Alin Fumurescu (VoxPublica): … de ce tac ziarele, Mitica?

… spun ziarele, pentru ca despre televiziunile romanesti nu stiu decat ce citesc in ziare. Am renuntat de cativa ani sa le mai urmaresc, cand am constatat, cu surprindere, ca are si stomacul meu limitele lui. Cat traieste, omu-nvata. Asa ca, dupa ce-am aflat de la Ciprian Siulea, pe Voxpublica, despre dezvaluirea Grupului de Investigatii Politice (GIP) cu privire la cei 170,000 de euro incasati pentru consultanta OMV de catre sotia premierului, m-am repezit la ziare, sa aflu amanunte si sa vad reactiile. Eventual, chiar explicatiile lui Mihai Razvan Ungureanu.

N-a fost sa fie. M-am strecurat cu dibacie printre sinucideri, femei cu sani mari, partide de sex oral pe FaceBook, un Iisus hermafrodit, si ce alte capcane vor mai fi fost pe-acolo. Degeaba. Nimic. Nici macar un capat de informatie, daramite reactii. Inteleg ca MRU a fost la Iasi, c-a fost huiduit de o mana de oameni, ca “el are ultimul cuvant cu privire la componenta guvernului” si-atat. Despre contractul de consultanta al sotiei si despre eventuala situatie de incompatibilitate  inteleg ca nu l-a intrebat nimeni.

Liniste deplina in Romania Libera, tacere asurzitoare in Adevarul, mormant la Gandul.info si mult zgomot pentru nimic la Evenimentul Zilei.

Inteleg sa tii cu Basescu, sa tii cu guvernul, sa-l simpatizezi pe MRU, etc. Inteleg sa nu-ti placa nici Ciuvica si nici GIP-ul lui. Dar de aici si pana la a ignora complet o asemenea informatie e cale lunga – cam cat de la jurnalism la gaini violate. Din doua, una: fie GIP a aruncat pe piata o falsa declaratie de avere – caz in care cineva trebuia sa se sesizeze. Fie partizanatul a reusit sa intunece pana si ultima bruma de ratiune: daca un ziarist isi imagineaza ca in zua de azi o asemenea stire poate fi ascunsa sub presul unei taceri mormantale, nu stie pe ce lume traieste si, da, nu-si merita titlul de ziarist. Nu pentru ca e ticalos. Pentru ca e prost.

Doamnelor, domnisoarelor si domnilor de la gazetele mai sus pomenite, daca vreti sa-l scoateti basma curata pe MRU, nu adoptati tactica strutului, ca e paguboasa! Faceti, spuma marilor, un damage control, ca la abecedar, dar nu incercati sa ignorati gorila din sufragerie! Ignorata, gorila creste si incepe sa se infurie. Incepe sa va sparga farfurioarele si cestile din care incercati sa va beti, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, ceaiul.

Recomandarea e valabila si pentru premier. Nadajduiesc ca unui fost director SIE nu e nevoie sa-i fac un desen. Asa ca-mi aprind o pipa si astept. E o gorila interesanta.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: