Interventiile presedintelui PNL, Crin Antonescu, in cadrul conferintei de presa USL (25.01.2012)

“În privinţa declaraţiilor sau atacului, cum tehnic a fost numită intervenţia de aseară a preşedintelui, nu am să răspund la aspectele caraghioase privitoare la asocierea dintre noi, liderii opoziției, și domnul sau tovarășul Voronin. S-a subliniat îndeajuns, a spus-o și Victor Ponta ieri, am văzut că au spus-o şi comentatori prestigioşi. Totuși, nu noi am băut frățește cu Voronin, n-am făcut noi schimb de, mă rog, produse viticole ș.a.m.d. Sunt caraghioslâcuri și dacă președintele a fost șocat, citez, de faptul că am declarat lucruri similare, eu cred că ar trebui să fie şocat de faptul că noi am declarat şi am cerut lucruri similare cu cele pe care le cer mii şi mii de cetățeni români aflați în protest, în România. Adică: demisia președintelui, Guvernului, Parlamentului și alegeri anticipate.
A doua remarcă, şi ultima în legătură cu episodul de aseară, este că preşedintele a încercat, din nou, să prezinte opoziţia din România ca irațională și pusă pe demolare, cum spunea, sau pe haos. Solicitând demisia președintelui, demisia Guvernului şi alegeri anticipate şi pentru Parlament, evident că nu cerem ca România să rămână în haos și neguvernată. Potrivit prevederilor constituționale, și știe toată lumea și o știe și președintele Băsescu, potrivit prevederilor constituționale, în cazul demisiei preşedintelui, prerogativele sunt preluate, până la alegerea unui noi președinte, de președintele Senatului. Avem președinte al Senatului.
În cazul demisiei Guvernului, până la învestirea unui nou guvern, Guvernul demisionar rămâne să asigure cele necesare administrării țării. În cazul alegerilor anticipate parlamentare, până la momentul în care intră în mandat noii parlamentari, Parlamentul demisionar sau Parlamentul dizolvat rămâne pe loc. Deci, toate lucrurile acestea se ştiu. Nimeni nu propune anarhie. Nimeni nu propune dezordine. Nimeni nu propune o țară neguvernată.
Singura persoană care, împreună cu supuşii săi, a dus România și riscă s-o ducă în anarhie, să pară ca o țară neguvernată, să fie o țară pe care nu numai noi, dar practic toată presa internaţională o prezintă așa cum e, adică într-o gravă criză, este actualul președinte Traian Băsescu, aşa cum l-aţi văzut cu toţii aseară și l-ați auzit și cum nu doresc să mai comentez.
Al doilea lucru pe care îl spun este că, sigur, nu jandarmii şi nu pedeliştii, udemeriștii și uneperiștii sunt unitățile care luptă acum cel mai disciplinat în acest război de partea lui Traian Băsescu. Unitatea specială care luptă până la capăt alături de Traian Băsescu este unitatea alcătuită din foşti jurnaliști și foști comentatori, care creează în fiecare zi diversiuni.
Ultima diversiune este legată de aşa-zise disensiuni în interiorul Uniunii Social Liberale. Trebuie să afirm foarte clar, cu ceilalți doi colegi lângă mine, un lucru pe care l-am afirmat mereu. Uniunea Social Liberală este mai unită și mai hotărâtă ca oricând. La aproape un an de la constituirea ei, Uniunea Social Liberală a dovedit că rezistă tuturor atacurilor și tuturor diversiunilor și împlinirea în curând a un an de existență a Uniunii Social Liberale ne găsește, repet, mai uniţi decât oricând.
În chestiunea reacţiei noastre la nivelul Parlamentului, a grupurilor noastre parlamentare, față de refuzul, cel puțin de până acum, al majorității de a merge la alegeri anticipate, am spus-o clar şi o repet, vom avea o reacţie comună. Este exclusă varianta în care speră unii ca un partid și un grup parlamentar din USL să facă ceva şi altul altceva. Am spus-o de la bun început, am spus-o și după discuția informală din grupurile parlamentare PNL, vom construi şi vom aplica o soluţie și o acțiune comună. Și așa va fi.
Categoric, există păreri şi există păreri diverse în interiorul fiecărui partid, dar avem capacitatea și maturitatea politică de a lua o hotărâre împreună și de a o respecta toți, toate partidele și toate grupurile parlamentare ale Uniunii Social Liberale, toţi parlamentarii fiecărui partid din Uniunea Social Liberală.
În sensul acesta, nu am niciun fel de legătură, niciun fel de susținere față de declarații care s-au făcut ieri, declaraţii ale unor parlamentari liberali – domnul Orban, doamna Adriana Săftoiu. Este dreptul lor, până când nu s-a luat o decizie, să facă declarații. Sigur că o declarație politică comportă o anumită responsabilitate şi nişte riscuri, dar, e foarte limpede, sunt declarațiile domniilor lor exclusiv.
Declaraţia mea ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal și co-președinte al USL este cea pe care am făcut-o mereu și pe care o reîntăresc. Și în această problemă ca și în toate celelalte, Uniunea Social Liberală va acţiona unitar, coerent, într-un moment în care opoziția politică din România și parte a societății românești care dorește o schimbare, posibilă doar pe căi politice, au nevoie, înainte de toate, de unitate și de coerență și nu vreau să existe niciun fel de îndoială că această coerență și această unitate se vor menţine.”

Întrebări din partea mass-media:

Jurnalist: Aș vrea să vă întreb, domnul Ponta declara zilele trecute la o emisiune tv  că nu va schimba şefii serviciilor de informaţii. Dumneavoastră care reclamați filajul serviciilor la un moment dat, ce părere aveţi despre această idee?
Crin Antonescu: Domnul Ponta nu a afirmat niciodată că va schimba dânsul sau nu va schimba șefii serviciilor de informații, pentru că domnul Ponta e un om politic și în plus un jurist care știe bine Constituţia şi care o va aplica. Și domnul Ponta ca prim-ministru să spunem sau hai să zicem că ar fi președintele României, știe că în conformitate cu legile din România, nu un om singur, fie el și președinte al României, schimbă sau nu schimbă şefii serviciilor de informații, ci este o hotărâre, care încă în conformitate cu Constituția României – și dacă s-a respectat în timpul lui Băsescu, fiți sigur că se va respecta și pe timpul lui Ponta, se ia până la urmă de către Parlament, existând un drept al președintelui de a propune ș.a.m.d. Deci ce să vă spun eu?

Jurnalist: Nu, nu despre asta era vorba, nu cred că am fost eu foarte explicit.. Domnul Ponta spunea că nu s-ar impune după ce veți ajunge la guvernare nu va face această schimbare. Dumneavoastră ce părere aveți?
Crin Antonescu: Deci, eu nu am în niciun fel convingerea că servicii care trebuiau să fie perfect independente și să nu desfășoare activități cu caracter sau cu consecințe partizane au făcut-o. Mie trebuie să mi se spună și aștept momentul în care voi avea în România autorităţi care să determine pe cineva să îmi spună cine ascultă telefoane, cine face filaj, de ce, cu ce mandat ș.a.m.d.    Aceste lucruri când vor căpăta răspuns vom putea să evaluăm exact activitatea tuturor instituțiilor, inclusiv a serviciilor, ca și a parchetelor, ca și multe altele, iar decizia de a schimba sau de a nu schimba se va lua, și aici sunt perfect de acord cu domnul Ponta, pe baza evaluării de către decidenți, care sunt mai mulți, nu e unul singur vreodată, a activității și a performanței acestor instituții. Însă cred că lumea nu e în stradă adunată de întrebarea dacă Ponta sau dacă Antonescu vor schimba sau nu vor schimba pe cutare sau pe cutare. Deocamdată lumea în stradă, indiferent când ne trezim și ce citim când ne trezim, nu strigă nici ”Jos Maior!”, nici ”Jos Ponta!”, nici ”Jos altceva”, ci strigă ”Jos Băsescu!”

Jurnalist: Aţi fost contactaţi astăzi de domnul Traian Băsescu sau de  intermediari în perspectiva intervenţiei publice pe care a anunțat că o va avea astăzi?
Crin Antonescu: La mine este simplu stimate domn. Eu în cei șapte ani de mandat, mandate prezidențiale ale domnului Traian Băsescu, am fost o singură dată contactat de către domnia sa, în toamna de tristă amintire a anului 2009, în cursul campaniei electorale, în primul tur, contactat pentru a fi consultat atunci de către domnia sa în legătură cu condiţiile unei dezbateri televizate în trei sau în cinci sau în șapte, dacă vă aduceți aminte, în campania electorală prezidențială din acea epocă. Cu excepţia acestui contact, ca să mă exprim în termeni de la structuri, nu am avut vreun altul, nici în aceste zile și niciodată. Și sincer cred că nu îl vom avea.

Jurnalist: Domnul Mircea Diaconu spunea că s-ar fi ajuns la nivelul PNL la o altă formulă, în afară de aceea a demisiei parlamentarilor, care ar presupune niște riscuri electorale.
Crin Antonescu: Recapitulez, succint. După ședința celor două Camere ale Parlamentului, aflate în sesiune extraordinară, luni, am convocat o reuniune cu caracter informal a parlamentarilor, cei mai mulți dintre parlamentari, că unii și plecaseră, liberali, pentru a discuta într-un cadru informal ce e de făcut mai departe, pentru a discuta între noi acest lucru și pentru a vedea mai departe în discuțiile cu partenerii noștri care e soluția de urmat. Pentru că atunci am constat că deși informală reuniunea, bună parte din reprezentanții media se aflau la uşă, nu chemaţi de mine, dar se aflau acolo, şi pentru că mi s-a părut, neavând nimic de ascuns în general și în particular atunci, că este mai corect dacă tot oameni stau acolo și prind așa câte o știre pe câte o sursă care mai merge, mă rog, să facă nevoile, am ieșit foarte clar și am declarat despre ce am discutat, cât și ce am discutat înăuntru. Am spus limpede că Partidul Naţional Liberal nu a luat o decizie oficială, pentru că nu nici nu avea forul, care e Delegația Permanentă, pentru a lua o astfel de decizie. Am spus limpede că vom avea o decizie la care vom ajunge cu partenerii noştri și vom acționa, vom pune în practică această decizie doar împreună, şi am mai spus că din discuţia de acolo, informală, s-a conturat disponibilitatea sau, chiar din partea multor parlamentari, dorinţa ca acest răspuns al nostru să fie retragerea, demisia din Parlament. Am precizat atunci ceea ce precizez și acum că au fost clare două lucruri: 1. că facem doar ceea ce vom conveni împreună cu aliații noștri, deci ce face, facem toți și 2. că ceea ce se hotărăște la nivelul PNL-ului şi la nivelul Uniunii Social Liberale trebuie urmat, că de aia suntem un partid, trebuie şi va fi urmat de către toţi parlamentarii Partidului Național Liberal, Partidului Social Democrat, Partidului Conservator. Asta e tot.

Jurnalist: Și ați convenit ceva?
Crin Antonescu: Tocmai v-am spus că a fost o discuție informală din care s-a degajat o variantă pe care am și anunțat-o. V-am spus că nu am avut atunci o discuție oficială, vom oficializa aceste discuții și vă vom aduce la cunoștință întocmai şi la timp, ca-n armată, întocmai şi la timp decizia Uniunii Social Liberale. Vă spun de pe acum însă că va fi una și va fi urmată de noi toți.

Jurnalist: CCR motiva lipsa unei sentinţe prin prisma impactului bugetar. Care credeți că sunt argumentele pentru decizia luată astăzi?
Crin Antonescu: Cred, ca un profan în materie, că asta ar trebui studiat de acum înainte în facultățile de drept, la capitolul Așa nu! Deci, Curte Constituțională mă pronunţ asupra constituţionalităţii unor acte, unor legi. Prin ceea ce a spus Curtea Constituțională data trecută a spus, de fapt, așa: În funcţie de cât costă, vă spun dacă un lucru e constituţional sau nu. Ceea ce este absurd, nu mai am nimic de adăugat. Ar urma, pe cale logică, astăzi, în motivare să vedem şi faptul că această Curte Constituțională a calculat și a evaluat că nu se face mare economie. Deci, să-l contrazică pe bietul domn Boc și sub acest aspect, da’ suntem în afara dreptului.

Etichete:, , , , , ,

Un comentariu pe “Interventiile presedintelui PNL, Crin Antonescu, in cadrul conferintei de presa USL (25.01.2012)”

  1. William Peterson cluban 4 februarie 2012 la 3:12 PM #

    Pentru cei care rad de Crin Antonescu si de Victor Ponta, deoarece pastreaza un bun simt strain nazistului Basescu, sa se mai gandeasca.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: