De ce Ovidiu Nemes (USL) este favoritul cifrelor la alegerile locale – Sighetu Marmatiei

Mai întâi, să ne jucăm puțin cu cifrele.

Alegeri locale 2008, primul tur:

CANDIDAT

NR. VOT

%

Eugenia Godja – PSD

5567

37,82

Vasile Bodnar – PD-L

4531

30,78

Ovidiu Nemeș (PNL)

2026

13,76

Bereș Ștefan Vasile – UDMR

1060

7,20

Haidu Valentin – PNTCD

537

3,65

Petean Sorin Silviu – PC

246

1,67

Hotea Nelica – PIN

234

1,59

Mărculescu Alexandru – PRM

203

1,38

Takacs Attila Janos – PCM

163

1,11

Faur Valer – PNG-CD

152

1,03

total voturi valabile exprimate

14719

100

Observații

 • De departe cea mai bună, mai vizibilă campanie a avut-o Ovidiu Nemeș și tânăra echipa a PNL. Dar Ovidiu Nemeș fiind la momentul respectiv un no name pentru conservatorul electoral sighetean, rezultatele sale au fost sub nivelul efortului investit în campanie.
 • De remarcat diferența mare dintre primul și al doilea clasat, candidata PSD având peste 1000 de voturi (+7%) față de cel de-al doilea clasat, reprezentantul PDL. Pe actuala lege electorală, jocurile ar fi fost făcute.

Alegeri locale 2008, al doilea tur:

Între cele două tururi de scrutin, situația politică locală s-a restructurat: între PSD și PNL a apărut o alianță suis generis (sub imboldul liderilor județeni și după modelul Băii Mari) în timp ce între PDL și UDMR s-a încheiat o înțelegere electorală plecând de la același principiu ca al alianței PSD-PNL: securizarea fotoliului de primar pentru un partid, și funcția de viceprimar pentru partidul aliat minor.

În aceste condiții turului II a fost că Eugenia Godja (PSD) a obținut o victorie la limită, cu doar 300 de voturi înaintea contracandidatului Vasile Bodnar (PDL)

Observații

 • Se poate remarca faptul că voturile suplimentare culese de către candidatul PDL au fost mai numeroase decât cele ale mai bine plasatului candidat PSD. Ceea ce denotă fie că electoratul maghiar a fost mai disciplinat la chemarea liderilor săi decât cel liberal, fie că stafful de campanie al PSD s-a culcat pe o ureche, crezând că jocurile sunt făcute.

Se poate compara situația din 2012 cu cea din 2008?

DA

 • Vor fi două mari blocuri de votanți pentru candidații la Primărie, pe linai de fractură din 2008: pe  de o parte o alianță PSD-PNL, pe de cealaltă parte o alianță (mai degrabă în gentlement agreement) PDL-UDMR
 • Și în 2012 ca și în 2008, candidatul PDL este același etern Vasile Bodnar, prezent la acest fel de alegeri cam de când există democrație în România (adevărat, schimbându-și de regulă partidul-trambulină)

NU

 • De data aceasta câștigătorul se decide în primul tur
 • Există o alianță formală PSD-PNL, candidându-se în numele USL
 • Chiar daca au fost tulburări în rândurile PSD din cauza înțelegerii dintre Eugenia Godja și Ovidiu Nemeș, înțelegere în cele din urmă impusă și liderilor județeni, în campania electorală cele două forțe componente pare a fi pus în acord cele două partide aliate (Partidul Conservator jucând, în Sighetu Marmației, un rol mai degrabă minor)
 • USL, ca formațiune politică la nivel național, se află pe val, în timp ce PDL se află în degringoladă
 • Daca doctorul Bodnar nu a avut când și cum să își sporească notorietatea (dimpotrivă, el s-ar putea să deconteze politic în numele lui Băsescu, Udrea și Boc) în schimb adversarul său, Ovidiu Nemeș, a avut patru ani la dispoziție pentru a-și spori notorietatea.
 • Electoratul maghiar se prezintă al urne mai demobilizat și mai fracturat ca niciodată.
 • Candidatul USL și-a asigurat deja sprijinul a cel puțin trei componente electorale:  UNPR, PCM și Partida Romilor, în timp ce reprezentantul PDL nu se poate bizui decât pe sprijinul declarat al unei facțiuni a UDMR.

Previziuni

Ovidiu Nemeș va obține, în 2012, cât voturile însumate din primul tur a candidaților PSD și PNL. Ne bazăm în această aproximare pe următoarele ipoteze:

Chiar daca electoratul liberal este mai redus decât cel pesedist, un transfer de popularitate s-a realizat între actualul primar PSD și candidatul USL, provenit dinspre aripa PNL

USL se află în topul preferințelor electorale la nivel național cu scoruri între 50% și 60%, și există puține elemente care să ne facă sa credem ca Sighet ar constitui o excepție.

Dacă sintagmele ”la alegerile locale contează omul iar nu partidul” și  ”la alegerile de primar, primarul in funcție are un bonus de 10-20%” atunci Ovidiu Nemeș are o poziție privilegiată, fiind viceprimar în funcție și cu o experiență managerială net superioară celei a Vasile Bodnar.

Ceea ce ar putea pierde din voturile electoratului PSD care regretă cum s-a făcut nominalizarea USL, Ovidiu Nemeș câștigă prin voturile atrase de la celelalte partide mici (de genul UNPR, PCM)

 Vasile Bodnar va obține în 2012 mai puține voturi decât a obținut  în turul II al alegerilor din 2008

Prezentându-se sub culoarea portocaliu, candidatul PDL stârnește din start adversitatea unei părți importante a electoratului.

Propriul electorat din 2008 este dezamăgit și dezorientat. Dezamăgit de politicile publice ale guvernelor Boc-MRU, dezorientat de balansarea actului guvernamental dinspre PDL înspre USL

Însuși candidatul, Vasile Bodnar, a pornit pe panta declinului firesc, prin erodarea pe care o anumită uzură (nu numai politică) o aduce politicienilor aflați dincolo de punctul de maxim al carierei politice. Azi, Bodnar nu este decât o umbră a candidatului din 2008.

Concluzii

Desigur, nu sunt Mafalda. Desigur, poziția mea partizană ar putea fi de natură să îmi încețoșeze percepția politicului. Desigur, poate că unele informații îmi scapă.

Dar când constat că acolo unde Ovidiu Nemeș strânge 100 de cetățeni, cu care intră într-un dialog viu, percutant, Vasile Bodnar nu reușește să strângă nici douăzeci, concluzia mi se impune de la sine.

Iar când consilierii candidatului PDL cred ca pot obține victoria printr-o soluție deux et machina și aruncarea a tomberoane de gunoaie zise jurnalistice asupra candidatului USL, atunci sunt convins că disperarea acestora (unii ar zice: ticăloșia) este semnul cel mai clar că ei știu că apără o cauză pierdută.

 

Etichete:, , ,

3 comentarii pe “De ce Ovidiu Nemes (USL) este favoritul cifrelor la alegerile locale – Sighetu Marmatiei”

 1. Barbu Mateescu 6 iunie 2012 la 2:31 AM #

  Mobilizarea electoratului PSD este crucială.

  Apreciază

  • Gondolin 6 iunie 2012 la 2:00 PM #

   cunsotem/// dar nu este usor de realizat, in afara sustinerii depline si neconditionate a liderilor locali PSD.

   Apreciază

  • Gondolin 7 iunie 2012 la 7:57 AM #

   mda…

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: