Cotidianul – O lege pentru siguranţa PDL şi a lui… Dan Diaconescu

Cotidianul.ro a informat încă din luna septembrie 2011 că actuala Putere nu are nici cea mai mică intenţie de a modifica actualul sistem electoral, singurul care avantajează PDL. Legea (neconstituţională) pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea a reprezentat o diversiune de ochii lumii.

Alegeri pe gustul PDL, UNPR şi PPDD

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis spre publicare la Monitorul Oficial, actualizarea anuală a colegiilor uninominale. Pentru Camera Deputaţilor sunt 312 colegii uninominale pe teritoriul naţional şi 4 în diaspora, iar pentru Senat sunt 135 pe teritoriul naţional şi 2 în diaspora. Cu alte cuvinte, nu s-a modificat nimic în raport cu alegerile din 2008.

Practic, sistemul legislativ adoptat în 2008 convine acum de minune pentru PDL, aflat în postura de vioara a doua în alegeri şi cu procente foarte puţine în sondaje. Deşi propagandistic, prin vocea lui Traian Băsescu, a lui Emil Boc şi a altor lideri vocali ai PDL s-a bătut moneda pe reducerea numărului de parlamentari, în realitate, aşa cum Cotidianul.ro a informat încă de acum câteva luni, principalul partid de guvernământ nu a avut nicio clipă intenţia de a modifica sistemul electoral. O reducere a numărului de parlamentari, sistem uninominal în colegii, ar fi însemnat un dezastru pentru PDL. Legea privind comasarea alegerilor (şi anunţul privind redesenarea colegiilor prin hotărâre de guvern – o altă operaţiune ilegală) – orice jurist stagiar şi-ar fi dat seama din start că era flagrant neconstituţională – a fost aruncată pe piaţă de ochii lumii. Dacă actualii guvernanţi ar fi vrut în mod real să reducă numărul de parlamentari, în acest caz ar fi putut adopta în termen legal proiectul de lege depus de USL în Parlament, care prevedea un total de 320 de senatori şi deputaţi. Menţinerea sistemului din 2008, va permite candidaţilor PDL, UNPR şi PPDD, adică partidele cu procente reduse să ajungă în Parlament şi de pe poziţiile 2 şi 3 din unele colegii. Adică exact ce până mai ieri criticau cei din PDL, referindu-se la liberalii ajunşi în Parlament de pe aceste locuri. Repetăm, în situaţia unui sistem uninominal pur, UNPR chiar dacă face 5%, PPDD chiar cu 10-12% ar fi putut rata intrarea în Parlament.

AEP a mers pe linia legii

AEP nu a modificat „graniţele” colegiilor uninominale, ci doar a efectuat o serie de actualizări în ceea ce priveşte denumirea străzilor şi a introdus în colegii unele străzi care au fost iniţial omise. Purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ, ne-a făcut următoarele precizări: „Conform legislaţiei electorale în vigoare, noi ne-am făcut treaba, adică am actualizat ce era de actualizat sau completat la nivel de colegii. Numărul de colegii, deci şi numărul de parlamentari este identic, pentru că deşi a avut loc un recensământ, rezultatele acestuia nu sunt oficiale (conform legislaţiei electorale în vigoare, o reducere a numărului de colegii ca urmare a unei eventuale scăderi a populaţiei, trebuia constatată oficial cu cel puţin un an înainte de alegeri – n.a.). Doar dacă Parlamentul modifică actuale lege electorală, mai poate intra eventual în discuţie redesenarea colegiilor şi in sarcina cui va intra. Conform legii în vigoare, după stabilirea iniţială a colegiilor, doar AEP este instituţia abilitată să aducă, dacă este cazul, modificări”.

Schimbarea legii intră în coliziune cu dispozitivul CCR

Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al AEP, are dreptate. Doar dacă legea electorală aflată în vigoare este schimbată, atunci actualizarea făcută de AEP nu mai este valabilă. Există însă o…problemă. În dispozitivul Curţii Constituţionale s-a recomandat ca sistemul electoral să nu fie modificat în anul alegerilor. Şi în respectivul document se precizează că parlamentul trebuie să ţină cont de recomandările din dispozitiv.

La felo, nici AEP nu mai poate aduce modificări graniţelor colegiilor în anul electoral, indiferent cum vor arăta rezultatele oficiale ale recensământului. Aici mai este de semnalat un aspect, peste care întreaga mass-media a trecut foarte uşor. Iniţial, recensământul populaţiei era programat pentru primăvara anului 2011. Prin hotărâre a cabinetului Boc2, recensământul a fost mutat în toamnă. Dacă s-ar fi ţinut în primăvară şi rezultatele oficiale ar fi fost publicate în septembrie sau octombrie 2011, în acest caz, se puteau aduce şi corecţii numărului de colegii uninominale. Numai că, repetăm, PDL şi colegii lor de la Putere nu au dorit niciodată în mod real acest lucru.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: