Mediafax – PNL cere Guvernului Ungureanu sa înceteze alocarea banilor publici pe criterii politice

Europarlamentarul PNL Ramona Manescu a declarat, joi, într-o conferinta de presa, ca România risca sa piarda 1,2 miliarde de euro, la finele anului 2012, din cauza neaccesarii fondurilor europene si a cerut Executivului sa înceteze alocarea banilor publici pe criterii politice.  „Solicitam Guvernului Ungureanu sa înceteze alocarea banilor publici pe criterii politice si sa realoce resursele bugetare catre economia reala”, a spus Ramona Manescu, aratând ca România are rata de absorbtie cea mai mica din Europa în privinta accesarii fondurilor europene, si anume 6,56% la sfârsitul lunii martie 2012, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene.  „Daca nu se vor lua masurile solicitate de Comisia Europeana, România risca sa piarda 1,2 miliarde de euro, la finele anului 2012 si 5,2 miliarde de euro, la sfârsitul anului 2013”, a mai afimat europarlamentarul PNL.

Potrivit Ramonei Manescu, este necesara alocarea imediata a fondurilor destinate cofinantarii proiectelor europene pentru Autoritatile Locale si Regionale, în conditiile în care un numar foarte mare de proiecte sunt blocate la nivelul autoritatilor locale.  „Guvernul a aprobat alocarea sumei de 648,233 milioane de lei, din Fondul de rezerva bugetara, citez «pentru unele unitati administrativ-teritoriale», fara a cunoaste exact suma totala necesara finantarii, lista primarilor care vor primii fonduri precum si modalitatea de distribuire a acestora catre autoritatile locale”, a spus Manescu, apreciind ca „aceste decizii privind cofinantarea se vor limita doar la alocari discretionare de fonduri, pe criterii exclusiv politice, pentru clientela PDL.  „Daca autoritatile locale vor primi mai putini bani în 2012 sau chiar deloc, în cazul primarilor USL, derularea proiectelor care necesita cofinantare este pusa sub semnul întrebarii. În aceste conditii, dezvoltarea localitatilor va fi oprita din nou, vinovat de aceasta situatie facându-se Guvernul Ungureanu”, a mai declarat europarlamentarul liberal.

Potrivit acesteia, cea mai mare problema cu care se confrunta autoritatile locale este lipsa banilor pe care guvernul alege sa-i aloce, exclusiv pe criterii politice si nu conform solicitarilor facute de primari, în baza nevoilor lor stringente pentru a-si putea finaliza proiectele europene.  „Somez Guvernul Ungureanu ca macar acum, în al doisprezecelea ceas, sa ia masurile care se impun pentru a ajuta toti primarii, indiferent de culoarea lor politica, asigurând astfel deblocarea unui numar cât mai mare de proiecte europene si, implicit, a avea o rata de absorbtie mai mare. Altfel, autoritatile locale si implicit, românii, risca sa piarda proiectele aflate în derulare”, a mai spus Ramona Manescu.

Europarlamentarul PNL a prezentat si câteva dintre solutiile USL pentru o mai mare absorbtie a fondurilor europene, printre acestea aflându-se relaxarea creditarii, simplificarea legislatiei în vederea îmbunatatirii accesului micro-întreprinderilor si IMM-urilor la resursele financiare europene pentru dezvoltare si facilitarea obtinerii de credite garantate de stat pentru întreprinzatorii români.

Guvernul a modificat mai multe legi si a introdus derogari de la normele actuale pentru a avea dreptul sa aloce bani primariilor, suspendând pe tot parcursul acestui an regula conform careia autoritatile locale nu pot primi bani din Fondul de rezerva decât daca si-au redus platile restante.

Legislatia în vigoare prevede ca Guvernul poate acorda bani din Fondul de rezerva numai primariilor în cazul carora platile restante înregistrate la sfârsitul anului anterior celui în care sunt solicitate alocatiile sunt mai mici decât restantele din anul precedent.

Printr-o ordonanta de urgenta adoptata în sedinta de marti, Guvernul a decis însa ca aceasta regula sa fie suspendata pâna la 31 decembrie 2012 inclusiv, ceea ce permite noi alocari similare de fonduri pe tot parcursul acestui an. În acelasi timp, Executivul a introdus o derogare de la Legea finantelor publice si si-a acordat dreptul de a putea aproba, pâna la sfârsitul acestui an, alocari de sume din Fondul de rezerva si pentru plata arieratelor.

Conform Legii finantelor publice, din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului pot fi alocati bani doar pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute în timpul exercitiului bugetar.

Etichete:, , , ,

3 comentarii pe “Mediafax – PNL cere Guvernului Ungureanu sa înceteze alocarea banilor publici pe criterii politice”

 1. berenger 6 aprilie 2012 la 10:01 AM #

  amuzant…

  Apreciază

  • Gondolin 6 aprilie 2012 la 10:11 AM #

   deocamdata PR. O sa ii vedem cum procedeaza, cand vor fi la putere.

   Apreciază

   • berenger 6 aprilie 2012 la 7:03 PM #

    bun, ce va fi… eu ma ghidez dupa ce a fost. in 2008, pnl aloca 45% din fondul de rezerva primariilor pnl. in 2011, procentul echivalent al primariilor pdl era de 58. daca ne uitam la numarul primariilor, situatia e cam analoaga, ca sa nu spun oloaga. asa ca, pe de o parte, pnl-ul ar trebui sa taca in cestiunea asta, pe de alta, cum premier va fi un pesedist, e o iluzie sa ne facem asteptari prea mari.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: