(Finantistii.ro) C. Doltu (PNL): Uniunea bancară – un obiectiv bun, dar trebuie găsita calea corectă de a-l realiza

Uniunea bancara este un obiectiv bun, insa va trebui aleasa o cale corecta pentru a-l realiza, este de parere secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu.

„Acum exista inca multe semne de intrebare legate de acest proiect – cat de realist este calendarul sugerat de Comisie, respectiv introducerea supravegherii bancare unice sub egida Bancii Centrale Europene de la 1 ianuarie 2013 pentru bancile ce beneficiaza de sprijin public, extins la bancile sistemice de la jumatatea anului viitor, urmand ca, de la 1 ianuarie 2014, toate cele 6000 de banci din zona euro sa faca obiectul supravegherii BCE si cum se vor imparti atributiile de supraveghere intre autoritatea de supraveghere de la nivelul UE si autoritatile nationale”, a mai afirmat reprezentantul MFP.

De asemenea, oficialul roman spune ca este necesar de clarificat cum se vor implica autoritatile fiscale din tarile UE in asigurarea resurselor bugetare necesare rezolvarii consecintelor generate de „bancile problema” si care vor fi raporturile dintre autoritatea de supraveghere, Parlamentul European si parlamentele nationale.

Tot sub semnul intrebarii sta si modul in care se va asigura echilibrul intre drepturi si obligatii pentru statele din afara zonei euro si evitarea discriminarii tarilor din afara zonei euro in raport cu cele din zona euro.

„Europa se resimte inca dupa recesiunea severa din anii 2007-2009. In anul 2012, se va inregistra, probabil, o usoara contractie economica in spatiul tarilor euro, iar pentru 2013 se intrevad semne ale unei usoare redresari. In acest context, sunt esentiale preocuparile pentru reluarea cresterii economice, crearea de noi locuri de munca, refacerea increderii consumatorilor si investitorilor si reducerea incertitudinii”, a mai declarat Claudiu Doltu.

Acesta mai crede ca este posibil sa existe o decizie politica si un compromis in orizontul urmatoarelor doua luni, mai ales in ceea ce priveste modul in care se va avansa spre realizarea supravegherii bancare unice la nivelul UE,  ca prima etapa in procesul de formare a unei uniuni bancare.

„Pentru Romania, adoptarea euro este o obligatie asumata si, chiar daca acum nu avem un termen limita pentru acest lucru, ne intereseaza sa fim pregatiti cat mai curand posibil din punct de vedere al performantelor economice, astfel incat sa ramana de agreat doar decizia politica”, a mai subliniat acesta.

Secretarul de Stat Claudiu Doltu a fost prezent marti la reuniunea Consiliului Ecofin, desfasurata la Luxemburg

Reclame

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: