”Referitor la excluderea domnului Meleșcanu din partid, într-o covârșitoare majoritate voturi pentru excludere au fost 90, șase au fost împotrivă, iar voturi anulate au fost zece.
În ceea ce privește un subiect foarte important dezbătut ultimul, dacă doriți, în cadrul Delegației și despre care sunt mandatat să vă comunic câte ceva: este vorba despre cazul Universității de Farmacie și Medicină din Târgu- Mureș, subiect care astăzi a captivat atenția întregii mass-media naționale. După cum bine știți săptămâna trecută președintele Crin Antonescu și cu mine am fost într-o vizită în Târgu- Mureș. Am dorit să ne întâlnim cu conducerea Universității de Medicină, cu care ne-am și întâlnit, am dorit să avem o întâlnire și cu profesorii de etnie maghiară din cadrul acelei universități, domniile lor nu au venit la acea întâlnire și de asemenea ne-am întâlnit cu reprezentanții studenților, de fapt toată conducerea ligii studenților de la UMF.
Menționez faptul că aceste întâlniri au fost făcute în incinta unui hotel în sala de conferință a acestuia și în niciun caz în cadrul UMF pentru a nu fi acuzați în niciun fel de vreo ingerință politică în viața universitară.
Așa cum am comunicat și atunci repetăm și acum, este de nepermis în niciun stat civilizat din această lume un asemenea șantaj și folosesc acest termen cu toată tăria și presiune cum am văzut făcute de către ministru Cătălin Baba asupra conducerii UMF din Târgu-Mureș. Practic conform legii Educației decizia politică de a înființa o facultate de medicină în cadrul UMF se poate realiza pe două căi. Prima prin decizia Senatului UMF, a doua prin hotărâre de guvern din partea Guvernului Ungureanu. Având în vedere că prima cale cea prin care Senatul să înființeze o facultate nu s-a realizat, aici în integralitatea sa Senatul cu excepția profesorilor de etnie maghiară s-a pronunțat împotriva înființării unei faculăți, a rămas doar calea guvernului. Aici găsim șantajul UDMR care a amenințat Guvernul Ungureanu și PDL cu ieșirea de la guvernare dacă aceștia nu realizează această hotărâre de guvern. Aceasta văd că a fost programată pentru mâine. Înteleg astăzi că în ședinta coaliției președintele PDL Boc a avut un speech legat de respectarea legii educației care pentru noi echivalează de fapt cu aplicarea în fapt a acelui articol de lege.
Înteleg și aici sunt cele două decizii ale USL:
1. Demiterea de urgență a ministrului Cătălin Baba pentru nepermisul șantaj și ingerință politică la dorința unui partid politic UDMR în comunitatea academică de la UMF Târgu-Mureș.
2. Dacă totuși mâine acest Guvern Ungureanu și PDL vor adopta vreo hotărâre de guvern de înființare a acestei facultăți acesta este motivul principal pentru inițierea unei moțiuni de cenzură din partea USL și va fi și primul HG care va fi desființat când USL va veni la guvernare.
Acestea sunt cele două lucruri foarte importante despre cazul UMF Mureș, este dacă doriți dovada cum se poate duce voința unui partid politic într-o universitate prin noua lege a educației și este proba că ceea ce noi am spus când noua lege a educației a fost asumată de către Guvernul Boc, este dovada că noi am avut dreptate, astăzi un guvern dacă vrea el indiferent de ce decide o universitate în cadrul său poate înființa sau desființa facultăți.
Întrebări din partea mass-media:
Jurnalist: Renunțați la protest ca să depuneți moțiunea în această sesiune?
Cristian Adomniței: Am fost foarte explicit, dacă Guvernul Ungureanu adoptă această hotărâre de guvern de înființare a unei facultăți de medicină în limba maghiară și astfel segregarea UMF din Târgu-Mureș vom depune moțiune de cenzură la care evident vom participa și vom vota. După cum am și spus având calitatea păstrată prin faptul că nu ne-am dat demisia de parlamentari în momente foarte importante noi ne vom exercita aceste mandate. Acesta este un moment mai presus decât importanța celor la care ne-am gândit inițial. Faptul despre care vorbim poate părea ca o dezmembrare de facto a României.
Jurnalist: Despre protestul parlamentar s-a mai luat vreo decizie?
Cristian Adomniței: Protestul parlamentar decurge în sensul pe care dumneavoastră îl știți.
Jurnalist: Despre candidaturi ați luat vreo decizie?
Cristian Adomniței: Au fost stabilite echipele de campanie și componența conducerii echipei de campanie a PNL în cadrul USL.
Jurnalist: Ați vorbit despre o fragmentare a României, am înțeles bine, puteți fi mai explicit?
Cristian Adomniței: Am spus faptul că, dacă acest lucru se realizează, este dovada prin care un partid politic, și mă refer la PDL, găsește că este bine să sacrifice interese românești doar pentru a se păstra la guvernare și acest lucru nu trebuie să se întâmple.
Comentarii recente