Transcrierea intervenţiilor vicepreşedintelui PNL Mihai Voicu susţinute în cadrul conferinţei de presă USL 10 iulie 2012

„Bună ziua,

Am să încep cu lucrul cel mai clar care trebuie reținut pe subiectul principal de astăzi, legea referendumului. Și anume, că în vigoare în acest moment este Ordonanța de Urgență numărul 41, care reglementează acest subiect. Vreau să fac precizarea că această Ordonanță preia un conținut identic al unui act normativ din 2007, care a fost deja supus judecății Curții Constituționale, este vorba de decizia nr. 420 din data de 3 mai 2007. Este foarte ușor să explic ce s-a întâmplat în acea decizie pentru că era vorba de un singur articol, cel aflat în discuție.

La momentul respectiv a fost emis un act normativ care prevedea în articolul 10, unic articol modificat al legii referendumului, că demiterea președintelui României este aprobată dacă a îndeplinit majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul țării ale cetățenilor care au participat la referendum. Acest articol, în această formulare, articol reluat cuvânt cu cuvânt în ordonanță aflată în vigoare, a fost deja supus judecății Curții Constituționale, care a reținut în decizia 420 față de obiecțiile de neconstituționalitate formulate la acea vreme, tot de niște parlamentari ai Partidului Democrat Liberali, a reținut și citez “constată că niciuna dintre obiecțiunile de neconstituționalitate nu este întemeiată”.

Au fost formulate mai multe obiecțiuni la acea vreme, pe prezența la vot, pe o posibilă retroactivitate a deciziei și încă pe câteva subiecte care nu sunt atât de importante. Pentru a sublinia această decizie, la momentul respectiv, deciziile Curții Constituționale, cunoașteți desigur, că sunt valabile, nu pot fi anulate, pentru a sublinia constituționalitatea acelui articol, Curtea precizează și citez din nou, “legiuitorul poate opta pentru o majoritate de voturi relativă pentru demiterea președintelui României în toate cele 3 situații”. Era vorba dacă este demis din primul tur sau din turul al doilea sau dacă e vorba de repetarea unui tur de scrutin. Și anume prin majoritatea voturilor valabil exprimate, citez din nou, “ale cetățenilor care au participat la referendum”. Considerând, cel puțin din punctul meu de vedere, că această situație este foarte clară, vreau să mai fac câteva precizări.

Ceea ce s-a discutat astăzi la Cutea Constituțională este un proiect de lege care nu este identic cu Ordonanța aflată în vigoare. Eu am constatat că s-a perpetuat din partea PD-ului și unor propagandiști ai acestui partid că a fost declarat astăzi ceva neconstituțional. Mie mi se pare că în limba română, cel puțin, pentru toată lumea cuvintele sunt foarte clare, eu am constatat că legea a fost declarată constituțională și urmează o adăugire după aceea, însă concluzia că legea a fost declarată constituțională.

Ceea ce se întâmplă în continuare cu acest proiect de lege, subliniind încă o dată însă că valabilă este ordonanța de urgență, se întâmplă o procedură conform Constituției și legilor în vigoare și anume că această lege, declarată constituțională, merge la promulgare la președintele României, președintele interimar, domnul Crin Antonescu. Acesta, conform prerogativelor pe care le are, pe care le deține, timp de 20 de zile, se poate gândi și va lua desigur o decizie pe care ne-o va comunica domnia sa, dacă promulgă legea sau dacă o retrimite Parlamentului spre reexaminare.

Acest lucru se poate întâmpla într-un termen de maximum 20 de zile. Luând în considerare scenariul că legea va fi retrimisă spre reexaminare, Parlamentul va trebui să se reunească pentru a aduce modificările necesare, fie modificări sugerate fie în obiecţiunile preşedintelui, dacă va trimite legea la reexaminare, fie în cuprinsul deciziei Curţii Constituţionale.

Aș vrea să mai fac două precizări, poate tehnice, dar importante. Am remarcat că se invocă o sintagmă deja perimată în opinia mea, mă rog, în esenţă corectă însă, aceea cu schimbarea regulilor în timpul jocului.

În primul rând că la data emiterii ordonanței de urgență, referendumul nu fusese încă declanșat, nu avusese loc votul pentru suspendarea președintelui, însă vreau să vă reamintesc faptul că, în cursul desfășurării unei proceduri de referendum, și anume un referendum consultativ în anul 2009, în cursul derulării procedurii, Guvernul Boc a emis Ordonanța de Urgență nr 103/2009, care, mă rog, pe deasupra, în opinia noastră, încălca, dacă nu Constituția, cel puțin niște principii pentru că fixa Parlamentului un termen ca să acorde un aviz consultativ. Principiul rămâne, s-a intervenit de către Guvernul Boc cu o ordonanță de urgență în această perioadă.

În legătură cu publicările în Monitorul Oficial, reamintesc celor care invocă anumite întârzieri intenționate că, pentru a publica o decizie a Curții Constituționale, aceasta trebuie să fie redactată şi nu doar transmisă opiniei publice printr-un comunicat. Același fenomen l-am întâlnit și cu ocazia acelei decizii cu privire la Bruxelles, să-i spunem aşa, pe scurt, când l-am auzit cu toții, cu urechile noastre, pe domnul Zegrean spunând: “Sunt obosit. Decizia o redactăm în câteva zile”. Urmând, doar la câteva minute, propagandiștii portocalii au început să urle că nu publicăm noi o decizie care în mod evident nu exista.

Aşteptăm redactările deciziilor şi după aceea, desigur, este o simplă procedură tehnică, în funcție de volumul de lucru care există la Monitorul Oficial.”

Întrebări din partea mass-media

 Jurnalist: Cum se mulează conţinutul acestei ordonanţe de urgenţă, cu adăugirea, cum ați spus dumneavoastră, din decizia Curții Constituționale, participarea celor 50 la sută din cei înscriși pe listă la referendum?

Mihai Voicu: Cu o singură excepție, atunci când a decis că un referendum nu se poate desfășura pe durata a două zile, decizie corectă în opinia mea, întotdeauna când a fost vorba de legi electorale sau de legea referendumului, Curtea Constituțională a fost consecventă, a spus că orice fel de metodă matematică, ca să fiu un pic mai explicit, nu poate fi neconstituțională. Ca să fac o paralelă și să răspund la întrebarea dumneavoastră în legătură cu Legea electorală, ne reamintim cu toții, nu știu, timp de 20 de ani, am avut un sistem de vot în care parlamentarii se alegeau pe liste și era constituțional. După aceea, am avut un sistem de vot în care parlamentarii se alegeau în colegii și era la fel de constituțional. Chiar și prezența a fost reglementată diferit de-a lungul istoriei noastre electorale. Până în anul 1996, la alegerile locale cel puțin, era condiție de 50% plus unu și era constituțional. Constatând legiuitorul că această îngrădire duce la turul doi, trei și așa mai departe, începând cu anul 1996, cred, domnul Liviu Dragnea știe mai bine decât mine, s-a scos condiția de cvorum și a fost din nou constituțional. Așadar, este vorba de a lăsa la latitudinea legiuitorului să hotărască aceste detalii tehnice. Curtea Constituțională urmărește și a urmărit în permanență pe acest subiect, pe subiectul acesta eu nu pot s-o critic, urmărește respectarea unor principii și nu chestiuni matematice.

Jurnalist: În decizia Curții de astăzi există totuși precizarea că legea este constituțională în condițiile în care vor veni la vot 50% plus 1 dintre alegători.

Mihai Voicu:  Curtea a spus că este constituțională inclusiv aberația domnului Buda, că președintele poate fi demis numai cu 50% plus 1 din totalul listelor, deci Curtea în permanență ne-a spus că matematica nu e treaba noastră, cum vreți voi numai să fie respectate niște principii constituționale. Le-a spus pe toate da, de-a lungul vremii, nicio problemă, voi hotărâți, să nu încălcați niște principii.

Jurnalist: Când se va organiza sesiune extraordinară în Parlament?

Mihai Voicu: După ce președintele va lua decizia dacă o va retrimite la Parlament sau o promulgă, nu putem răspunde acum la aceste întrebări.

Jurnalist: În scenariul în care președintele interimar se gândește timp de 20 de zile și retrimite legea la Parlament spre reexaminare, se reunește Parlamentul în ședință extraordinară? Și dacă această lege va trece de Parlament, ea va fi legea pe baza căreia se va organiza referendumul?

Mihai Voicu: Eu pot să vă răspund la nivel de principiu, și anume sunt două răspunsuri, ambele sunt la nivel de principiu, nu pe întrebarea punctuală. Asupra cererilor de reexaminare data întrunirii este stabilită de birourile permanente ale celor două Camere, eu nu pot spune dacă este de îndată sau la 1 septembrie. Iar ca principiu, un act normativ care intră în vigoare la o dată ulterioară, le anulează pe cele precedente, dar este o discuție care nu-și are rostul pe cazul nostru punctual. Am dat un răspuns de principiu, dar nu pe acest caz.

Etichete:, ,

Un comentariu pe “Transcrierea intervenţiilor vicepreşedintelui PNL Mihai Voicu susţinute în cadrul conferinţei de presă USL 10 iulie 2012”

  1. gigi 12 iulie 2012 la 10:42 AM #

    Ne meritam soarta daca fiecare dintre noi nu incearca sa convinga orice persoana pe care o stie, ca nu mai doreste sa aiba un presedinte ca BASESCU, sa vina la vot si sa demonstram OCCIDENTULUI ca putem face dreptate….. exact asa cum BASE ne-a indemnat si ne-a spus. Sa facem dreptate si sa scapam de EL si de PDL-listii lui… sa vedem ce ne ofera USL-ul si daca nu fac cum trebuie ii vom schimba si pe EI, pinacind odata si odata se face ordine si in tara ASTA….. CINE DORESTE SCHIMBARE !? fa ca mine !!! ce te retine ???

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: