Transcrierea conferintei de presa sustinute de liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Calin Popescu-Tariceanu 16.07.2012

“Subiectul conferinţei de presă este legat de măsurile pe care astăzi premierul României, Victor Ponta, le-a anunţat şi care, după părerea mea, se înscriu într-o logică economică şi politică care merită detaliată.

În primul rând, aş vrea să readuc aminte o serie de măsuri care au fost anunţate de USL şi care deja au fost implementate. Şi aici mă refer la obligaţia de a reîntregi valoarea salariilor pentru bugetari la nivelul la care a fost înainte de 1 august 2010 şi, în al doilea rând, restituirea banilor care au fost reţinuţi în mod ilegal pensionarilor pentru contribuţiile de asigurări.

Toate măsurile care au fost anunţate astăzi de premierul Victor Ponta se înscriu în logica de care Guvernul a vorbit în ultima vreme, se înscriu în logica unui discurs economic care pleacă de la necesitatea stopării crizei, stopării efectelor crizei şi a relansării economice. Ca liberal vorbesc acum, am convingerea că politica economică ce a fost dusă în ultimii ani, începând din 2009, condusă şi patronată de preşedintele Băsescu, subliniez, condusă şi patronată, pentru că Guvernul Boc nu a fost decât un penibil executant al măsurilor pe care le-a decis preşedintele, revin, spun că aceste măsuri care au fost luate, de austeritate, nu au făcut decât să agraveze criza, să adâncească criza, cu efecte economice şi sociale extrem de defavorabile. Astăzi, după trei ani şi jumătate de criză economică, numărul şomerilor a crescut considerabil, ponderea şi povara cheltuielilor pe buget cu indemnizaţiile de şomaj a crescut enorm, au scăzut contribuţiile la fondul de pensii, şi de aceea fondul de pensii a devenit deficitar şi, în sfârşit, toate aceste cheltuieli sigur că grevează asupra bugetului, care nu mai are suflul necesar să aloce bani pentru investiţii în economie, care ar fi putut – mă refer la capitolul de investiţii publice guvernamentale, care ar fi avut darul să contribuie la stoparea crizei şi la relansarea economică.

Lecţia pe care ar fi trebuit să o tragă Băsescu şi compania, din păcate, nu a dus la niciun rezultat pentru că, în pofida faptului că primul pachet de măsuri de austeritate nu a dus la nici un efect au ascultat în continuare sfaturile FMI şi au adoptat al doilea pachet de măsuri de austeritate care, am mai spus-o şi în alte dăţi, a produs acelaşi efect asupra economiei cum ar produce, eu ştiu, încetinirea pedalatului unui biciclist care merge pe o bicicletă şi care mai şi pune frână. În momentul în care s-a oprit să mai pedaleze şi pune şi frână ne dăm seama că bicicleta o să se oprească.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu economia românească, care a fost obligată să adopte un al doilea pachet de măsuri de austeritate şi ceea ce a urmat, am văzut. România cred că este, în momentul de faţă, ţara europeană cel mai greu afectată de criză. Nu vorbesc de ţările care au datorii publice nesustenabile precum Grecia, Spania, Portugalia şi poate Italia. România este o ţară care are o datorie publică sau, mai bine spus, avea o datorie publică extrem de redusă la finalul lui 2008, sub 18% din PIB. În timpul guvernării Băsescu şi compania, datoria publică s-a dublat fără să existe vreun efect economic pozitiv, fără să existe vreun semn oarecare că cerul se înseninează şi ieşim din recesiune şi ne îndreptăm către creştere.

Spun aceste lucruri pentru că, iată, există soluţii, există un alt tip de gândire economică şi care sigur că, prin măsurile care au fost astăzi anunţate, pot să oprească declinul economic şi să pregătească revenirea pe creştere economică.

Ceea ce doresc să subliniez este că aceste măsuri au fost astăzi numai anunţate, nu sunt formalizate la nivelul unor decizii ale Guvernului. De ce? Pentru că aşa cum s-a anunţat de la bun început, România înţelege să-şi respecte angajamentele cu partenerii instituţionali, mă refer la Fondul Monetar Internaţional, la Uniunea Europeană, la Banca Mondială, toţi cei trei parteneri instituţionali cu care s-au convenit pachetele de măsuri economice şi sunt convins că după discutarea cu aceşti parteneri măsurile vor putea să fie implementate, pentru că ele nu au vreun impact negativ asupra bugetului.

Şi nu-mi rămâne decât încă o dată să subliniez şi să spun că regret, auzind declaraţiile preşedintelui care spune că nu ar pregeta să ia din nou aceleaşi măsuri de tăiere a salariilor şi a pensiilor, măsuri care s-au dovedit profund greşite şi economic, aş spune şi din punct de vedere moral extrem de criticabile. Pentru că nu cred că e normal ca pensionarii să trebuiască să poarte povara crizei economice, mai ales după ce au muncit o viaţă, sunt oameni care au 40, 40 şi ceva de ani de lucru pe cartea de muncă şi nu e normal ca la vârsta a treia să trebuiască ei să deconteze criza, în timp ce toată clientela lui Băsescu şi a PDL-ului prosperă.

Pentru că ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani şi jumătate, cu toţii am observat o ţară întreagă care a avut de suferit, şi nu mă refer numai la salariaţii bugetari, nu mă refer numai la pensionari – gândiţi-vă şi la cei care lucrează în mediul privat, unii dintre ei chiar şi-au pierdut pensiile, şi-au văzut salariile reduse, firmele au trebuit unele să-şi închidă porţile, au dat faliment. Alţii traversează grave dificultăţi, s-au decapitalizat firmele şi, în paralel, toată clientela politică a PDL-ului a prosperat, dar absolut toată, fără niciun fel de excepţie.

Şi, de aceea, cred că este absolut regretabil şi condamnabil să ai acelaşi cinism cu care să spui ”vom face la fel”. Dacă așa înțeleg Băsescu și PDL-ul să trateze problema economică și socială gravă prin care trece România astăzi este foarte greu și iată că noi suntem în măsură să arătăm că există o alternativă.

La ce vreau să mă refer? Care este planul Guvernului în cinci pași? Prima măsură care mi se pare extraordinară din punct de vedere economic și care va ajuta foarte multe firme din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii este plata TVA-ului la încasarea facturilor pentru firmele care au o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro anual și, demn de subliniat, cu condiția ca aceste tranzacții să fie făcute prin bancă, deci eliminarea evaziunii fiscale, scoaterea la suprafață a economiei gri sau negre, care, evident, va avea o contribuție și un impact pozitiv mult mai larg.

În al doilea rând, este vorba de creșterea deductibilității cheltuielilor în cercetare și dezvoltare, de la 20 la 50%. Vreau să vă aduc aminte, poate a trecut ceva cam mult timp, că măsura deductibilității cheltuielilor în cercetare și dezvoltare la 20% a fost luată prin ordonanța de guvern adoptată la finele mandatului meu, atunci când am anunțat zece măsuri pentru combaterea efectelor crizei economice. Astăzi, Guvernul majorează, și salut acest demers, la 50% deductibilitatea cheltuielilor de cercetare și dezvoltare, ținând cont că peste tot în Europa  acest sector este considerat un sector cheie, un sector de viitor, un sector în care trebuie să investim și este un segment care are potențial și valorificăm în felul acesta inteligența tehnică, creativitatea cercetătorilor români, a inginerilor, a celor care lucrează nu numai în domeniul ingineresc, dar și în alte domenii în care există acest potențial și pe care putem să îl dezvoltăm.

În al treilea rând, este vorba despre eliminarea CAS-ului pentru toți angajatorii care angajează șomeri, persoane până în vârstă de 25 de ani sau peste 55 de ani. Și România se confruntă, dar mai acut decât alte țări, cu un șomaj extrem de ridicat în rândul tinerilor, și cred că este firesc să se încerce găsirea unei soluții pentru încadrarea acestor tineri, pentru a-și găsi un loc de muncă, oameni care, din păcate, până acum au trăit din asistență socială și nu e normal, pentru că mai ales la terminarea studiilor cred că trebuie să aibă o altfel de primire din partea societății, care să le dea încredere pentru viitor și nu-i transformăm, cum se întâmplă din păcate în unele țări, în șomeri pe viață. Există în străinătate oameni care nu au muncit o zi în viața lor și este extrem de tragic nu numai din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere social.

De asemenea, măsura se adresează și persoanelor peste 55 de ani, o zonă de vârstă în care de multe ori, odată cu pierderea locului de muncă, este foarte greu să-ți găsești un alt post în care să te încadrezi.

Aceste facilități sunt asigurate pentru un an, cu condiția ca locul de muncă să fie asigurat cu încă un an suplimentar. Și sigur că reprezintă un stimulent important pentru firmele care încep poate, ușor-ușor, să iasă din dificultăți sau consideră că în felul acesta acest ajutor le va ușura, de ce nu, posibilitatea de a angaja oameni pentru a-și crește cifra de afaceri și pentru a se dezvolta.

În fine, măsura numărul patru este scutirea de la plata penalităților pentru cei care sunt datori la stat sau pentru debitorii statului pentru toate obligațiile de plată care vor fi achitate în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012, deci cei care au datorii, dar vor face un efort să le plătească în ultimul trimestru, vor avea șterse penalitățile de întârziere pentru plata unor obligații față de stat.

Și, nu în ultimul rând, este o măsură care ajută absorbția fondurilor europene, TVA-ul eligibil la decontare pentru proiectele finanțate din fonduri europene. În felul acesta, se produce o uniformizare a regimului de TVA pentru ONG-uri și instituții publice care nu sunt plătitoare de TVA.

Vreau, fără să aștept o întrebare de la dumneavoastră, să fac un comentariu pentru că am văzut zilele acestea câteva știri, le-aș spune, de diversiune, și anume că Guvernul ar pregăti în continuare renunțarea la cota unică.

Eu vreau să vă spun că, atâta vreme cât PNL face parte din coaliția de guvernare și este membru al echipei de guvernare, această cotă unică nu se va modifica. Deci, nu există niciun fel risc ca să se modifice cota de 16%. De altfel, programul economic al USL-ului a fost anunțat cu mult timp în urmă și de atunci am vorbit clar și fără echivoc, și noi, și partenerii noștri din PSD, că menținem cota unică de impozitare de 16%, atât pentru impozitul pe profit, cât și pentru impozitul pe venit. Există posibilitatea, fără să fie o certitudine, să se introducă două cote regresive, de 12% și de 8% pentru impozitul pe venit, pentru cei care au venituri reduse. Spun că există posibilitatea teoretică, vom vedea în practică dacă bugetul ține, cu alte cuvinte dacă bugetul își poate permite această măsură care sigur ar avea menirea să-i ajute pe cei cu venituri mai reduse, suplimentar, pentru a le rămâne mai mulți bani în buzunar și pentru a stimula consumul, ca o altă componentă necesară pentru redresarea economică.

În mare, acestea sunt acțiunile la care am dorit să mă refer, sunt măsuri care încearcă să repare ceea ce Băsescu și echipa sa au reușit să strice în trecut. Am tras nenumărate semnale de alarmă că politica economică ce a fost decisă în principal de președinte, uzurpând bineînțeles fără doar și poate rolul și atribuțiile guvernului și ale primului-ministru, am atras atenția că aceste măsuri sunt greșite. S-a dovedit peste tot în Europa, recentul plan de creștere economică și creare de locuri de muncă, adoptat de Uniunea Europeană, la ultimul Consiliu European este dovada faptului că simplele măsuri de austeritate preconizate și aplicate cu multă strictețe de către unele țări din Uniunea Europeană nu sunt suficiente pentru  ieșirea din criză.

Iată că suntem în al patrulea an de criză și se vede foarte clar că numai măsurile de austeritate nu sunt suficiente. Nicăieri nu au reușit să scoată economia din criză. Daca ne uităm la economia americană, și acolo sigur că s-au aplicat măsuri de austeritate, dar în plus s-au aplicat stimulente de creștere economică ce au făcut ca economia americană în momentul de față să iasă din criză și să fie o economie cu o creștere solidă, cu o creștere consistentă, este din nou o țară care demonstrează, ca de multe ori, că știe în situațiile dificile să facă față și să găsească măsurile potrivite.

Din păcate, la nivelul Uniunii Europene există o anumită rigiditate, o anumită lentoare, e un mecanism mai dificil de luare a deciziilor pentru că trebuie să realizeze consensul între cei 27 de parteneri, însă, până la urmă, fiecare țară are posibilitatea să își calibreze propriul set de măsuri economice în așa fel încât să încerce cât mai repede să pună capăt crizei economice. Pentru că, altfel, vă pot spune un singur lucru, criza economică s-ar putea prelungi și ar fi foarte grav și cred că revenirea lui Băsescu prefigurează din nou aceleași acțiuni, lipsite de sens și care sunt costisitoare pentru cetățeni și care fac probabil ca generațiile actuale să tragă ponoasele faptului că trăiesc într-o țară afectată de criză care ar putea să dureze  probabil cel puțin 10 ani de zile, de acum înainte.

Revin asupra faptului că aceste măsuri vor fi discutate și sunt convins că ele vor fi aprobate de partenerii noștri instituționali, pentru ca ele să poată să fie transpuse în practică. Aceasta este concluzia și este punctul nostru de vedere comun pe acest subiect.

Toate măsurile economice, cred că în spiritul relației care este în momentul de față și cu FMI, și cu Comisia Europeană în special, pe partea economică, trebuie ca aceste măsuri să fie prezentate, trebuie să demonstrăm că ele nu vor avea un impact asupra bugetului care să deterioreze stabilitatea parametrilor macroeconomici și așa cum am văzut și în alte țări și cum probabil ați văzut și dumneavoastră, ele vor trebui, după părerea mea, și știu și pot să vă spun că am discutat și cu doamna ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, ele vor trebui completate cu un set de măsuri care să fie promovate prin Ministerul Muncii și care să faciliteze, prin Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, programe de reinserție profesională, fonduri alocate pe programe pentru reconversie profesională, în așa fel încât să dăm o șansă în plus mai ales celor care sunt în vârstă și care ar trebui să își găsească un loc de muncă, să poată să facă acest lucru și să revină într-un fel la normalitate. Aceste măsuri urmează să fie de asemenea supuse atenției primului ministru și după ce vor fi convenite și detaliate vor fi prezentate.

Întrebări din partea mass-media

 

Reporter: Ne puteți da un termen când vor fi aplicate aceste măsuri având în vedere că delegația FMI și-a amânat vizita?

C.P.Tăriceanu: Este evident că vor veni probabil în cursul lunii august, sper să se întâmple acest lucru și imediat ce vor fi convenite aceste măsuri, discutate cu ei, prezentate vor deveni aplicabile. Nu prin toamnă, ne apropiem, mai avem încă o lună și jumătate până la venirea toamnei, dar eu cred că până la 1 septembrie vor trebui să fie adoptate.

 

Reporter: Cum vedeți această discuție despre prelungirea referendumului la 2-3 zile, este optim acum?

C.P.Tăriceanu: Să știți că nu am văzut decât declarații. Eu vă pot spune că personal a oferi cetățenilor mai mult timp, ținând cont că este vacanță, că poate au alte programe, așa cum se întâmplă de foarte multe ori în ziua votării, fiecare găsește să mai aibă și altă treabă și, dacă se oferă un timp suplimentar de vot, nu văd absolut nimic, niciun fel de element care să impieteze asupra procesului electoral. Din contră, ideea este de a oferi cetățenilor, într-un număr cât mai mare, posibilitatea de a veni să își exprime opțiunea, indiferent care este. Eu nu optez pentru nimic, pentru că urmează să facem o discuție. Nu știu dacă se va merge până la urmă pe 2 zile de vot, eu cred că ar fi fost util și 2 zile de vot, se poate face și o zi de vot extinsă, cu un program extinsReporter: Această perioadă trebuie pusă în acord cu legea referendumului?

C.P.Tăriceanu: Nu mai știu exact cum este formulată ordonanța, în orice caz noi trebuie să, sigur, de aceea facem sesiunea extraordinară, ca să batem în cuie toate aceste elemente, dar nu cred că e o chestiune tehnică…

 

Reporter: În cazul în care Traian Băsescu revine la Cotroceni ați luat vreo decizie la nivelul USL, ce se va face în această situație? Își dă demisia întregul Cabinet Ponta? Cam care este punctul de vedere al PNL-ului?

C.P.Tăriceanu: Punctul meu de vedere este că, având în vedere procentul covârșitor de opțiuni ale cetățenilor pentru demiterea președintelui, ceea ce trebuie făcut este să dăm posibilitatea cât mai multor români să vină să își exprime opțiunea și să încheiem această perioadă de criză politică. Cred că revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni nu va face decât să prelungească criza, să arate că Băsescu nu este capabil să coabiteze cu nimeni, să le demonstreze a nu știu câta oară românilor că Băsescu nu este un personaj politic apt pentru a fi președintele României. Și, prin urmare, cred că ar fi, din punct de vedere politic, economic, social o variantă foarte proastă să luăm în calcul revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni.

 

Reporter: Avea dreptul președintele interimar al României să participe la acel miting la Timișoara?

C.P.Tăriceanu: Acum, spuneți-mi, societatea civilă ce trebuie să facă, să discute despre croșetat? Societatea civilă are o atitudine, cetățenii au o atitudine pe care este firesc să și-o exprime, mai ales în cadrul unei chestiuni așa de importante, pentru viitorul lor și eu cred că președintele interimar Crin Antonescu a făcut bine că a ieșit și a dat un mesaj extrem de clar, lipsit de orice echivoc în care a cerut românilor să voteze pentru viitorul lor. Da, este important să vă gândiți că aveți un viitor pentru care trebuie să decideți și pasivitatea este cel mai rău lucru posibil, cred că din aceasta perspectivă nu văd de ce ar putea fi criticat acest demers pe care l-a făcut Crin Antonescu.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: