Intervenții Crin Antonescu, în cadrul conferinței de presă ACD 15.03.2012

”Bună ziua!

Dacă sunteți gata, purcedem. În primul rând să explic de ce suntem numai doi. Noi am comunicat în general cu dumneavoastră în formula consacrată a Uniunii Social Liberale. Uniunea Social Liberală este practic o alianță între Partidul Social Democrat și  Alianța de Centru Dreapta, care reunește la rândul ei Partidul Național Liberal și Partidul Conservator. Această structură, Alianța de Centru Dreapta, s-a manifestat mai rar pentru că interesul și nevoia noastră a fost să comunicăm la nivelul Uniunii Social Liberale, ceea ce vom continua să facem.

Pe de altă parte, asta nu înseamnă că, între timp, noi nu am avut reuniuni la nivelul acestei Alianțe de Centru Dreapta, că ea nu are o identitate foarte bine definită și că de asemenea în peisajul negocierilor pentru distribuirea, desemnarea candidaților comuni nu au existat negocieri pe alocuri destul de complicate și intense chiar în interiorul acestei alianțe, adică între Partidul Național Liberal și Partidul Conservator.

Astăzi, primul lucru pe care dorim să îl anunțăm este că aceste negocieri s-au încheiat, că la nivelul Alianței de Centru Dreapta lucrurile sunt foarte clare, sunt limpezi, sunt reciproc acceptate de către cele două partide. Candidații noștrii sunt desemnaţi, sunt dispuşi pe linia frontului și sigur împreună cu cei ai PSD vom completa tabloul întregii armate de candidați ai Uniunii Social Liberale pentru alegerile locale, despre asta discutăm.

Și acesta este un lucru pe care doream să îl anunțăm, că în interiorul ACD, Alianței de Centru Dreapta, negocierile s-au încheiat, lucrurile sunt cât se poate de clare, așa cum nădăjduim cu toată puterea, vor fi clare și la nivelul întregii Uniuni Social Liberale la începutul săptămânii viitoare.

În al doilea rând, trebuie spus că această alianță a noastră, cea de centru dreapta, componentă a Uniunii Social Liberale, este nu doar reprezentanta unor idei, unor valori de dreapta, este cât se poate de interesată, de deschisă ca oameni de dreapta cu adevărat, formațiuni politice, dacă ele există cu identitatea autentică de centru dreapta asumată ca atare, să vină alături de noi.

Suntem, cum am spus, Uniunea Social Liberală, o uniune, o alianță deschisă, deschisă către toți aceia care înțeleg că trebuie construită o alternativă unitară la actuala putere, dar că această alternativă din punct de vedere doctrinar este una deschisă.

Eu am spus-o de mai multă vreme și o spun și acum, eu cred că în realitate, chiar dacă nu formal, dar în realitate guvernul pe care USL îl va forma după câștigarea alegerilor va fi practic, cel puțin din punct de vedere doctrinar, un guvern de mare uniune naţională.  În acest guvern de mare uniune națională, în programul lui, valorile autentice de dreapta, de centru-dreapta sunt reprezentate de către noi și suntem dispuși să fim împreună, să primim alături de noi pe toți aceia care repet, au această identitate în mod organic , în mod asumat şi nu în mod oportunist.

Îl invit pe domnul președinte Daniel Constantin să vă prezinte pe această linie câteva din preocupările noastre în toată această perioadă și în perioada următoare.”

Întrebări din partea mass-media:

Jurnalist: În legătură cu premierul Ungureanu, în ceea ce priveşte excluderea sa din PNL, aţi spus aseară  că e un lucru pe care nu-l doriţi, că e jenant. Cu ce e diferită excluderea sa față de excluderea din partid a lui Teodor Meleşcanu?

Crin Antonescu: Într-un partid, al nostru cel puțin, oamenii se asociază în mod liber, sunt liberi să vină, și cu excepția unor motive prescrise și de lege, nimeni nu-i împiedică să se înscrie, sunt liberi să plece oricând și, sub nici un motiv, ei nu pot fi reținuți să nu plece. Diferenţa între cele două situaţii este următoarea: că în vreme ce domnul Meleşcanu a dezertat de curând, creând imediat o situație de acest gen – domnia sa a creat-o, pentru că, repet, simplu era să demisioneze din
Partidul Național Liberal. Primeşti o funcţie care este incompatibilă cu statutul de membru al unui partid, părăsești partidul. O primești și în condiții politice care în mod evident te despart de acel partid, este cinstit, este corect, să demisionezi, să te retragi din partid, un act, repet, liber în legătură care nimeni nu are de comentat, este opțiunea fiecăruia.

Domnul Meleșcanu nu a făcut-o și a trebuit să îl excludem ca să fie limpede, de asta am făcut-o, ca să fie limpede pentru toată lumea că, așa cum spuneam, este o afacere Băsescu-Meleșcanu, care nu privește cu nimic și care nu implică cu nimic Partidul Național Liberal, care nu face afaceri cu Băsescu. Când spun afaceri, vorbesc evident, în sens politic. În cazul domnului Ungureanu credeam că lucrurile sunt simple, și anume, că domnia sa o dată revenit la civilie, să spun așa, sau revenit în politică nu mai are vreo legătură cu Partidul Naţional Liberal de vreme ce nu a făcut o solicitare de a-și relua calitatea de membru efectiv, de membru plin, și credeam că asta este interpretarea pe care putem juridic, și mai ales politic, să o dăm cu toții, în faţa unei situaţii evidente.

Faptul că domnul Ungureanu a ţinut să reamintească sau să-şi autodefinească în acest moment situația ca membru PNL, fie el și autosuspendat, ne poate duce în situația – glumind puțin, fie să-l chemăm la Biroul politic Central şi să vedem cam ce are de gând, glumesc, fie să formalizăm o stare de lucruri.

Eu nu înțeleg de ce acești oameni fac în felul acesta lucrurile. E limpede că domnul Mihai Răzvan Ungureanu a ales o cale de carieră, de viaţă, de politică, total diferită de poziția politică a Partidului Național Liberal. Este dreptul domniei sale, e normal, suntem în pluralism, suntem în democrație, nu este nici cea mai mică problemă. De ce însă un gest minimal, să spună: ”Domne’ eu nu mai am treabă cu Partidul Național Liberal, sunt independent” – ceea ce de altfel și spune cu două fraze înainte de a afirma că e totuși membru PNL, fie și suspendat, asta eu nu o înțeleg decât în condițiile unei încercări destul de jalnice, minore în orice caz, de a semăna confuzia, de a lăsa loc pentru tot felul de interpretări.

Mie îmi plac lucrurile simple. Cred că în această privință lucrurile trebuie să fie clare pentru toată lumea, sunt elemente de identitate. Apartenenţa la un partid este, atunci când faci politică, un element definitoriu, un element fundamental de identitate. De ce aceşti oameni cultivă într-un chip aproape pervers astfel de confuzii nu putem înțelege. Clar. Asta e. Repet. Eu, repet, noi nu avem o temă cu asta, dar în momentul în care totuși cineva care este prim-ministru spune public că nu e clar, că el e totuși un fel de membru acolo, lucrurile acestea trebuie lămurite.

Jurnalist: Sever Voinescu a declarat că, luni, coaliţia va stabili detaliile unei întâlniri cu USL. Voiam să vă întreb dacă aţi fost sunat de către premier şi ați accepta la această întâlnire?

Crin Antonescu: Nu am fost sunat de către premier, am mai precizat acest lucru. Depinde despre ce fel de dialog este vorba. Dacă este vorba de un dialog politic, cred că nu premierul e interlocutorul din motivele pe care le-am expus, cred, suficient de clar. Dacă e vorba de un dialog care ține de activitatea guvernamentală, depinde de temă și de alte lucruri. Nu pot să răspund, din nou, pentru ipoteze. Să vedem ce vor și răspundem.

Jurnalist: Cum lămuriţi lucrurile, îl daţi afară sau nu pe Ungureanu? În acelaşi caz este şi domnul Predoiu. De ce tărăgănați aceste lucruri?

Crin Antonescu: Nu e în același caz domnul Predoiu, pentru că domnul Predoiu totuși n-a mai revendicat vreodată calitatea de membru PNL. Nu tărăgănăm nimic. Eu am vrut să evităm ridicolul. Domnul Ungureanu e ridicol pretinzând că mai e un fel de membru al PNL. Nu tărăgănăm nimic. Aveți impresia că avem ezitări? Nu. N-avem.

Jurnalist: Veți include în Statutul dumneavoastră interzicerea posibilității de a putea colabora cu PDL?

Crin Antonescu: Nu. Nu vom introduce în Statutul nostru un asemenea articol, pentru că nu este nevoie. Consider că Partidul Național Liberal este suficient de credibil și sub acest aspect Partidul Național Liberal nu a avut nici măcar vreo tentativă de a colabora cu Traian Băsescu și cu Partidul Democrat Liberal, după plecarea PD-ului din Guvernul Tăriceanu, adică din primăvara anului 2007.

Partidul Național Liberal și-a dovedit consecvența cel puțin sub acest aspect în varii împrejurări. Imediat după alegerile din 2008, când prima ofertă pentru guvernare împreună a venit în Aviatorilor, la sediul și la conducerea Partidului Național Liberal, și a fost respinsă, și-a dovedit această consecvență în anul 2009, când în turul II așa cum spuseserăm de fapt din capul locului – Partidul Național Liberal și eu, candidat prezidențial atunci, care nu intrasem în turul II, am oferit întreaga susținere adversarului lui Traian Băsescu, și anume, lui Mircea Geoană, am dovedit-o după victoria în alegeri a lui Traian Băsescu în anul 2009, atunci când ni s-a făcut o nouă ofertă de guvernare pe care am respins-o fără nici un fel de ezitare, și am dovedit-o de atunci încoace la toate aceste tentative pe care puterea le face.

Partidul Național Liberal nu are nevoie de așa ceva. Cred, sunt convins că opinia publică n-are nici un dubiu în legătură cu fermitatea și cu consecvența Partidului Național Liberal. Avem, de altfel, și în documentul politic de constituire al Uniunii Social Liberale, această prevedere, într-o anumită formă și pentru noi acel document politic a fost respectat până în acest moment până la literă și va fi respectat până la capăt. De asemenea, la congresele din 7 aprilie vor fi adoptate noi documente politice și angajamente politice foarte ferme în această privință. Nu cred că este nevoie ca în Statutul unui partid să apară așa ceva. Asta a făcut Partidul Democrat la un moment dat pentru că nu era credibil. Noi nu suntem în situația Partidului Democrat.

Jurnalist: În cadrul negocierilor pentru locale, aţi stabilit care va fi raportul pentru primăriile de sector care vor reveni ACD, câte va lua PNL, câte PC?

Crin Antonescu: Asta este o chestiune care nu e relevantă sub aspect aritmetic. Noi am pornit pe principiul parității la nivelul întregii țări, și menținem la nivelul USL paritatea, păstrăm acest principiu și la București. La nivelul ACD, chestiunea nu pornește de la o formulă aritmetică, mă rog poate fi destul de simplu să împarți trei la doi, într-un fel sau altul. O să aibă unii două sectoare și unii unul, că nu avem cum să avem mai mult. Dar noi am pornit și pornim de la maximizarea șanselor în funcție de candidați. Mai e puțin și o să vă anunțăm.

Jurnalist: Care este relaţia cu domnul Piedone, de la sectorul 4?

Crin Antonescu: Eu nu am avut nici înainte, n-am nici acum o relație specială cu domnul primar Piedone. El a fost primar al Partidului Conservator. Se știe ce s-a întâmplat. E o chestiune între domnul primar Popescu Piedone și Partidul Conservator. Noi liberalii nu avem ce să spunem pe acest subiect.

(…)Din cauza faptului că acești mari bărbați – domnu Piedone, domnul Solomon, alți viteji – sunt bărbați bărbați, dar nu au avut curajul să demisioneze din partidul pe care anunță că-l părăsesc, da? Nu știu ce era așa de complicat, iarăși, ca și cu domnul Ungureanu. Ce problemă avea, domnule, domnul Piedone, cel puțin, pe care eu îl consider favorit, indiferent sub ce culori candidează, să-și dea demisia și să facă alegeri anticipate acolo și să se aleagă pe ce formațiune vrea? Dar realitatea este că, în acest moment, el este membru al Partidului Conservator, că Partidul Conservator, deci, oficial, are un primar și că nu mai poate să mai vrea altul. Glumim acum puțin. Asta e situația. O s-o oficializăm…

Jurnalist: Cum priviţi mesajul lansat azi de premierul Ungariei, Viktor Orban, care le spunea conaționalilor să lase moştenire marea operă a reîntregirii naţionale peste hotare?

Crin Antonescu: Îl interpretez ca pe un mesaj de consecvență. Domnul Viktor Orban sau Orban Viktor, după topica maghiară, nu ne-a spus niciodată altceva. N-a ascuns niciodată care este viziunea domniei sale, care este politica domniei sale în această privință. Tot ce îmi rămâne să amintesc este că această poziție, acest mesaj, această vocaţie pe care domnul prim-ministru al Ungariei, domnul Orban, și-o asumă erau foarte bine cunoscute atunci când grupul parlamentar de la Bruxelles, de la Parlamentul Europei, al PDL, adică alde doamna Macovei, alde domn Cristi Preda, alde domn Marian-Jean Marinescu, au susținut preluarea de către domnul Tokes Laszlo a funcției de vicepreședinte al Parlamentului European dată de Ungaria. Asta nu trebuie să uităm noi. Că domnul Orban spune ce spune, este treaba domniei sale și măcar este consecvent. Că un partid din România, adică acest PDL al marilor ardeleni, Boc, Falcă, Oltean, să nu-i mai pun și pe ăia de la Parchete, că ăia nu sunt membri de partid, au dat acest lucru lui Tokes, deci lui Orban.

Ca să nu mai vorbim de faptul că, iată, în detaliu, operaţiunea de la Târgu-Mureş nu e doar o chestiune universitară, nu e doar o chestiune de învățământ superior. Este  o parte mică, dar importantă a acestei viziunii a conducerii actuale de la Budapesta, a acestui plan şi că Guvernul României suportă un şantaj la vedere în această pricină și că primul-ministru al României ridică din umeri și spune ce-or să hotărască la coaliție, acolo unde bate cu pumnu-n masă UDMR-ul, aia am să fac, aia am să execut. Cum să nu declare domnul Orban, pe şleau, de 15 martie sau în preajma zilei de 15 martie, care este viziunea sa. Asta este viziunea sa. Problema e care este viziunea noastră.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: