Agerpres – Antonescu a prezentat şi susţinut, în Camera Deputaţilor, proiectul privind votul uninominal

Preşedintele PNL, senatorul Crin Antonescu, a prezentat şi susţinut, marţi, în plenul Camerei, proiectul de lege privind , al cărei coiniţiator este, alături de premierul Victor Ponta, respingând criticile potrivit cărora această formulă ar fi antidemocratică.

Antonescu a avut un discurs de aproximativ zece minute în cadrul dezbaterilor la modificarea Legii alegerilor parlamentare. Liderul PNL a susţinut că acest proiect de lege nu este nici nedemocratic, nici neconstituţional, nici nereprezentativ, aşa cum este criticat.  „Este o formulă de vot practicată şi exemplul cel mai binecunoscut este la Marii Britanii, fără ca cineva să pună la îndoială soliditatea democraţiei britanice. Este reprezentativ în măsura în care voinţa directă a alegătorului şi criteriul egal – acela al primului clasat în opţiunile într-un colegiu – câştigă în orice caz şi fără excepţie mandatul. Nu văd cum ar fi anticonstituţional sau antidemocratic cât nu împiedică dreptul cuiva de a candida sub culorile partidelor sau independent şi dreptul alegătorului de a face alegerea pe care o doreşte”, a spus Antonescu.

El a admis că ideea că rămân voturi exprimate care nu-şi găsesc reprezentare în Parlament este una corectă.  „Nu am fost ipocrit niciodată, nu îmi scapă şi nu ascund dezavantajele şi riscurile unei asemenea formule. Ştim însă toţi că toate sistemele electorale au avantaje, dezavantaje, fiecare prezintă oportunităţi şi riscuri”, a spus Antonescu.

El a opinat că nu se poate vorbi despre faptul că se fură voturi pentru că nu sunt reprezentate, pentru că atunci ar trebui să se considere că cei cinci milioane care au votat cu alt candidat decât preşedintele actual se pot plânge de lipsă de democraţie.

Potrivit lui Antonescu, cele mai importante avantaje în acest moment, în actuala conjunctură politică, ale acestei formule sunt legate de simplificarea „dureroasă, dar categorică” a scenei politice şi de oferirea unei şanse pentru o majoritate solidă, coerentă, şi, în consecinţă, a unor guverne cu susţinere parlamentară puternică.  „Nu sunt ipocrit şi am spus limpede că sunt conştient de dezavantaje, de frustrări electorale, nu neapărat ale partidelor care pierd, ci ale alegătorilor al căror vot nu va putea fi justificat. Ar trebui să ne reamintim, să tragem învăţăminte că acum mai bine de un deceniu sistemul de liste care pe criteriul proporţional era reprezentativ a fost mereu atacat până a generat în 2008 formula actulă a legii, probabil cea mai nefericită”, a mai spus Antonescu.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, cu 14 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi o abţinere, proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar iniţiat de Victor Ponta şi Crin Antonescu. În favoarea acestui proiect au votat reprezentanţii PSD, PNL, UNPR şi minorităţi, în timp ce deputaţii PDL au fost împotrivă, iar reprezentantul UDMR s-a abţinut.

Potrivit proiectului adoptat vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar suplimentar în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar. Deputaţii din Comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral şi au introdus un amendament potrivit căruia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

Etichete:, ,

3 comentarii pe “Agerpres – Antonescu a prezentat şi susţinut, în Camera Deputaţilor, proiectul privind votul uninominal”

 1. berenger 22 mai 2012 la 7:57 PM #

  doar erorile de logica (despre altele nu mai vorbesc):
  1. „atunci ar trebui să se considere că cei cinci milioane care au votat cu alt candidat decât preşedintele actual se pot plânge de lipsă de democraţie.” FALSA ANALOGIE. presedintele este votat in doua tururi de scrutin. cei care NU voteaza cu el e mai mic decat cei care voteaza cu el. nu e cazul vum.
  2. „ “Este o formulă de vot practicată şi exemplul cel mai binecunoscut este la Marii Britanii, fără ca cineva să pună la îndoială soliditatea democraţiei britanice.” FALSA ANALOGIE. sistemul romanesc nu copie si alegerile preliminare din sistemul britanic, de exemplu, sau si pe cele partiale din sistemul nord american. cu alte cuvinte, modelul promovat de usl ia doar ce-i mai rau in modelul anglo-saxon, nu si mecanismele banale de control al cetateanului asupra alesului.
  3. ”Ştim însă toţi că toate sistemele electorale au avantaje, dezavantaje, fiecare prezintă oportunităţi şi riscuri” FALSA GENERALIZARE. a indrepta o lege proasta cu una si mai proasta nu e decat o dovada de maxima… inteligenta

  ar mai fi, dar mi-e lene. m-am lamurit. votati-i. e posibil ca in viitorul foarte apropiat sa fiu nevoit sa scriu votati-I.

  Apreciază

  • Gondolin 22 mai 2012 la 8:48 PM #

   punctul 3 l-ai gresit, este o generalizare nepermisa, dar asta nu inseamna ac este in mod necesar falsa. In mod concret, citatul era perfect adevarat, aproape un truism…
   In treaacat fie zis, putem judeca o lege dupa efecte… hai mai intai sa vedem efectele? Caci multi au laudat actuala lege, si ce a iesit ca urmare a aplicarii ei, am vazut cu totii :))

   Apreciază

   • berenger 22 mai 2012 la 9:29 PM #

    eu de efecte ma tem…

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: