Mediafax – Renate Weber le scrie preşedintelui CE, premierului olandez şi comisarului Reding despre site-ul PVV

Eurodeputatul PNL Renate Weber le-a scris, luni, preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, comisarului Viviane Reding şi premierului olandez Mark Rutte, exprimându-şi indignarea faţă de apariţia site-ului PVV şi solicitându-le acestora să explice măsurile pe care le au în vedere. „Sunt şocată şi indignată de apariţia site-ului Partidului Libertăţii din Olanda care invită oamenii să posteze reclamaţii despre muncitorii din ţările Europei Centrale şi de Est. Şi nu vorbesc doar în numele meu, în calitate de deputată de România în Parlamentul European şi vicepreşedintă a Intergrupului Anti-Rasism şi pentru Diversitate a Parlamentului European, ci, de asemenea, în numele multora dintre concetăţenii mei români care m-au contactat în aceste ultimele zile – şi care, probabil, v-au contactat şi în mod direct”, scrie Renate Weber în mesajul transmis către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vicepreşedintele CE, Viviane Reding, comisar pentru drepturi fundamentale, precum şi către premierul Olandei, Mark Rutte.

Ea spune că apreciază „reacţia energică” a comisarului Reding la iniţiativa flagrant discriminatorie a PVV şi speră că această primă declaraţie va fi urmată curând de acţiune. „Avem datoria de a apăra valorile fundamentale şi principiile Uniunii Europene şi – concomitent cu faptul că cetăţenii, mass-media şi societatea civilă din Olanda ar trebui să respingă puternic, din interior, asemenea acte rasiste şi xenofobe – şi Comisia ar trebui să adopte o poziţie la fel de fermă şi să demonstreze că astfel de iniţiative sunt inacceptabile”, scrie Weber.

Europarlamentarul PNL întreabă în acest context care sunt paşii următori pe care i-a întreprins sau pe care intenţionează să îi întreprindă Comisia în legătură cu acest subiect.

De asemenea, Renate Weber îi solicită premierului Olandei, Mark Rutte, şi întregului său Cabinet să adopte o poziţie publică în legătură cu iniţiativa PVV, în sensul de a respinge acesta şi orice alt act discriminatoriu. „Atât timp cât Guvernul dumneavoastră acceptă încă sprijinul PVV în Parlament, sprijină implicit şi complice această acţiune rasistă şi xenofobă”, îi transmite Renate Weber premierului Rutte, prin intermediul scrisorii trimise luni.

Ea a adăugat acestui mesaj personal o scrisoare deschisă de protest iniţiată pe Facebook de români stabiliţi în Olanda şi adresată instituţiilor europene şi partidelor politice şi autorităţilor olandeze. „Mulţi dintre noi avem familii aici, lucrăm pentru instituţii sau companii olandeze, respectăm legile şi contribuim din toate punctele de vedere (economic, cultural, profesional, ştiinţific etc.) la buna funcţionare a statului olandez. Nu dorim decât să ni se dea dreptul de a putea avea o viaţă normală în ţara în care am ales să trăim (libertatea de exprimare, dreptul la muncă, fără atacuri rasiste şi xenofobe). Suntem mândri de originea noastră şi cerem să fim trataţi în termeni egali cu toţi cetăţenii Uniunii Europene!”, se afirmă în textul scrisorii de protest, pentru care se strâng în continuare semnături.

Comisia Europeană (CE) a denunţat vineri un site al partidului de extremă dreapta olandez PVV care incită la denunţarea unor „probleme” cauzate de cetăţenii Europei de Est, îndemnându-i pe olandezi să nu dea curs acestui apel la „intoleranţă”, relatează AFP.

Site-ul Partidului Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders „este total opus principiilor” libertăţii şi liberei circulaţii a persoanelor în Europa, a apreciat comisarul UE însărcinat cu Justiţia Vivianne Reding într-un comunicat. „El îndeamnă în mod deschis oamenii să fie intoleranţi”, a relevat ea. „Noi îndemnăm cetăţenii Olandei să nu dea curs acestei intoleranţe. Ei ar trebui, din contră, să spună clar pe site-ul PVV că Europa este un loc al libertăţii. Intoleranţa nu are ce căuta pe continentul nostru”, a continuat Reding. „În Europa, noi apărărm libertatea. Suntem pentru un continent deschis, în care cetăţenii pot să se deplaseze, să muncească şi să studieze unde vor. Cetăţenii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) ar trebui să se simtă acasă indiferent care este locul unde au decis să stea”, a subliniat ea.

Reclame

Etichete:, , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. România este ţara oamenilor puturoşi, în opinia primului ministru! Ponta şi Iliescu îl dojenesc! uşor. « Popateapa's Blog - 13 februarie 2012

    […] noştri, stau în casă, la căldură. Şi am văzut cu toţii, aceasta se întâmplă. Şi la inundaţii, şi la nămeţi. (…) Nu se poate aşa ceva…. Nu putem plăti lenea la nesfârşit. Este lipsă de respect […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: