R. Soviani: Discursul epocal al lui Traian Basescu, consemnat in data de 10 aprilie 2012

M-am tot gandit cum poate fi caracterizat intr-un singur cuvant, discursul lui Traian Basescu din data de 10 aprilie 2012, sustinut cu ocazia depunerii juramantului de Ministru al guvernului Romaniei de catre Atilla Korody.

Am oscilat intro fantastic, memorabil, caterincos, delirant, psiheledic,”de doi bani”. M-am oprit pana la urma la ”epocal”. Pentru ca, macar in acceptiunea lui Traian Basescu, discursul domniei sale este menit sa marcheze o epoca. Comparatia intre epoca Basescu si epoca de aur nu isi are sensul, intrucat domnul Basescu nu a construit NIMIC. NIMIC, VREODATA.

A avut pe mana flota Romaniei, nu mai este. A avut pe mana Bucurestiul, reusind in 5 ani de mandate sa se certe cu Brigite Bardot pentru cainii vagabonzi si sa reabiliteze O linie de tramvai (tramvaoiul 41). Asta in mai mult de 60 de luni de mandate. Are pe mana o tara care a ratata sansa – nu epocala- ci istorica de a fi capitalizat avantajul aderarii la Uniunea Europeana.

Dealtfel, probabil ca mandatul de Presedinte al domnului Basescu, si in special portiunea de guvernare Boc  vor intra in istorie drept cea mai incompetenta si iresponsabila guvernare a Romaniei de la inventarea motorului cu aburi si pana acum.

Nu e de ajuns. Momentul actual al guvernarii Basescu este caracterizat printr-o majoritate NELEGITIMA (formata dintr-un partid de guvernare – UNPR care nu a existat atunci cand au fost precedentele alegeri) dar nelegitima si prin prisma promisiunilor unui alt partid de guvernare PDL, care a ajuns la guvernare promitand ca nu va majora TVA-ul si nu vor fi taiate salariile, ba mai mult, vor fi majorate pentru profesori cu 50%. Acest partid trebuia sa plece in istorie de la 1 iulie 2010, atunci cand a luat masuri economice draconice pentru simplul motiv ca au ratat sa observe criza in fiecare zi din 2008 si pana atunci. Acest partid va disparea, cu tot cu Roberta Anastase a carei frauda suprapusa peste batjocorirea procesului democratic este DE NECREZUT pentru o Romanie membra a Uniunii Europene.

Mincinos aproape in fiecare caz (de la demisionez in 5 minute pana la nimeni nu va avea salariile taiate…), Traian Basescu vrea a ajuns in stadiul in care inventeaza pretexte pentru scopuri certe, personale si evident impotriva interesului national. Din cand in cand, domnul Basescu are catre o stralucire de geniu – de la ”aceasta criza nu ne va atinge” pana la ”Romania nu isi poate rezolva deficitul bugetului de pensii decat prin crearea de locuri de munca in minierit” – sector caruia intr-o insiruire de caracterizari reiesite in urma puternicii senzatii de iesire din propriul trup a Presedintelui, si de privire a lucrurilor de sus, le-a varsat catre public.

Evident ca este o noua minciuna gogonata. Am facut un calcul de bun simt: cate locuri de munca ar trebui sa creeze Romania (prin minierit, nu-i asa?) astfel incat sa fie acoperit bugetul de pensii. Rezultatul este simplu: 1.354.000 de locuri de munca (unmiliontreisutecincizecisipatrudemii). Intrucat la Rosia Montana vorbim doar de cateva mii cel mult, este evident ca interesul Presedintelui nu este de acoperire a deficitului de locuri de munca prin minierit, si atunci trebuie cautat interesul in alta parte.

Probabil, ca si in cazul RAFO, care primea facilitati de sute de milioane de Euro in campania electorala a lui Dom Basescu. Atunci, marinarul de geniu spunea ca trebuie acordate acele sute de milioane  pentru salvarea a 2000 de locuri de munca. Acelasi calcul sec, economic, arata ca un loc de munca salvat de domnul Basescu costa 200.000 de Euro. Multumim domnule Presedinte, este prea scump. Prea scump pentru mine. Dar, in ipoteticul scenariu ca acele sume s-ar intoarce in campania electorala a vreunui candidat la Presedintie, sutele de milioane devin o gluma. Pentru ca, nu-i asa, nu le plateste candidatul, ci milioanele. Milioanele de romani. Adica o nationalizare de pierderi in timp ce profitul este capitalizat, cumulat, pastrat revendicat si consumat de cel care ajunge inca 5 ani la Cotroceni. Si de familia dansului.

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: