Mediafax – Dobre (PNL): Chestiunea legată de UMF va trebui să fie moţiunea noastră de cenzură în această sesiune

Deputatul PNL Mureş Ciprian Dobre afirmă că, în opinia sa, „chestiunea legată de UMF” Târgu Mureş va trebui să fie moţiunea de cenzură din această sesiune parlamentară, adăugând că, „din punctul de vedere al intervenţiilor politice care se fac, se încearcă (…) sacrificarea” universităţii.

Deputatul PNL Mureş Ciprian Dobre a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că „declaraţiile de sfârşit de săptămână” ale unor lideri politici ai UDMR pe tema Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş încalcă principiul autonomiei universitare, garantat de Constituţie, transmite corespondentul MEDIAFAX. El a apreciat că problema înfiinţării unei secţii separate în limba maghiară, care ar avea autonomie, şi nu înfiinţarea unei linii, cum a decis Senatul Universităţii, „trebuie supusă dezbaterii publice, şi nu şantajului politic”.  „Din punctul de vedere al intervenţiilor politice care se fac, se încearcă, la fel ca şi cu Institutul Inimii (IBCvT, devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş), sacrificarea UMF Târgu Mureş. Nu vă ascund faptul că am discutat cu preşedintele Crin Antonescu acest aspect şi cred că chestiunea legată de UMF va trebui să fie moţiunea noastră de cenzură din această sesiune parlamentară”, a spus Dobre.

El a susţinut, în acest context, că „UMF Târgu Mureş e sacrificată, în scopuri electorale, către UDMR”, iar „PDL se manifestă ca un girant al cedării universităţii” şi a reclamat faptul că se trimit controale la UMF la comandă politică.  „Lucrul acesta, despre care unii politicieni consideră că poate fi făcut din pix, este o încălcare a legii. Orice declaraţie, a oricărui om politic, care cere UMF să înfiinţeze secţie de predare în limba maghiară, japoneză, arabă sau alte limbi, de pe o zi pe alta, pentru care şi trimite controale de la minister, înseamnă instigare la săvârşirea unei infracţiuni. Iar acea infracţiune înseamnă abuz în serviciu. Senatul Universităţii nu poate săvârşi infracţiunea de abuz în serviciu de dragul unui politician care face declaraţii în week-end”, a spus Dobre.

El a adăugat că „şantajul” nu are ce căuta în viaţa universitară.  „Nu se poate spune: «Nu faci secţie de predare în limba maghiară la UMF, îţi anulez alegerile pentru rector». Este un şantaj ieftin, un şantaj politic, care nu are ce căuta în viaţa universitară, care înseamnă cu totul şi cu totul altceva şi eu sper ca, nu numai UDMR, toată lumea să respecte acest lucru. Viaţa universitară beneficiază de prevederile şi de protecţia Constituţiei României, articolul 32, aliniatul 6, care garantează autonomia universitară. Şi lucrul acesta trebuie să-l înţeleagă şi cei care fac politică”, a spus Dobre.

El a subliniat că medicii din România „nu se fac la apelul bocancilor sau la cum declară un politician sau altul în week-end”, iar UMF trebuie să rămână instituţia-etalon a judeţului Mureş.

Deputatul a spus că, din informaţiile sale, marţi seară va veni din nou la UMF Târgu Mureş o comisie de la Ministerul Educaţiei, din care se pare că va face parte şi ministrul Cătălin Baba, dar el speră ca oficialii ministeriali „să înţeleagă foarte clar că nu se poate acredita nici măcar provizoriu o secţie în limba maghiară fără aplicarea criteriilor ARACIS, a sistemului de calitate în învăţământ şi că nu din pix se creează o secţie de predare în limba maghiară”.  Potrivit lui Dobre, separarea secţiilor maghiară şi română ar duce la o separare a clinicilor universitare, ceea ce este „inadmisibil”, mai ales că s-ar repeta situaţia de la Liceul „Bolyai” din Târgu Mureş, care s-a transformat, din 2004, într-un liceu exclusiv maghiar, astfel că, deşi este o instituţie de învăţământ publică, în aceasta nu mai are acces niciun român, de atunci.

Alegerile la UMF Târgu Mureş au avut loc săptămâna trecută şi erau programate să se desfăşoare în două tururi de scrutin, dar s-au încheiat după primul tur, ca urmare a întrunirii opţiunilor a peste două treimi din numărul celor cu drept de vot. Astfel, profesorul universitar doctor Leonard Azamfirei, care a deţinut funcţia de decan la Facultatea de Medicină, a fost ales rector al UMF. Aceste alegeri trebuie validate de Ministerul Educaţiei, care a transmis, cu o zi înainte de primul tur, o solicitare verbală şi apoi una prin fax de a se amâna alegerile, respinsă însă de Senatul Universităţii.

O comisie de la Ministerul Educaţiei a fost prezentă, vineri, la UMF Târgu Mureş. Reprezentanţii comisiei au refuzat să facă orice fel de declaraţii, arătând că nu au mandat să discute cu presa.

Vicepremierul Marko Bela afirma, sâmbătă, că alegerile de la UMF, în urma cărora a fost desemnat un nou rector – Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, spunând că intenţionează să iasă din Guvern dacă Legea Educaţiei nu e respectată la UMF.

El declara că Legea Educaţiei, care prevede, printre altele, „anumite schimbări la universităţile multiculturale, şi anume obligaţia transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învăţământului în limba maghiară”, nu poate fi aplicată selectiv. „Nu se respectă această dispoziţie la UMF Târgu Mureş. (…) Din anumite considerente naţionaliste se pun piedici în faţa aplicării unei dispoziţii privind învăţământul în limba maternă. Am afirmat şi reafirm că nu pot acccepta o astfel de situaţie. Ori respectăm legea ca atare, inclusiv dispoziţiile eventual mai delicate privind relaţiile interetnice, ori nu putem merge mai departe. Îmi menţin această părere. Eu nu pot să îmi asum o răspundere destul de mare într-un Guvern şi într-o coaliţie care nu reuşeşte să impună legea. Odată şi odată trebuie să ajungă şi România la un moment când legile sunt aplicate şi respectate. Cui nu îi place, să încerce să o schimbe (legea – n.r.)”, spunea Marko Bela.

Întrebat din ce cauză n-au fost recunoscute alegerile de la UMF Târgu Mureş, Marko spunea că universitatea nu are în acest moment o Cartă recunoscută de minister. Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a cerut în instanţă recunoaştere Cartei aşa cum a fost adoptată de Senatul UMF, considerând că aceasta a fost adoptată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile în care Ministerul Educaţiei putea transmite observaţii.

Consilierul juridic al UMF Târgu Mureş, Manuela Salagean, susţinea că dosarul referitor la alegerea noului rector urma să fie înregistrat abia luni la Ministerul Educaţiei, astfel că nu ştie de unde are Marko Bela informaţia potrivit căreia aceste alegeri nu au fost recunoscute.

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: