(Jurnalul National) Sorin Frunzăverde: „Relaţia mea cu Traian Băsescu nu mai există din 2007”

Cea de-a doua zi a lucrarilor Conventiei Nationale a Partidului Democrat Liberal, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti

Invitat joi seară, în emisiunea Sinteza Zilei, realizată de Mihai Gâdea la Antena 3, Sorin Frunzăverde a oferit explicaţii referitoare la decizia de a părăsi principalul partid de guvernământ. În opinia proapătului liberal, partidul condus de Emil Boc  nu are nicio şansă de a se mai regăsi la putere după parlamentarele din toamnă, plătind tribut unei  guvernări păguboase.

„Momentul bileţelului găsit de doamna Udrea a fost un moment care a iritat, pe bună dreptate, dar nu decisiv în ruptura dintre PDL şi PNL.

Ruptura din 2007 a fost cauzată de o decizie luată în aprilie 2005, când Tăriceanu a dorit să facă alegeri anticipate, iar PDL nu a fost de acord. Acea ruptură a fost decisivă în relaţia dintre PNL şi PDL.

Nu e vorba de faptul că n-am mai suportat, dar e o mare diferenţă între modul în care fac eu politică şi cum o face PDL. Politica are ca finalitate cotidianul fiecăruia. Se face pentru oameni, nu pentru statistici.

Ar fi nedemn din partea mea să mă disculp pentru ceea ce am făcut în cadrul partidului.

Abordările pe care le-am avut n-au avut niciun ecou în partid. Acest dialog al surzilor m-a determinat să renunţ. Nu am mai vrut să continui aşa. Se pare că a trebuit să plec eu pentru ca primarii să mai primească ceva bani.

Am cerut în ianuarie mărirea salariilor şi pensiilor. Guvernul mi-a răspuns: . După care, după două luni, anunţa că există bani pentru asta.

Astăzi cred că PDL-ul nu mai are nicio şansă, pentru că actul de guvernare, calitatea îndoielnică a acestuia, a compromis această posibilitate.”

În acest moment, România este un stat poliţienesc. Jumătate dintre anchete se poartă la televizor. Am exemple despre anchete DNA în care cei învinuiţi erau scoşi la un moment dat şi li se spunea . Nu îi cunosc pe cei doi învinuiţi. Vi se pare normal?

România este blocată, din punct de vedere al deciziei anteprenorial.

Am ajuns aici datorită faptului că factorul politic a acceptat o asemenea situaţie. Nu pot fi de acord că am reuşit să creăm o psihoză încât Parlamentul este cea mai hulită instituţie. Nu spun că  e perfectă, dar este chintesenţa democraţiei într-o ţară democratică.

Nu cred că o singură persoană poate să genereze o asemenea situaţie. Relaţia mea cu Traian Băsescu nu a mai existat din 2007. De atunci cred că ne-am mai întâlnit în două trei rânduri. Şi nu în particular. Sfera domniei sale şi sfera mea de activitate nu s-au mai întrepătruns.

Plecarea domnului Stolohan şi a echipei sale din PNL a fost o eroare foarte mare. A fost o  eroare referindu-ne la relaţia dintre PDL şi PNL.

Dacă i-aş reproşa ceva lui Traian Băsescu, aş face-o între patru ochi. Nu aici. Nu acum. Principalul responsabil pentru poziţionarea partidului actuală este conducerea PDL.

M-a deranjat discursul liderilor PDL după plecarea mea din PDL. Cred că lumea s-a săturat de discursuri goale şi lipsite de conţinut.

Apreciereile la adresa Elenei Udrea trebuie lăsată în seama sondajelor. Eu ştiu că în sondajele pentru Primăria Capitalei avea o cotă foarte scăzută. Percepţia publicului despre un politician este cea mai importantă.

Cea mai mare greşeală a partidului a fost ruperea de liberali. Acolo am omorât o alternativă de dreapta extrem de fezabilă.

Am dat dovadă de mult prea mare aroganţă în actul de guvernare.

Vasile Blaga a plătit, prin demisia sa, preţul unei guvernări proaste. Nu cred că el era vinovat pentru acea siuaţie. A fost pus într-o situaţie imposibilă. A ales să aibă o atitudine onorabilă.

Dacă moţiunea USL va trece, după Paşte, vom asista la evoluţii spectaculoase pe scena puterii din România. USL trebuie să treacă peste consdiderente electorale şi să facă parte dintr-un guvern de largă majoritate naţională.

Cred că la locale USL va înregistra o victorie care o va aşeza pe un trend ascendent, care îi va asigura un succes zdrobitor la alegerile parlamentare. Peste 50 la sută.

Nu cred că e o bucurie pentru vreun stat din UE să îşi suspende Preşedintele. Cred că trebuie să existe o coabitare normală, care lipseşte în acest moment.

Numirea lui Ungureanu ca premier este atipică. Prim-ministru trebuie să fie un politician. Iar în cazul uenui guvern de tehnocraţi, trebuie să fie o personalitate economică, în niciun caz de la serviciile secrete.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: