Cristian Turturică: Că este posibil să se ajungă, dar nu îşi doreşte…
Alina Stancu: Până acolo.
Dan Cristian Turturică: Totuşi este un risc foarte mare.
Crin Antonescu: Este cu totul altceva.
Dan Cristian Turturică: Nu este un risc foarte mare pentru România?
Crin Antonescu: Nu. Riscul cel mai mare este ca în România să avem o deplasare gravă, ca în Ungaria sau mai rău, de la mecanismele democraţiei. Ăsta este cel mai mare risc pentru că, domnule Turturică, aţi urmărit cu sufletul la gură zilele în care doamna Monica Macovei, în timpul guvernului Tăriceanu, umbla pe la Bruxelles şi făcea lucruri mult mai explicite decât a făcut Victor Ponta.
Alina Stancu: Din păcate, nu mai avem timp şi aş vrea să închei, dacă vreţi, cu o întrebare care vine din partea unui telespectator. Apropo, de înnoirea clasei politice de care vorbeaţi puţin mai devreme domnule Antonescu, cum vede preşedintele PNL, Crin Antonescu, asocierea cu Sorin Roşca Stănescu, un nou membru al PNL? Apropo şi de faptul că PNL a încercat de-a lungul timpului să scape de tarele trecutului.
Crin Antonescu: Da. Sorin Roşca Stănescu este un jurnalist important, mă rog, simpatizat, antipatizat, sunt problemele tagmei dumneavoastră. Sorin Roşca Stănescu este un om care a avut o legătură cu vechea Securitate, mărturisită, discutată, făcută publică dacă nu mă înşel încă din 1990, când lucra la România Liberă.
Alina Stancu: Condamnată de PNL în repetate rânduri.
Crin Antonescu: Sorin Roşca Stănescu este un om care întotdeauna a fost un jurnalist care s-a situat în critica puterii. Sorin Roşca Stănescu nu a fost niciodată, să spun aşa, pe la curtea nu ştiu cărui preşedinte sau prim-ministru.
Alina Stancu: Deci, o asociere potrivită.
Crin Antonescu: Şi Sorin Roşca Stănescu este un cetăţean român care are dreptul de a se înscrie în PNL. Niciuna din prevederile din statut nu îl împiedică.
Alina Stancu: O asociere potrivită, domnule preşedinte?
Crin Antonescu: Da. Este un membru proaspăt de care, având în vedere că este o figură publică şi care repet, de 20 de ani în meseria lui, s-a situat întotdeauna de partea democraţiei, noi suntem foarte bucuroşi.
Dan Cristian Turturică: Semnifică această venire o reconciliere cu Dinu Patriciu?
Crin Antonescu: În niciun caz. Dinu Patriciu, dumneavoastră cred că sunteţi absolut convins că este reconciliat definitiv cu Grigore Cartianu şi cu Peter Imre sau cine mai sunt pe acolo. Deci, ei sunt conciliaţi la Cotroceni cu alţi colegi de-ai dumneavoastră.
Alina Stancu: Mulţumesc foarte mult, domnule Antonescu, pentru prezenţa la „Prim plan”. Vă mai aşteptăm.
f bine
ApreciazăApreciază
Buna! Uite un mic articol ca o postare despre jaf si coruptie la CEC Bank Valcea… interesant sa aflam cate mai multe din aceste jafuri
_––_______________________________________________________
Va aducem la cunostiinta fapte de natura penala ce il leaga pe Dl. Stanescu Vasile, om de afaceri din Ramnicu Vâlcea, cu relatii si legaturi in mafia a orasului Ramnicu Valcea, fosta grupare GORUN, de conducerea CEC Bank SA Sucursala Ramnicu Vâlcea, si anume fostul director Dobrisan si actualul director Mariana BARBU, dar si de directorii FNGCIMM, sucursala Craiova, familia dlui LAPADAT
In fapt :
Pe rolul Tribunalului Ramnicu Vâlcea se afla dosarul 3890/90/2010 in care Dobrisan Dorin si Ciogescu Ovidiu sunt acuzati de fapte de coruptie, luare si dare de mita si alte infractiuni.
Dorim sa va aducem la cunostinta ca nu numai aceste doua persoane se fac vinovati de aceste fapta de coruptie, ci si actuala conducere a Sucursalei CEC Bank SA Ramnicu Vâlcea, Dna Mariana Barbu impreuna cu Dl. Claudiu Ciocarlan, director Contencios CEC BANK SA Bucuresti si omul de afaceri Stanescu VASILE, administrator SC MAECLO SRL Ramnicu Vâlcea
In anul 2007, Stanescu Vasile (C.N.P. 1690625384202, – nascut la data de 25.06.1969) si fostul director al CEC Bank SA Sucursala Rm. Vâlcea, Dorin Dobrisan s-au intalnit in prealabil in vederea negocierii comisionului pe care Stanescu trebuia sa il plateasca pentru banii pe care ii va accesa ca si credit
Cateva saptamani mai tarziu, prin conturile SC ElectroVâlcea SRL au fost virati in contul SC MAECLO SRL pentru MATCON SA Bistrita in jur de 300.000 de euro pentru achizitionarea unor instalatii si echipamente de productie a materialelor de constructie.
Transferul a fost aprobat de Dorin Dobrisan fara acordul celor de la Centrala Bucuresti iar banii au fost virati fara nici o garantie si/sau contract semnat in prealabil, ulterior urmand a fi semnate contractele de credit pentru MAECLO SRL de catre Directorul CEC Bank Suc. Vâlcea, Dl.
Dobrisan Dorin si Administratorul SC MAECLO SRL Stanescu Vasile
In continuarea anului 2007, dupa ce firma isi achizitionase materialele de productie, administratorul firmei decide, dupa discutii prealabile cu noul director Mariana, sa intre in insolventa pentru a nu mai fi nevoit sa returneze sumele de bani împrumutate de la CEC Bank SA. De mentionat ca Administratorul SC MAECLO SRL nu a participat nici macar cu 10% aport pentru obtinerea
acestui imprumut.
In Noiembrie 2009, Stanescu Vasile se intalneste cu directorul CEC Bank Sucursala Râmnicu Vâlcea, ii ofera 10.000 de euro si este aprobat pentru un nou credit in valoare de peste 400.000 lei, desi multi dintre consilierii bancii s-au opus.
Noi nu am avut insa un cuvant de spus contra cuvantului directoarei bancii, Mariana Barbu, care ne-a explicat ca: „ este cea mai buna solutie si ca bancherii adevarati sprijina investitorii mici si mijlocii care acum in aceste momente de criza, au probleme” citand dintr-un discurs al dnei Iovu
In contra, i s-a explicat dnei Mariana Barbu ca acesta firma a avut probleme din momentul in care i s-a acordat creditul initial si ca problemele acestei firme nu tin de criza financiara ci de prostul management al societatii. Administratorul este un tepar care ne-investind nimic in
societate o va dori pana la urma in faliment.
Aceste argumente insa nu au ajuns la timp iar Mariana Barbu a acordat societatii inca un imprumut.
Directorul FNGCIMM este convins la randul sau de catre Dna Mariana si Dlul Stanescu sa ii aprobe acest credit pentru o „spaga” mult mai mica, de doar 5.000 de euro. Suma oferita cadou de catre Dl. LAPADAT societatii MAECLO SRL este de peste 800.000 de lei (ron) in garantii de stat, chiar daca societatea era in acel moment in executari silite!
Ce este foarte interesant este structura si destinatia acestui nou credit accesat de la aceeasi CEC Bank SA Râmnicu Vâlcea.
Destinatia initiala a acestui credit este continua retehnologizare a fabricii in 2010, însa din cauza datoriilor si a zecilor de propriri pe conturi in favoarea Directiei Generale a Finantelor Publice, banii vor fi folositi in mare parte la plata datoriilor
Acest nou credit este „împachetat” intr-o refinantare a vechilor credite, dar surpriza, cu aceleasi garantii, deoarece adm. societatii nu are de unde sa aduca noi garantii, si de fapt, in contul sumei platite ca mita directorului sucursalei CEC si a directorului contencios Ciocarlan, nici nu ii este cerut acest lucru.
Tot statul roman este cel care este pacalit din nou, prin intrarea in joc a FNGCIMM, care cere in plus aceleasi garantii ca si CEC Bank SA
BANII unei banci in care Statul este actionar majoritar sunt folositi pentru plata datoriilor unei firme private tot la stat iar garantia acestui credit este data tot de statul roman, prin FNGCIMM
In total, paguba pe care a creat-o acest administrator, Stanescu Vasile societatii CEC Bank SA este de peste 40.000.000.000 de lei vechi (patru zeci de miliarde de lei vechi) sau de aproape un milion de euro
Toate aceste sume pot fi verificate in contractele de credit acordate catre MAECLO SRL de catre Dl. Dobrisan si Dna. Mariana BARBU
Deci, modulul de actionare al lui Stanescu a fost urmatorul:
1) Împrumuturi negarantate de la CEC Bank cu complicitatea Directorului de Sucursala si a celor din Centrala CEC BANK Bucuresti, in special al Directiei Contencios
2) Garantarea cu un teren personal si cu o garsoniera a caror valoare nu mai acopera acum nici macar 5% din valoarea creditului initial, nu mai vorbim de creditele urmatoare
3) Intelegerea cu functionari publici inalti, in special directori de sucursale sau de la centrala, in acest caz dl. Dobrisan, Dna. Barbu Mariana pentru accesarea creditelor
4) Intelegerea cu director FNGCIMM Craiova, LAPADAT, pentru garantarea acestor credite
5) Folosirea de contracte falsificate de catre administratorul firmei MAECLO SRL pentru a dovedi o sursa de venit care de fapt este inexistenta
DOVADA: Societatea putea livra in 2007, in jur de 700mcb materiale de constructii/luna potrivit descrierilor in scopul si finalitatea contractelor de imprumut, iar contractele incheiate de
societate si „depozite, distribuitori”, depuse la CEC Bank SA insumeaza peste 3000 mcb/luna. Aceste contracte au fost „verificate” de catre oamenii apropiati dnei Mariana Barbu
6) Intrarea in insolventa apoi faliment pentru a nu mai rambursa creditele accesate
7) Intelegere prealabila cu SC. Dinu Urse si Asociatii (administratorul judiciar) si vânzarea activelor societatii unor interpusi si lasarea pasivului in seama statului, adica in seama CEC Bank, FNCGIMM si a altor creditori
Pentru verificarea a celor de mai sus, rugam organele abilitate sa verifice urmatoarele:
1) Baza in care a fost acordat creditul initial pentru SC MAECLO SRL in vederea achizitionarii utilajelor de la SC MATCON SRL Bistrita, bani care au fost rulati prin contul SC ElectroVâlcea SRL
2) Contractele fictive care au fost încheiate intre SC MAECLO SRL si respectiv alte firme de “distributie” pe valori si sume fictive pentru a dovedi o capacitate de plata mai mare decât o putea sustine firma
3) Scopul pentru care au fost acordate aceste credite si maniera in care au fost folosite, adica in loc de extindere si retehnologizare fabrica in mod fraudulos si in numele administratorului Stanescu Vasile
4) Garantiile oferite pentru aceste credite si care nu acopereau nici macar 30% din valoarea creditului acordat de SC CEC BANK Râmnicu Vâlcea
5) Garantiile personale oferite de administrator/asociati
6) Baza pentru care a fost aprobata garantarea acestor sume de catre FNGCIMM prin folosirea acelorasi garantii personale
7) Motivele refuzului conducerii CEC BANK Suc. Vâlcea si Centralei CEC BANK Bucuresti de a verifica starea de solvabilitate a societatii SC MAECLO SRL, inainte de a acorda credite si/sau refinantare
Motivele refuzului Dnei. Barbu Mariana din conducerea CEC BANK Suc. Vâlcea de a începe executarea silita a activelor MAECLO SRL in momentul in care era clar ca situatia societatii este dezastruoasa, dar înainte ca aceasta sa ceara protectie prin legea 85/2006
9) Motivul pentru care nu i s-a cerut adm. Stanescu Vasile sa aduca un aport personal in acesta investitie, lasand tot riscul in seama CEC Bank SA si permitadu-i acestuia o perspectiva frumoasa in ceea ce priveste jafuirea statului de niste active in valoare de milioane de euro
10) Motivele pentru care directoarea Barbu Mariana a acordat credite in continuare societatii MAECLO SRL, desi era evident ca societatea nu isi va putea plati creditorii care incepusera executari silite
11) Motivele pentru care directoarea Barbu Mariana a ignorat notificarile executorilor judecatoresti din Ramnicu Vâlcea ce ii anuntau de inceperea executarilor silite impotriva MAECLO SRL si a continuat sa crediteze aceasta societate, adancind si mai mult paguba bancii noastre, CEC BANK SA
12) Motivele pentru care Mariana Barbu nu doreste efectuarea de plangeri penale la parchet pentru toate biletele la ordin avalizate si fara protest pe care le are de la asociatii MAECLO SRL ?
Este evident ca administratorul societatii, Stanescu Vasile, a actionat cu rea credinta in intentia de a crea un mare prejudiciu creditorului principal al societatii MAECLO SRL, CEC Bank SA si a celorlalti creditori ai societatii
Insa acest lucru nu se putea realiza decat cu sprijinul direct al Dnei Directoare BARBU Mariana si al Directorului Dep. Contencios Bucuresti, Claudiu Ciocarlan
Dl Stanescu era dator fata de CEC Bank, datorita contractelor semnate, la urmatoarele actiuni preemptive:
1) Sa informeze banca de orice actiuni deschise in instanta împotriva sa;
2) Sa nu determine prin conduita sa actiuni judiciare si de alta natura care sa duca la prejudicierea CEC Bank S.A.
3) Si multe altele mentionate in contractele incheiate cu CEC Bank in scopul prevenirii unor astfel de situatii, cum ar fi cecuri si/sau bilete la ordin fara acoperire
CEC Bank SA era obligata in cazul incalcarii cauzelor contractuale la executarea silita a activelor societatii in termen de cel mult 7 zile.
Însa, desi au fost deschise mai multe actiuni de executare silita împotriva SC MAECLO SRL, Dl. Stanescu nu a atentionat banca, a mintit si a dezinformat in continuare CEC BANK SA
In schimbul anumitor favoruri, directoarea Mariana Barbu a acordat societatii un alt credit de “redresare” pe care societatea trebuia sa il foloseasca pentru a-si plati toate datoriile fata de creditori
Dl. Stanescu a incalcat toate aranjamentele, contractele si obligatiile sale fata de CEC Bank SA si a folosit o mare parte din acesti bani in interesul sau personal si al directorului Mitroi Nicolae
Dorim sa se raspunda la urmatoarele întrebari:
Care este motivul pentru care Dl. Stanescu nu este anchetat alaturi de Dl. Dobrisan pentru aceste acte de coruptie, de mituire a functionarilor publici pentru obtinerea de favoruri personale?
Faptul ca Stanescu are rezidenta in Paris, Franta desi domiciliul sau este in Ramnicu Valcea, i se poate permite sa infaptuiasca acte de coruptie care duc la pagubirea multor creditori si implicit a economiei romanesti?
Care este motivul pentru care Directorul Sucursalei CEC Bank Dna Barbu Mariana nu este anchetata pentru aceste fapte de mituire?
De ce nu verifica nimeni conturile Societatii ELECTROVÂLCEA SRL pentru a vedea transferurile catre SC MAECLO SRL, ambele firme fiind protejate de Dl. Dobrisan Dorin?
De ce nu este anchetat Dl. LAPADAT, care a garantat foarte multe dintre creditele neperformante ale bancii noastre si care a fost de acord cu toate conditiile cerute de Dna. Directoare MARIANA?
De ce nu se iau masuri pentru stoparea acestui JAF din banii CEC BANK SA, bani ai statului si poporului roman ?
Lasam prin aceste fapte si manifestari ale raului sa ne patrunda in casele noastre pana si crima si nimeni nu zice nimic?
Cine sunte acesti oameni care se cred d-zei locali: Mariana Barbu, Ciorcalan, Stanescu Vasile si Dobrisan ?
Cine este in spatele lor? Este cu adevarat Dl. Radu Sterian GHETEA si/sau Dna Mirela Iovu ?
De ce nu anchetati moartea paznicului de la societatea MAECLO care se face vinovata de faptul ca dupa atatea credite si sume de bani primite in contul sau de la CEC Bank nu avea nici macar factura de curent electric platita la zi; ceea ce a dus la moartea paznicului, un copil de 19 ani din Lungesti, ce s-a incalzit intr-o cuseta de PVC si s-a axfixiat ? S-a scris putin despre acest caz, in click magazin, nu s-a mentionat nici numele societatii nici numele firmei de paza datorita anchetei, dar societatea vinovata este MAECLO SRL si persoanele care au impins societatea in aceasta groapa a datoriilor ce a dus la moartea unei pers. nevinovate
Solicitam sa luati atitudine si sa investigati aceste fapte de coruptie deoarece prejudiciul adus Statului Roman si in mod special Sucursalei CEC Bank Rm. Vâlcea va fi foarte mare
In acest moment se pregateste falimentul societatii MAECLO SRL prin Adm. judiciar DINU URSE SPRL si judecatoarea mituita Paicu Mihaela care va da pana la urma hotararea sa vanzare a activelor unei firme prietene a dlui Stanescu si va lasa CEC Bank si alti creditori cu pagubele?
Daca se va interveni intr-o maniera cat de cat rezonabila se v-a putea opri un prejudiciu de cel putin 30.000.000.000 (treizeci de miliarde de lei vechi) bani pe care societatea MAECLO SRL nu ii va mai achita datorita întelegerii cu directoarea CEC Bank Valcea, Barbu Mariana
In acest faliment urmeaza vânzarea activelor catre o firma fantoma controlata prin Administratorul Judiciar Dinu Urse si Asociatii
Dovada acestui lucru este simplul fapt ca in momentul deschiderii procedurii de faliment al societatii SC MAECLO SRL, CEC BANK SA a fost singurul creditor care a fost informat oficial de acest lucru si care ar fi putut sa îl opreasca pe Stanescu in goana nebuna dupa distrugerea patrimoniului CEC Bank SA
Insa Dna Barbu Mariana, fiind „unsa” de dl Stanescu Vasile si-a neglijat in mod grosolan atributiunile de serviciu si
– Nu a depus opozitie in cele 7 zile premergatoare deschiderii procedurii generale a societatii MAECLO SRL
– Nu a trimis nici un reprezentant al CEC Bank in instanta (in cardasie cu Directorul Ciocarlan, aceasta fiind o atributiune a dansului, fiind director directia Contencios
– Nu are nici un interes in a opri acest jaf, initiat de Stanescu Vasile si Dorin Dobrisan, la care si dansa si-a adus o mare participatiune crescand potentialul pierderii bancii cu peste 20 de miliarde de lei vechi
Nu numai atât, dar banca noastra, prin cardasia celor doi directori, Mariana Barbu si Ciocarlan, CEC BANK nu si-a trimis nici macar un reprezentant si nu a mentionat nici macar pentru un moment ca NU ar fi de acord cu intrarea societatii MAECLO in faliment si posibilitatea pierderii a peste 40 (patruzeci) de miliarde de lei?
Intelegem deci ca cei doi directori ai CEC BANK SUNT de ACORD cu falimentul clientilor lor din moment ce noi nu am vazut nici un gest care sa ateste contrarul?
Daca in Romania bugetarilor simpli li-i se taie salariile iar bugetarilor de lux cu salarii nesimtite, cum sunt Mariana Barbu, Dorinel Dobrisan, Claudiu Ciocarlan si altora nu li-i se face nimic, atunci noi vom merge pana la capat, pana la Presedintele Romaniei si pana la CEDO!
Daca nu vom gasi dreptate in aceasta tara, atunci sa ?titi ca toata EUROPA va auzi de acesti tâlhari care au pagubit si pagubesc in continuare statul si poporul, Barbu Mariana, Dobrisan Dorel si Claudiu Ciocarlan!
Daca nu s-a facut acest lucru, si anume anchetarea Marianei Barbu si a lui Stanescu Vasile, care din surse neoficiale ar fi sustinut de catre însusi Dl. Radu Sterian GHETEA si Vicepres. CEC BANK Dna Mirela IOVU, asa cum se zvoneste, insemna ca nu se vrea, deoarece ar cadea si alte capete importante!
DAR! Pana aici! De la jaf si nepasare, s-a ajuns la CRIMA!
Este banca noastra, a romanilor, si nu vom permite ca aceasta banca sa fie urmatorul BANCOREX, oricat ar vrea unii si altii, chiar multi din conducerea acestei banci!
Nu numai atata, dar acesti oameni si aceste fapte pun intr-o lumina urata si falsa pe toti lucratorii cinstiti si onesti ai CEC BANK SA!
De aceea suntem decisi sa continuam pana la final demascarea acestor tâlhari, impostori si jefuitori ai avutiei nationale, a statului Roman, a viitorului acestei tari si a noastra a tuturor!
Semneaza:
Un grup de oameni de bine din cadrul CEC Bank Râmnicu Vâlcea
ApreciazăApreciază