B. Mateescu (Sociollogica): Răzvan Săndulescu despre ARD

În ziarul „Puterea” a apărut un interviu interesant cu Răzvan Săndulescu, senior partner la Kensington, o firmă care lucra şi probabil încă lucrează pentru PDL. Voi comenta mai jos punctele esenţiale.

1. USL are nevoie de un conflict cu Traian Băsescu. „În privinţa mesajelorpolitice, tărâmul unde USL se va refugia, în condiţiile unei guvernări cel puţin dezamăgitoare, Uniunea va încerca să facă, în continuare, apel la figurile politice care potenţează votul negativ, cu accent pe Traian Băsescu, singurul personaj care le permite să dezvolte pe mai departe imaginea unei alianţe aflate în opoziţie.”

În domeniul consultanţei se crează un cvasi-consens în legătură cu acest subiect. Vasile Dâncu are o opinie diferită. Realitatea românească fiind de obicei ceea ce este, s-ar putea să fim cu toţii surprinşi.

2. Formarea USL a condamnat PDL la înfrângere într-o măsură mai mare decât au făcut-o reformele şi tăierile. „Dacă PDL ar fi fost în alianţă cu unul din cele două partide importante din USL, situaţia ar fi fost asemănătoare pentru partidul care candida singur. Am făcut la firmă o simulare plecând de la alegerile din 2008 şi am constatat că rezultatele ar fi fost şi atunci, când PDL a câştigat alegerile, aproape identice cu cele de la localele din 2012. Şi atunci unde este marea creştere a USL?”

3. O perspectivă realistă cu privire la scorul PDL. „Eu cred că după măsurile de austeritate adoptate de guvernarea PDL, scorul obţinut de PDL  nu este unul tragic. E slab, dar nu tragic.”

Fenomenul CDR 2000 nu se va repeta datorită:
a. infrastructurii PDL care va atrage voturi spre ARD de la sute de mii de locuitori din mediul rural, aflaţi în judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Tulcea, etc etc etc.
b. faptului că bazinul demografic al dreptei s-a mărit faţă de 2000, permiţând o divizare pe coordonatele pro- şi anti-Traian Băsescu fără efecte catastrofale.

4. Forţa adevărului şi bazinul electoral al dreptei (?).
Întrebare: „Ce ar trebui să facă PDL şi aliaţii săi pentru a atinge scorul de 30% pe care şi l-au propus pentru scrutinul din decembrie?”
Răspuns: „Să spună adevărul. Electoratul dreptei nu aşteaptă minuni din partea partidelor, ci realism, iar bazinul electoral al dreptei e cel puţin egal cu cel al stângii.”

Ideea de start este discutabilă – un contraargument superb se află aici – iar ultima propoziţie ridică semne de întrebare. Dacă bazinul electoral al dreptei e „cel puţin egal cu cel al stângii”, un scor de 30% / 2,5 milioane de voturi este foarte, foarte puţin. Sau poate că Răzvan Săndulescu face aluzie la faptul că există votanţi de dreapta care nu optează pentru ARD şi nu vor opta niciodată pentru o forţă susţinută de Traian Băsescu – o situaţie similară cu a … votanţilor PD din anii ’90 care erau de stânga dar anti-iliescieni.

5. Optimism apropo de Bucureşti. „Eu cred că Bucureştiul poate produce o surpriză, dacă se îndeplinesc anumite condiţii. Să nu uităm că în afară de două momente punctuale, anul 2000 şi după 12 ani, 2012, bucureştenii au votat, la fel ca şi Ardealul, dreapta”.

Afirmaţia despre istoricul votului bucureştenilor este falsă, dar cred că în Bucureşti ARD va depăşi scorul PDL de la locale pur şi simplu pentru că mai jos nu se poate ajunge.

6. Vinovaţii fără vină. „Noua echipă de conducere a PDL, noii comunicatori ai PDL pot remedia pierderile de imagine asociate cu fosta guvernare, numai şi prin faptul că se manifestă politic în opoziţie. Imaginea de seriozitate şi responsabilitate a lui Vasile Blaga, precum şi buna prestaţie a lui Mihai Răzvan Ungureanu ca prim-ministru sunt atribute de imagine care pot conta în această campanie.”

Lărgind cadrul, există două posibilităţi:

Posibilitatea a) Blaga plăteşte pentru Boc, MRU plăteşte pentru Traian Băsescu, iar ARD pentru PDL. Alipirea de istoria recentă este prea puternică.

Posibilitatea b) istoria recentă nu contează, aceşti lideri şi acest proiect politic (ARD) nu au/are tracţiune din motive intrinseci.

În concluzie, ideile exprimate de Răzvan Săndulescu sunt logice şi coerente, „fac sens”, dar realitatea din teren pare să fie diferită. În continuare ARD speră să obţină 30% din voturi, adică ceva mai puţin de un vot din trei.

articol aparut pe Sociollogica

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: