B. Mateescu: De ce PP-DD va decide rezultatul alegerilor parlamentare

2008: voturi pentru PSD + PC, adunate cu voturi pentru PNL: 4,5 milioane.
În sondaje acum USL are 27-30% din opţiunile de vot ale întregii populaţii. Baza de referinţă sunt tot cei 18 milioane de pe liste (ca şi la alegerile din 2012, chit că ştim că votanţii nu mai sunt atâţia). Cu o uşoară scădere – dată de o eventuală demobilizare a electoratului – putem vorbi de 25% din opţiunile de vot. Un sfert din 18 milioane = … 4,5 milioane. Pare rezonabil: ce s-a câştigat prin declaraţiile din mai 2010 ale preşedintelui s-a pierdut prin formarea USL şi prin alte accidente de parcurs.

Voturi pentru PDL în 2008: 2,2 milioane. În sondaje PDL are între 9% şi 14% din opţiunile de vot ale întregii populaţii. Aleg să cred mijlocul (11,5%) şi să înclin un pic spre un procent mai mare datorită „facilităţilor” pe care le posedă un partid de guvernământ, mai ales unul atât de disciplinat ca PDL şi mai ales unul aflat într-o situaţie atât de serioasă. 12% = … 2,2 milioane.

Cheia alegerilor parlamentare constă în restul votanţilor. În funcţie de câţi vin la vot şi cum, numerele de mai sus devin procente. Cele 4,5 milioane de voturi ale USL pot deveni 55% sau 40%. Scorul PDL poate fi 30% sau 15%. Pentru a deveni procente, orice număr se raportează la un total – totalul celor care vin la vot.

Există PRM – 217 000 de voturi, probabil canibalizate de Dan Diaconescu. Există şi UDMR – 425 000 voturi în 2008, probabil în scădere acum. Dar există un factor mult mai important.

În sondaje PPDD se află undeva la 10% din totalul românilor. Adică 1,8 milioane de oameni. Poate 1,6; poate 2 milioane. Cu cât mai mulţi vin la vot, cu atât scorul USL scade. Gradul de mobilizare al votanţilor PP-DD va decide rezultatul alegerilor, adică natura dilemei cu care s-ar confrunta Traian Băsescu în decembrie.

Un scenariu maximal: dacă vin la vot 90% dintre PP-DD-işti, atunci avem…

USL 4,5 milioane de voturi
PDL 2,2 milioane
PP-DD  1,6 milioane
Alţii: 600 de mii.

Total 8,9 milioane.
USL = 50,56%. Pe muchie.

Un scenariu minimal, dacă vin la vot 15% dintre PP-DD-işti, atunci avem…

USL 4,5 milioane de voturi

PDL 2,2 milioane
PP-DD  270 de mii
Alţii: 600 de mii.

Total 7,57 milioane.
USL = 59,4%. Nu mai e pe muchie.

Calculul de mai sus este pur orientativ. El nu ia în calcul mai mulţi factori, precum:
– „milionul de voturi din străinătate” (factor pro-PDL)
–  faptul că în România opoziţia câştigă votanţi în anul care precede alegerile (factor pro-USL şi/sau PP-DD)
– impredictibila politică dâmboviţeană.

Etichete:, , , , , ,

3 comentarii pe “B. Mateescu: De ce PP-DD va decide rezultatul alegerilor parlamentare”

 1. ShellyNix 28 februarie 2012 la 11:11 PM #

  Amice, in 2008 actuala opozitie nu a avut 4,5 milioane de voturi, ci 3,5 milioane de voturi. Daca refaci calculele pe baza cifrelor corecte, iti vei da seama ca USL nu va trece, nici in cel mai optimist scenariu, de 45% la alegerile legislative. Iar la alegerile locale nici 40% nu cred ca va obtine, dar asta mai ramane de vazut, in functie de candidatii propusi de ambele tabere.

  Apreciază

 2. cristian 29 februarie 2012 la 8:29 AM #

  In ambele variante, scorul USL va creste prin redistribuire, avand scorul cel mai mare ,ii vor reveni cele mai multe procente. Grav este ca PP-DD are bazinul electoral la sate si in periferiile oraselor, oameni cu o slaba instructie,care vor hotara dn nou soarta celor instruiti. Sunt uimit cand constat ca il cred pe DD ca, daca vine la putere, va confisca averile celor bogati si le va imparti saracilor si inca este valabila zicala cu capra vecinului. Mitul haiducului exista. Sigur este altceva, ca prezenta masiva la vot ,va scoate UDMR-ul din parlament,iar cele patru sute si ceva de mii de voturi vor fi redistribuite. Cu o prezenta mare la vot, UDMR-ul nu mai face 5 % si vor avea un reprezentant la fel ca celelalte nationalitati.

  Apreciază

 3. jos borfasul securist Basescu 29 februarie 2012 la 8:48 AM #

  @SHELLYniX
  „amice?” Nu cred ca cititorii acestui blog pot fi amici cu mutanti portocalii cu sau fara wishful thinking…
  Asa ca…”amice”, hit the road la secta celor care le-a crescut un corn in frunte,fie el portocaliu, verde sau albastru, iar data viitoare ai grija ce pasti- canepa indiana, odata rumegata are efecte inpredictibile!

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: