B. Mateescu (Sociollogica): Bătălia pentru viitorul PDL – dramă în 0 acte şi un epilog

Varianta Blaga: timidă, eficientă, curăţică. 20% la parlamentare pe baza unei organizări bune. Nici cu 15% nu e grav. De la 10% ajungi la 13-14% prin redistribuire. Un partid-balama. Cel puţin temporar. Un partid care să se afle în toate guvernele din perioada 2013-2016, căci fără el nu se va putea. Un partid care să decidă viitorul câştigător în lupta PNL-PSD care va începe în 2013. Asta dacă nu cumva va decide acest lucru prin august-septembrie. Un partid care să vină cu Blaga candidat la prezidenţiale, pentru a negocia ulterior destinaţia voturilor acestuia în turul doi al prezidenţialelor în confruntarea dintre Crin Antonescu şi PSD. „Am încercat să mâncăm tot tortul şi ne-am îngrăşat, acum mâncăm un pic de tort, e mai bine oricum decât zero tort.” Suspendarea lui Traian Băsescu sau punerea sa sub acuzare conform articolului 96 din Constituţie ar fi, conform variantei Blaga, o idee bună: separarea definitivă în conştientul colectiv de un preşedinte nepopular. Alături de oameni, aproape de ei.

Ce zic conţii şi ducii din teritoriu: „Mda”.
Ce zice dăscălimea: „Cum? Abandonăm reforma statului? Aşteptaţi-ne o secundă să dăm de pământ cu <<Fenomenologia ontologică a lui Schopenhauer>>, ediţia princeps.”
Ce zice electoratul PDL: „Îl daţi jos pe Băsescu? Hai, pa.”
Ce-ar zice Winston (pufăind încet din trabuc): „Această variantă are toate calităţile care-mi displac şi n-are nici unul dintre viciile care îmi plac.”

Varianta „istoria se repetă”: de ce e nevoie în România ca să obţii puterea? De poziţia de preşedinte. De acolo se nominalizează primul-ministru. Parlamentarilor le e frică de alegeri anticipate. Deci vor vota guvernul propus de primul-ministru propus de preşedinte. A mers în 2004 (cu „soluţia imorală” PC). A mers în 2009 (cu „soluţia imorală” UNPR şi cu racolări directe). De ce să nu meargă în 2014? De ce să nu meargă în 2019? Deci: prezidenţialele din 2014. Şi după aia vedem noi. Dacă ajungi la Cotroceni, munţii se vor muta din loc şi râurile vor curge de la aval la amonte.

Ce zic conţii şi ducii din teritoriu: „Riscant. Tu zici ceva de râuri dar de fapt e drum greu, prin deşert”.
Ce zice dăscălimea: „MRU este garanţia unui stat de drept modern, orientat către nevoile…”
Ce zice electoratul PDL: „Da. Să sperăm că o să fie înghesuială mare la noi în electorat, dar ne descurcăm noi.”
Ce ar zice Winston (turnând whisky într-un pahar): „Cei capabili să câştige războaie nu sunt capabili să încheie pacea, iar cei capabili să încheie o pace n-ar fi fost niciodată capabili să câştige războiul.”

Varianta „doi pentru România”: se aşteaptă prima înfrângere majoră a lui Crin Antonescu. Se realizează unificarea cu PNL. Simultan, mai devreme sau mai târziu: vot uninominal într-un singur tur. Ceea ce duce la o simplificare a scenei politice româneşti şi la majorităţi clare. Unificarea cu PNL n-a mers în 2006 – pentru că atât PD cât şi PNL erau la putere. În opoziţie lucrurile sunt mai uşor de realizat.

Ce zic conţii şi ducii din teritoriu: „Riscant. Drum greu, prin mlaştini sulfuroase. Împărţire de funcţii cu PNL-iştii în interiorul structurilor.. să zicem că mai adăugăm 40 de funcţii de vicepreşedinţi, 8 funcţii de prim-vicepreşedinţi şi 3 funcţii de prim-viceprim-vicepreşedinţi şi se rezolvă. Hmm. Ce zicea Blaga de tortul ăla?”
Ce zice dăscălimea: „Unificarea dreptei este garanţia unui stat de drept modern, orientat către nevoile…”
Ce zice electoratul PDL: „Okidoki.”
Ce ar zice Winston (sorbind încet din paharul cu whisky): „A câştiga nu contează. A pierde nu contează. Contează ambiţia de a continua.”

Varianta „CDR”: alianţă mare în toamnă şi 9,9% din voturi. Se porneşte de la zero locuri în parlament, mai curat, mai frumos, de la firul ierbii. Romantic şi democratic.

Ce zic conţii şi ducii din teritoriu: … ei nu zic nimic. Ochii le-au ieşit din orbite, feţele li s-au albit, mâinile caută prin buzunare pastile pentru dureri de inimă.
Ce zice dăscălimea (după un lung moment de tăcere contemplativă) (cu ochii sclipind de emoţie): „Conţii şi ducii au îngropat partidul. Trebuie să ne întoarcem la populaţie, la valorile dreptei care au fost mânjite pe nedrept de politicianism. Trebuie să acţionăm…”
Electoratul PDL (întrerupând dăscălimea): „Ca URR-ul?”
Winston Churchill tuşeşte scurt.

[Cortina].

sursa: Sociollogica

 

Etichete:, , , , , , ,

2 comentarii pe “B. Mateescu (Sociollogica): Bătălia pentru viitorul PDL – dramă în 0 acte şi un epilog”

  1. Ivi 4 mai 2012 la 12:32 AM #

    …simpatic Winston asta parca e cel cu multa carte si politichie (si premiu Nobel si Sir) …dar ce-ar mai zice „cărtărimea dăscălească lasata MeReU in obtai de un carturar premier de 78 zile” care se chinuie ”Orbitor de mult” să ia un premiu (un Nobelisor ceva mai mic) așa ca pentru incununarea traducerilor cu ”parandarat Nuțy” a activitatii ICR-iste de tip contra-Hertha Morarita (ca și la ea apa nobelista a curs ducand-o in categoria ”Lady companioana a lui Sir Winston la Nobel”) …na ca iarasi valul de tip „calutul pink” s-a scurs „meta-fizic” cand ar fi trebuit sa se duca „Pata-financiar parandarat Nuty” !?!

    Apreciază

  2. berenger 4 mai 2012 la 8:37 AM #

    simpatic, numai ca mie mi-e neclar. cui dracu ii mai pasa de pedelei? sunt morti, ingropati si la praznicul de 9 zile nu canta nimeni. vom vedea ce va fi la parastasul de 7 ani (nu glumesc, pana atunci nu va fi nimic…)
    cu alte cuvinte, pozitionarea luptei politice in perioada urmatoare se va face IN LIPSA pdl. de abia de acum devin lucrurile interesante.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: