Radu Soviani: A 5-a respingere din Schengen. Evaziunea de stat.

Miercuri, 29 februarie 2012. Tocmai incheiasem emisiunea The Money Show si inainte de a pleca acasa, ma opresc sa beau o cafea. Ma intalnesc la cafea cu unul dintre colegii de la The Money Channel, Mihai. Cu Mihai discut multe. Avem unghiuri asemanatoare, dar, nu de putine ori, si puncte de vedere diferite. Ceea ce imi place la discutiile cu Mihai este ca atunci cand avem puncte de vedere diferite, venim fiecare cu argumente. De multe ori, nu ne schimbam opiniile, dar, ne imbogatim cunostintele cu argumentele celuilalt. Asa s-a intamplat si miercuri.

Mihai radia: ”Ai vazut ce tare am fost noi Romania, in negocieri? Am bagat la inaintare aderarea Serbiei si uite ca am obtinut de urgenta includerea pe agenda intalnirii UE discutarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen”. Ii spun: Mihai, nu sunt atat de optimist. Cred ca mai degraba includerea pe ordinea de zi a aderarii Romaniei la spatiul Schengen se va transforma intr-o noua palma: vor discuta asta doar ca sa ne mai respinga inca o data si sa ne arate ca nu merge si asa. Ca un astfel de santaj nu are legatura cu negocierile/compromisurile diplomatice si ca in niciun caz asta nu va indupleca Olanda sa spuna Romaniei: stiti ceva? de azi puteti intra in Schengen.

Urasc sa am dreptate. De data asta. Pentru ca, sigur, de obicei atunci cand am dreptate si spun ”urasc sa am dreptate”, in sinea mea ma bucur grozav. Nu si de data asta. Pentru ca, a trage gloane in picioarele unei relatii extraordinare de prietenie (ma refer la relatia poporului roman cu poporul sarb), ni se pare o inabilitate grozava. Mi se pare o lipsa de tact, de evaluare a consecintelor, de gandire rationala si lipsa de anticipare a reactiilor intr-un mod obiectiv si mai degraba o continuare a politicilor pe care Romania le duce din 2005 incoace, care se subsumeaza unui singur principiu: ”dupa dorinta”. Mai sofisticat spus – politici voluntariste.

Nu am pacalit pe nimeni cu argumentul legat de minoritatea romana din Serbia. Oricine, dar chiar oricine putea vedea ca este doar o tentativa de santaj pentru obtinerea aderarii la zona Schengen. Despre ce este zona Schengen si de ce am fost retinuti la usa am scris in 22 decembrie 2010 – odata cu prima respingere. Pentru cei care vor sa stie ce este spatiul Schengen, va invit sa recititi articolul de atunci, dand click pe linkul-ul urmator: http://soviani.com/2010/12/22/ce-este-spatiul-schengen-si-de-ce-am-fost-retinuti-la-usa/ 

Rezultatul a fost simplu: nu a functionat. Santajul unor functionari diplomatici romani s-a dovedit un esec, fiind un succes doar in viziunea celor care cred ca perseverenta in santaj te face mai barbat, mai bagat in seama, mai important. Categoric, nu se intampla asa. Notiunea de santaj este definita de DEX: ”constrangere exercitata asupra cuiva prin amenintarea cu divulgarea unui secret compromitator sau prin alte mijloace de intimidare cu scopul de a dobandi in mod INJUST in sine un folos pentru sine sau pentru altul.

Asadar, in mod INJUST. Pentru cei care spun ca este just sa fim in spatiul Schengen, ca Romania poate asigura fermitatea frontierelor si confidentialitatea bazelor de date, am o singura intrebare: ce s-a intamplat cu marele desant la vamesi din martie 2011? Cel care desconspira modul in care tiruri de contrabanda treceau prin vami ca prin branza, cu complicitatea vamesilor care au putut fi suspectati ca ii anuntau pe contrabandisti exact cand – mai sa fie – se intrerupea curentul si nu mai functionau scanerele performante din vami? Ce s-a intamplat cu ei? Majoritatea, sunt inapoi la lucru, in pozitii inferioare, dar inapoi la lucru. Marea operatiune din martie anul trecut a avut in opinia mea, doar doua scopuri: unul propagandistic (desi si asta a fost stupid, intrucat cu 3 luni inainte noi ne miram de ce am fost tinuti in afara spatiului Schengen) iar in al doilea rand unul de a ii inlocui pe pionii cheie ai evaziunii de stat cu altii loiali unei singure puteri: cea prezenta.

In decembrie a fost prima respingere din spatiul Schengen: act de discriminare… strigau politrucii (desi 3 luni mai tarziu arestarile din vami dovedeau ca nu a fost nicio discriminare). Nu bagam cetateni moldoveni in UE pe usa din dos dandu-le pe spaga pasapoarte romanesti – mai tipau aceiasi politruci. Paradaxal sau nu, joi, 1 martie, cand eram respinsi pentru a 5-a oara din spatiul Schengen, televiziunile de stiri aratau cum un functionar de la pasapoarte murea in urma unui infarct in contextul verificarii modului in care mai multi cetateni moldoveni obtinusera cetatenie romana pe bani. Cum am reactionat noi atunci? Ca disperatii – santajam marile companii europene (gen EADS) ca nu vom mai cumpara aparatura de la ei. Care a fost efectul acestei tentative de santaj? Unul singur si anticipabil:

In iunie 2011, inregistram a doua respingere din spatiul Schengen. A fost demonstratia faptului ca santajul nu functioneaza. Despre a doua respingere din spatiul Schengen puteti citi ceea ce am scri in iunie 2011, aici: http://soviani.com/2011/06/16/a-doua-respingere-din-schengen/

Incheiam acel articol asa: Este evident că Traian Băsescu s‑a dat Cocoş cu ameninţările. Rezultatul? A doua respingere din spaţiul Schengen. Şi acum, gândiţi‑vă şi dumneavoatră: i‑aţi lăsa lui Igaş Traian măcar portofelul să vi‑l păzească? Dar frontierele? Dar bazele de date ale statelor Schengen? Eu unul nu. Şi nici Uniunea Europeană.

Igas a rezistat ministru si pentru a inregistra cea de-a treia si de-a patra respingere din spatiul Schengen. Cea de-a treia s-a intamplat in septembrie 2011. Am scris despre asta la linkul urmator: http://soviani.com/2011/09/26/a-treia-respingere-din-schengen-si-rezultatul-atacului-”la-lalea”/

Calculam acolo valoarea amenintarii lui Traian Basescu catre compania EADS si catre alte companii: 0,6% din cifra de afaceri (nu din profit, ci din cifra de afaceri). Este evident ca acel santaj nu a functionat si am trecut la un altul, cel al bulbilor de lalea infestate de bacterii nedescoperite inca. Faceam calculul si cat reprezenta noua amenintare: Totalul exporturilor de bulbi olandezi in Romania reprezinta circa 0,005% din totalul exporturilor olandeze. Cam ce credeti ca va face Olanda cu amenintarea asta? Pragmatic, ea nu valoreaza nici doi bulbi.

Si tot atunci, concluzionam: Concluzia mea? Cine ameninta ca poate opri anumite importuri la frontiera poate, din punctul meu de vedere sa si deschida frontierele (sa fi permisiv) pentru anumite exporturi (tigari netimbrate),sau marfuri traficate (petrol). Iar asta reperzinta o oportunitate de coruptie. Tolerata la nivel inalt. Iar cine o tolereaza, direct sau indirect, poate sa pozeze in varf de lance impotriva coruptiei?

Santajul cu branza si laleaua nu a functionat. Dovada ca in decembrie 2011 urma a 4-a respingere din spatiul Schengen. Am scris despre asta la link-ul urmator: http://soviani.com/2011/12/13/a-4-a-respingere-din-schengen-stirea-de-astazi/. Comentam atunci modul in care puterea incerca sa ascunda un nou esec. Spuneam atunci asa:

Prin bunavointa ministerului de interne, aceasta a 4-a respingere a trecut aproape neobservata astazi, ministerul condus de baiatul ala care si-a luat bacul la 24 de ani oferind astazi o gama variata de subiecte: de la vrajitoarele care pacalesc oameni de afaceri naivi, pana la nu stiu ce masina cu bijuterii care pleca spre Turcia, sau un baiat de la Jean Monnet care era baiatul nu stiu carui consilier.

Prin urmare arma diplomatica favorita a administratiei Romaniei a esuat de fiecare data: si cand am amenintat cu contractele catre EADS, si cand am amenintat cu bacteriile din bulbii de lalea sau de la branza, si cand am amenintat ca ne vom opune aderarii Croatiei. Si totusi, ce arma a folosit Romania saptamana aceasta? Surpriza sau nu – din nou santajul. Santajul cu opunerea la derularea candidaturii Serbiei la Uniunea Europeana.

Pentru mine este cert ca santajul nu functioneaza. Ar trebui sa fie si pentru administratia Romaniei. Nu a functionat in cele 4 ocazii din ultimele 4 in care l-am aplicat. Nu a functionat nici a 5-a oara. Cine se asteapta sa functioneze din administratia Romaniei? Habar nu am. Dar pot sa scriu aici definitia nebuniei: nebunul este acela care facand acelasi lucru de fiecare data, se asteapta ca rezultatul sa fie diferit. Si uite ca rezultatul nu este diferit.

Iar ceea ce ar trebui sa inteleaga autoritatile sunt doua lucruri:

a) pana cand nu vor limita la maximum evaziunea de stat (cea facuta cu complicitatea autoritatilor), Romania nu va intra in spatiul Schengen

b) a te concentra asupra Olandei si a avea reactii de genul ”Olanda este dincolo de orice limita” este o naivitate. Iar respectivii naivi trebuie sa inteleaga si ce mi-a spus recent un fost prim-ministru al Romaniei (avand in vedere ca este necesar ca un singur stat sa se opuna integrarii in spatiul Schengen pentru ca aceasta sa nu se produca): daca era nevoie de 5 state, 5 state votau ca Olanda. Olanda nu este de capul ei, nu este de una singura, ea reprezinta rezultatul/conceptia unei anumite culturi europene. Cultura care nu intelege rezolvarea problemelor prin santaj, ci numai prin actiune.

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: