Transcrierea conferintei de presa sustinute de viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, 13 iulie 2012

„Bună ziua,

Referendumul de la 29 iulie 2012 reprezintă posibilitatea constituțională a poporului român de a-i spune adio luiTraian Băsescu. Referendumul exprimă voința poporului român pentru trimiterea acasă a președintelui deja suspendat de Parlament, Parlament reprezentant legitim al poporului.

Cetățenii români sunt rugați să vină la vot pentru că Traian Băsescu să plece, pentru că Traian Băsescu este un personaj negativ pentru noi, pentru toți. Românii știu că Traian Băsescu nu are cuvânt, promite și uită să  îndeplinească promisiunile, a încurajat și patronat corupția și corupții din PDL.

Traian Băsescu nu este personajul politic care are dreptul să vorbească poporului român despre valori fundamentale precum onestitatea și cinstea.

Traian Băsescu a făcut bișniță și are venituri cu mult mai mari decât cele de bugetar, Traian Băsescu a promis țepe pentru corupți, însă statul român sub regimul său a fost căpușat de protejații și camarila PDL-istă. Traian Băsescu a subordonat politic justiția și alte instituții fundamentale ori de represalii împotriva cetățenilor cu adevărat onești.

Traian Băsescu a interpretat Constituția după bunul plac, a dispus interceptarea telefoanelor, a dispus fabricarea de dosare oponenților politici, a impus un regim autoritar, a înlocuit Guvernul și a luat măsuri necugetate împotriva românilor.

Aș avea de pus câteva întrebări. O primă întrebare vreau să o pun Partidului Popular European, unde a fost când toate aceste lucruri se întâmplau în România? Ce făceau atunci acești domni care astăzi protestează împotriva statului român?

Întrebări pentru Traian Băsescu: dacă își va da demisia din funcție în cazul în care va fi înfrânt la referendum, indiferent de scor și de participarea românilor la acest referendum? Cred că este important să aflăm un punct de vedere de la Traian Băsescu pentru că așa vom ști dacă este onest sau nu.

De asemenea, l-am întreba din nou pe domnul Traian Băsescu de ce nu s-a pus la dispoziția organelor de urmărire penală în cele două dosare în care este inculpat? Fac o paranteză, cred că România este unicul stat din Uniunea Europeană în care un președinte are dosare penale și este inculpat în două dosare penale.

Și o ultimă întrebare, după cum știți aseară președintele Băsescu a fost la TVR 1 și acolo a declarat că i-a luat doi ani până a înțeles mecanismul de funcționare de la nivelul Consiliului European. Întrebarea este simplă – doi ani România a fost prost reprezentată și s-a făcut de râs? Ar trebui să răspundă și la această întrebare.

            Astăzi, după cum știți, domnul Traian Băsescu a trimis o scrisoare președintelui interimar al României, Crin Antonescu, președinților celor două Camere și premierului Ponta în care vrea să afle care este legislația după care se va organiza și desfășura referendumul din 29 iulie. Cred că dumneavoastră, presa, ar trebui să îl întrebați înaintea mea de ce nu cunoaște legea? Ce fel de președinte trăiește în România dacă nu știe ce legislație funcționează în țara pe care pretinde că o cunoaște? Pentru mine este greu de înțeles cum un asemenea om a putut să ajungă în funcția de președinte, fără să știe prevederi legate în vigoare.

Dar cu aceasta vreau să trec puțin mai departe și să vă spun că la nivelul Uniunii Social Liberale se discută despre o anumită oportunitate politică în ceea ce se numește succint pragul electoral pentru referendum, mai ales că s-a discutat mult pe această temă.

Noi, cei de la USL, avem toată dorința de a pune în acord legea referendumului cu recomandările Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția, și mă întorc puțin când spun că sunt două hotărâri ale Curții, din 2007 și din 2012 complet contradictorii, ceea ce din punctul meu de vedere este nepermis pentru o asemenea instituție și cred că Parlamentul este cel care trebuie să decidă legitimitatea cu care un referendum este validat sau nu.

De aceea, noi, cei de la USL, vom respecta tot ceea ce se numește practică europeană în materie, vom respecta toată legislația română, pornind de la Constituție  și așteptăm poziția președintelui interimar, domnul Crin Antonescu, care atunci când ne va trimite, dacă o va trimite, legea la reexaminare să ne putem exprima, să putem să avem un punct de vedere.

Știți deja că se discută că președinții celor două Camere ale Parlamentului sunt gata pregătiți să convoace cele două Camere în ședințe extraordinare, la începutul săptămânii viitoare, lucru care dacă se va întâmpla ne va permite să ducem la bun sfârșit această dorință, pe care ne-am exprimat-o. Pentru că am înțeles că cel mai deștept cedează, așa cum se numește în viața populară această atitudine, dar eu cred că în situația în care ne aflăm noi trebuie să dăm dovadă de înțelepciune, de chibzuință, de responsabilitate, ceea ce din păcate nu se găsește în curtea lui Traian Băsescu și PDL-ului, care nu știu să umble decât cu pâra la înalta poartă de la Bruxelles.

Dacă aveți întrebări”

Întrebări din partea mass-media

 

Jurnalist: În ultimele două zile au fost două propuneri legate de referendum din partea USL, deputatul Surupăceanu susține că este posibilă repetarea referendumului.

Eugen Nicolăescu: Așa ceva nu s-a discutat în USL, este o părere a domnului deputați Surupăceanu, este o altă problemă.

Jurnalist:  Și a doua propunere, referitoare la organizarea referendumului în două zile.

Eugen Nicolăescu:  Este iarăși o propunere care nu s-a discutat în USL

Jurnalist:  Au fost mai mulți lideri USL care au avansat această idee, inclusiv ministrul Rus a spus că această decizie va putea fi pusă în practică de către minister.

Eugen Nicolăescu:  Evident că este o chestie tehnică și se poate pune în practică dar pe o decizie în acest sens, în primul rând o decizie politică, și după aceea o decizie administrativă. Dar vă atrag atenția că pentru a se putea organiza referendumul în două zile este nevoie de o nouă sesiune extraordinară a celor două camere în ședință reunită. Pentru că Parlamentul în ședință reunită a luat decizia ca referendumul să se desfășoare pe 29 iulie. Dacă se dorește ca referendumul să se desfășoare în două zile, atunci e nevoie ca tot Parlamentul să vină cu o altă hotărâre care să modifice această hotărâre.

Jurnalist:  Va avea loc o discuție în partid?

Eugen Nicolăescu:  Sigur că va fi o discuție în USL în acest sens și când va avea loc o decizie sigur că o s-o aflați și dumneavoastră, cum o s-o aflăm toți în această țară.

Jurnalist: Ați spus că USL va respecta Constituția și legile, cum veți proceda și în cazul deciziei CCR care presupune prezența unui cvorum la referendum?

Eugen Nicolăescu:  Vreau să vă atrag atenția iarăși, cu tot respectul și cu toată simpatia, că noi nu ne putem permite să încălcăm o decizie a Curții Constituționale, dar când avem două decizii care sunt complet contradictorii, când avem anume recomandări ale Comisiei de la Veneția, când avem suveranitatea României și reprezentativitatea poporului român în Parlament, atunci eu cred că decizia finală trebuie să fie luată de Parlamentul României, ca unic reprezentant al statului, al poporului român. În rest, sigur că putem avea propuneri personale, dar nu cred că acest lucru este important.

Jurnalist:  Apare o nouă alianță politică, UNPR-PSD, din punct de vedere tehnic se impune o nouă modificare în protocolul USL?

Eugen Nicolăescu:  În primul rând, eu cred că trebuie să lăsăm fiecare partid politic să facă ceea ce dorește pentru strategiile pe care le are de alianță, strategii electorale. Eu cred că și PSD-ul și UNPR-ul  au hotărât împreună ce e mai bine, din punctul lor de vedere, pe acel segment, politic, ideologic, electoral, strategic, cum doriți dumneavoastră, putem vorbi mult pe această temă. Din punctul meu de vedere, ca membru al Partidului Național Liberal, cred că nu e nicio problemă, niciun impediment pentru că există un protocol USL, semnat între ACD, adică PNL plus PC, și PSD. Nu este interzis prin protocolul USL ca partidele semnatare ale acordului Uniunii Social Liberale să mai facă și alte alianțe mai micuțe. Nu este interzis acest lucru și cu alte cuvinte ne aflăm în cadrul prevederilor protocolului în care, cred eu că ne-am mișcat foarte bine de când acest protocol funcționează.

Jurnalist:  USL va candida separat, respectiv ACD-ul și ASD-ul sau cum se va numi?

Eugen Nicolăescu: Regret, nu sunteți bine informat. Conform protocolului, la alegerile parlamentare, se candidează numai sub sigla USL. Cât timp UNPR intră în PSD, că acolo e bucățica lui, noi vom lucra cu PSD-ul. Există paritate, PNL, ACD în speță, PSD. Ce-i dă PSD-ul UNPR-ului nu-i problema mea că-i dă din cota lui. Deci, nu e absolut nicio problemă. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare, frumoase, simple.

Singura problemă pe care o avem este să luăm 70 –  80%, să nu luăm mai puțin de 50%, asta e problema pe care o am, nu alta.

Jurnalist:  Au existat consultări între PSD și ACD?

Eugen Nicolăescu: Din ce știu eu, au fost informări pe care le-au făcut cei de la PSD către noi, dar nu e nevoie de consultare, ca să fim foarte clari și corecți unii cu ceilalți.

Etichete:, , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Référendum sur la destitution du président roumain, Traian Basescu « Popateapa's Blog - 16 iulie 2012

    […] seara, 256 deputați și senatori din cei 432 care fac parte din Parlamentul României au votat în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, la inițiativa USL, coaliția de […]

    Apreciază

  2. Olteniţa susţine Băsescu? « Popateapa's Blog - 16 iulie 2012

    […] primar Milescu, din 2007 până la terminarea mandatului său din acest an este de înţeles. Era într-o mare cloacă PDL-isto ţărănistă, etc. Probabil că ştia de  această nouă suspendare a lui Traian […]

    Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: