Ivy: Acest bolnav la cap care (încă) ne conduce…

..un ”pamflet realist provocator” adresat în special comentatorilor (coloneilor, majurilor?!?) și telectualilor (fățarnicilor, mercenarilor?!?) băsiști, pentru a răspunde unei simple întrebări: cum pot fi caracterizați cei care il susțin până la ridicol și absurd  pe un asemenea președinte?…

DA: Destul e destul! Destul e Acum !

”Hainele noi ale președintelui”…  ”președintele e gol” …sau mai bine zis ”președintele e (socio)psihopat” ?!?

În cazul președintelui Băsescu nu mai suntem de mult în zona legalului (vezi cazurile celebre flota, casa Mihaileanu și cel mai recent de spălare de bani) și/sau zona moralului (vezi minciunile și comportamentele de zi cu zi), ci suntem în zona patologicului. Manifestările lui publice (…după mine potopul…) din această campanie o demonstrează cu prisosință.

Cercetările de neuropsihologie, nu doar clinice, arată că psihopații sunt inși plăcuți și chiar încântători când vor să fie, însă de fapt lor le lipsește empatia (și implicit faimoșii, relativ recent descoperiți, ”neuronii oglindă”) și emotivitatea genuină. Ei sunt, la suprafață și la o primă interacțiune,  convingători, dar de fapt ei sunt mincinoși eficienți, manipulatori efectivi și nu simt nici adevărată compasiune și nici nu regretă nimic.

Cum recunoaștem un comportament (socio)psihopat?  …pentru românii care au trăit în ultimii 8 ani în România e simplu – priviți comportamentul președintelui suspendat, viitor demis, Băsescu …e prototipul acestui bolnav la cap care (încă) ne conduce de 8 ani!

Psihologul Robert Hare (vezi…) descrie oamenii pe care îi numește psihopați ca fiind ”prădători intraspecie”, și care utilizează șarmul, manipularea, intimidarea, sexul și violența pentru a-i controla pe altii și a-și satisface propriile nevoi egoiste și inguste. Acestora le lipsește empatia și implicit conștiința, făcând și luând ce vor, cum le place, violând astfel normele sociale fără să se simtă vinovat și fără remușcări. În concluzie, ceea ce le lipsește sunt tocmai calitățile ființei umane pentru a trăi în armonie socială.

Abilitățile lor manipulative, de intimidare, de violență, etc., pot fi folosite cu succes în a concura într-un mediu competitiv puternic, cum este și cel politic, și deci acești sociopați ajung de multe ori la conducerea unor entități economice (corporații, vezi comportamentul tycoon-urilor, mogulilor, etc., de la noi, Vântu, Patriciu, sau din SUA, etc.) sau unor entități politice (o listă lungă …Hitler, Stalin, Ceauseșcu, Chavez, etc.). La început, pe termen scurt, ei obțin rezultate bune în special doar pentru ei și clica, camarila, secta lor, însă pe termen mediu și lung ei cauzează prejudicii enorme entităților pe care le conduc prin comportamentele lor manipulative, abuzive, înșelătoare, corupătoare și fraudulente. Și aici, exemplul cel mai clar, este că Băsescu, în 2009 ne-a împrumutat cu 20 miliarde de dolari (ne-a înglodat pe fiecare dintre noi pe decenii de aici înainte…) pentru a se re-alege președinte (în loc să fi absorbit banii din fondurile europene, cum a făcut Polonia și nu a intrat în criză!).

Dar haideți să fim și analitici (că tot se poartă moda ”anti-plagiat aplicată fățarnic-mercenar cu dublă măsură”, la Ponta da, la Codruta, Udrea, etc., ba):

Să pornim de la ultima varianta upgradată a ”Psychopathy Checklist-Revised: Factors, Facets, and Items” (Lista revizuită de verificare a psihopatiei: factori, aspecte, elemente) după psihologul Robert Hare, așa cum a fost făcută recent de autorii Skeem, J. L.; Polaschek, D. L. L., Patrick, C. J., Lilienfeld, S. O. (15 December 2011, „Psychopathic Personality: Bridging the Gap Between Scientific Evidence and Public Policy”. Psychological Science in the Public Interest 12 (3): 95–16), denumită și ”standardul de aur pentru evaluarea psihopatiei”:

Factorul 1:

Aspectul (Fațeta) 1:  Interpersonal

–          șarmul volubil / superficial

–          sentimentul grandios de auto-valoare

–          mințitul patologic

–          manipulativitate / viclenie

 Aspectul (Fațeta) 2: Afectiv

–          lipsa de remușcare sau de vinovăție

–          frivolitate (găunoșenie) emoțională

–          lipsă de empatie (nesimțire)

–          eșec în a accepta responsabilitate pentru propriile acțiuni

Factorul 2:

Aspectul (Fațeta) 3: Stil de viață

–          nevoia de stimulare / inclinația spre plictiseală

–          stil de viață parazitar

–          lipsa de obiective realiste pe termen lung

–          caracter impulsiv

–          iresponsabilitate

Aspectul (Fațeta) 4: Antisocial

–          control comportamental scăzut

–          probleme timpurii de comportament

–          delincvență juvenilă (adolescentină)

–          versatilitate penală

Alte elemente:

–          multe relații maritale (sexuale) pe termen scurt

–          comportament sexual promiscuu

Și acum, fiind prezentat acest cadru analitic, invit și provoc  pe oricine și în special pe comentatorii și telectualii băsiști, să aplice acest ”standard de aur pentru evaluarea psihopatiei” președintelui suspendat Băsescu… și să tragă singur concluzia…

DA!  Destul, e mult prea mult!  … de prea mult timp, prea mult rău făcut țării, fiecărui cetățean! (cu excepția camarilei de udre, igasi, boci, ungureni, videni, monici, prede, etc.)

DA, Destul și Acum la VOT !

(articol trimis de către Ivy)

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: