Ziare.com – Alina Mungiu-Pippidi: Cand ar trebui sa revina Opozitia in Parlament?

Nametii au inchis tara, dar si democratia romaneasca s-a blocat. Nici o sansa de dialog serios: de ce sa chemi luni Opozitia la Cotroceni sa discuti despre pactul fiscal european, cand de joia trecuta Victor Ponta spusese ca-l sustine?

Era evident ca o asemenea chemare la dialog nu are nici o sansa. De ce sa se intoarca Opozitia in Parlament sa faca figuratie?  Singurul, dar singurul subiect care poate debloca impasul sunt alegerile. In fond, nu are de ce sa coopereze o Opozitie careia pe fata i se pregatesc legi electorale defavorabile – nu mai departe de saptamana trecuta, Ziare.compublica planurile PDL de a manipula circumscriptiile electorale in favoarea sa.

Puterea nu e renuntat la comasarea alegerilor, a fost facuta sa renunte, de strada si de Curtea Constitutionala. Dar deja impinsese, in ciuda opozitiei societatii civile si a partidelor, legea alegerii primarilor dintr-un singur tur, care face pe alde Mazare, Falca si Oprescu deja primari, chit ca nu se vor deranja la vot decat 20% din cetateni maximum, si vreo 30% din acestia vor vota cu ei.

Saaptamana trecuta am primit o scrisoare de la domnii Victor Ponta si Crin Antonescu, informandu-ma ca vor sa semneze Carta Alba a Bunei Guvernari elaborata de societatea civila.  In nume personal s-au mai alaturat pe http://www.romaniacurata.rosi alti oameni politici, de toate culorile si calibrele.

De la Putere insa nu a venit nimic in mod oficial. Poate ca ei nu vor o Carta Alba a Bunei Guvernari, sau nici o buna guvernare in general, sau nu ar plati de doua ori mai mult deszapezirea ca in Suedia pentru ca sa ne troienim de cum vine ninsoarea? Poate sunt ocupati cu ninsorile? Nu stiu, dar solutia impasului politic este chiar din primele masuri ale Cartei, ele suna asa:

1.1 – Adoptarea oricarei legislatii si decizii electorale numai prin consultare si larg consens (doua treimi) pentru a evita ca partidele de la putere sa ia decizii unilaterale in avantaj propriu, si:

1.2 – Instituirea de urgenta a unui grup de lucru care sa supravegheze aducerea la zi a listelor de vot in conformitate cu noile date ale recensamantului, sub supravegherea unei comisii parlamentare.

Nu vi se pare ca aceste doua lucruri sunt ceva mai urgente decat votul prin corespondenta sau alte marote ale PDL si au potentialul de a recrea un climat de incredere si corectitudine in jurul alegerilor, chit ca nu vor fi anticipate, ca Puterea actuala se va crampona pana in ultima zi?

Sa fiu in locul celor care conduc cele doua Camere as invita Opozitia sa se intoarca la Parlament pentru a discuta cu prioritate aceste doua puncte, nu altele.

Au disparut 2.6 milioane de oameni din tara, si asa erau listele de vot vai de capul lor, sa vezi acuma voturi la morti si disparuti, si oamenii de zapada pot vota in conditiile astea. Si la ora asta nu exista un comandament care sa lucreze din greu sa avem niste liste electorale exacte, publicabile din vreme, ca sa le putem verifica? Nimic? Nimic.

Mai sunt si alte puncte in Carta la capitolul alegeri care merita discutate, cum ar fi: simplificarea conditiilor, in prezent restrictive, de constituire a unui partid politic, adoptarea unei initiative legislative de eliminare a traseismul politic la parlamentari, dupa modelul existent deja la primari, amendarea legii finantarii partidelor politice pentru interzicerea completa a finantarii de catre persoane juridice, ca in Polonia, ca sa taiem odata circuitul firme-partide si reciproca, extinderea controlului Curtii de Conturi la toate operatiunile financiar contabile ale partidelor politice, si asa mai departe.

Toate acestea trebuiesc discutate intre partidele de la putere si cele din opozitie impreuna cu societatea civila. Dar trebuie sa incepem de undeva, si anume la legislatia electorala din anul acesta si la aducerea la zi a listelor de votanti. Deschiderea unui dialog pe tema asta ar fi un semnal ca Puterea a inteles ca nu poate lua decizii de acest gen in mod unilateral, ar aduce inapoi Opozitia pe banci si ar preveni iesirea din nou in strada. Ca nu e nici un risc sa prevezi ca o sa vina si momentul topirii zapezilor. Totdeauna vine.

Etichete:, , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Ziare.com – Alina Mungiu-Pippidi: Cand ar trebui sa revina Opozitia in Parlament?”

 1. Marcu Gheorghe 15 februarie 2012 la 6:27 PM #

  Doamna Alina,
  Sunt de acord cu propunerile facute de catre Dumneavoastra ,pentru revenirea opozitiei in parlament! Sunt un simpatizant al opozitiei si un contestatar vehement al lui Traian Basescu si al coalitiei sale de stransura! Cred ca ,totusi,este necesara reintoarcerea in parlament a opozitiei ,pornind de la doua obiective:
  1-prin participarea la sedintele comisiilor parlamentare ,in unele ,de la senat ,fiind chiar majoritari,vor putea sa-si promoveze initiativele legislative proprii;
  2-prin prezenta in plen,vor impiedeca fraudarea voturilor(cum s-a intamplat la legea unitara a pensiilor,fraudata de catre cuplul Roberta Anastase-Voinescu!)

  Apreciază

 2. ivi 15 februarie 2012 la 7:28 PM #

  Ma bucur doamna Mungiu ca ati revenit in normala societate civila și nu în ”societatea civilă de bună calitate”… (pentru vreo 7 ani ati fost putin absenta …stiu ca nu v-a fost usor dupa o sustinere mult prea lunga si neconditionata a unei ”președinte-nu sau așa presedinte lipsa”…
  Dar un singur lucru va rog – faceti critica, mai clar și mai normal, simplu și transparent și nu cu o ”jumatate de gură”…

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: