Realitatea: Comisia juridică a adoptat, în 5 membri din 23, raportul la revizuirea Constituţiei

Comisia Juridică a Camerei a adoptat, marţi, Raportul la proiectul de revizuire a Constituţiei, la şedinţă fiind însă prezenţi, din cei 23 de membrii, doar cinci deputaţi – Daniel Buda, Adrian Gurzău, Iustin Cionca, Gabriel Andronache (PDL) şi progresistul Eugen Nicolicea, toţi votând „pentru”.

Preşedintele Comisiei, Daniel Buda, a precizat, după şedinţă, că au fost păstrate, în linii mari, prevederile proiectului de revizuire a Constituţiei primit de la preşedintele României şi au fost puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Buda a precizat că Raportul la rezuirea Constituţiei va merge în Plenul Camerei Deputaţilor, în dezbaterea căruia va intra marţea viitoare.

Comisia juridică a stabilit, în şedinţa de marţi, la propunerea deputatului PDL Adrian Gurzău, că nu vor avea dreptul de a fi aleşi cetăţenii care au făcut parte din Partidul Comunist Român ca activişti retribuiţi precum şi cei care au fost agenţi sau colaboratori ai fostei Securităţi. Membrii Comisiei au mai stabilit ca CSM să fie format din 21 de membri, dintre care 14 magistraţi şi patru reprezentanţi ai societăţii civile. Cei patru reprezentanţi ai societăţii civile vor fi aleşi doi de către Parlament şi doi de către preşedintele României. În prevederile actuale, din CSM fac parte doi reprezentanţi ai Societăţii Civile care sunt aleşi de Senat.

Deputaţii din Comisia juridică au modificat articolul din Constituţie potrivit căruia averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Ei au adăugat un text potrivit căruia caracterul licit al dobândirii se prezumă, iar confiscarea averii dobândită ilicit se realizează în condiţiile legii.

Daniel Buda a precizat că după ce Raportul va fi dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor, acesta va merge la Senat. Buda a spus că în măsura în care Senatul va avea altă opinie decât Camera Deputaţilor, se va constitui o comisie de mediere pentru a lămuri divergenţele. Întrebat în legătură cu faptul că decizia Comisiei juridice a fost luată fără cvorum, Daniel Buda a spus că decizia Curţii Constituţionale statuează că în activitatea comisiilor nu este nevoie de prezenţa a jumătate plus unul din numărul membrilor comisiei respective.

Alte prevederi sunt departajarea atribuţiilor între Guvern şi Preşedinte, între Guvern şi Parlament şi dizolvarea Parlamentului în cazul în care referendumul pentru demiterea preşedintelui nu este adoptat, a mai spus Cionca. Comisia juridică a acceptat şi un amendament al deputatului UNPR Eugen Nicolicea privind reducerea vârstei pentru a fi ales parlamentar de la 23 ani la 18 ani.O altă prevedere este introducerea deficitului bugetar de maximum 3% din PIB şi datoria publică de maximum 60% din PIB.
Comisia juridică a aprobat de principiu şi prevederea ca avizul Curţii Constituţionale în privinţa propunerii de suspendare a preşedintelui României să fie obligatoriu, şi nu consultativ ca până acum.

Dezbaterile din comisie pe tema revizuirii Constituţiei s-au desfăşurat pe parcursul mai multor săptămâni doar în prezenţa reprezentanţilor PDL şi UNPR, la lucrări lipsind cei ai opoziţie şi ai UDMR.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: