Agerpres – Sebastian Lăzăroiu: Mişcarea populară ar putea câştiga, la parlamentare, circa 30%, guvernarea – asigurată cu PSD

Mişcarea populară, formată în jurul PDL, ar putea câştiga, la parlamentare, în jur de 30% din voturi, guvernarea urmând să fie asigurată împreună cu PSD, în timp ce PNL şi UDMR ar rămâne în Opoziţie, susţine sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial.

‘Mişcarea populară va fi, în prima fază, o alianţă de tip electoral, între PDL, UNPR, PNŢCD, probabil şi o componentă ecologistă, probabil şi anumite grupuri civice active de centru-dreapta. Va fi acest conglomerat sub forma unei alianţe electorale. Şi, după aceea, la toamnă, dacă lucrurile merg bine, s-ar putea să se închege ca un agregat politic. De obicei, alianţele electorale se fac doar pentru alegeri, nimeni nu mai are după aceea nicio obligaţie să rămână. Dar, dacă lucrurile merg bine, poate să devină o alianţă politică’, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Sebastian Lăzăroiu.

În opinia sa, după alegerile locale, USL s-ar putea scinda din cauza rezultatelor electorale care nu vor fi pe măsura aşteptărilor.  ‘Mi-e teamă că se vor (PSD şi PNL – n.r.) sparge pentru că nu vor lua acel scor pe care ei îl cred. Nici măcar 40% nu vor reuşi să ia în locale, pentru că aşa este aritmetica electorală. Sondajele sunt una, în teritoriu este cu totul altceva şi modul în care se desfăşoară votul. La locale eu nu-i văd să ia mai mult de 40%, undeva între 35 – 37%’, a afirmat fostul consilier prezidenţial.

Totodată, Lăzăroiu şi-a exprimat părerea că UDMR nu va mai fi la guvernare după alegerile legislative din această toamnă.  ‘Eu nu cred că UDMR-ul va mai fi la guvernare, după alegerile parlamentare. Sigur, până la parlamentare va rămâne, pentru că n-are altă cale. Ei tot ameninţă că pleacă. Eu i-aş întreba unde se duc, căci nu cred că vor în Opoziţie înainte de parlamentare. După alegerile parlamentare, sper să intre în Parlament şi nu pot intra decât dacă vor avea o înţelegere cu Laszlo Tokes. Dacă nu vor avea, probabil că vor rata şi Parlamentul. Dar la guvernare nu-i văd’, a spus Sebastian Lăzăroiu.

El a afirmat că, după parlamentare, la guvernare ar trebui să fie o mare coaliţie, pentru că este nevoie de revizuirea Constituţiei.  ‘Nu ai nicio şansă să revizuieşti Constituţia dacă nu ai o majoritate la guvernare de 66% cel puţin. Or, majoritatea asta nu poate să o asigure decât acest conglomerat de centru-dreapta în jurul PDL-ului şi PSD. Pe liberali scrie tot Opoziţie după 2013, cu părere de rău, pentru că ei se revendică de centru-dreapta şi cred că din punctul ăsta de vedere ar fi bine-veniţi într-o guvernare, alături de mişcarea populară sau cum se va numi, numai că nu au un scor destul de mare pentru a intra într-o asemenea coaliţie, care să asigure 66%’, a punctat Lăzăroiu.

Fostul consilier prezidenţial susţine, de asemenea, că PSD şi PNL au intrat într-o ‘cotitură a neîncrederii’, odată cu discursul pe care liderul social-democrat, Victor Ponta, l-a avut în Parlament, la învestirea noului guvern.  ‘Eu cred că Ponta, mai ales după schimbarea Guvernului, şi-a dat seama că USL-ul va fi mult sub 50% şi că o coaliţie de dreapta-stânga e cea mai probabilă. El îşi dă seama de asta şi de aceea îşi ponderează discursul, devine mult mai constructiv. Ponta nu poate opri alianţa între PDL şi PSD. Nu o poate opri! Dar, dacă el va fi foarte radical împotriva PDL-ului, PSD-ul tot va fi la guvernare cu PDL-ul, numai că el nu va mai fi acolo. Ponta şi-a moderat discursul pentru că el vrea să fie în continuare, chiar la guvernare, alături de PDL. El ştie că dacă îşi va menţine discursul radical împotriva PDL, el nu poate opri tăvălugul PSD – PDL, dar el va fi în afara jocului’, a conchis Lăzăroiu.

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.