Ivy: Comentatorul basist tipic

Un tratament (auto)fabulatoriu pastisat dupa un membru de seama al “societatii civile de buna calitate”

combo(Ne)dezastru, (ne)dictatură, (anti)criză, nemernicii, jos opozitia!

Comentatorul basist tipic (naiv sau mercenar sau si una si alta, telectual si/sau (rau)facator de opinie) al zilelor noastre e un ins veşnic cu capul pe sus, dar “ursuz a la Urmuz” (fara de noima), care priveşte cu o suspicioasa superioritate în jur spre sus (oare ce-o zice “barasonul meu, Zeusul zoios”) si se răsteşte la opozitie. Ferească Dumnezeu să-ţi zică că n-o duce bine sau că e (ne)mulţumit de ceva! Iar dacă îl întrebi ce-l supără, fiindcă, pe câte ştii, nu înfruntă chiar atunci o gravă situaţie personală, chiar din contra, in anii de criza sinecurile s-au marit, îţi răspunde indignat, ceva de tipul: aşa nu se mai poate cu opozitia asta! De ce?, întrebi. Păi nu vezi dezastrul din jur?, exclamă, gata să te ia de gât că nu vezi. A, criza, ţi-a scăzut salariul? Nu, domne, mie nu inca, (dar salariul meu sinecurist nu mai tine mult) da’ uite cum e cu spitalele, cu şcolile, cu administraţia, recită el. Înţeleg, zici. Nu înţelegi nimic. Explică-mi, rogu-te! Se vede că nu înţelegi nimic, fiindcă eşti dintre ăia orbi care nu văd că Antonescu, Ponta şi ai lui sunt de vină! Nu văd, zici intimidat, că in general puterea e de vină.

Poate că… Tu vezi? Păi sigur că văd! Unde vezi? La televizor, unde? Tu nu te uiţi la televizor la B1 sau TvInfo? Nu mă uit. Rău faci. E cum îţi spun, ăştia din opozitie au vândut ţara! Cui?, întrebi. Ălora, de la FMI, corporaţiilor, capitaliştilor globali! Ăştia ălora, deci. Da, în plus, Crin e dictator in partid ca în Belarus. Dar, încerci o replică, chiar ambasadorul american a spus că nu e dictatură la noi, fiindcă putem să demonstrăm liniştiţi contra opozitiei fără a fi împuşcaţi de pe acoperişuri ca în Siria! Ambasadorul, răspunde comentatorul basist tipic care e şi patriot, să intervina mai grobian in forta cu interesele lui ca pierdem ale noastre sinecuri! Urmează şi el instrucţiunile şefilor. Gândeşte-te, Deveselu, scut antirachetă, interese etc.! Mă gândesc. Păi n-ai spus că să-şi vadă de ale lui? Dar dacă „ale lui“ sunt şi ale noastre?, faci pe subtilul. Mai slăbeşte-mă cu (anti)americanii matale, ăstia nu vor mereu să fie hegemoni şi de fapt ei (nu) ne-au adus criza asta pe cap! Dar cu europenii cum e?, încerci o fentă laterală. Vai de ei!, zice. Uită-te în ce hal au ajuns: euro se duce de râpă! Asa le trebuie daca n-au pus in aplicare metodele Base-Boc-Ialomiteanu. Am spus eu de la început că o monedă unică la multe state nu se poate! E ne-neocon, te atenţionează grav.

Te concentrezi, dar nu-ţi aminteşti când s-a spus asta. Totuşi mai faci o încercare: dumneata de unde eşti aşa de sigur că se duce de râpă? Ei, zice conciliant, poate se duce, poate nu se duce, dar să-ţi spun drept, nici nu mă interesează: pentru noi, ăştia mici telectuali lingai, pupincuristi la base, tot o sa gasim noi unul, dar nu asa de barosan cum e el! Sistemul în ansamblu e greşit. Sistemul?, întrebi. Da, capitalismul, aşa zisul neoliberalism. Eşti ne-neocon?, încerci să-l plasezi. Fii serios, se apără el ca de o gravă insultă! Eu sunt de dreapta, sunt monarhist, ca şi taică-meu şi neam de neamul nostru. Nu ştiam, spui deferent. Vrei să vină regele? Ce contează ce vreau eu?, zice; oricum nu-l lasă ăştia, opozitia. Lasă că nici cu ăia nu mi-e ruşine! De fapt toţi sunt totuna. Cine sunt totuna?, întrebi. Ăştia şi cu ăia, zice. Tot nu înţelegi. Se apropie ca şi când ar vrea să-ţi comunice un mare secret: Da, dacă te uiţi mai adânc, ai să vezi că „neoliberalismul este continuarea bolşevismului cu alte mijloace, specifice neoconismului“, spune sentenţios citând dintr-o revistă subţire. Te uiţi mai adânc, dar tot nu-i vezi la fel pe ăştia şi pe ăia. Credeam, zici, că diferenţa de mijloace contează cât-de-cât. Prefer să fiu obligat să plătesc o asigurare de sănătate privată, dar nu din sinecura barosana, ci din profesia mea liber aleasa, decât să fiu trimis fortat la munca la Canal. Eşti naiv!, exclamă omul enervat, chiar şi Soljeniţîn zicea că nu-i mare diferenţă… Da, dar Soljeniţîn, cu tot respectul pentru scriitor, s-a dovedit a fi un naţionalist velicorus… Tace încruntat. Dar se lumineaza pentru un moment cand o figura blonda, care aduce cafelele ordonate, ii reaminteste ca ar trebui sa faca eforturi monumentale sa nu cada in ispita lu’ Nuti, ca ea nu e de nasul lui, ci doar a Lui, Marele Nas peste secta lor a ‘telectualilor de dreapta basisti…

Schimbi pista: Atunci susţii puterea? Fii serios!, se stropşeşte. Eu am un singur licurici. Marele licurici de aici. (in sotto voce) Desigur si pe Marele Licurici al marelui licurici de aici. Păi maimuţoii ăia de ministri cu “boculet tartoret” sau acum cu “ungurenel iezuitel” nu-s cu nimic mai breji decât ăştia din opozitie! Toţi sunt nişte nemernici, nu degeaba cei din Piaţa Universităţii nu-i primesc pe cei de la partide şi strigă lozinci împotriva tuturor. Jos toţi! Înţeleg, te luminezi, ţii cu societatea civilă! Lasă-mă, domne, şi cu ăştia, nu vezi că nici ei nu se înţeleg! Ba se reclamă unii pe alţii pe la televizor, ba se despart, ba formează „coaliţii“ cu efect cât o ceapă degerată. Uneori iau bani de la putere, alteori speră să-i umfle de la opoziţie. Tocmai îi înjura unul la televizor că… Adevărat, zici, dar totuşi unii parcă au ceva dreptate… Dar de fapt, se enervează din nou omul meu, ei pe cine reprezintă? De ce ei sunt „societate civilă“, cand noi suntem “societatea civila de buna calitate”? Şi arată spre sine (nu spre tine). Cine te opreşte, spui, să activezi într-un alt GONG (ONG sub acoperire SIE, finantat sinecurist-propagandistic de guvern) ? Aş activa, dar am atâtea treburi chiar acum nu cu slujba, copiii, firma, casa, soacra, etc., ci ca acum odata cu venirea lui MRU suntem desconspirati pe fata si nu stiu daca mai fac vreo para in piata libera a muncii telectuale! Și de fapt, mai au ei nevoie de unul ca mine care să le spună “adevărul meu neocon verde” în faţă? Și acolo vechile aranjamente incep sa se duca dracului, îţi spun eu… Scrie petiţii pe net, mai încerci să-i propui. Nu au efect, răspunde, si acum cu ATAC, mi-e si putin teama, eu sunt telectual sinecurist (na ca era sa zic securist) inca neresapat…

Dă un exemplu şi curăţă mizeria de pe trotuar. Aş face-o, dar am tensiune. Înregistrează o organizaţie pentru copiii orfani. E complicat. Plantează un pom-doi. Vine seceta şi se usucă. Nu vezi, domne, că ăştia au prăpădit toate sistemele de irigaţii! Îţi spun eu că sunt vânduţi toţi astia din opozitie, revine el pe terenul favorit. Doar n-o să-mi spui că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu!, replici tu. Măcar pe atunci, zice îngândurat, aveam şi noi o speranţă! Care „noi“, zici, dumneata aveai pe atunci zece ani! Ei, n-o lua chiar aşa! Noi, românii! Nu vezi că ne scade şi populaţia! E un genocid!, se inflamează din nou.

Cedezi: bine, hai să lăsăm politica. Dar comentatorul basist tipic, deşi cam ostenit, musai să aibă tot el ultimul cuvânt, prin societatea civila de buna calitate. Se uită pe geamurile cafenelei unde tocmai vă beţi în tihnă cafelele agrementate cu frişcă şi spune cu năduf: în plus şi ce vreme nasoală! (con appassionata voce) Ah Nutii, ce nasol ca va trebui sa te schimb inca odata! (con inquieto voce) Oare Corinuta e la fel de ‘teligenta si blonda? Au dreptate ăia cu fenomenele extreme, că distrugem planeta!

Te uiţi şi tu. Fenomen extrem: e februarie şi ninge… //

sursa: Societatea civila de buna calitate

Etichete:, , , ,

Un comentariu pe “Ivy: Comentatorul basist tipic”

 1. ivi 13 februarie 2012 la 12:31 PM #

  Gura pacatosului (naiv sua iezuit) adevar graieste…
  Pacatosul naiv – se bazeaza pe o „fabulatie” ridicata la rang de „principiu si/sau postulat” …supunand „fabulatia” unei minime critici de tip „psihanaliza politica” pe „fabulatia” (vezi Revista 22) acestui membru din „societatea civila de buna calitate” a rezultat „desconspirarea” care poate sa duca la „desvrajirea membrului marcant al societatii civlie de buna calitate” sau nu …daca din „pacatos naiv” a devenit unul de tip „pacatos iezuit” atunci… „societatea civila de buna calitate” e irecuperabila!

  Sa privim din aceasta perspectiva cei doi premieri ai lui Base – Boc si Ungureanu…
  Se poate spune ca deosebirea (initiala de intrare in relatia presedinte-premier) dintre obedienta lui Boc si obedienta lui Ungureanu este data de faptul ca unul este un „Yesman naiv” (da si pe fata si pe la spate), celalalt este un „yesman iezuit” (da pe fata si probabil nu pe la spate)…

  Si atunci va inivit sa raspundeti la urmatoarele intrebari:
  -a ramas „yesman naiv” Boc pe toata durata mandatului?
  -in cat timp „yesmanul iezuit” Ungureanu il va „executa simbolic psihanalitic” pe „tatucul lui” ‘Base?

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: